..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > FATÝH YALÇIN




5 Ocak 2013
Afrika Nasýl Kurtulur?  
FATÝH YALÇIN
Üret ve tüket. Bu iki kelimenin sýnýrlarý dâhilinde kurgulandý modern zamanlar. Kurguyu yapanlarýn; insanlýðýn her gün daha ileri gideceðine ve doðal olarak daha mutlu olacaðýna olan inancý tamdý.


:ADGH:
Üret ve tüket.

Bu iki kelimenin sýnýrlarý dâhilinde kurgulandý modern zamanlar. Kurguyu yapanlarýn; insanlýðýn her gün daha ileri gideceðine ve doðal olarak daha mutlu olacaðýna olan inancý tamdý.

Üretmek ve tüketmek þeklinde formüle edilen bu yeni yaþam biçimi birbirini tetikleyecek þekilde sürekli daha fazlasýný arzu etti. Bu sarmal içinde “insan”ýn zamanla bir makineye dönüþtüðü ve kendine yabancýlaþtýðý gerçeði sürekli gizli tutuldu.

Temel kurgu güçlü olanýn sürekli kazandýðý, güçsüz olanýn ise sürekli kaybettiði bir kýsýrdöngüye mahkûm etti insanlýðý. Bu acýmasýz sürece karþý duranlar da zamanla farkýna bile varmadan belki bu sürecin içine dâhil oldu.

Ýnsan ne ürettiðinin ne de tükettiðinin farkýnda olmaksýzýn hepsinden önemlisi ise kendi varoluþ gerçeðinden habersiz yaþamaya baþladý. Devasa reklâm panolarýný süsleyen ve insanlýða sunulan yeni ülkü: Ýsraf… Çalýþ, üret ve tüket. Öyle hýzlý bir çalýþma temposu var ki bu tempo içerisinde insanýn kendine dönmesi, insanlýðýný hatýrlamasý mümkün deðil.

Afrika… Masum çocuðu Dünyanýn… Çaðdaþ medeniyetimizin bu hýzlý çalýþma temposunda unuttuðu insanlýðýnýn mirasçýsý. Karaya vuran balinalar için uluslar arasý kampanyalar düzenleyen batý vicdanýnýn karaya vuran ahlaký…

Ýnsanoðlunun davranýþlarýný meþrulaþtýrma konusundaki kabiliyeti kaybettiðimiz deðerleri farkýna varmamýzýn önündeki en büyük engeldir. Yaþadýðýmýz bütün deðiþimlere raðmen meþrulaþtýrma yeteneðimiz sayesinde yeni duruma kolayca adapte olabiliyor ve doðal olarak hala insan kalabildiðimiz zannýna kapýlabiliyoruz. Bu sebeple olsa gerek dün þiddetle karþý çýktýðýmýz deðerlerin bugün hayata bakýþýmýzý belirleyen en önemli ölçütler haline geldiðini fark edemiyoruz bile.

Ýþte böyle zamanlar kimliðimizdeki bu dönüþümü fark etmemiz için birer rahmet aracý olarak yetiþiyor imdadýmýza. Ýnsanlýðýmýzý hatýrlamanýn tam zamaný. Kendi medeniyetine sahip çýkamamanýn ezikliðiyle bize ihraç edilen yeni deðerleri sorgulamadan kabullenen bizler için sorgulama ve mümkünse kendimize dönme zamaný. Zihnimizi iðdiþ eden bütün ezberletilmiþ metinleri geri dönüþümü olmayacak þekilde unutmak ve medeniyetimizin temel harcýný oluþturan inanç deðerlerimizle zihinlerimizi yeniden inþa etmek için Ramazan ayýnýn merhametli ve bereketli iklimi büyük bir fýrsat.

Komþusu aç iken tok yatan bizden deðildir buyuran bir peygamberin ümmetine yakýþan neyse odur yapýlmasý gereken. Ýnsanlar açlýktan ölürken zengin menülerle donatýlmýþ iftar sofralarýnda oruç açmak yerine paylaþmayý ilke edinerek yardým elinizi korkmadan uzatýn. Be el ayný zamanda kendi insanlýðýnýza da uzatýlmýþ bir eldir. Sadece onlara iyilik yapmak için deðil, kendi insanlýðýnýzý kurtarmak için yani kendinize iyilik yapmak için uzatýn ellerinizi.

Önce “Ben kimim?” sorusunu sorun kendinize. Daha sonra hep birlikte “Biz kimiz?” sorusunu soralým birbirimize. Bu sorulara vereceðimiz cevaplar neleri kaybettiðimizi hatýrlatacak bize. Kaybettiklerimizden aldýðýmýz ilhamla kuracaðýz yeni medeniyetimizi. Ve o zaman Afrika kurtulmakla kalmayacak, yeni Afrika’larýn ortaya çýkmasýný da engellemiþ olacaðýz.

Afrika’nýn kurtulmasý insanlýðýmýzýn kurtulmasý demek. Çünkü Afrika’nýn bugün yaþadýklarý kaybettiðimiz insanlýðýmýzýn bir sonucu. Yani benim, yani sizlerin, yani hepimizin suçu.

Afrika’nýn kurtulmasý demek benim, senin, sizlerin, bizlerin ve dahi topyekun insanlýðýn kurtulmasý demek.

Son söz: Afrika kurtulursa biz de kurtuluruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þirezesi Kayan Zihinlerimize Format Atmak
Modernizmin Kurbanlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Firavun Mezarý [Öykü]
Abla Ben Burdayým Sen Nerdesin [Öykü]
Pimi Çekilen Hayatlar [Öykü]
Zaman [Öykü]
Sen Ben ve Sensizlik [Öykü]
Perdeleri Çekersem Biliyorum Hayat Daha Güzel Olacak [Öykü]
Yüzleþme [Öykü]


FATÝH YALÇIN kimdir?

En baþta kendini tanýtmaktan hoþlanmayan birisi. Þehrin gürültüsünden, hayatýn ve insanlarýn sýradanlýðýndan bunaldýkça kaleme ve kaðýda delirmemek için sarýlan bir adam. Öðretmen. Bilinçaltýný yazmayý seviyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Kemal Tahir, Yaþar Kemal, Oðuz Atay, Nazan Bekiroðlu, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Sebahattin Ali, Ahmet Turan Alkan, Nihat Genç, ,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © FATÝH YALÇIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.