..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Temmuz 2023
Totemi Dil 23/c  
Bayram Kaya
Cennetten kovulmayý gerektirecek denli çiðnenen yasaklar neydi? Âdem ve Hava hikâyenin yukarýda beri anlatýlan tarihsel geçmiþi yoktu. Her þey birden puf diye öðretilmiþ olarak ortaya çýkýyordu. Çünkü köleci mantýk kendi öncesi tarihi yok sayýyordu. Ve köleci tarihi ezeli ve ebedi olan söylemleriyle tarihsel oluþu kendisiyle baþlatan bir hilenin içine giriyordu.


:BCG:
Bu takdime süreci içinde Hava Âdem’e kendi totem yiyeceði olan elmayý sunuyordu. Yani Hava kendi totem yiyeceði Elmayý yamyamlýk dönemdeki gibi kurban ediyordu.

Çünkü eski yamyamlýk dönemi temaslarýnýn sunularý içinde bir totem yiyeceði “kurban etmenin” üreten grupla, yamyam gruplarý birbirine “yakýnlaþtýrma etkisi” vardý. Âdem ve Hava da bu kurban sunusu ritüelleriyle birbirine yakýnlaþýyor ve birbirinin "ittifak eþleri; ittifak kardeþleri" oluyorlardý. Bir kralýn kardeþiyle evlenme anlayýþýnýn temeli buydu.

Bu yakýnlaþma için "bir Âdem grubun Havva’sý kendi totem yiyeceði olan buðdayý karþý grubun Âdem’ine sunuyordu. Yani her durumda da Hava kendi grubunun totem meslek ürünü olan Elmayý veya buðdayý “ittifaký yakýnlaþma olarak Âdem’e kurban ediyordu”. Buradaki totem yiyeceði yasaðýnýn etkilerini hatýrlayýn lütfen.

Gruplarý birbirine yaklaþtýran kurban motifi, ittifak dilini, uzlaþma dilini, ikna etme üzerinde seremoniye etmektedir. "Ýttifaký birleþme olsun" anlamýnda gayret güden ittifakýn ikna dili, geliþmiþ bir köleci Hava ve köleci Âdem anlatýsý içinde; "kâr yapýcý, ticari dil ile" aldatma, kandýrma, hile dili olaraktan da belirtilecekti.

Âdem ve Hava anlatýsý bu seremoni içinde þöyle bir totemi ve ilahi ittifaklý ritüellere geri baðlaným yaptýktan sonra asýl maksadý olan köleci anlayýþý oturtmak için geçmiþe ait seremoniyi köleci sistemin diliyle anlatmaya odaklanmýþtý.

Köleci Âdem ile köleci Hava mana anlayýþýnýn El mana anlatýsý içinde zaten aldatýcý, ikna edici, vaat tavizleri vardýr. Köleci dil, tuzaklý dildi. Hileci dildi. Köleci dil daima El gibi hileli bir zarla oynayýp, hileli zara göre konuþuyordu.

Ýþte bu nedenle köleci dilin Âdem ve Hava’sýnýn her biri farklý totem meslekli karþýt grup kiþileriydi. Köleci anlatýmla birbirini aldatan, birbirine tuzak kuran gruplardý. Vaat ve yasaklar mülk sahibi El ile mülksüz insana kurulmuþ tuzaklardý.

Ýttifakýn olmasýný isteyen yýlan motifli olan grup da köleci dil içinde köleci yapý anlayýþýna uygun olarak ara bozucu, yasaða karþý insaný heveslendirici ve yalandan vaatleri olan grup olarak tanýmlanýyordu. Kendine mühlet verilen oluyordu!

Ýlahi dönemden köleci dönme doðru çýkmak için ortaya konan yasak bozucu seremoniler de kolektif alandan ayrýlýþýn öyküsü vardý. Köleci kötülükler içindeki mülksüzlerin, kolektif cennetten çýkmasýyla yaþadýklarý travmalarý vardý. Köleci mantýk bu travmalarý, Âdem ile Hava'nýn yasaðý çiðnemeleri nedenle cennetten kovulma öðüdü olarak anlatýyordu.

Cennetten kovulmayý gerektirecek denli çiðnenen yasaklar neydi? Âdem ve Hava hikâyenin yukarýda beri anlatýlan tarihsel geçmiþi yoktu. Her þey birden puf diye öðretilmiþ olarak ortaya çýkýyordu. Çünkü köleci mantýk kendi öncesi tarihi yok sayýyordu. Ve köleci tarihi ezeli ve ebedi olan söylemleriyle tarihsel oluþu kendisiyle baþlatan bir hilenin içine giriyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.