..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazarlar ve Yapýtlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Kelebek
ergun tekkalmýþ
Þiir > Bireysel

paramparça kuþlarýz dünyanýn tepelerinde ötüþüp duran sahibjn ýslýðýný bekleyen soluk soluða

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
61 
 "Dünyayý Temsil Eden Bir Tarihçi"  (Gazi Giray Günaydýn)

Ulu Tarih Çýnarý Halil Ýnalcýk'ý tanýtýcý bir yazý.
62 
 Kadýn Maganda  (seçkin gündüz)

Seçkin Gündüz'ün öykülerinde, bazen kendinizi ya da bir tanýdýðýnýzý bulmanýz olasýdýr. Her öyküsü naif, kolay okunabilen bir anlatým içermektedir. Günlük yaþamda karþýlaþtýðýmýz, yaþadýðýmýz birçok olayýn gerçek ötesi yansýmalarýný görüyoruz. Toplum içindeki kadýnýn yeri, onun öfkesi anlatýlýrken, bir baþka öyküde ise sýradan birinin ruhsal tepkimelerine tanýk oluyoruz. Seçkin Gündüz, uzun yýllara dayanan deneyimli öykücülüðünü, bu kitabýyla taçlandýrmýþ. Ýçinde her birimize hitap edecek türden kahramanlar, kiþilikler, olaylar var. Kendinize ayna tutmak istiyorsanýz, bu öykülerden tat alacaksýnýz.
63 
 Boþlukta Sallanan Adam – Saul Bellow  (Güven Solak)

“Artýk kendimden sorumlu deðilim; buna çok memnunum. Baþkalarýnýn elindeyim artýk, kendi kendinden kurtulmuþ, özgürlüðüm elimden alýnmýþ durumdayým. Yaþasýn düzenli günler, saatler! Ve ruhun zaferi! Yaþasýn düzen, disiplin!”
64 
 Alageyik Ýle Avcýnýn Ölümcül Dansý  (Elmas Þahin)

Asýrlar boyunca avcýlarýn en büyük tutkularýndan birisi olan "geyik" önemli bir unsur olarak anlatýlarda yerini almýþtýr. Ziya Gökalp'in Alageyik (1913) manzumesi ile masallaþan "alageyik," Yaþar Kemal'in Alageyik (1967) romanýnda efsaneleþerek bir av tutkusuna dönüþmüþ ve " Necati Cumalý’nýn Yaralý Geyik (1981) oyununda sahneye aktarýlarak dramlaþmýþtýr. Yaþar Kemal'in kaleminde, Toroslar'ýn eteklerinde aþktan da öte bir av tutkusuyla Halil'in yüreðine yar olan Alageyik, 1959’da Atýf Yýlmaz'ýn ve 1969'da Süreyya Duru’nun yönettikleri Alageyik filmleri ve Ali Can Meydan’ýn 2011'de yönettiði kýsa animasyonlu Alageyik Efsanesi ile beyaz perdede de yerini alýr. Bu çalýþmada Yaþar Kemal'in Alageyik eserinde Türklerin binlerce yýllýk av geleneði ve kültürünün bir yansýmasý olarak Halil adlý gencin geyik avý tutkusu metin odaklý bir çözümleme ile eski inançlarla ilintili olarak, doðu ve batý kültüyle karþýlaþtýrýlýp irdelenecektir. Baþlangýçta sözlü ve yazýlý edebiyatýn içinde dillere destan bir masal haline gelen Alageyik, Burada, doðu ve batý kültüründe mitolojik bir imge olarak 'geyik kültü'ne ve Halil ile Alageyik'in yanýk bir türkü haline gelen öyküsüne kýsa bir yolculuk yapýlýyor.
65 
 Cahit Külebi  (Cafer ÞAHÝN)

Cahit Külebi'ye çok þey borçlu olduðumuza yakinen inandýðým için, Onu yeni kuþaklara layýkýyla anlatmayý ve unutturmamayý boynumun borcu olarak addediyorum...
66 
 Pollyanna  (Ahmet Çaylar)

