"Yazarın hayatı, kelimelerin kölesi olmaktır; en azından, bir sonraki cümleyi bulana dek." – Ursula K. Le Guin"

?

???

July 2026 tarihinde katıldı

Son forum iletileri

?
İzEdebiyat Teknik
Açık Büfe
İzedebiyata eklediğim yazılarım yayınlanmıyor, nedenini öğrenebilir miyim?
?
Şiirhane
Edebiyat Tartışmaları
Söylediklerini uyguluyorum. Ama sitede hayli zorluk çekiyorum. Biraz karışık geldi bana. Yazar kaydımı yaptırdım ( en nihayet başardım ) Ama bu kezde şiirlerimi , oluşturduğum kütüpanenenin içerisine yazamıyorum. Keşke şu sitenin bir yerlerde bir propektüsü olsaydı da ben de her defasında seni rahatsız etmeseydim !!! Şimdi ben ne yapacağım ????
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
Gerçekten uzun ve zor bir yol gibi görünüyor. Bu konuda bir takım planlarım vardı, yazmak konusunda. Ama öyle görünüyor ki planlarımı bir müddet daha erteleyip okumaya ve araştırmaya devam etmem gerekiyor. Verdiğin bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim. Evet, sorum genel bir soruydu.Bana fikir verebilecek herkezin yardımını bekliyorum.
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
Yeni katılımcı Ayşen Gencer, Deneme ile Roman (türleri) arasında bir farkın olup olmadığı; bu farkın neyden ibaret olduğu sorusunu ortaya atıyor; şöyle diyor Ayşen Gencer: "Bu konuda beni bilgilendirir misiniz ? Roman yazım teknikleriyle ilgili kitaplar okuyorum . Bu konuda kısmende olsa bilgi edindim . Ama asıl yazmak istediğimin deneme türünde bir kitap olduğunu düşünüyorum .Ancak bu konu üzerine bana yardımcı olacak bir yayın bulamadım .Sizin bildiğiniz bir yayın yada benimle paylaşabileceğiniz hir bilginiz var mı ?" Kime sorduğunu pek açıklamıyor, o halde, genel olarak sorulan soru diye yorumlamak, çok yanlış olmaz. Konu hakkında bir yayın konusunda da benim bir bilgim yok; başka dillerde konuya ilişkin çeşitli (bilimsel/bilimsel-dışı) çalışmalar var sanırım; ama yine somut bir önerim olmayacak; genel adres olarak Umberto Eco (Açık Yapıt; Anlatı ormanlarında beş gezinti vb.); Walter Benjamin ve özellikle Theodor Adorno gösterilebilir; Belki daha yararlı bir yol şu olabilir: ilk "roman" örneği (yani: nesir türünde anlatım/sunum) olarak Homeros'un iki "destanı" ile ilk "deneme" türündeki örnek olarak da Michel de Montaigne'in "Essays" ("denemeler") adlı metinleri gözden geçirilebilir; bu somut örneklerden yola çıkarak birçok çıkarım ve tanımsal ilke belirginleşebilir belki de (daha doğrusu mutlaka belirecektir). "Deneme" biçiminin "nesir" türüne kabulü ve artık gelenekselleşmiş bir unsur olarak kabul görmesi sanırım Michel Montaigne'den sonra daha yaygın olarak Jean - Jacques Rousseau ile gerçekleşiyor; Ayrıca 20.yy edebiyatında özellikle "günce romanları"nın yaygınlaşması, deneme ile roman türlerini daha doğrudan ilişkilendirmek için uygun bir ortam hazırlıyor kanımca; ama bunlar çok spesifik çözümlemeleri gerektiren savlardır; yani: günce romanlarında aslında gizliden gizliye bir "deneme" havası ve biçiminin egemen olduğunu, ancak ayrınıtlı metin çözümlemeleri sonunda bulgulamak ve doğrulamak mümkün görünüyor; Aynı denklem içinde kanımca "Aforizma" biçimi de ele alınması gerekiyor; Aforizma günümüz roman ve geniş nesir biçimlerinin sanki en dipteki biçim-oluşturucu yapısı halini almış gibi; örnekler Samuel Beckett ve Jamce Joyce'den oluşturulduğuna inanıyorum; özellikle Joyce'un eserlerinin günümüz edebiyatı (nesir düzleminde) anlamak için çok belirleyici bir rol oynadığına inanıyorum; ama inanmakla olmuyor, bunlar daha somut metin çözümlemeleri içinde doğrulanması gerekir; uzun iş kısacası! Çok uzun ve zahmetli (ama çok gerekli) bir iş; Benim ayak üstü bir şekilde söyleceklerim bundan ibaret; umarım biraz olsun yardımcı olmuşumdur; iyi çalışmalar Suyel
