..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > sinem sal




1 Temmuz 2006
Sürgünün Göçebe Düþünceleri  
sinem sal
Düþünceleri sürülemezdi insanýn. Evet ,bedeni sürülmüþtü. Aitlik eki yoktu adýnýn sonunda. Öylesine yalýn...


:BDBJ:
Onun olmayan bir yola girdi. Ne taþlar tanýdýktý ne de yollar. Birkaç çocuk bir oyun tutturmuþ kendine. Çocukluðunu hatýrlatmadý bu çocuklar ona. Yabancý...
Uzaktan esen bir rüzgar saçlarýnýn arasýndan geçti, okþamadý. Belki de sanýlanýn aksine rüzgarlar esmezdi. Çünkü eðer rüzgar esseydi bildiði coðrafyalardan gelecekti tanýdýk esintiler. Þimdi ise dilini bilmediði bir yaðmurla ýslanýyor ve ezgisini tutturamadýðý bir þarkýyý dinliyordu.
Düþünceleri sürülemezdi insanýn. Evet ,bedeni sürülmüþtü. Aitlik eki yoktu adýnýn sonunda. Öylesine yalýn...
Yasaklanmaya çalýþýlan çirkin yüzlü görünen tüm düþüncelerini hapsetmiþti beynine ve giderken yanýnda sürüklemiþti. O düþünceleriyle var olmuþtu kendi evinde ve þimdi düþünceleriyle ölecekti bir farkla : evinden uzakta. Dokunulmamýþtý düþüncelerine, düþlerine. Oysa onun düþüncelerinde de dokunmak yoktu ki. Düþüncelerinde ne bir insan eline dokunmak vardý ne almak vardý sahipsizce ne de yaþam hýrsýzlýðý iþine soyunmak vardý ne de mahremiyete tecavüz eden asari duygular vardý. Her þey soyuttu bu yüzden özgürdü ve uçardý. Düþünceleri olmak istediði her yerdeydi: özgürdü. Diðerleri ise hala hapsettiði düþünüyordu. Aslýnda bir bakýma doðruydu: hapsetmiþti adam düþüncelerini beynine ve adamýn beyni özgürdü. Sýkýþtýrýlmýþ tek þey varsa omuzlarýndan aþaðýya doðru çöken bedeniydi.
Þimdi hiç bilmediði bu coðrafyada adam kaybolmuþtu. Buram buram yalýnlýk akýyordu adamýn gözlerinden. Bir yazar için gerekli her þey vardý aslýnda. Yalnýzdý, yorgundu, uzaktý... Gökyüzü hiç bu kadar yabancý olmamýþtý o ana dek. Kalabalýðýn içerisine aktý adam. Kalabalýk üstüne aktý. Yakýnlaþan yüzler birer sis yýðýný gibiydi. Adam bu puslu gün ýþýðýnda kendini aradý.
Sürgünün dilini bilmezdi sürgünde yaþamayan ,özür dilerim, sürgünde olmayan. Bir sürgün dili vardý,ortaktý;fakat konuþulmazdý ;çünkü sürgüne gönderilen her düþünce birbirinden uzak ve habersiz yaþardý.Ýþte o an o onulmaz yalýnlýðýn ardýndan, tekilleþirdi tüm yaþamlar.
Adam kaybolmuþtu kendi içinde bir yerlerde. Aþklarýný da ardýnda býrakmýþtý uðraþlarýný da. Nasýr baðlamýþ yüzlü bu þehir giderek bir çukura dönüþüyordu adeta ve onu içine alýyordu. Çukur her geçen gün biraz daha büyüyordu. Adam ortasýndaydý her þeyin. Düþkýrýklýlarý, kalýplaþmýþ yaþamlar sarmalamýþtý adamý.
Bir taþ bulup oturdu üstüne. Elleri baþýný taþýyamayacak kadar güçsüzdü artýk. Ay vardý gecenin ortasýnda ayýn on dördünde. Tamamlanmýþtý sonunda ay,dolun vaktinde. Adam durdu öylece. Aþklarýný düþündü, savaþlarýný.Bir adýmlýk yolu koþmak için yaptýðý hazýrlýklarý düþündü. Çaresizliklerini ve düþüþlerini düþündü. Üstünde yattýðý düþleri bir hamleyle çeken adamlarý ve boþluða sürükleniþlerini düþündü. Satranç oynar gibi yaþadýðý hayatýný düþündü. En sonunda sadece düþündüðü için yabancý bir taþýn üstünde yabancý bir havayý soluduðunu düþündü ve düþünmekten vazgeçti. Ev dediði yere doðru gitmek için yabancý taþýn üstünden kalkýp yabancý bir yola girdi.
Yüzünde kendine ait olmayan bir gülümsemeyle bir sokak çocuðunu selamladý. Dilinde ona ait olmayan bir þarký vardý ve adam ona ait olmayan bilinmezliðe doðru ilerledi ona ait olmayan bu þehrin ona ait olmayan gecesinde.
Yol ortaktý, söz ortaktý. Tek fark vardý: düþünebilirdin ; ama söylemek yasaktý.
Adamýn içinin tam içine “sus” düþtü o gece ve adam sustu,sustu,sustu. Adam öyle suskun sustu ki kimse duymadý ve adam öyle güçlü sustu ki bir gün konuþmak istediðinde artýk unutmuþtu.
Ýþte düþünce bir düþünce özgür bir beyinden bir sürgün yerinde bir adamla birlikte yok oldu yüzyýllýk taþýyýcý hücre: geleceðe taþýyacak olan bugünleri göçebe düþüncelerle.

