..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Rýfký Kaymaz




20 Kasým 2005
Þiir ve Toplumumuz  
Rýfký Kaymaz
Þiirin toplumumuzdaki yeri


:BCHA:
ÞÝÝR VE TOPLUMUMUZ
Yunus; þiirle, sözle, “dertli dolap” arasýnda nasýl da
bu güzel iliþkiyi, böylesine güzel ifade eder:
Kiþi, iç dünyasýndaki binbir renkteki çizgilerden,
renklerden, kokulardan, duygu ve düþünce hazinesinden
bir güzel demet sunar mýsralarla.
Zor; ama soylu ve anlamlý bir çabadýr edebiyat, þiir...
Yaratýlmýþlarýn içinde; düþünmesi, düþündüklerini söz veya yazý ile ifade etmesi yönüyle de diðer varlýklardan ayrýlýr insan. Çünkü o eþref-i mahlukattýr. Yaratýlmýþlarýn en þereflisidir.
Eti, kemiði, bedeni yanýnda özellikle ruhuyla, kalbiyle öne çýkan, bu en þerefli varlýk insan; duygularýný, düþüncelerini deðiþik biçimlerde ortaya koyar. Sözle ya da yazýyla ifade etmeye, bilindiði gibi edebiyat diyoruz. Edebiyat, özellikle de þiir, insanýn duygularýný estetik boyutlar içerisinde verdiði duygu yüklü ürünleri ifade eder.
Þiirle dinlenir, þiirle dertlenir, þiirle yoðrulur insan. Onunla gözyaþý döker, onunla dirilir, sevginin güllerini derer. Yunuslayýn, mýsra mýsra içini bir dertli dolap gibi kelimelerle ortaya koyar.
“Benim adým dertli dolap
Suyum akar yalap yalap
Böyle emreylemiþ Çalap
Derdim vardýr inilerim

Suyum alçaktan çekerim
Dönüp yükseðe dökerim
Görün ben neler çekerim
Derdim vardýr inilerim”
diyen Yunus; þiirle, sözle, “dertli dolap” arasýnda nasýl da bu güzel iliþkiyi, böylesine güzel ifade eder: Kiþi, iç dünyasýndaki binbir renkteki çizgilerden, renklerden, kokulardan, duygu ve düþünce hazinesinden bir güzel demet sunar mýsralarla. Zor; ama soylu ve anlamlý bir çabadýr edebiyat, þiir...
Kültür ve medeniyet dünyamýzýn önemli bir bölümünü oluþturan þiir, binlerce söz ustasý þairlerimizce bugünlerimize bir þiir geleneði halinde getirildi. Þekil, kafiye gibi dýþ unsurlar belli dönemlerde deðiþti. Ama öz, þiir geleneðimiz mecrasýnda aktý yüzyýllarca. Ne var ki kültürel bozulma, yabancý kültürlerin etkisinde kalma, kimi þairlerimizin mýsralarýyla, dünyamýzda önemli yaralar da açtý elbette.
Kültürel varlýðýmýzý belli oranda yoðuran þiir, günümüz toplum hayatýnda ne denli bir yer tutuyor?
Maddi deðerlerin, maddi kaygýlarýn çeþitli nedenlerle öne çýktýðý, ruhi kirliliðin akýl almaz boyutlara vardýðý günümüzde kalbin sesini, sevginin ifadesini sunan þiirin çaðrýsý ne derece duyuluyor?
Bu sorunun cevabýný iki biçimde vermek mümkün görünüyor. Þiir, böylesi bir ortamda elbette kan kaybediyor ve kaybedeceðe benziyor.
Bu cevaptan daha çarpýcý olaný ise, günümüz insanýnýn þiire, duyguya, ruh ve inanca özlemle dönüyor oluþudur. Her ne kadar yayýn evlerimiz, þiir kitaplarýný yayýnlama açýsýndan istenilen giriþimlere arzu edilen oranda giremese de, þiir kitaplarý belli ölçüde okuyucu buluyor artýk. Yerel yönetimlerin, çeþitli kuruluþlarýn düzenledikleri kültür programlarýnda þiir günlerine, þiir gecelerine, þiir þölenlerine de yer veriliyor. Radyolarda þiir programlarý ilgiyle dinleniyor. TV kanallarýnda þiir klipleri de yayýnlanýyor artýk. Þiir kasetleri alýcý buluyor.
Bütün bunlar; þiir adýna, güzel, olumlu bir geleceði de yansýtýyor. Yarýnlar, bugünlerden daha þiire yakýn günleri getireceðe benziyor. Þiir namýna umut veriyor.
Ýnsanýmýz, pek çok konuda olduðu gibi, kendisine dönme yolunda önemli adýmlar atýyor. Toplumsal anlamda kendi kimliðine, kendi kültürüne doðru güzel geliþmeleri sergiliyor.
Þiirse, bu yoldan kendisine düþen fonksiyonu icra ediyor. Mýsra mýsra insanýmýza sesleniyor. Onun iç dünyasýna aydýnlýklar sunuyor.
Önemli olan, bizim onun bu geliþine karþý, yüreklerimizi; ona, þiire, mýsraa duyarlý olmaya açýp açamadýðýmýz.
Rýfký Kaymaz




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Safahat'ý Okumak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boncuk [Þiir]
Özledim Sýlamý [Þiir]


Rýfký Kaymaz kimdir?

Eðitimci, yazar, þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rýfký Kaymaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.