..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Türkiye
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Onunla Çok Güzel Günlerimiz Geçti
Ahmet Zeytinci
Öykü > Gülmece (Mizah)

Seneler önce askerde bir daktilomuz vardý. Bendeniz bölük yazýcýsý ve daktilom güzel bir ikiliydik. Beni bölük karargahýna seçerken yüzbaþým ’’Nerede öðrendiðimi sorunca lise de seçmeli ders olarak okuduðumuzu söyledim.’’ tereddüt etmeden beni karargaha aldýlar. Bir masa, bir daktilo ve ben. Tak tak da tak tak tak tak da tak tak... O zamanýn hantal daktilolarýndan. Þimdilerde öðrendiðime göre Hindistan’da ki en son daktilo fabrikasý da kapanmýþ

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye
41 
 Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Trabzon deðerli bir simasýný daha ebediyete uðurladý. Akçaabat’ta yaptýrdýðý güzel okulla Türk Millî Eðitimine büyük katkýda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çýkaran ‘efsane baþkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardým’ý kaybettik.
42 
 Ýki VIzdan, Bir Bizden  (Hakan Yozcu)

Karatepe’de tarih ve doða iç içedir. Doyumsuz bir güzellik karþýlar sizi. Kendinizi cennetin bir bahçesinde hissedersiniz. Yeþillik, mavilik ve tarih… Bütünleþerek bir aile oluþturmuþlar. Karatepe MÖ 8. yüzyýla ait Geç Hititlerden kalma kalýntýlarýn bulunduðu tarihi bir mekan. 1840’larda keþfedilmiþ. Günümüzde Milli Park haline getirilmiþ.
43 
 Zurnanýn Zýrt Dediði Yerde Limoncunun Suçu Ne?  (Yûþa Irmak)

Efendiler, Türkiye’de gerek siyasi arenada, gerek politika sahasýnda, gerekse aydýnlar arasýnda halen “politika” ve “ideoloji” kavramlarý bir türlü anlaþýlamamýþtýr! Zaten baþýmýza da ne geliyorsa bu iki mefhumu birbirine karýþtýrmamýzdan geliyor. Bu tespitimi lütfen realist bir genç kalemin veya okurun tespiti olarak görün! Zira ideolojiler bildiðiniz taným üzere, fikir demek. Bu ise üstyapýsal bir kurum, bir yaþama biçimi veya önerisi, belki bir sistem iken, politika belirli çýkarlarý elde etmeye, belli amaçlara ulaþabilmek için devletlerin gerekli önlemleri tercih etmesine, onu almasýna, o kararý uygulamasýna verilen bir addýr. Kýsaca söylemek gerekirse, ilkinin yakýn çýkarlarla ilgisi uzak iken, ikincisinin alakasý ilgisi kati surette yakýn, dolaysýz olarak tam teþekkülü bir birliktelik arz eder.
44 
 Yeni Bir Türk Devrimine Doðru  (Hulki Can)

Küresel egemenlerin peþinden sürüklenmek, baþka bir çok olumsuz sonuçlara neden olmuþ, ülkemizin sivil ve askeri yapýsý, siyasal partiler, devlet kurumlarý yabancýlar tarafýndan tepeden týrnaða kolayca manipüle edilebilir hale gelmiþ, ülkemiz dýþ politika, diplomasi ve tarih bilgisi olmayan, beceriksiz, teslimiyetçi, görgüsüz ve arabesk ellerde, týpký Osmanlýnýn son dönemlerinde olduðu gibi, bir yaðma, yýkým ve iç savaþ tehdidi sürecine girmiþtir.
45 
 Bir Uzungöl Hatýrasý  (Hakan Yozcu)

Uzungöl, Karadeniz Daðlarý’ndan gelen derelerle besleniyor. Her taraf dere ve akarsu yataklarý ile dolu. Göl, dupduru. Çarþaf gibi dümdüz. Tüm yapýlar ahþap. Karþý yamaçta bir köy görünüyor. Buraya Büyükköy deniliyor. Köy, biraz yukarda olduðu için turistik alanla pek fazla ilgilenmiyor. Adeta kendi dünyalarýnda yaþýyorlar. Göle dinlenmeye, tatile gelenler lüks, pahalý bir yaþam sürdürürlerken, onlarýn haberi dahi olmuyor nerdeyse.
46 
 Ýngiltere'nin Kürt Politikasý  (Hulki Can Duru)