S.S.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: BAÞARILAR
Gönderen: Nevzat SAL / Erzincan/Türkiye
29 Temmuz 2006
sürgünün göçebe düþüncelerini okuyupta duygulamamak elde deðil cok etkileyici. göcebe deðilim yaþam þartlarýný yakýnda tanýma fýrsatýný buldum belkide ondandýr. anlatým süper baþarýlarýn devamý... NEVZAT SAL ERZÝNCAN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Aþký Mahvetmenin Yollarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelepçenin Gözleri [Þiir]
Soprano Yalnýzlýk [Þiir]
Gitiþken Kalýþ [Þiir]
Kopuk Sevgi [Þiir]
Sarhoþ Þiir [Þiir]
Þehirlerarasý [Þiir]
Pelerinli Kadýn [Þiir]
Küçülenler Alýp Gittiklerin [Þiir]
Ýki Piyano [Þiir]
Bir Makas Yarasý [Þiir]


sinem sal kimdir?

Ýstanbul doðumlu yazar, þair. 2005 ve 2007 yýllarý arasýnda Ýzedebiyat'ta yazdý. O zamanlar sarý saçlarý vardý, artýk kýzýl saçlý, Pink Floyd'u çok severdi hala da sever; ama yazýlarýný artýk etnik müzikle yazmayý tercih ediyor, Judia adlý þarký kendisi için özeldir, sahiplenmiþtir. Talk talk grubunun tomorrow started þarkýsýyla, Bonnie Prince Billy ile, Portishead'le çok yazý tüketmiþtir, 2005 senesinde bordo ojeden nefret ederdi þimdi parmaklarýndan bir o rengi bir de yüzüklerini eksik etmiyor, bir de o zamanlar bu kadar zararlý þeyler yiyip içmezdi, daha saðlýklý beslenirdi. Çok þey deðiþti. Mesela saçlarýný hep sola doðru ayýrýrdý artýk saða doðru tarýyor. Yazýlarý da deðiþti kendisinin. Düzen kelimesinden nefret etmeye baþladý. Bazý þiirlerin duygularý düzdüðünü söyledi. Ayýplandý, kadýnsýn ne biçim laf o öyle dendi. Gülümsedi. Þimdi bitirmeye kýyamadýðý bir romanýn içine girip yaþýyor arada bir. Okuyor bir de. Okuyacak da. Bitirmez herhalde öðrencilik hayatýný çalýþsa bile. Ýngilizce öðretmeni kendisi. Bir de tango öðrenmeye baþladý yeni yeni. Yazmaya benzemiyormuþ, zaten yalnýzlýðý seven birinin çiftli bir dansý becerebilmesi beklenemezdi ; ama baþaracak sanýrým. Bir de site kurmuþ bir yazar arkadaþý kendisine. Hala yaþýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
--


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sinem sal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.