..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Özgür Yenigün




1 Þubat 2005
Merdiven Basamaklarý  
Özgür Yenigün
Sonunda merdiveni çýkmayý tamamen býrakmak istedim. Çok uzun, bitmeyen uykuya kendi kendime dalmaya çalýþarak merdiven çýkarken en tehlikeli olan kazayý yaþadým; kendimi yaraladým.


:BGHD:
Bir merdivenin basamaklarýnýn hep birbirine benzeyeceðini düþünürdüm. Ayný uzunlukta olurlar derdim. Fakat bizim evin yakýnlarýndaki bir merdivenin basamaklarýný görünce basamaklarýn birbirinden çok farklý olabileceðini anladým. Basamaklarýn biri diðerinden beþ kat daha uzun olabiliyordu.
     Hayat da bu merdivenler gibidir. Bunu anladýðýmda daha önce yaptýklarýma çok piþman oldum. Hayat çýkýlmasý gereken, zaman zaman ikiye ayrýlan ve bize bu ayrýmlardan birini seçtiren, basamaklarla dolu bir merdiven olarak insanýn karþýsýna dikiliyor. Bu basamaklardan çoðu kýsa olsa da hiç hissettirmeden beþ kat uzunluktaki basamak insanýn karþýsýna çýkýyor, onun tökezlemesini, bazen düþmesini ve hatta bazen kendisini yaralamasýný saðlýyor. Ama bazen ne beþ kat ne de bir kat uzunlukta olan; iki, üç ve dört kat uzunlukta olabilen basamaklar da oluyor.
     Doðumumdan bu yana basamak çýktým durdum. Basamaklarý çýktýkça yenileri geldi. Ne beþ kat ne de bir kat uzunlukta olan sekiz basamaðý çýktýktan sonra merdivenin devamýný çýkmamý saðlayacak beþ kat uzunluktaki bir basamaðý da geçtim. Artýk basamaklarýn hep kat uzunlukta olacaðýný düþünmüþtüm. Ne de olsa sekiz basamaðýn devamý olan en büyük uzunluktaki basamaðý zorlanmadan, bir kere bile tökezlemeden çýkmýþtým. Fakat þimdi önümde kaç kat uzunlukta olduðunu bilmediðim basamaklar dikilmiþti.
     Ýlk baþta bu basamaklar en küçük, umursanmayacak kadar küçük gibiydi. Kolayca çýkýyordum basamaklarý. Ama bir süre sonra bu basamaklar beni çok zorlamaya baþlamýþtý. Basamaklar zorlamayla kalmayýp tökezletiyordu da. Bu tökezlemeler gitgide çoðalýyordu. Bu tökezlemeler o kadar çoðaldý ki ilk gördüðüm ayrýmda çýktýðým basamaklarýn yolunu deðiþtirmeyi bile düþündüm. Fakat benim çýktýðým basamaklarý býrakýr, diðer basamaklarýn bulunduðu ayrýma saparsam daha çok zorlanacaðýmý, hiç tökezlemeden düþeceðimi anladým.
     Tökezlemeler artýk çok çoðalmýþ, beni düþürmeye baþlamýþtý. Merdiveni çýkmaktan sýkýlmýþtým. Tatsýz tuzsuz bir þey olmuþtu merdiveni çýkmak.
     Ýnsanlarýn merdiveni çýkarken yanýmda olup benimle birlikte o basamaklarý çýkacaðýna basamaklarda dikilip benim çýkmamý engellediklerini düþünüyordum. Özellikle birisinin o þekilde davrandýðýndan adým kadar emindim o zamanlar. Zaten bütün tökezlemeler ve sonrasýnda gelen düþmeleri bana o yaþatmýþtý. Diðer insanlarda bir yemekteki tuz ve biber olmak ister gibi hep birlikte merdiven basamaklarýnda dikilip beni düþürmüþlerdi. Fakat aslýnda onun ve diðer insanlarýn bana engel olmadýðýnýn, kendi kendime çelme taktýðýmýn farkýnda deðildim.
     Sonunda merdiveni çýkmayý tamamen býrakmak istedim. Çok uzun, bitmeyen uykuya kendi kendime dalmaya çalýþarak merdiven çýkarken en tehlikeli olan kazayý yaþadým; kendimi yaraladým. Fakat bize merdiveni çýkma imkaný veren ve çýktýðýmýz merdivenin ne zaman biteceðine kendisi karar veren, tüm merdivenlerin sahibi benim merdivenimim bitmesine izin vermedi.
     Merdiveni çýkarken yaptýðým kendi dikkatsizliklerim beni yaralasa da merdiven çýkmanýn aslýnda çok güzel bir nimet olduðunu en sonunda anladým. Bana engel olmaya çalýþtýklarýný düþündüðüm kiþiler artýk benimle kol kola, sohbet ederek merdiveni çýkmaya baþladýlar. Eninde sonunda herkesin bu merdivenlerdeki ayrýmlarda farklý basamaklara gideceklerini biliyorum. Merdivenin bittiðinde sevdiklerime kavuþacaðýmý da...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hoþgeldin
Gönderen: Orkun Levent / Ankara/Türkiye
10 Mart 2005
Sevgili Özgür, öncelikle izedebiyat'a hoþgeldin, diyorum. hadi sana bir hoþgeldin sürprizi olarak küçük bir þeye dikkatini çekeyim ilk olarak. basamaklarý çok güzel anlatýyorsun. bir de say bakalým, yazýnýn içinde kaç kere basamak kelimesini kullanmýþsýn :)) ilgi ve sevgiyle izlenmeye -tekrar- hoþgeldin diyor, saygýlarýmý sunuyorum...

:: hoþgeldin
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
10 Mart 2005
Merhaba Özgür; izedebiyat'a hoþgeldin........Yazýný ilgiyle okudum.Bazý tespitlerine katýldýðýmý söylemek isterim......Benzetmeler ve çaðrýþýmlar güzeldi.......Güzel dile getirilmiþ bir itiraftý.......Baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný dilerim....Sevgiyle kal...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Salgýn Sendromu
Yaþlý Bir Adamýn Hasreti

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Salyangoz
Cami Konuþur Mu?
Cýrcýr Böceði Savaþý
Fatma'nýn Koþusu
Ay Gülecek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cehennem Cevdet'in Ýpleri [Deneme]
Bursa Bir Devdir [Deneme]


Özgür Yenigün kimdir?

Ne yaþarsam ya da yaþamak istersem onu yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
..............


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özgür Yenigün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.