..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Sinema ve Televizyon
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Köylü Kýz Kezban
Ýsa Kantarcý
Roman > Aþk Romaný

Köylü Kýz Kezban 1 Sabahýn erken saatleriydi, bölgede 3 gündür kar fýrtýnasý vardý, yoðun rüzgarla kýrbaç gibi yaðan ince kar insana nefes aldýrmýyor, her þeyi zora, ister istemez kanlý bir mücadeleye sokuyordu. Daðýn yamacýnda 3 kiþi kaplumbaða gibi ilerlemeye çalýþýyordu, dizlerine kadar kara batmýþlardý, bu üç adam elektrik onarým arýza ekibiydi, adamlardan biri çok öndeydi, yumuþak ve derin karda ilerlemekten nefes nefese kalmýþlard

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
21 
 Dünyanýn Bütün Sabahlarý (Tous Les Matins Du Monde 1991) Filmi Üzerine Birkaç Kelam…  (Yûþa Irmak)

Nedenini bilemiyorum ama ne zaman bir film seyretmek istesem 18 bine yakýn film arþivimde; seksenli, doksanlý ve ikibinli yýllara ait filmleri seyretmeyi tercih ediyorum… Bu his bilgisayarýmýn baþýna oturduðumda kendiliðinden oluþuyor ve hiç kimsenin seyretmeyi tercih etmeyeceði veya etmek istemeyeceði eski filmlere takýlýp kalýyorum.
22 
 Kurtlarýn Yavrularý  (Ahmet Zeytinci)

Yayýnlandýðý zamanlarda bir çok tanýdýðým soluksuz izlerdi. Dizi içinde ki tiplerinde gerçek hayatta belli yerlere gelmiþ insanlarý anýmsattýðý söylenirdi... Þimdilerde hala tekrarlarý oynuyor deðiþik kanallarda... Tabi bir de zamanýmýzda benzer dizilerin pýtrak gibi ortaya çýkýþý var. Bunlara da Kurtlarýn Yavrularý mý demek lazým acaba?
23 
 Yapay Zeka (Artificial Intelligence 2001) Filmi Üzerine Birkaç Kelam…  (Yûþa Irmak)

Grafiker bir arkadaþýnýz varsa baþýna çöküp bilgisayarda bir vazo yapmasýný isteyebilirsiniz. Sonra onu Ý.Ö. III. binde yapýlmýþ bir Sümer vazosuna dönüþtürmesini de isteyebilirsiniz.
24 
 The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle  (osman tatlý)

Gerek yazýnsal alanda gerekse görsel alanda en büyük eksiklik, psikolojik ve sosyolojik analizlerin yetersizliði ve toplumdan kopuk anlayýþlardýr. Kendilerini belli bir alanla sýnýrlayan yazarlarýn ve senaristlerin sosyoloji ve psikoloji eðitimlerinin eksik olmasý, topluma yönelik mesajlarý içeren ürünlerin sosyal sorunlarý kuþatamamasý gibi eksik yönleri, bu sorunlara ciddi çözüm önerileri de üretememektedir. Bu durumda sinema, sosyal vakalarý siyerciye iletememe sorunu yaþamaktadýr
25 
 Uyusun da Büyüsün Niiinniii  (Ahmet Zeytinci)

Yüzlerce kanal, hatta bunlarýn bir kýsmý da paralý olmak üzere, sayýsýz dizi ki bunlarýn bir çoðunun içeriði de çok boþ olmak üzere beynimize ve gözlerimize her gün umarsýzca saldýrýyorlar... Bizler televizyonlarda kim kimi dolandýrmýþ, katakulli yapmýþ, kim kimi gizli gizli sevmiþ de aþkýný inkar edememiþ, kim kimin düþmanlarýný operasyonlarla yok etmiþ diye beyazcama bakarken, birileri de ülkemizin altýný oyma, toplumu duyarsýzlaþtýrma derdinde...
26 
 Vazgeçin Artýk Toplum Dýþý Diziler Çekmekten  (Ahmet Zeytinci)

Yýllar yýlý oynayan, bir zamanda herkesi televizyona kilitleyen o meþhur bilmem ne vadisi adlý dizi, ne verdi bu topluma? Sadece oyunculara para kazandýrýp þöhret yapmaktan baþka bir iþe yaramadý... Allah aþkýna þu toplumda kaç kiþinin mafya ile direkt iliþkisi var? Hangi namuslu insan böyle bir mafyavari oluþumun içine girmek ister ki?
27 
 "Ötesiz Ýnsanlar"  (Þevket Baþýbüyük)

