..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Pink Floyd




16 Kasým 2008
Bireyin Parçasý: Toplum?  
Pink Floyd
...Toplumsal yaþamda iþler belli noktalar dýþýnda böyle yürüyemez. Baþta da söylediðimiz gibi bireye verilen önem artýrýldýðýnda sonuç ne olacaktýr...


:BAEJ:
Modern düþünce denilen günümüz düþüncesinde bireyi en önemli varlýk ve en temel parça olarak alma düþüncesi yararlý gibi görünse de her þey de var olduðu gibi belli bir zaman sonra zararý olacaktýr. O zararda kendisini toplumsal baský, düzensizlik olarak ortaya koyacaktýr. Ýnsanlar baþlangýçta seçme þansýna sahiptirler ancak bu seçim gerçekleþtikten sonra sonuçlar hiçbir zaman baþta tahmin edilen gibi olmaz. Ýnsanlýk bu yüzden belli koþullarda kendini doðrulamasý için bilimsel bilgi yöntemini geliþtirmiþtir. Bu yöntem denenen ve belli bir sonuç veren bir þeyin defalarca denenmesi ve ayný sonucu vermesi durumunda doðru kabul edilmesi koþuluna dayanýr. Toplumsal yaþamda iþler belli noktalar dýþýnda böyle yürüyemez. Baþta da söylediðimiz gibi bireye verilen önem artýrýldýðýnda sonuç ne olacaktýr. Sonuç her ne olursa olsun toplumun ortadan kalkmasý olmayacaktýr. Buda bizi çok farklý yerlere götürecektir. Bireylerden oluþan toplumun deðiþimi çok uzun sürer ve bu iþi gerçekleþtirmek gerçekten de zordur. Bunun yerine, toplumu yok sayarak bireyi baz alýp onu deðiþtirmek, iþi kolaylaþtýracaktýr. Mesela iyi yada kötü bir insan bu iþin peþine düþsün yada belki bir kurum. Nüfuz edilmek istenen toplumun bireyleri deðiþimden geçirilecek; kendi benlikleri, kendi varlýk anlayýþlar, kendi inançlarýyla var hale gelsin ki bu iþin son aþamasýdýr. Ortaya yeni çýkan toplum eskisinden çok daha farklý ve toplum olma bilicine sahip bir þey olacaktýr. Bu yeni toplum düzeninde hakikat deðil fiziksellik ön planda olacak ve insan varlýðý þuandaki anlamýndan çok daha farklý bir anlam ifade edecektir. Deðiþimin hangi yönde olacaðýný kimse bilmemekle birlikte herkes kendi deðiþim planýný koyacak ve sonunda kendine yararlý þeylerin çýkmasýný ümit edecektir.

Bireye etki eden þeyler toplumu deðiþtirmek dýþýnda bir sonuç býrakmayacaktýr. Çünkü toplumsal deðiþim bireyler alakalý bir þeydir. Bireylerin dünyaya bakýþý ile toplumun kriterleri deðiþir ancak varlýðý devam eder. Toplumu ortadan kaldýrmak için bireyi ortadan kaldýrmak gerekir. Oda bireyler baþka ülkü ve inançlar kabul ettirerek onlarýn insanlýk durumunun ortadan kaldýrýlmasýyla mümkün olacaktýr. Bu noktada insan yalnýzca fiziksel bir varlýk ve fiziksel varlýðý kabul eden bir þey olacak ve her ne olursa olsun insan olmayacaktýr. Bu durumda toplum varlýðý anlam ifade etmeyecek ve bir erdem olan insanlarýn bir arada yaþamasý, dayanýþma ve yardýmlaþma gibi þeyler ortadan kalkacaktýr. Ancak bu iþin tam bir düzensizlik ve yapýya zarar verir hale gelmemesi gerekmektedir. Ýþte bu noktada devletin varlýðý yetersiz hale gelecektir. Bu durumda dördüncü bir güç devreye girecek ve insanlarý insan olmayan ama ayný zamanda zarar vermeyen varlýklar haline getirecektir. Bu dördüncü güç ise eðitimdir. Baskýn çevreler gücü ellerinde tutup yönetim iþini gerçekleþtirecek ve böylelikle de daha doðmamýþ olan bireylerin belli yaþlara geldiðinde ne yapmasý ve ne yapmamasý gerektiði hususunda kararlar verecektir. Ýnsan olmayan varlýk ise bu düzende güçsüz ve bu güçsüzlüðün uzun süre kabulü neticesinde anlamsýz varlýklar haline gelecektir. Sorgulamadan uzak, bilgiden ve gerçekten uzak olan nesiller getirecektir. Ýnsan için olan dünyanýn insanýn insani varlýðýný kaybetmesi ile var olmasý anlamsýz hale gelecektir.Bu sizede biryerden tanýdýk geliyor mu? Mesela kendi hayatýnýzdan?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Umuda Yolculuk [Öykü]
Bin Yýl Sonra Geri Dönüþ [Öykü]
Ýki Dünya... [Öykü]
Yalnýz Adamýn Ýnsanlýða Ültimatomu [Öykü]
Bir Sahne Vardý Aklýnda [Deneme]
Suça Övgü [Deneme]
Ýstek - Gerçekleþme Ýliþkisi? [Bilimsel]
Kaosun Yöntemi ve Tek Mutlak Yol [Bilimsel]


Pink Floyd kimdir?

Ankaranýn taþ sokaklarýnda düþe kalka büyümeye çalýþan, dizlerinin kanata kanata acýya alýþan, mululuðu ankaranýn sýcak yazlarýnda bir serin esinti olarak gören, dünyanýn en sýradan insaný.

Etkilendiði Yazarlar:
hiçkimse


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Pink Floyd, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.