..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > popo gommes




18 Þubat 2005
Merdiven  
yok

popo gommes


iniþli çýkýþlý bir yazý


:CDAJ:
 


Râkým deðiþtirmeden yaþanmaz!

Merdiven çýkmaya, inmeye bayýlýyorum diye bütün gün aþaðý yukarý koþturan birini tanýyor musunuz? Merdivenlerden hep kötü söz edilmesine alýþýðýz. Ýnsaný yorar basamaklar. Þikayet ettirir, asansör istetir. Ancak þunu unutmamak lazýmdýr: Ýnsanlar hiç sevmedikleri halde merdivenlere mahkumdur.

New York'ta elektrikler kesildiðinde neden herkes sokaklarda kalmayý tercih etti?
 
Joe: Siz niye dýþardasýnýz?
Johny: Damn, çünkü "fucking" yüzikinci katta oturuyorum!

Peki inmeyi mi, çýkmayý mý tercih edersiniz? Tabi ki inmeyi. Merdivenler kimi zaman Led Zeppelin'in "Stairway to Heaven" (Cennete Çýkan Merdivenler) parçasýndaki gibi ruhun iniþlerine, çýkýþlarýna, kimi zaman da Ahmet Haþim'in "Aðýr aðýr çýkacaksýn bu merdivenlerden / Eteklerinde güneþ rengi bir yýðýn yaprak" dizelerindeki gibi hayatýn yýllarýna çaðrýþýmlar yapabiliyor.

Sergei Eisenstein"ýn "Potemkin Zýrhlýsý" filminde merdivenlerden düþen bebek arabasý ne anlatýyordu? Ben düþündüm ki, gerçekten merdivenlerle hayat çok benziyor. Her ikisinde de aralarda soluklanmak gerekebiliyor.

Hayatýmýzda amaçlar var. Basamaklarý çýkarken de bir amacýmýz var. Yoksa niye çýkalým?

Ýki nokta var hayatta. Hepimizin baþladýðý bir noktasý ve bitireceði baþka bir noktasý var. Merdivende de çýkmaya baþladýðýmýz ve düze çýktýðýmýz iki ayrý nokta var. Hayatta büyük hatalar yapabiliyoruz. Ardýndan da toparlamasý zor bir süreç geliyor. Ama öðreniyoruz ve ayný hatayý yapmamaya özen gösteriyoruz. Hiç merdivenden düþtünüz mü? Düþünce gerçekten bir daha düþmemek gerektiðini öðreniyorsunuz. Ayrýca kendi içinde bir süreci de temsil ediyor merdiven. Sistemli, periyodik, disiplinli bir süreç. Bütün bunlardan hangi sonucu çýkarabiliriz? Hayat bir merdiven mi? Yoksa merdiven bir hayat mý?

Ya da bir hayat tarzý. Neden hayat tarzý diyorum açýklayayým: Ýstanbul yedi tepe üstüne kuruludur derler. Gerçekten de öyledir. Her yer merdiven doludur. Ancak Avrupa'da duyduðum kadarýyla yedi tepe efsanesi pek çok þehir için geçerliymiþ. Fakat, örneðin Belçika'nýn ya da Hollanda'nýn büyük þehirlerinde binalarýn dýþýnda merdivene rastlamak pek mümkün deðildir. Demek istediðim, bizim merdivenlerle aramýz daha iyi. Ýnmeyi çýkmayý seviyoruz. Ýnip inip çýkýyoruz. Buradan bir soru çýkarabiliriz: Ülkemizin pek deðiþken halet-i ruhiyesinin, sosyal dengesinin, siyasal yapýsýnýn hatta ekonomisinin sebebi merdivenlerle yaþadýðýmýz bu samimi iliþki olabilir mi? Olamaz herhalde. Bence yine de merdivenlerle barýþýk yaþamayý öðrenmeliyiz. Merdivenler bize hayatýmýzýn aþamalarýný düþünmeyi, adýmlarýmýzý dikkatli atmayý hatýrlatabiliyor.

Ýkiþer üçer çýkarken merdivenleri, hýzlý hýzlý bir an önce gitmek, istediðimiz yere varmak istiyoruz. Arada bir hiç durup düþünüyor muyuz efendim? Biz merdivenler için ne yapýyoruz, ne yapabiliriz diye. Ben bunu henüz düþünmekteyim.

Merdivenler için düþünmek delilik deðildir. Keyiflidir. Hayatýmýzýn deðiþik alanlarýný sarmýþ durumdadýr merdivenler. Çok çeþitli merdiven vardýr. Onlar yokmuþ gibi davranamayýz. Onlardan kaçamayýz.

Deneyin: Birinden çýkmayýn, öbüründen inmeyin, o çok dik, diðerinin basamaklarý yüksek? Bir süre sonra ayný yükseklikte yaþamaktan sýkýlacaksýnýz. Râkým deðiþtirmeden yaþanmaz fikri sizi saracak. Bu sebeple ben pek çok çeþitten bazýlarýný sizin için anýmsamak istiyorum: Yokuþlu yerleri ortadan kesen arnavut kaldýrýmý merdivenler, minareye çýkan ince, spiral, bol kývrýmlý merdivenler, uçaklara yanaþan tekerlekli yalnýz merdivenler, eriþemediðimiz kitaplarý almaya yarayan kütüphane merdivenleri, denizden çýkmak için kullandýðýmýz yosunlu merdivenler, üstünde durup deðiþik düþüncelere dalarak inip çýktýðýmýz yürüyen merdivenler, kayalara, aðaçlara kurulan ipten merdivenler, çatýyý aktarmaya ya da ampulü deðiþtirmeye týrmandýðýmýz eski tahta merdivenler, apartmanlarýmýzýn, okullarýmýzýn, iþyerlerimizin yüzbinlerce kez adýmlanmýþ tozlu merdivenleri, hep binalarýn dýþýnda býrakýlan küskün ve paslý yangýn merdivenleri?