Tabiri caizse; Ötesiz Ýnsanlar benim kafamdaki ezberi bozduðu gibi biraz da hayal kýrýklýðýna uðrattý.
28 
 Yatakodasýnda (In The Bedroom 2001)  (Yûþa Irmak)

Hiçbir sorun yokken, hayatýmýz rayýnda ilerlerken; eþimiz, çocuðumuz, arkadaþlarýmýz ve bir iþimiz varken; herþey gerçekten yolunda gidiyorken; gerçekleri konuþmayýz pek. Konuþmadýðýmýz için her þey yolundadýr belki; konuþmak için “farkýnda olmak” gerekir, konuþabilme riskini göze alacak güçteyse “farkýna varýr” insan.
29 
 The Black Dahlia 2006 / Cehennem Çiçeði  (Yûþa Irmak)

Siyah Dalya, polisiye türün ‘sýký’ romanlarýndandýr. 40’lý yýllarda, Los Angeles polis departmanýnda çalýþan iki eski boksör-yeni polis Bucky Bleichart ve Lee Blanchard’ýn hayatlarýný mahveden bir cinayetin öyküsüdür bu.
30 
 Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor  (kemal düz)

cem erman yeþilçam’ýn bilinmeyen dünyasýna projektör tutuyor. sinema tutkunlarýna anýlarýyla nostaljik tatlar yaþatýrken, bizleri de yetmiþli yýllara bir yolculuða da çýkarýyor.
31 
 Yeniden Sev Beni (Reconstruction 2003)  (Yûþa Irmak)

Aþk üzerine elbette binlerce film yapýldýðýný biliyoruz. Velhasýl kimilerine göre basit aksiyon filmlerinden tutun da korku filmlerine kadar aþk birçok filmin temelini oluþturuyor. Bu filmlerden bazýlarý romantizmin suyunu çýkardý, bazýlarýysa aþkýn kendisini her zaman daha büyük ‘idealler’ için harcamayý tercih etti. Esasýnda büyük aþk filmlerinin merkezinde bile çoðu zaman aþk yoktu. Aþkýn yerini alacak bir acý, savaþ, cinayet, ‘dava’ ve daha onlarca yan anlatý hep vardý. Aþký izlediðimizi sanýrken illâ ki arka plandaki konu birden öne geçip, anlatýnýn hakimiyetini ele geçiriyordu.
32 
 Aþk ve Kin  (Hakan Bilge)

Güçlü cinsel çaðrýþým ve erotik detaylar bununla sýnýrlý deðil elbet... Ateþli kadýn tiplemesi ise Leyla Sayar’ýn bedeninde cisimlenmektedir. Kuþkusuz Leyla Sayar dönemin vamp ve femme fatale koleksiyonunda ilk sýrada yer almaktadýr. Metin Erksan’ýn burjuvazi eleþtirisi Suçlular Aramýzda (1964), Ümit Deniz’in romanýndan uyarlanan, senaryosunu Attila Ýlhan’ýn yazdýðý ve Atýf Yýlmaz’ýn yönettiði Ölüm Perdesi (1960) ve Halit Refið imzalý Þehrazat (1964) adlý filmlerde de üst düzey bir oyun sunan Sayar, hýrs ve tutkusunun tükettiði bir kadýný canlandýrmaktadýr. Þoför ile seviþtiði sahnede, pastanýn üzerindeki iki mum birbirine yapýþarak erirler…
33 
 Hayýrsýz Evlat  (Þevket Baþýbüyük)

Tiyatroda esas olan oyunlarýn isimlerini deðiþtirmek deðil, yeni oyunlarla, yeni buluþlarla, yeni tarzlarla seyircilerin karþýsýna çýkýp eðlendirirken ayný zamanda seyirciyi düþündürebilmektir…
34 
 Ýnsansý Yalnýzlýklar, (Na) Ýnsancýl Miras…  (Bünyamin Bayansal)

Ýnsancýl filmi üzerine kýsa bir kritik...
35 
 Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr  (osman tatlý)

