..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Nisan 2023
Kolektif Alan 13  
Bayram Kaya
Yer tanýmý Akatlý gruba göre aþaðý toraklarda oturanlardý. Genellikle tarýmcý ve balýk üreticisi gruplardý. Yerden göðe, yukarý topraklara çýkanlardý. Gök te Sümerlere göre yukarý topraklardý. Yukarý toprakta oturanlardý. Yani Göklülerdi. Gökte oturanlardý. Gökten yere inenlerdi. Gök yerliler genellikle çoban toplumlardý. El kolektif sahibi yete, yani zaten sizin ittifakýnýz olan ve sizin ittifak gücünüz olan kolektif bir Yer ve Gök’ün giriþme iliþkisine; “Yeri göðü size verdim” diyordu. Yer’i Gök’ü bugünkü anlamýyla anlamayýnýz. Biliþ olan, hayranlýk uyandýran konu; doðanýn akseden yer gök uzamý deðildi


:BJA:
Tuzak da buradaydý. El geçmiþte olup biten ve olmakta olaný hýfzeden kolektif hafýzayý kendine göre söylemlerin; insanlar üzerinde aðýrlýk etkisi yaratacak anlatýmlarýyla ifade ediyordu.

Yer tanýmý Akatlý gruba göre aþaðý toraklarda oturanlardý. Genellikle tarýmcý ve balýk üreticisi gruplardý. Yerden göðe, yukarý topraklara çýkanlardý.

Gök te Sümerlere göre yukarý topraklardý. Yukarý toprakta oturanlardý. Yani Göklülerdi. Gökte oturanlardý. Gökten yere inenlerdi. Gök yerliler genellikle çoban toplumlardý.

El kolektif sahibi yete, yani zaten sizin ittifakýnýz olan ve sizin ittifak gücünüz olan kolektif bir Yer ve Gök’ün giriþme iliþkisine; “Yeri göðü size verdim” diyordu. Yer’i Gök’ü bugünkü anlamýyla anlamayýnýz. Biliþ olan, hayranlýk uyandýran konu; doðanýn akseden yer gök uzamý deðildi

Þaþkýnlýk veren hayranlýk uyandýran ve kiþilere inanýlmaz gelen Yer ve Gök söyleminde kasýt þuydu. Meslek sahibi üretim alanlarýna bölünmüþ üreten grup alanlarýyla yine üreten ittifakýn beþerî kolektif gücünden birleþen giriþim ve baþarý iliþkileri konu ediliyordu. Hayret verici olan kolektif sahibi etli muktedirliklerinden konu edilmektedir.

Ön ittifaklar öncesinde “aþaðý Yer ile yukarý Gök arasýnda” hemcinslerin pek uðramadýðý; gruplarýn birbirine tehdit olup pek yüz yüze gelmek istemedikleri güvenlikli bir yalýtýma alaný vardý.

Yalýtýma alan gruplarýn kullaným alaný içinde olmayan bir çeþit güvenlikli yerlerdi. Buraya saklanan kiþi gruplarýn tehdidinden kurtuluyordu. Güvenlikli yerler ön ittifaklar sýrasýnda gruplarýn kutsal buluþma yeri olan tapýnak iliþkilerine dönüþmüþtü.

Yerle gök de birer ilah mesleði olmakla üreten grup alanlarý vardý. Ýkinci olarak Yerle Gök arasýnda böylesi bir güvenlikli bölge ve ittifaký buluþmalarýný baþlatmanýn tapýnak alanlý bileþim iradesi vardý

“Yeri, göðü ve arasýndakini size verdim” söylemi içinde “zati bir sahip olunaný”, insanlara vermenin etki sel bir büyü anlamý vardýr. “Yeri, Gök’ü ve ikisi arasýnda olanlarý size verdim” demekle “her bir grup içinde ayrý ayrý görülen iþleri, üreten bilgiyi, üreten gücü, yeteneði ve ittifaký vs. size verdim” diyordu.

Hemcinslerin doða karþýsýnda milyonlarca yýllýk yalnýz ve çaresiz olduðu olup biten gerçekler karþýsýnda “size verdim” söylemi apaçýk bir illüzyondu. Yani benim sayemde ittifak ediyor; benim sayemde ekip dikiyor. Benim dilememle kararlar alýp hüküm veriyorsunuz diyordu.

Bu tür özel mülkiyeti hedefleyen modüle edilmiþ iradi sözün açýlýmý (yorumu) yapýldýðý zaman burada üç tane tuzak anlam çýkýyordu. Tuzaðýn ilki þuydu. Üreten meslek gruplarý ve kolektif paydaþlý sahibi yet Yer ve Gök denen söylem anlamdan içkindiler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.