Mantýðýn duygularýn önüne geçtiði, duygularla deðil akýlla hareket etmeyi öðreten mutluluk oyunu, yaþam öðretisi, tatlý limon POLLY-ANNA.
67 
 Bernard Werber ve Karýncalar Serisi  (Eylem Yurtsever)

engelsizerisim.com adresinde yayýnladýðým bir inceleme yazýsý.
68 
 Tarihçi Araþtýrmacý Yazar Necat Çetin'i Kaybettik  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Tüm yaþamýný yörük kültürüne dair araþtýrmalara ve derlemelere adamýþ bir tarihçiydi. Yörük tarihinin araþtýrýlmasýnda büyük emekleri geçmiþtir.
69 
 Bir Din Bilgini ve Profesör Kamil Miras  (Orhan TURAN)

Harf inkýlabý sonrasýnda bir tane dahi tercüme Kur’an yoktu. Türkiye’de Kur’an-ý Kerim’in il tercümesini yaparak önemli bir hizmette bulundu. Kamil Miras, Türkiye’nin dikkate deðer ilim adamlarýndan biri olan Miras, bir çok eseri de Türkçe’ye çevirmiþtir.
70 
 M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Trabzonlu þair M.Nihat Malkoç, Çekmeköy Belediyesi'nin düzenlediði, jüri baþkanlýðýný ünlü þair Sunay Akýn'ýn yaptýðý “Sevgini En Ýyi Sen Anlat” konulu Þiir Yarýþmasýnda 1089 þiir arasýnda Türkiye Birincisi olarak 2000 TL'lik ödülün sahibi oldu. 12 Þubat 2012 tarihinde Ýstanbul Çekmeköy'de düzenlenen ödül törenine Sunay Akýn, Süheyl Uygur ve Cengiz Küçükayvaz gibi önemli sinema ve dizi oyuncularý katýldý. Malkoç, 2000 TL’lik ödülünü ve diðer hediyelerini Çekmeköy Belediye Baþkaný Ahmet Poyraz ve meþhur þair Sunay Akýn’ýn elinden aldý. Þair Malkoç, yemekte bir araya gelen þairlere ve misafirlere kýsa bir konuþma yaptý. Konuþmasýnda Sevgililer Gününün bir günle sýnýrlandýrýlmasýnýn anlamsýz olduðunu, bu gibi günlerin genelde ticari amaçlarla tertiplendiðini, yine de sembolik anlamda önemli bir gün olduðunu söyledi. Malkoç sözlerini þöyle sürdürdü: “Sevgili demek sadece kiþinin eþi, sevgilisi demek deðildir. Anne de, çocuk da, baba da, peygamber de bir sevgilidir. Sevgili demek en çok sevilen demektir. Bu bazý kiþiler için bir kedi bile olabilir.” Þair M. Nihat Malkoç konuþmasýný “Sermayesi sevgi olan asla iflas etmez” diyerek tamamladý. Daha sonra kendisine birincilik ödülü kazandýran þiirini hazirun karþýsýnda seslendirdi. Malkoç’a Türkiye Birinciliði Ödülü kazandýran “Anla Beni Gülnihal” adlý þiirini dikkatlerinize sunuyor, kendisini tebrik ediyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz…
71 
 Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho  (Emine Piþiren)

Kadýn Þair Sappho, espri yeteneðini yer yer dizelerinin arasýnda okura hissettirirken evrensel özellik taþýyan aforizmalara da þiirlerinde yer vermiþtir. Aþaðýdaki mini dizeleri okuduktan sonra düþüncem þu olmuþtu; doðunun felsefe babasý Cibran ve asi Þairi Hayyam sanki kadýn þairden esin almýþtý.
72 
 Mehmet Akif Ersoy'u Anarken  (Hilâl Erboyacý)

‘‘Bana sor sevgili kari,sana ben söyleyeyim, Ne hüviyette þu karþýnda duran eþ’arým Bir yýðýn söz ki,samimiyeti ancak hüneri; Ne tasannu bilirim,çünkü ne sanatkârým
73 
 Rüzgârlarý, Çiçek Tozlarýný, Arýlarý ve Kelebekleri Bilmez Onlar...  (Vildan Sevil)

Þarkýlarýný yoksul halký için söyledi Victor Jara... Gitarýnýn týnýlarýný, halkýna ve ülkesine adadý. Açlýða, yoksulluða, emperyalist sömürüye, barýþa adadý kendini... Müziðin yanýsýra, tiyatroyla, folklarla ilgilendi, üllesinin kültürüyle yoðruldu, sesiyle, sözüyle, gitarýyla evrenselleþti Jara.
74 
 Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç  (Emine Piþiren)