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
nida, yok öyle zannettiğin gibi bi durum yok. seni itici bişey olarak göstermeye çalışmadım. zaten saçma birşeyler yazdım. bunu ciddiye alma yahu
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Karlı bir İstanbul sabahında, İsa'ya maydanoz olamıyorum. Aşağıda bulunan ileti çıkıyor; Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error '80004005' [MySQL][ODBC 3.51 Driver]Host '66.98.222.75' is not allowed to connect to this MySQL server /edebiyat/maydanoz.asp, line 185 Sevgili İsa yeni bir kitap çıkartıyormuşsun, yandık... Hem niye sen, beni tartışma ortamının şeytan taşlaması olarak gösteriyorsun ki... Hukukumuzu yıktın, kırıldım. "ucuz can pazarıydı...n, uğurlar olsun"
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
pardon. yanlış yazdım: yakup, doğrusu.
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
yakup, yazınsal olan ve olmayan................bir sürü başka konuya temas ettin...tabi ben de bunlara yetişemiyorum... dediklerinin her biri ayrı bir konu, tek tek gidelim. ne dersin. zaten bu ara bir roman bitirmeye çalışıyorum.
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
Şehrin yorgun sokaklarında bir kadın, Deniz’in elinde sigara. Akşam oluyor. Gökyüzünde kış sersemi bulutlar. Başlayacak sağanak yağmurun ipuçlarını veriyordu rüzgâr. Şehrin temiz sokaklarının birinde Deniz, kadın yeryüzüne indi ineli hiç bu kadar güzel değildi, hiç böyle bir ıslığı hiç böyle salınışı yoktu. Sonra kokusu, uzak dağ çiçeklerinden döne ese gelen, kıpır kıpır. Sımsıcak. Yangın esmeri, uzun boylu, saçları da uzun, simsiyah gözleri var, yüreği pırıl pırıl, korkusuz. Bir ayyaş geçiyor yanından Deniz’in, ayyaşın gözlerinde yeni denizler dalgalanıyor, ne güzel, kendini kazanmış sanıyor belki bir mor kelebek. İçince kimi, güzelleşir felek, kimi çirkinleşir. Deniz ayyaşı ufak bir göz selamıyla karşıladı geçti gitti yoluna. Bakakaldı ayyaş Deniz’in ardından, hayal mi gerçek mi uçsuz bucaksız bir şey, güzel soru işareti. “Aman bana ne” deyip şarkısına başladı bıraktığı yerden. Deniz’in kafasında otuz yıllık bir geçmiş, sordu kendine: İlk nerde ben mutsuzum demeye başlamıştı, ilk nerde çözülmüştü, hangi nehrin akıntısında, hangi papatyada, hangi iklimin sabahında. Şimdi, çok yakındı onlara, çocukluk: Babası ticaret adamıydı, aynı zamanda da çapkınlık adamı, çoğu kez ihmal ediyor ailesini, sık sık şehir dışı iş gezilerine çıkıyor, en sık telefonda duyuyor sesini küçük kız, kim bilir hangi odalarda kimlerle yaşar sonra kime güler kahverengi gözleri, pardon denizleri, denize benzetiyor babasını, okyanuslara, tekneyle açılmak istersin, en ötesine gitmek istersin, fırtınasını acısını yaşamak istersin, kedini ona bırakmak istersin, işte öyle bir baba, yokluğu bile kıymetliydi, işte o ara ilk kez çözülmüştü, tıpkı bir geminin halatlarının rıhtımdan kopması gibi. Kırılmıştı diyebiliriz, öyle bir tanrı yaramıştı çırılçıplak. Mutluluğu bulamayan, özleyen çaresiz çocuklar nereye gittiyse, küçük kız da oraya gitti
?
Şiirhane
Edebiyat Tartışmaları
merhaba ayşen. e hoşgeldin. metinlerini, yazar sayfana as bence.
?
Şiirhane
Edebiyat Tartışmaları