Bütün bu merdivenleri inmek çýkmak bir ömür sürmez mi? Bir hayatta, çýktýðýmýz merdiven sayýsý kadar amacýmýza ulaþabilseydik þayet, kendimizi, hayatýmýzý ve merdivenleri unutabilirdik. Onun yerine masallarý yaþar; Jack ile fasülye aðacýna týrmanýr, þatodaki devin altýn yumurtlayan tavuðunu çalar, eðlenirdik. Rapunzel'in upuzun sarý saçlarýna tutunarak hapis tutulduðu kuleye týrmanabilirdik. Böylece sonsuza dek mesud olabilirdik. Ama maalesef hep mutlu olamayýz. Escher'in nereden nereye çýktýðý, nasýl nereden indiði anlaþýlamayan, karýþýk, belirsiz merdivenlerinde kaybolabiliriz. Ya yaþýmýz ilerledikçe kabus haline gelen, nefes kesen, küfür ettiren merdivenler ne olacak? Bir film aklýmýzý alabilir. "Jacob's Ladder"daki (Jacob'un Merdiveni) Vietnam sendromu yaþayan Jacob ile beraber ruhsal merdivenlerde yükselip alçalabiliriz. Basamaklar sýkýntýlarý ve boðuculuðu simgeleyebilir. Ceza olarak merdiven altýndaki küçük karanlýk kapalý kutucuða kilitlenen yaramaz çocuðun çektiklerini düþünün... Merdiven altýnda yaþayan insanlarý düþünün... Boðuculuktan öte bazen de itfaiye merdivenleri gibi hayat kurtarabilir. 

Diyeceðim þudur ki; merdivenleri siz de düþünün. Hayatýnýza onlarý da alýn. Sadece basamaklarý sayýn bazen. Alfred Hitchcock'un "39 Steps" (39 Basamak) filmini izleyin. Merdiven çýkarken sigara içmeyin. Merdivenden düþmeyin. Yürüyen merdivenlerin saðýnda durun, ama solda duranlarý da itmeyin. Nasýl olsa merdiven çýkýyor. Ayrýca basamaklarý çýktým, bitirdim, kurtuldum diye fazla sevinmeyin. Çünkü her çýkýþýn bir iniþi vardýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhabalar...
Gönderen: Fulya Engin / Ýstanbul/Türkiye
24 Þubat 2005
Deðiþik bir yana çeken yazýlarý seviyorum . Tarlada duran iki domatesin konuþmasýný , bir insanýn atladýðýmýz bir nesneye önem ve sýklýk açýsýndan iþaret etmesini... Çünkü bu yazýlarda sizlerin neleri gördüðünü , nelere dikkat verdiðini görüp , kendimden baþka birinin aklýna tanýklýk ediyorum. Aslýnda sevdiðim yazýlar deðil benim , yazýlardaki insanýn ruhunu görmek sanýrým. Gel gör ki bir yazýyý beðenmek ile o yazýnýn bütünlüðünün olup olmamasý , baþarýlý olmasý ayný þey deðil. Konu açýsýndan dikkat çekilen noktalarý , verilen örnekleri , daðýtýlýp iþaret edilen alanlarý doyurucu buldum. Ancak yazýnýzýn bir yerinde " yeditepe üstüne " demiþsiniz , bunun yerine üzerine demek sanki bir uzay üssü / ... üssü çaðrýþýmýndan uzak tutacaktýr cümlenizi. Ortalarýna doðru yazýnýn sonuna geldiðimi sandýðýmda ise , yeniden bir baþlangýç yapýyormuþ gibi konuya bakýndýðýnýzý fark ettim.Ve bir çýrpýda deðilde , ayrý zamanlarda yazýdýðýnýz yazýlardan birleþtirmiþ olabileceðinizi düþündüm. Zaman zaman kendi yazýlarýmda da birleþtirme yaptýðýmda ve yazýyý okuduðumda fark ettigim bir kopukluk bu. Yazýyý yazan ben olsam þu hali ile okuduktan sonra ; bütünlüðü ve fikir dizimini gözden geçirirdim .Saygýlar..

:: hayat yumaðý
Gönderen: Recep Akkaya / Ýstanbul/Türkiye
24 Þubat 2005
Onlar ruhumuzun derinliklerine kadar lime lime iþlemiþ, yaþamýmýzýn bir parçasý haline geliþken görmezden gelemeyiz merdivenleri, hayat çizgimizin her hangi bir anýnda basamaklarýn birini atlasarsak bir þeyler eksik olmaz mý yaþadýklarýmýzdan, bir þeyler yanlýþ olmaz mý, sonrasýnda çorap söküðü gibi üstümüze umutsuzluk bulutu çökmez mi? Merdivenleri sayalým, onlarý sevelim, bize hayat denen lüzümsuz ve anlamsýz þeyin ne kadar çetrefilli yumak olduðunu anýmsattýðý için..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Oda ve Kadýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dar Alan [Þiir]


popo gommes kimdir?

tanýtamam yazarým

Etkilendiði Yazarlar:
yok


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © popo gommes, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.