"Yazarın hayatı, kelimelerin kölesi olmaktır; en azından, bir sonraki cümleyi bulana dek." – Ursula K. Le Guin"

?

???

July 2026 tarihinde katıldı

Son forum iletileri

?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Sevgili Arkadaşlar, öncelikle bir hususu açıklığa kavuşturmak gerekir; foruma Lacivert dergisi hakkında hiç okumadan, görmeden, bilmeden yazı yazmanın dayanağı nedir? Siz izedebiyat üyelerine dergiden indirimli abonelik olanağı sağladığım burada duyurdum. Abone olursunuz, olmazsınız; sizin bileceğiniz bir şey... Ama, içeriği hakkında en küçük bir bilgi sahibi bile olmadığınız halde, "[[B]]dergiyi kakalamaya çalışıyor[[/B]]" gibi laflar, edebiyat sitesinde yazarlık yaptığını söyleyen birine yakışıyor mu?.. Sayın M.Doğan; sanırım sen hayatın boyunca birilerine sürekli bir şeyler kakalamışsın ve halen de kakalamaya çalışıyorsun ki, herkesi aynı sanıyorsun... herkesin ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir, ama edebiyatçıyım diyen insanların bin kere duyması gerekir... Dergi okumayabilirsin, satın almayabilirsin, ama bunları yapmamakla, dergiler hakkında hiç bir yorum yapma hakkının da olmadığını bilmelisin... Burada, Lacivert'in içeriği hakkında sorular soran bir arkadaşımıza ben bugün derginin, önceki sayısını, bizzat okuyup bilgilenmesi için ücretsiz olarak gönderiyorum... Gönül isterdi ki, öyle, "kakalamak" gibi sokak ağzıyla konuşmak yerine, "dergi hakkında bilgi istiyorum" diyebilmendi... Sana de, hiç bir ücret talep etmeden o derginin bir sayısını gönderebilirdim... Bu dergiyle hiç bir çıkar ilişkim yoktur. dergide -gönüllü- görev alan diğer arkadaşlar gibi, dergide yazıları yayımlanan yazarlar gibi... Çabalarımın amacı, hem siz site üyesi arkadaşların böyle bir dergiden, ayrıcalıklı bir olanakla yararlanması, hem de yazılarınızın, başka alanlarda da sergilenmesi... Hanginiz istemezsiniz, yazılarınızın, Ahmet Telli'yle yapılan bir şiir söyleşisinin ardından yayımlanmasını... hanginiz istemezsiniz, öykülerinizin, yayımlanmadan önce Cemil Kavukçu tarafından incelenmesini... hanginiz istemezsiniz, Hasan Ali Toptaş gibi, bir dil üstadının yazılarının ardında bir şiirinizin yer almasını... Peki ya hanginiz istemezsiniz, Nizamettin Uğur gibi, büyük bir Türkçe aşığının öğretilerinin yer aldığı sayfalarla komşu sayfalarda, yazınızın yayımlanmasını... Bu saydığım insanların hiç biri, bir kuruş menfaat beklemeden derginin edebiyatımızda kalıcı olması için büyük özverilerde bulunmaktadır... O dergi, kimsenin cebine bir kuruş koymadığı bir dergidir... Sayın M.Doğan, belki şimdi de diyebilirsin, "kimse karşılıksız bir şey yapmaz." Yapar arkadaşım yapar...bir gün sen de yap, bak göreceksin ne kadar güzel bir şey olduğunu, ne kadar iç huzur verdiğini... Hadi istersen bugünden başla, git camini yanına, orada kuş yemi satanlar vardır...kuşlar için onlardan bir kap yem alıp dök, demeyeceğim sana... Bu kolaycılık olur... Elindeki simidinden bir parça böl ver onlara diyeceğim... Bak bakalım ne olacak...
?
