..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Bahar Kalemi




13 Ocak 2008
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler  
Ýnsanlar arasýnda öyleleri vardýr ki, sevgi ve muhabbetleriyle Allah Resulü’nden derin izler taþýr, diðer insanlara rehber olurlar. Hikmet dolu sözleri, Ýlahi cezbeleriyle eþsiz kütüphaneleri andýrýrlar.

Bahar Kalemi


Ahi reisi Þeyh Edebalý kendisini dinleyenlere; "Topraða baðlanýn.Suyu israf etmeyin.Mirasýnýzýn saðlam kalmasýna dikkat ediniz.Veriniz,cömert olunuz elleriniz yumuk kalmasýn.Ýlim sahiplarini koruyunuz.Aðaç dikiniz.Ödünç aldýðýnýzý fazlasýyla iade ediniz.Kuran-ý Kerimi güçlü olmak için okuyunuz.Baðýnýzý bahçenizi viran býrakmayýnýz.Hadis ezberleyiniz.Bildiklerini öðretenler unutmazlar.Asýl ölüm ilimden payýný almayanlaradýr.Faydalý ile faydasýzý bilenler bilgi sahipleridir...."der ve tavsiyelerde bulunurdu. Bu gün bu tavsiyeler bizler içinde geçerlidir ne dersiniz? olumlu ve güzel tavsiyeler deðilmi?


:BGJJ:

Ýslam coðrafyasýnda, fikirleri ve eserleriyle öne çýkan ilim ve hikmet sahibi çok sayýda þahsiyet yaþamýþtýr. Onlar, karanlýk gecelerde yýldýzlar gibi, parlaklýklarýyla yönümüzü bulmamýza yardýmcý olmuþ, saçtýklarý ýþýkla da yolumuzu aydýnlatmýþlardýr. Ýnanç dünyamýzýn þekillenmesinde büyük pay sahibi bu deðerli insanlarý çoðumuz tanýyoruz aslýnda. Kimimiz büyüklerinden duydu, kimimiz de kitaplardan okudu bu zatlarýn ‘gerçek’ hayatýný. Hal ve yaþayýþlarýyla topluma örnek olan bu nadide insanlar tarihte yaþadýlar ve bizlerde onlarý tanýtmakla mükellefiz diye düþünüyorum.
Ýlk yazacaðým Þahsiyet Sehy Edebalý 1206 yýlýnda Merv’de doðdu.Selçuklularýn Þeyh’ül Ýslam’ý Þeyh Sadrettin Konevi ve Mevlâna Celâleddini Rumi’nin çaðdaþýdýr.Künyesi Ýmadüddin Mustafa b.Ýbrahim b.Ýnac el-Kýrþehri’dir. Edebalý ilk tahsilini Karaman’da yaptý.Hanefi hukukçusu Necmeddin ez-Zahidi’nin öðrencisi oldu.Daha sonra Dýmaþk’a(Þam)giderek Sadreddin Süleyman b.Ebül-iz ve Cemalettin el-Hasiri gibi dönemin tanýnmýþ alimlerinden dini ilim tahsil etti.Þam’dan ülkesine dönünce tasavvufa yöneldi.Eskiþehir yakýnlarýnda bulunan Ýtburnu Köyü’nde bir zaviye kurarak halký irþada baþladý.Aþýkpaþazade zaviyesinin hiç boþ kalmadýðýný,Edebalý’nýn gelip geçen fukaranýn hertürlü ihtiyacýný gidermeye çalýþtýðýný,hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduðunu kaydederler.
Þeyh Edebalý geleceði görebilen bir kiþiliðe sahipti.Neyin ne kimin kim olduðunu bilen bir insandý.O gelecekteki Türk birliðini,Kayý Boyunun dolayýsýyla Osman Bey’in kuracaðýný sezmiþti.Tüm Kayý Erenleri edebalýdan feyiz almýþtý.

Söðüt ve Domaniç yaylalarý,Selçuklu Devleti tarafýndan aþiretine yaylak ve kýþlak olarak verilen Osman Gazi sýk sýk Edebalý’nýn zaviyesinde misafir olarak kalýrdý.Orta Asya’dan getirdikleri bir takým özelliklerden dolayý alim ve sûfilere karþý son derece hürmeti olan Osman Gazi,mübarek günlerde Edebalý’nýn zaviyesine giderek dini ve idari konularda ,onun görüþlerini alýrdý.

