..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Orhan TURAN




13 Mart 2006
Simurg  
Çoraktý bu sevda

Orhan TURAN


Yaþlý, olabildiðince beli bükülmüþ kambur bir adam gibiydi, yapraðýn tutunduðu! Öksürüyordu aðaç, bastonu yoktu belki ama olsaydý inan o da tutamayacaktý. Duruyordu iþte, kökünden tutunmuþ, bir beden gibi yerde yatan çamura. Çamur bendim, yaþlý aðaç... Bu hayattýr; o sarý yaprak sakýn sen olma sevgili!


:AFIE:
Bir týrtýlýn çektiði doðum sancýsý, kelebek olma adýnaysa, acýlar yaþanmalýdýr sevgili, büyütmek için bizleri!
Ben bin yýldýr bu mahzenin mahkûmuyum. Yaðmur sesine de alýþkýným, soðuða da... Çok gardiyan geçti bu topraklardan; kimisinin elinde kalbini gördüm, kimisinin kalbinde elini... Mantýkla, kalbin gergefinde bir girift çýkmazdý her þey! Her þey bir pirenin soluk alýp vermesi kadar bir þeydi iþte! Her þey, bir sineðin seviþme zamanýydý!
Çok kýsa! Olabildiðince bir andý görebildiklerimiz.
Kývrýmlý ince, derinden okþanmýþ bir patika yol gibi yumuþak damarlarý var bu sarý yapraðýn. Eylül bitti deme bana! Bu sarý yaprak! Yüzündeki korkunun yansýmasý deðildi belki ama belki de sonu alkýþ tutmayacak bir sonuçtu.
Yaþlý, olabildiðince beli bükülmüþ kambur bir adam gibiydi, yapraðýn tutunduðu! Öksürüyordu aðaç, bastonu yoktu belki ama olsaydý inan o da tutamayacaktý. Duruyordu iþte, kökünden tutunmuþ, bir beden gibi yerde yatan çamura.
Çamur bendim, yaþlý aðaç... Bu hayattýr; o sarý yaprak sakýn sen olma sevgili!
Ben bin yýldýr bu mahzenin mahkûmuyum. Yaðmur sesine de alýþkýným, soðuða da... Çok gardiyan geçti bu topraklardan; kimisinin elinde kalbini gördüm, kimisinin kalbinde elini...
Evet, coþmalýydý bir þeyler. Gezdiði zaman... Bileklerinin en çatlak noktasýnda vurduðunda bir býçak, fýþkýrmalýydý belki! Bu hayatýn kýlcal damarý olmak için savaþ verecektik, atar damarý olmak için deðil. Kesti mi zulüm, yaþamak ölüm bize! Tutmayacak bilek, tutmayacak el. Önce baþ dönecek, sonra beden, o yaþlý aðaç gibi, eðilmeden ve bükülmeden düþecekti yere. Ama kanýný dökerek, ama savaþarak, ama dosta kaþ bükmek olsa da, düþmana baþ eðmeyerek... Zavallýca deðil, hiçe giderek deðil, korkakça, þerefsizce kaçmakla olmayacak geçiþi bu mevsimin. Kansa kan, ölümse ölüm!
Bir týrtýlýn çektiði doðum sancýsý, kelebek olma adýnaysa, acýlar yaþanmalýdýr sevgili, büyütmek için bizleri!
Milyon yýldýr bu ruhun sahibiyim! Cenneti de biliyorum, cehennemi de! Çok ölü geçti bu mezarlardan, kimisinin elinde altýn bileziði, kimisinin kuru ekmeði... Mantýkla, kalbin gergefinde bir girift çýkmazdý her þey! Her þey bir çekirgenin zýplama süresi kadar bir þeydi. Her þey, her þeyin, elinde olmayan nedenlerden dolayý infilak etmesiydi. Teknik bir arýzaydý aþk, bant yayýnýydý gülmeler ve alttan yazýlarla konuþuyorduk. Bu savaþtý! Bu en derin, hayalî çýkmazlarýn ve köhne yordamýn kýsýr çeliþkisiydi. Bunun adý savaþtý! Bu hazandý! Biz ayaz mevsimde, çorak bir coðrafyadaydýk belki, belki de, silinmiþ bir tarihte... Biliyoruz ki tarih yeniden yazýlmayacak ve hiçbir vaha konulmayacak kucaðýmýza... Üzülmek yersiz... Çamur bendim, yaþlý aðaç... Bu hayattýr, o sarý yaprak sakýn sen olma sevgili!
Ben bin yýldýr bu mahzenin mahkûmuyum. Yaðmur sesine de alýþkýným, soðuða da... Çok gardiyan geçti bu topraklardan; kimisinin elinde kalbini gördüm, kimisinin kalbinde elini...
Ýnadýna sevgi, inadýna... Söz dimaðdan çýktýðý zaman, inadýna ölüm, güneþ bir arpa boyu gemlediðinde aðýzlarý, güneþe gölge olacaktýk, çatlaða sýva... Yaraya merhem olacaktýk, ekmeðe katýk, suya sabun, ateþe buz, soruya cevap, ölüye hayat, geceye gündüz, günaha sevap... Eðilmeden, bükülmeden düþecektik yere, ama cana can katarak, belki aðlayarak, dosta kaþ bükmek olsa da, düþmana baþ eðmeyerek... Zavallýca deðil, hiçe giderek deðil, korkakça, þerefsizce kaçmakla olmayacak geçiþi bu mevsimin. Kansa kan, ölümse ölüm! Bir hayat seçmiþiz ki adý hazandýr gülüm! Biz ölmedikçe þereflice, bir daha hiç ölmeyecek bu ölüm!
Bir týrtýlýn çektiði doðum sancýsý, kelebek olma adýnaysa, acýlar yaþanmalýdýr sevgili, büyütmek için bizleri!
Milyon yýldýr bu ruhun sahibiyim! Cenneti de biliyorum, cehennemi de!
Ýnsanlar; üstlerinde sýfatlarý da vardý. Binalara yazýlmýþtý isimleri. Granit süslemeli bahçe duvarlarýnda, hamaklara kurulu yataklarýnda sallanýp durdular. Keyif çattýlar çekirgenin zýplayýþý, sineðin seviþmesi kadar, keyif çattýlar, alabildiðine düzgündü çimenleri...
Bizimkisi biraz çoraktý ama hiç kýsýr olmadý sevdamýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kahpe Kadýn Mona Lisa…
Tarla Kuþuydu... Juliet!
Alýþamadým Bu Kente
Sen Ýçimde Kal Ey Sevdiðim!
Ayýp Yalnýzlýklar...
Ýþte Gidiyorum Çeþmi Siyahým
Eðil Kadýn; Alnýndan Öpeyim!
Ne Zaman Çok Ýstesem Gelme!
Yaþadýðýmýz "Hayalse", "Gerçeklerine" Lanet!
Tahta Kaþýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk mý Alýþkanlýk mý?
Lâl...
Allah"ýn Arama Motoru!
Eylüle Teslim Bir Adam; Alpay…
Geçmiþi Yad Edip, Þimdiye Sitem Etmektense, Þimdi Ýman Dileyip, Geleceði Güzelleþtirmek Zamanýdýr
Bacaðýmý Kaybettiðim An!
Sevgi Sonunda Yanmayý Getirir!..
Kime Aitsin?
Bir Garip Seyyahlýk; Kendine Göçen...
Kýrýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.