Konfüçyüs, Hükümdar’ýn isteði üzerine bir süre için þehrin yönetiminde olmayý kabul etti. Yedi gün izledi. Yedinci gün yüksek memur Sao-Çengi idam ettirdi, cesedin üç gün açýkta kalmasýný emretti. Öðrencileri çok þaþýrdýlar, yanýna gittiler, sordular:
75 
 Yusuf Ziya Ortaç ve Kaybolan Kelime  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Þair/yazar aþaðýdaki yazýda hasretini duyduðu bu kelimeyi þöyle anlatýyor: KAYBOLAN KELÝME Bu bayram, dilimizin bir kelime kaybettiðini iyice inandým. ”Tandýr” gibi “kaðný”gibi artýk yaþanan hayatta, yeri kalmamýþ, þöyle böyle kelime deðil; zarif, ince, medeni bir kelime.
76 
 Türküler Türküler ve Þiirler  (kemal düz)

hatay yaz yaz bitmez bir kültür birikimine sahip. bir dünya kenti. korunmaya muhtaç bir “müzekent”. lültür sanat alanýndan ziyade sadece lezzetleriyle yemek kültürüyle öne çýkmasý, ne derece yerinde bir durumdur, tartýþýlmaya deðer bir konudur.
77 
 Kanunî'nin Þâirliði  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Trabzon bir þehzadeler þehridir.Osmanlý Devleti’ni yöneten padiþahlardan en önemlileri arasýnda yer alan Yavuz Sultan Selim ile onun muhteþem evlâdý Kanunî Sultan Süleyman,ömürlerinin mühim bir kýsmýný Trabzon’da geçirmiþlerdir.
78 
 Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Türk halk edebiyatý henüz tam anlamýyla keþfedilmemiþ büyük bir kültür hazinesidir. Bu büyük kaynaktan tam anlamýyla haberdar deðiliz. Bu muhteþem þiir konaðýnda geçmiþten günümüze kadar binlerce halk þairi konaklayarak on binlerce þiir söylemiþtir. Bu þiirler sözlü gelenekle bugünlere geldiði için çoðu deðiþmiþ veya kaybolmuþtur. Günümüzde halk þiiri geleneði devam etse de eski ihtiþamýndan ve özgünlüðünden çok þeyler kaybetmiþtir.
79 
 Mustafa Muhammed El - Mursi (Þeyh Mustafa Ýsmail)  (Yûþa Irmak)

Evet, insaný diðer varlýklardan farklý kýlan temel unsur ondaki kalp ve kafa münasebeti, kalbi hayatý ile bir taraftan melekût âlemini imrendiren, bazen çalýþma ve cehd ile bazen de ilham esintileri ile varlýk âleminin sýrlý koridorlarýna dalan, makro ve mikro âlemin muhteþem nizamýný gözler önüne serip ve bu suretle, belki de farkýna varmadan, bazý kalplerin hakikate açýlmasýna akabinde açýk kalplerin ise muhkem kaleler haline gelmesine vesile olur...
80 
 Eþekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Yýl 1943. Genç Mustafa’nýn tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Aða Kütüphanesi’ne çýkar. Devlet memurluðu o dönemde süper bir þey, çünkü özel sektör falan yok. Bizimki kütüphanede heyecanla okurlarý bekler; bir gün olur, beþ gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuþur, herkese anlatýr: “Bakýn kütüphane bomboþ duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Sefil Tarihçilerimiz!
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Büyük Türk Þairi Genceli Nizamî
Aziz Dolu
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Baþýmdan Geçenleri Yazýyorum
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Þeyh Bedreddin Þiirinde Din Faktörü
Osman AKTAÞ
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Kum ve Köpüðü
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Dalýndan Koparken Tekrar Açan
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Anlatmak Bir Armaðandýr
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Sözü Þiir Olan Sultanlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Elem Çiçekleri
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Ýbreti Baba (Hýdýr Gürel)
Osman AKTAÞ
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
O, Gariplere Ne Mutlu…
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar
Dönüþüm
Aysel AKSÜMER
Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.