“Pantürkizm’e karþý aðýrlýk olarak Kürt milliyetçiliðini çýkarmak gerekir. Coðrafi durum dikkate alýndýðýnda, Kürt milliyetçiliði Türk kovanýna önemli bir etmen olarak sokulabilir” (Ýngiliz Ýstihbarat Subayý Albay F. R. Maunsell’in Londra’ya yazdýðý rapordan, 5 Aralýk 1917)
47 
 Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk  (Nazlý Usta)

Emek tarihi araþtýrmalarý ve sendikacýlýk, iþçi sýnýfýnýn geliþiminde ve evriminde büyük önem taþýyacaktýr. Bu çalýþma, bahsi geçen konu üzerinde, erken cumhuriyetteki geliþmeleri incelemektedir.
48 
 Kürt Dosyasý  (Hasan Hüsnü Güner)

Orta Asya’dan gelen, Osmanlý zaferleriyle aydýnlanan ve Çanakkale destanýyla en zor günlerde bile ayakta durabileceðini gösteren bir milletin torunlarýyýz, gerekirse tarih sahnelerine göðsümüzü gere gere bir daha çýkmaktan asla çekinmeyiz!
49 
 Depreme Evde Yakalanýrsanýz Nereye Saklanmalý?  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Kolon, kiriþ, kapý altý ya da yakýnýna saklanýlmamalý.
50 
 Çay ve Þenlikler Diyarý Rize  (Hakan Yozcu)

Rize, ayaklarýnýzýn altýnda kalýyor. Bir ayaðýnýz Karadeniz’e uzanýyor, bir ayaðýnýz da daðlara doðru týrmanan çay bitkilerine. Burada çay, o kadar çok ki alabildiðince gidiyor. Hiç boþ alan göremezsiniz. En küçük bir alan bile deðerlendirilmiþ.
51 
 Türkiye Kürt Kapanýnda (1ci Bölüm)  (Hulki Can)

“Demokrasi, eþitlik, kardeþlik, özgürlük, sevgi” gibi sihirli kavramlar siyaset alanýnda iki ucu keskin býçak gibidir. Fevkalade istismara açýk kavramlardýr. Yerinde, zamanýnda ve ustaca kullanmasýný bilmezseniz sizi yaralar, yok eder... Bunu en iyi kullanan ülkeler Ýngiltere, ABD ve Ýsrail'dir.
52 
 Postmodern Pazarlamacýlar ve Kürtçülük Sorunsalý  (Hulki Can)

Son 10 yýlda sayýlarý gittikçe artan ve emekli bürokrat, asker ve siyasetçilerce kurulmuþ olan, "stratejik araþtýrmalar merkezi" ismi altýnda büyük bir pazarlama þirketi gibi faaliyet gösteren, büyük bir pazarlama þirketi gibi örgütlenmiþ, Türkiye'ye yapýlan dýþ baskýlar ve stratejik oyunlarýn yurt içindeki güler yüzlü postmodern pazarlamacýlarýna dikkat etmek, ve bu tür kuruluþlarýn konferans ve basýn açýklamalarýyla ortaya attýklarý iddia ve görüþleri kuþku ve çekinceyle karþýlamak gerekir.
53 
  dýþarýda Deli Dalgalar: Sinop  (Hakan Yozcu)

Sinop, önce Gerze, geçince görüldü. Uzaktan el sallýyordu bize. Burnu, denize doðru ilerliyordu. Pinokyo gelmiþti aklýma. Hani þu masal kahramaný. Hani her yalan söylediðinde burnu uzayýp giden tahta kahraman. Ýþte Sinop’un burnu da öylece uzayýp gidiyordu engin dalgalarý yararak, Karadeniz’e…
54 
 Maçka Yollarý Artýk Taþlý Deðil  (Hakan Yozcu)

Maçka’nýn merkezinden, yukarý doðru hiç sapmadan giderseniz, 15 km sonra Manastýra ulaþýrsýnýz. Yolda ilerlerken, yemyeþil aðaçlarla kaplý daðlar, size eþlik eder. Dereler, akarsular da sizi hiç yalnýz býrakmaz. Altýndere Köyü’ne geldiðinizde Karadað’ýn eteklerinde bir vadiye rastlarsýnýz. Burasý, Altýndere Vadisi. Ýþte Sümela Manastýrý bu vadi içinde kurulmuþ. Daðlarýn yamacýnda, kayalýklarýn üzerinde, görkemli bir yapý olarak karþýnýza çýkar. Halk, buraya “Meryem Ana” adýný vermiþ.
55 
 Trabzon’da Bir Gün  (Hakan Yozcu)