Yazma Teknikleri
Yaratıcı Yazarlık
Yerinde alıntın için çok teşekkür ederim Dersaadet! Birilerinin senin için yardım ettiğini görmek çok güzel. Bu kadar güzel bir alıntı yapabilmek iyi bir birikim gerektirir. Tekrar teşekkürler. Ben açılış konuşmamda Kaplumbağe Terbiyecisi resminde verilen mesajı uygulamak istiyorum. Yani sırtıma kabuk bağlayıp tıpkı öğrencilerim gibi hissetmeyi, düşünmeyi... En azından bu açılış konuşması boyunca. Ne de olsa çoğunluğu onlar oluşturuyor değil mi? İçerik olarak -göze batmadan- öğüt vermek, taşıdıkları sorumluluğu anlayışla karşılamak; hatta onlar gibi isyan (etmek), yaz tatilinin ardından okula dönüşün zorluğundan bahsetmek, ama okulda yaşananların gerçekten çok güzel olduğunu vurgulamak gibi bir hedefim var. Onları anlamak; ve ruh hallerini fotoğraf çizermişçesine betimlemek istiyorum ki samimiyetime inansınlar. Anlattıklarım gerçekçi olsun. Eğer öyle olursa; duymayı haz etmedikleri de inandırıcı gelebilir. Onlara birşeyler öğretebilirsem ne mutlu bana. Dersaadet; seni duyarlılığından ötürü tebrik ederim; ancak dediğim gibi ben olaya onların penceresinden bakmak istiyorum...
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Siz Türkiye'deki bu çarpık eğitim sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Koyun sürüsünü takiben-belirsiz bir geleceğe yelken açan şu gençliğe günah değil mi?
?
Yeraltından Notlar
Edebiyat Tartışmaları
Ergenlik döneminde yaşanan kişilik çatışmaları, kendini bulma çabası, gelecek korkusu, sistemin kuralcılığına karşı çıkış konusunda önerebileceğiniz kitap, öykü, şiir, makale, deneme -bilimum edebi yazı- varsa iletebilir misiniz? Sizin denemeleriniz de olabilir... Şimdiden herkese teşekkürler.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
“Benim adım YASEMİN” Sonunda bu eserle buluştum. Önsöz, zekâ dolu. 13. sayfada kitabı okumamaya karar verdim ama hüznün ötesine merak geçti. Şuan 29. sayfadayım. Gittikçe güzelleşiyor. Lakin kitabın ilk cümlesinde bir kelime hatası ile karşılaşmak…” İnkılâp Yayınevi’nin editörlerinin kulakları çınlasın” Ve 20. sayfanın son paragrafı… Anlatım okuyanı yormuyor, sürükleyici. Bitirelim bakalım…
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
İki duble içkim kaldı bitsin geliyorum.
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Kalbim temiz gardaş ne diyem... " Fıght " ( doğru mu yazdım acaba ) dedim "Allah Allaaaa " dediler... Ya bırakın Allah aşkına...Se onu yaptın , ben bunu yapmadım.Asıl mızıkçı sensin o misketler benim hakkım... Kısır savaş galibi melun...Reklam densizliği had safhada...Yürekli parayla mı aranır...Yüreği olan çıkarsın koysun ortaya...Dergi kıstas mı ? Prim üzre çatışmalar...Şiir varken susu pus takınır dudağa... Haydi yüreği olan koysun ortaya... Nereden anlaşılacak ? Para verin , dergi çıksın... " yüreklisiniz " :))) Çocukça anlamlardan ileriye gitmez oldu.Vah forumum vah...