Beyaz perde için çekilen filmin kimliði önemlidir. Filmin neyi anlattýðý, mesajlarýn en güzel þekilde yerini bulmasý ve temsil ettiði kültürün en iyi þekilde yansýtýlmasý gerekir. Filmden toplumdan ve insanýndan kopuksa verilen mesaj üzerinde yoðunlaþamýyorsa, filme daðýnýklýk hakimse yönetmenin seyirciye ulaþmasý zordur. Karelerin vermek istediði mesaj heba olacaktýr. Öyleyse filmlerin hem teknik hem kültürel kimliðin netleþmesi gerekir. Filme kimlik kazandýrýlmadýðý zaman filmin varlýðý ve hissettirdikleri suyun üzerindeki köpük gibidir.
36 
 Bir Zamanlar Anadolu'da Kadýnlar, Sûretler ve Cesetler...  (mehmet ali adýyaman)

“”Ve dedi:” en kof ceviz bile kýrýlmak ister. Olgun yemiþler tutunamaz aðaca. Öyleyse kabuðum kýrýlacak diye hayýflanmamalýdýr insan. Topraða düþmemek için çýrpýnmamalýdýr meyve. Düþün bir þeyin geldiði yere dönmesi kadar sevindirici ne olabilir? Tohumun aðaca, aðacýn tohuma dönüþümünden baþka bir þey deðildir hayat. Yani ölüm…”” (Tolstoy)
37 
 Maksatlý Yapýyorlar Gibi Bunlarý  (Ahmet Zeytinci)

Bu þiddet sarmalý Kurtlar Vadisi denen saçma sapan dizi ile baþladý... Mafya ve derin devlet iliþkileri ýsýtýlýp ýsýtýlýp millete izlettirildi... Senaryo yazarlarý ve oyuncular malý götürdü tabi ki... Bizim mafya ile yasa dýþý iþler ile ne alakamýz olur ki? Þimdilerde reytingleri yerlerde sürünse de bir zaman bayýla bayýla izledi banim vatandaþlarým çoluk çocuk...
38 
 Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý  (osman tatlý)

Türkiye sinemasý da kendisine düþen propaganda ve algý operasyonlarýnda ciddi çalýþmalara imza attý, atýyor. Türkiye’de sinema, Türkiye’nin batýlýlaþmasý ve Kemalizm’in yaygýnlaþmasýný kolaylaþtýrma görevi üstlendi. Yýllarca ayný alt metinler ve kurgularla toplumu yönlendirmeye ve siyasi geliþmelerden uzak tutmaya çalýþtýlar.
39 
 Sinemada ‘savaþýn Çocuklarý’  (Hakan Bilge)

Ya çocuklar? Ýktidar savaþlarýndan, emperyal-kolonyalist planlardan, deðiþen haritalardan, sinema filmlerinden ve propagandadan bihaber çocuklar? Çocuklar bir þeyden haberdar deðillerdi fakat sinema onlarý unutmayacaktý. Birçok filmde boy gösterdiler. Kullanýldýlar. Cephelerde su taþýdýlar. Orduya yardým ettiler. Gaz odalarýnda sabun yapýldýlar. Öldürüldüler. Sömürüldüler. Kafalarýna bombalar yaðdý. Tanklarýn paletleri altýnda kemikleri çatýrdadý. Ajan veya muhbir olarak, haberci veya ulak olarak, hizmetçi olarak, çeþitli görevlerde saf tuttular. Evet, evet, haberdardýlar birçoðu olan-bitenlerden. Haberdardýlar…
40 
 Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere  (osman tatlý)

Korku deðil, acý sinemasýnýn üç yýldýr konuþulan, kült olma yolunda ilerleyen sinemada bir misafiri var: Testere 2004 yýlýnda Testere filmi sessiz sedasýz vizyona girdiðinde kimsenin bir beklentisi yoktu. Ancak film, farklý konusu ve iþkencesiyle seyirci buldu. Türkiye’de 81.434 kiþi tarafýndan izlendi. Dünyada ise 55,2 milyon dolar hasýlat getirdi. Ýlk filmin beklenenin üstünde ilgi görmesi ve Hollywood çapýnda 1 milyon dolar gibi komik bir para ile yapýlan ve sadece ABD’deki sinemalarda 50 milyon dolarýn üzerinde gelir elde etmesi filmin devamý çekildi. Peþ peþe Testere II, III çekildi.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Yasak Ayva Yenir mi
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Yan Yattý Çamura Battý Haberleri
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Kurtlarýn Yavrularý
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Bize: "Bol Acýlý" Aþk Lütfen…
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Uyusun da Büyüsün Niiinniii
Ahmet Zeytinci
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
25. Saat Filmi
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Yatakodasýnda (In The Bedroom 2001)
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon
Yeniden Sev Beni (Reconstruction 2003)
Yûþa Irmak
Eleþtiri > Sinema ve Televizyon

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.