Sabah haberlerinde , Kahramanlık süsü verilmiş , katliam görüntüleri ! Sen sıcacık evinden , kahveni içerek seyrediyorsun Soğuk ülkeleri ! Korkular ; Unutulan gözlerin neminde - apaçık ! Acının ve ölümün ortasına doğmuş çocukların yüzleri Endişeli ! Çığlıklar geliyor kulaklarıma , Çığlıklar ! Ortadoğudan...Balkanlara doğru... Bir yüksek , bir alçak basınç annelerin yürekleri ... Her şey ortada ... Herkez görüyor ! Niye susuyor , yoksa dilsiz mi dünya ? Ne ala... ne ala .... Bir devin -derin uykusunda ! ayşen GENCER
?
Şiir Atölyesi
Ruh Katılımı (Ortak Yaratıcılık)
Doğruda ve yanlışta buldum seni Haklıda ve haksızdaydın zaman-zaman Öfkeyle gömerken yüreğime Hasretle bağrıma bastığım adam . Bir kendimi affedemedim Bir de , Vedasız gidişini ! Seni gözümde büyütmemeliydim hiç , Sen de herkez kadar korkaktın , Kaçaktın ! Siyahla gri arası bütün hayatlar Hem beyaz olma boşver , kir tutardın ! Her şeyden vazgeçtim , Her şeyden ! .... Her şey , hiç bir şey demek zaten Sen yokken ! Vur beni , Daha beter kahırlara , Hadi sevin ! Ne yaminliyim artık , ne de Tövbeli sana ! ! ! ayşen GENCER
?
İlk Roman
Yaratıcı Yazarlık
Bu konuda beni bilgilendirir misiniz ? Roman yazım teknikleriyle ilgili kitaplar okuyorum . Bu konuda kısmende olsa bilgi edindim . Ama asıl yazmak istediğimin deneme türünde bir kitap olduğunu düşünüyorum .Ancak bu konu üzerine bana yardımcı olacak bir yayın bulamadım .Sizin bildiğiniz bir yayın yada benimle paylaşabileceğiniz hir bilginiz var mı ?
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Değerli Katılımcı (nanelişeker), başlık açma derken, bir tartışmayı başlatmak anlamında olsa gerek; bence ilgili odalara bakın; tartışmaya açmak istediğiniz yeni başlığın uyacağı ne makul veya ilgili oda hangisiyse orada konuyu bir açın;ilgi duyulur, konuyla bağlantı kuranlar olursa, kendiliğinden bir tartışma seyri doğar ve gider veya tıkanabilir; size bu bağlamda önerim şu: sağa sola bakarken, önünüzdeki (sizin önemsediğiniz) hedefi de gözden kaçırmayın; burada yönünüzü ve tartışmanın seyrini başka yerlere kaybetme olasılığınız yüksektir; ama bunun da son derece doğal olduğunu unutmayın lütfen; zira herkes, bir tür "salt - evren" durumunda kalıyor. Size hoş geldiniz demek kalıyor geriye: hoş geldiniz. Suyel
?
Genel Tartışma
Açık Büfe
Değerli Olgun Onur, size katılıyorum, ben birkaç hafta önce uzun bir "öneri ve eleştiriler" yazısı iletmiştim; bir yanıt/tepki gelmedi; bu konuyla ilgili bence her şeyden önce "işlevsel" (yani edebiyat uğarşını daha üst düzeylere taşımaktaki gerçek katkı konusu) olan şeyin peşine düşülmeli; bunun için "ayrı" bir site mi, yoksa başka bir dizgesellik mi düşünülmelidir, yoğun ve içeriksel anlamda birikimli bir tartışma olmadan bir yere varılması hayal olur; kişilerin (kişisellikleri ile) ön planda olması belki de ilk histe yaşandığı gibi ve kadar sorun olmayabilir, ama engelleyici bir durum da doğabiliyor maalesef; Dilerseniz, bu anlamda katkı ve sorumlulukları aynı oranda üstlenmeye hazır arkadaşların dile gelmesini ve toplanmasını bekleyelim (örneğin bu bağlamda ilk aşamada tartışmaya katılıma hazır olanlar için belli bir süre tanınabilir; sonra tarıtşmaya gerçekten geçilebilir; aöa bu sadece bir öneri anlamında, illa da böyle olsun demiyorum şu anda...); sonra tartışma çerçevesi ve düzlemi konusunda bir tartışma sürdürelim, sonra da "kararların alınacağı" bir tartışma aşamasına geçebiliriz; (bu anlamda "yük" taşımaya, yani fikirlerin koordinasyonu, toplanması, katılımcılara özetler halinde sunulması gibi teknik konuların halledilmesi gibi şeyleri ben- teknisyenlik vasfım sıkça vurgulandığına göre- üstüme almaya hazırım). Şimdilik yönlendirici olmaktan uzak kalabileceğim bu sınırda durup bekleyeceğim. İyi akşamlar. Suyel
Başa Dön