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Yapmayın lütfen! Yakışıyor mu sizin gibi bir yıldıza? Bir doğuştan sanatçıya? Lütfen :)
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Değerli arkadaşlarım! Ben burada Sayın Orkun Levent bey ile Sayın İsa Kantarcı bey’in avukatlığına soyunarak yazıyor değilim. Sadece bir İzedebiyat üyesi olarak, forumda düşüncelerimi söylüyorum-yazıyorum. İsa Kantarcı arkadaşımızın reklam yolunu kendide abartılı bulmuş olacak ki, bakın kendisi isminin yanından rahatsız olanları daha fazla rahatsız etmemek için ‘KİTABIM ÇIKTI’yı kaldırdı. Bu size bir şey ifade etmiyor mu? (Arkadaşlar Sayın İsa Kantarcı elbette ki kendi reklamını-tanıtımını yapacak, bu onun en doğal hakkı. Para kazanacak ki gelişecek, daha verimli olabilecek. Mamafih belki işin ölçüsü tutturamadı. Ben bu yüzden kendisini suçlamıyorum.) Kendisini bir şiirinde eleştirmemin akabinde; beni haklı bulup, kızmayıp ta hakkımda bir taltif yazısı yazması bir şeyler anlatmıyor mu? Şimdi ben burada en son okuduğum Sayın Profesör Doktor Üstün Dökmen’in ‘Küçük şeyler’ adlı kitabını okuduğumu, güzel bulduğumu, herkesin okumasında yarar gördüğümü söylesem. Hayatımda televizyon haricinde görmediğim Sayın Dökmen’e yağcılık mı yapıyor olacağım, onun reklamını yapmış olarak mı değerlendirileceğim? Benim ondan bir menfaatimin olduğumu düşünülecektir. Yada hizmet verdiğim, benim de yazılarımın bulunduğu bir derginin methiyesini yapmamın, okunmasını tavsiye etmemin ne gibi sakıncaları olabilir. Hem bakın Orkun bey İzedebiyat gönüllüsü olarak bizlere fiyat indirimi yaptırdığından bahsediyor. Bu güzel bir şey değilmi? Bu derginin, yani lacivert’in reklamının yapılması; görev yaptığımız, emek verdiğimiz dergi yada gazeteye yapılması gerekendir bence… Yazarların nasıl kişilikte-karakterde olduklarını Sayın Ahmet Altan, Kristal denizaltı adlı kitabında çok iyi anlatır. Onların sıradan olmadığını, bazılarının alkolik, bazılarının işte ne bileyim çok farklı karakterlerde olduğuna işaret eder. Açınız ve okuyunuz. (Burada da Sayın Ahmet Altan’a kıyak yaptığım düşünülebilir, inanın kendisi ile şu (.) kadar tanışıklığım yok.) Demek istemem şu; Sayın İsa Kantarcı’nın forumda yazdıklarının ardından; onun yazı yada şiirlerinin de, “Forumdaki İsa Kantarcı’dan daha ne beklenir, yazdıkları ne olabilir. İşte forumdakiler…” deyip, eserlerinin aynı şeyleri ihtiva ettiği ve aynı nitelikte olduğunu düşünmek ve hatta iddia eder duruma gelmek bence çok yanlış bir tezdir. Ne olursa olsun, önce alıp okunmalı sonra eleştiri yapılmalı. Şahsen ben öyle yaptım, edindiğim kitabı şu an okuma aşamasındayım, ilk sayfalarını (30 sayfa kadar) okuduğumda, ilk kez kitap çıkaran biri olarak hiç fena bulmadım hem yazarı, hem de şairi. Bitirdiğimde; konu açılırsa, bende forumda kitap hakkındaki görüşlerimi bildirebilirim. Şu an bu konuda kendimi yeterli bulmuyorum. Hayır arkadaşlar. Burası forum; herkes kendi düşünce ve önerilerini, tavsiyelerini burada yazabilir. Bu düşünce ve önerilere ister uyulur, istenirse uyulmaz. Bu okuyanların vereceği bir karardır. Ha bu tartışılabilir de… İşte bütün mesele burada zaten. Bu tartışmalar İzedebiyatlılara yakışır şekilde yapılmalı. (Bu nokta herkese, ben dahil. Çünkü benimde hatalarım olmuştur muhakkak.) Arkadaşlar bırakalım hırçınlığı bir yana, Gelin dost olalım, değmez bu dünyaya… Hepinize saygı, hepinize sevgi, hepinize selâmlarımla…
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
