..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Mayýs 2023
Kolektif Alan 38  
Bayram Kaya
Köleci sistem kolektif alaný bilmezden görmezden gelir. Kolektif olgularý mülk sahipliði, lütuf, ihsan, rýzk, rýzkýný arama gibi söylemleriyle; kolektif özneyi kendisine ve toplumuna yabancý kýlar. Demokrasi bilinçli veya bilinçsiz edimlerle bozulan kolektif dengelere ve baþlangýç koþullarýna gitme arayýþýdýr.


:BHC:
Kolektif özne kolektif bir ortamda giriþen transferci enerji formlarý içinde kolektif bir aðýrlýkla pay kazanýp nötrleþiyordu. Kolektif alanda nötrleþiþ sürecinin günümüz köleci sistemi içindeki karþýlýðý, "demokrasidir!"

Köleci sistem kolektif alaný bilmezden görmezden gelir. Kolektif olgularý mülk sahipliði, lütuf, ihsan, rýzk, rýzkýný arama gibi söylemleriyle; kolektif özneyi kendisine ve toplumuna yabancý kýlar. Demokrasi bilinçli veya bilinçsiz edimlerle bozulan kolektif dengelere ve baþlangýç koþullarýna gitme arayýþýdýr.

Demokrasi köleci sistem içinde, geliþen þartlarda geri beslenim olgularý olarak ortaya çýkar ve geriyle etkileþim yapýcýdýr. Sýnýfsal karakterlidir. Kamusal ve özelleþtirmeci haklarý gözetir. Sistemin kolektifliði hep gözetilir.

Genel olan çok az da olsa mutlaka ters ve zýt alan durumun özel durumuyla vardýr. Bir iþleyiþin tersi ve zýttý olan durum özel durumdur. Kolektif polarma /kutup-gerilim) en az durumla özel durumlardýr. Örneðin, yaþlýlarýn, sakat, hasta, çocuk, eðitim alanlarýn saðlasan ve üreten sisteme katýlmadan pay almasý özel durumlardandýr.

Günümüz olgularý içinde kolektif polarma veya kolektif seçicilik en az durumla özel ve özelleþtirmeci yapýlabilir. Sistemin kolektifliði ne kadar fazlaysa sistem pozitif geri beslenmelidir. O kadar iyidir. Sistemin “ara sýra negatifliði ve negatif geri beslenmesi %50,01 gibi deðeri aþmamalýdýr.

Kolektif sisteminin nesnel pozitif geri beslenmesi ile öznel ve kolektif biliþseli negatif geri alan kontrolü kolektif dengelere gidici mücadeleler içinde bozulan dengelerin tekrar kolektif liginin kazanýlmasý, olmakla vardýr.

Kolektif alan içindeki demokrasinin bir yansýma þekli de kiþinin stres ve stres kaynaðýndan kurtulmasýný saðlayacak olan “kolektif etkili özgecil ve sonra benci bir hafýzanýn” oluþmasýyla vardýr.

Demokrasi köleci sistem içindeki mücadeleler tarihi sonunda ortaya çýkar. Kolektif alanýn mesela %80 oranýnda özelleþtirilmesiyle yönetim ve yönetim gücü irade mülk sahiplerinden oluþacaktý. Ýzahý da Ýbrahim’e, Nemruda lütfeden kayracýlýk baþlayacaktý.

Mutlak otoriteden oligarþiye doðru geniþleyen mülk sahipliði iradesi, ezilen sýnýf bilinci olan demokrasi nedenle bir nebze engellenecekti. Bu bir nebze oluþumun açýlýmý “halk meclisi denen kurul oluþumlarla parlamenter sistemlere doðru giden demokratik mücadele yeni bir bilinç çaðýnýn kapýlarýný aralayacaktý.

Geniþ kitleler yitirilen kolektif saðlasan aðýrlýðýn hissedilen boþluðuna doðru eðim ederler. Nasýl ki GENEL eðilimle ve sistemin negatifliði nedenle yönetim mülk sahipliðinden veya mülk sahipliði temsilciliðinden ötürü ezilenlerin, sömürülenlerin yönetilme kontrolü biçiminde doðarsa; demokrasi de mülk sahipliðine ve mülk sahipliði temsilciliðine karþý “ücret!”, yaþam koþulu, yönetime katýlma gibi mücadelelerden doðar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.