Misafir olarak kaldýðý bir gecede gördüðü rüya þöyle idi.Þey Edebalý’nýn koynundan çýkan bir ay geldi kendi koynuna girdi.Göðsünden bir aðaç bitti.Öylesine büyük bir aðaç oldu ki dallarý gökleri,kökleri tüm dünyaya sardý.Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu.Ýnsanlar o aðacýn gölgesinde toplandýlar.Ulu daðlara ve daðlarýn eteðinden çýkan coþkun sulara hep o aðaç gölge etti.

Osman Bey rüyasýný Þeyh Edebalý’ya anlatýr.Edebalý rüyayý þöyle yorumlar:"Oðul Osman,Hak Teala sana ve soyuna hükümranlýk verdi mübarek olsun,kýzým Malhun Hatun senin helâlin olsun."der.Edebalý’nýn bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun(Rabia Bala Hatun)ile evlenir.

Edebalý,mutasavvýf olmasýnýn yanýnda ilk Osmanlý kadýsý ve müftüsüdür.Dönemin birçok fakihi ile görüþmüþ ve onlardan ders almýþ,çok sayýda talebe yetiþtirmiþtir.Önde gelen öðrencilerinden ayný zamanda damadý Dursun Fakih,Edebalýdan sonra Osmanlý Devleti’nin ikinci müftüsü ve kadýsý olmuþtur.Mevlidi Þerif’in yazarý Süleyman Çelebi,Mahmut Paþa yönüyle ikinci kuþaktan Þeyh Edebalý’nýn torunudur.

Þeyh Edebalý ahi teþkilatýnýn reisi idi.Ahi Þehliðinin Edebalý’dan sonra kime geçtiði bilinmemektedir;ancak daha sonra I:Murat’a intikal etmiþtir.Bilecik’in Osmanlýlar tarafýndan fethedilmesinden sonra zaviyesini buraya taþýyan Edebalý,ayný þekilde dini hizmetlerine devam etmiþtir.Osman Gazi’nin vefatýndan sonra kýzý ve torunu Alâaddin Bey ile Bilecik’te Edebalý’ya Kozaðaç(Þimdiki Karaaðaç) köyünün öþür ve hasýlatý verilmiþ,kýzý Rabia Hatun da kendilerine verilen bu köyü tekkeye vakfetmiþtir.Þeyh Edebalý uzun bir hayat sürdükten sonra 726(1326)yýlýnda Bilecik’te vefat etti.Zaviyesinin mescid olarak kullanýlan odasýna defnedildi
Ahi reisi Þeyh Edebalý kendisini dinleyenlere;
"Topraða baðlanýn.Suyu israf etmeyin.Mirasýnýzýn saðlam kalmasýna dikkat ediniz.Veriniz,cömert olunuz elleriniz yumuk kalmasýn.Ýlim sahiplarini koruyunuz.Aðaç dikiniz.Ödünç aldýðýnýzý fazlasýyla iade ediniz.Kuran-ý Kerimi güçlü olmak için okuyunuz.Baðýnýzý bahçenizi viran býrakmayýnýz.Hadis ezberleyiniz.Bildiklerini öðretenler unutmazlar.Asýl ölüm ilimden payýný almayanlaradýr.Faydalý ile faydasýzý bilenler bilgi sahipleridir...."der ve tavsiyelerde bulunurdu.
Bu gün bu tavsiyeler bizler içinde geçerlidir ne dersiniz? olumlu ve güzel tavsiyeler deðilmi?

Sevgiyle Kalýn.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Nilay Bolattaþ / Denizli/Türkiye
12 Þubat 2008
Tarihimizde bize ýþýk tutmaya hazýr o kadar çok þahsiyet var ki,onlarý okumamýzý bekleyen. Bilgi dolu bir yazý ve eþsiz tavsiyeler,okumama vesile olduðunuz için sonsuz teþekkürler. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýz ve Haz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzým [Þiir]
Bahar Yüreklim [Þiir]
Gül Kurusu Sevdalar [Þiir]
Tutuldum Sana [Þiir]
Kartallarýn Var Oluþ Hikayesi [Öykü]
Nasýl Seviyorsunuz [Öykü]
Sanal Tanýþma [Öykü]
Ýskender Pala [Deneme]
Aksiyon Ýnsaný [Deneme]
Hayatýn Anlamý [Deneme]


Bahar Kalemi kimdir?

Okumak ve yazmak en güzel eylemdir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu, Ýskender Pala


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahar Kalemi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.