SAYIN HASET, ARTIK BANA YAZMAYIN TAMAM MI, BENİ AĞZINIZA ALMAYIN, SIKILDIM, REKLAMDAN SIKILDIM, adımı andıkça, yararıma iş yapıyorsun sayın haset BURDAKİLER DE SIKILDI, YAZMA YAHU!!!! İŞİN YOK MU HOCAM, kitap oku hocam, oku, ama öyle sataşma birilerine,
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
HASET YUSUF ZİYA, yusuf ziya, kimsin sen, bunu sor kendine profile bilgi de koymadın, kimsin sen, bana sataşmaktan başka, kin saçmaktan başka neye yararsın, kendinizden utanın, siz neyin üüürünüsünüz böyle, nedir düşmanlığın sebebi, siz nasıl adamsınız anlamadım, SİZ KURU GÜRÜLTÜSÜNÜZ,
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
Benden bilgi var, bununla savaşırım, Senin kişiliğinle uğraşmam, Edepsizliği hasetliği kes, Tarih günümüzü de kapsar sayın bilgisiz, Benim orda bunu söylememin maksadını anlayan anlar, Senin gibi bilgisiz edepsiz insanlar anlamaz, KİM OLDUĞUNU, HANGİ DERGİLERDE METİNLERİNİ YAYINLATMADIĞINI AÇIKLAMADIN, YAYIN DÜNYASINDAN ZERRE KADAR HABERİN YOK EDEPSİZ İNSAN, Boşa konuş tabi, Ortada hiçbir eserin yok, konuş, Arkadaşım sana dostça tavsiye, sana her seferinde yazarım cevap, BANA YEİŞMEN İMKANSIZ, AKILLI OL, İŞİNE BAK, KONULARI SAPTIRMA, LACİVERT DERGİSİYDİ KONU, İŞİNE BAK ŞİMDİ, SENİ CİDDİYE ALMIYORUM, EDEBİYATTA ZERRE KADAR ANLAMAYAN HASET BİRİSİN. SAYIN HASET, ÇATLA E Mİ ÇATLA, ÇATLA KİTABIN VAR MI, YOK, HANGİ DERGİLERDE ÖYKÜ YAYINLATTIN YOK ÖYLEYSE KAPA ÇENENİ HOCAM, NERELERDE YETİŞTİN. CEVAP VERMEYİP BENİ KARALAMAYA KALKIYORSUN, SENDE EDEP YOK ARKADAŞIM, SENDE EDEP DENEN ŞEY OLSA, ONCA KARALAMAYI YAPMAZDIN KENDİNDEN UTAN, UTAN BEN HASET.
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
sana değil. senin anlamayacağın kesin. yazışmasları okuyan biri varsa ona. konu Lacivert dergisi değildi. konu senin saçma sapan tavrındı. hala da öyle. şunu söyleyeyim tekrar en başta da söylemiştim: "sen saçmalamaya devam ettikçe devam edeceğim cevap yazmaya. buralar canının istediği gibi saçmalayacagın boş alanlar değil." devamla... çok ama çok üzgünüm senin kıskanılacak bir tarafın yok. parasını bastırıp okunmayan bir kitap bastıran birini kim neden kıskanır? demek tarih yaşadığımız günü de kapsıyor ilginç yaklaşım. ama hiçbir normal zeka "edebiyat tarihi" denince günümüz edebiyatını anlamaz. sen anladın tebrikler... hangi dergiler isa? eş-dost tarfından çıkarılan dergiler mi? yoksa edebiyat dergisi deyince herkesin aklına gelen "hürriyet gösteri, varlık, yasak elma, kitaplık, milliyet sanat, dergah, edebiyat ve eleştiri, e, virgül.." gibi dergiler mi? yaptıgın mastürbasyon bile değil. çünkü seni bile tatmin etmiyor...! edebiyat oratmını ve yayın dünyasını çok iyi biliyorum. tıpkı senin yazdıklarının ve kitabının beş para etmeyecegini bildigim gibi. öyle beni anlamadılar abi edebiyatı yapıp zırıl zırıl ağlamak yok. sen yeteneksiz ve yetersiz bir yazarsın. ve edebiyat tarihinin çöplükleri senin gibilerle dolu...! sallıyorsun! "CEMİL KAVUKÇUYU iyi bilirim ben, Benim has adamımdır" beklemeden hemen yaz. hangi kitabında neyi begendin....? araştırıp saçmalama ama hemen yaz. önceki cevapların gibi hızlı olsun da millet de anlasın senin okumadıgını sadece yazmaya çalıştıgını... kitap sahibi olmayı abartma. senin bile var kitabın. anla artık ne kadar değersiz birşey. ve bak bakalım aklı başında bir yazar var mı kitabım var diye övünen... nesin sen ruh hastası mı? üzgünüm "şizofrengi" kapandı...!
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
bu yazı sana değil isa!
?
Yeni Yayınlar
Kitap Dünyası
sayın yusuf, artık bana yazmayın olur mu, yararsız bir didişme bu, LACİVERT DERGİSİ, konu oydu nereye geldim,
Başa Dön