Önce cennet gibi bir manzara görmek için Boðaztepe’ye çýkmalýsýnýz. Burada bulunan çay bahçelerinden birinde oturup, Karadeniz’e has çaylardan içmelisiniz. Size mis gibi semaver getirirler. Bütün Karadeniz’i ayaklarýnýzýn altýna seriverirler. Ilýk ýlýk esen rüzgar altýnda yudumlarsýnýz mis gibi tavþan kaný çaylarýnýzý. Sonra þehre gezmeye inersiniz. Caddeler temizdir. Dilerseniz meydanda Atapark’a oturup dinlenirsiniz. Burasý günün her aný kalabalýktýr. Zannedersiniz ki bütün Trabzon halký burada oturmuþ dinleniyor. Sýcak almýþsanýz eðer burada buz gibi içecek meþrubatlar bulabilirsiniz.
56 
 Tarih Bize Ne Anlatýyor  (Öner KARADAÐ)

körfez gazetesinde çýkmýþ köþe yazýlarýmdan
57 
 01 14 Teröre ve Savaþa Hayýr!  (Mehmet Sinan Gür)

Bir durum karþýsýnda doðru tespit yapmak çok önemlidir. Yanlýþ bir tespit yapýlýrsa bunun ucu çok yanlýþ yerlere çýkar. Gördüðünüz baþlýk fevri bir þekilde söylenmemiþtir. Ben böyle düþünüyorum. Farklý düþünen varsa benim yaptýðým gibi nedenini açýklasýn.
58 
 Parola Vatan, Ýþareti Namus: Attila Ýlhan"ýn Son Ýzmir Konuþmasý  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Vakit artýk sabaha yakýndý. Sabah olmak üzereydi. Hasan Fehmi Efendiyi, Hatice Binnaz Hanýmý, oðlu Esat Efendiyi ve yanaþmasý Boþnak Mehmet’i kapýnýn önüne dizdiler. Kurþuna dizeceklerdi, durum onu gösteriyordu. Fakat o zaman ilk hedef gibi görünen Esat Efendiyi kurtarmak için babasý önce ‘beni’ dedi. Önce onu mu yoksa ötekisi mi tartýþmasý olurken kimsenin aklýna gelmeyeceði bir þey oldu. Kýþla istikametinde kasabadan gelen bir otomobil geçiyordu. Otomobildekiler olayý görünce durdular. Otomobilin içinden bir Fransýz zabiti indi. Ve oraya doðru geldi. Sonradan anlaþýldý ki bu Fransýz Zabiti, mütareke komisyonuna mensup bir kiþidir ve Menemen’deki olay üzerine oraya gönderilmiþtir. Aileyi kurþuna dizmek üzere olan Yunanlý subaya bazý sorular sordu. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi ‘Mahkeme ettiniz mi?’dir. ‘Mahkemesi yapýldý mý? Kurþuna dizmeye kalkýþýyorsunuz? Ne suç iþlemiþlerdir?’
59 
 Cennet ve Cehennem  (Hakan Yozcu)

Önce Cehennem Çukuru’nu gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü Cennet’e giderseniz burasýný yorgunluktan gezemezsiniz. Yüzlerce merdiven inip çýktýktan sonra yürümeye takatiniz kalmaz. Biz de önce Cehennem Çukuru’nu geziyoruz. Mitolojiye göre, Tanrýlarýn babasý Zeus, burada Alevler saçan bin bir baþlý ejderha ile savaþmýþ. Zeus, ejderhayý yenmiþ. Ve onu buraya hapsetmiþ.
60 
 Ordu Hatay Dereyolu Projesi  (kemal düz)

orta karadeniz ile doðu akdeniz arasýnda 15 yýldýr yolculuk ederim. iki deniz arasýndaki kara yolculuðu, otobüsle aþaðý yukarý 14 – 16 saattir. yollar pek düzgün deðildir. hep bakým çalýþmalarý vardýr, fakat yollar yine de hep bozuktur. bu güzergah da, firmalar genellikle en eski model otobüslerini çalýþtýrýrlar.




son eklenenler
Karamanoðullarý Devleti
Aziz Dolu
Ýnceleme > Türkiye
Baþörtülü Cadýlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
Mekanlar ve Fikirler
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
Kültür ve Medeniyet
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
En Güzeli Nerede
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Türkiye
Küçük Fatih
Bay Nida
Ýnceleme > Türkiye
Bir Baþka Dünya: Hatay
kemal düz
Ýnceleme > Türkiye
Ýki VIzdan, Bir Bizden
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye
Ara Çayhaneler
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye
Bir Uzungöl Hatýrasý
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.