..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Temmuz 2023
Totemi Dil 24/a  
Bayram Kaya
Bu nedenle geçmiþinde; totemi bir meslek sahibi olmasý gereken, totemi bir yiyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi bir renk, giyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi düzleme göre cinsel bir seçilim ayrýlýðý ve cinsel yasaklarý olmasý gereken Yýlan grubunu El mantýðý; Âdem ve Hava gibi birbiriyle ittifak etmiþ, Ortadoðu kaynaklý iki grubun aralarýný açan, onlarý aldatýp fitne çýkaran grup olarak ifade ediliyordular.


:BBC:
Bu nedenle geçmiþinde; totemi bir meslek sahibi olmasý gereken, totemi bir yiyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi bir renk, giyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi düzleme göre cinsel bir seçilim ayrýlýðý ve cinsel yasaklarý olmasý gereken Yýlan grubunu El mantýðý; Âdem ve Hava gibi birbiriyle ittifak etmiþ, Ortadoðu kaynaklý iki grubun aralarýný açan, onlarý aldatýp fitne çýkaran grup olarak ifade ediliyordular.

Pes yani. Kolektif alana göre kolektif birikim ve kolektif envanterli zenginlikleri; “kendi mülkümden dilediðimi, dilediðim kadarla, dilediðim kiþiye veriyorum” diyen El mantýðý; kamu malýný kimi kiþilere verip, kimi kiþilere vermemekle; mal ayrýlýðý, mülksüz iliþme ve mal kavgalarý ortaya koymakla mülk sahibinin mülküne dokunmayý haram, günah, dokunma diye yasak sayan mantýk; tere yaðýndan kýl çeker gibi sýyrýlýp kendi fitnesini Yýlan grubu olan bir baþka Âdem ve Hava grubunun üzerine atýyordu.

Hikâye içinde yýlana atfedilen anlam tam bir çarpýtmaydý. Tam bir yalandý. Yýlana atfedilen sýfatlar köleci ve mülkiyetçi sistemle ortaya çýkan köleci mülkiyetçi sýfatlardý. Köleci sistemi ihya ve ihsas etmek için köleci ahlak eski aktarýmlar üzerine modüle edilmekle söylenilen betimleyici anlatýmlardý. Oysa totem gruplarýn ilahi anlaþma dediðimiz ön ittifaklarý içinde ittifakýn seremoniye törenlerinde kullanýlan bir totem yiyeceði diðer birbirini aldatma için kullanýlmamýþtý.

Ön ittifakýn dili ya da ilahi ittifakýn dil ayrý ayrý inþa içinde olmuþ üreten gruplarý birleþtirici, inþacý bir dildi. Köleci, mülkiyetçi baðlamla hileyi, aldatmayý, kolektif mirasa sahip olduklarý için mal kavgasýný hiç bilmiyorlardý. Ýlahi ve kolektif sistem fitne, fesat çýkaran bir mülkiyet iliþkilerini hiç bilmiyordu.

Aksine ilahi ittifak seremonili sunular içinde gruplar birbirinden farklý kullaným ve birbirinden farklý tüketim sarfýna sahip olan totem yiyecekleri ve kullanýmlar, gruplarý birbirine yakýnlaþtýran kurban, hediye gibi seremoni sel ve ritüeli hareketlerdi. Ön ittifaklý törenler üreten gruplar arasýnda, býrakýn olmayan fitneyi ortaya çýkarmasýný; törenler iki veya daha fazla totem grubu, totem yiyeceði takaslarý üzerinde gruplarýn birbirine baðlanmasýný ortaya koyuyorlardý.

Eðer bir ilahi ittifakýn seremoniye ritüeli tören içinde bir grup buðday sunuyor, bir baþka grup da karþý gruba kundura sunuyorsa; burada kundura ve buðdayýn farklý kullaným ve farklý tüketim deðerleri birbirine karþýlýk olarak deðiþtiriliyordu (baþa baþ, bire bir takas ediliyordu).

Yani ilahi ittifak içine giren her bir gruplar belki de farkýnda olmadan, ittifak eden seremonin harekete baðlý giriþmelerden kalkarak bugünkü ekonomik süreçler içindeki farklý kullaným ve farklý tüketimi olan olgularla, ekonomik bir deðiþtirme deðerini ortaya koyuyorlardý.

Tarihteki ilk temaslar üretici yerleþik grupla, üretmeyen barbar ve yamyam grup arasýndaki tehdit nedenle olmuþtu. Tehditler hep vardý. Tehditler ya kaçýnmayla savuþturuluyordu. Ya da ölümlü veya av olucu kavgalarla sona eriyordu.

Üreten gruplar üretim iþleri gereði kavgadan, kaçýnmak ve yamyam bir tehdit olmaktan çýkýyorlardý. Üreticiler üretim alanýnda uzmanlaþýrken, kavgacý hassasiyetleri giderek köreliyordu. Savaþamaz durumun pasifliðiyle kavgadan atýl kalýyorlardý.

Yamyamlar üreten gruplar için baþat bir can ve mal tehdidiydiler. Ama üreticiler de yaptýklarý üretim iþi ile hiç ummadýklarý bir olanaðý ele geçirmiþlerdi. Bu olanak þuydu. Üreticiler kendilerine yetenden daha fazlasýný üretiyorlardý. Üreticilerin fazla ürün üretme iþi üreticilerin eline çok büyük bir olanak geçirmiþti.

Artý ürün ile ya da fazla üretilen ürün ile üreticiler kendi canlarýný kurtarmak için yamyamlara kendi totem yiyeceðini sunmanýn olanaðýný ele geçirmiþlerdi. Gözetleme verilerinden gelen bilgiler içinde bir yamyam tehdidi sezmiþlerse üreticiler gizlendikleri alan dýþýna kendi totem yiyeceðini býrakýyorlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.