..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Ekim 2022
Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 67  
Bayram Kaya
Her þey enerjinin sýcak-soðuk; az-çok; masif-seyreltik gibi kendi niceli durumlarý içinde deðiþir. Dönüþür. Her þey geride, kemdi tarihin içinde neþettir. Ama þeyler de geriye indirgenmezler. Geriyle ayný olmazlar. Þeyler yepyeni olgu ve olaylar çeliþkisi yansýma giriþme olmakla; yeni yeni eylem alaný açan, bir düzlem alanýn biçimleniþidirler.


:BDF:
Masadaki anlam olan mana düþüncesi, masayla vardý. Deðilse masa mana anlayýþý masadan önce var deðildi. Masa kendi manasýyla sýnýrlý. Mana da masayla sýnýrlýydý. Masanýn dýþýnda alabildiðine bir biçimleniþleriyle bir mana anlayýþý yoktu.

Biçimlerle birlikte ve biçimlerin dýþýnda örneðin, kuantum biçimleri eylemli, dönüþlü kýlan nükleer güç, zayýf güç, manyetizma ile kütle çekimi gibi þimdilik dört temel kuvvet veya yasa vardýr.

Bu yasalar enerji-boyut giriþmesiyle, enerjinin niceli durumlarýný, biçimlerini halden hale; durumdan duruma geçiþme yaparlar. Artýk bu olup bitenler bileþik duruma baðýntýlý devinmeler olup yer, zaman ve mekânlardý. Masaya eklenen en, boy, geniþlik gibi zaman, mekân devimli boyutlarla masa manadýr.

Açlýk akýþlý hayat sal bir seyrediþ olmasaydý; duygularýnýz da, düþünceniz de, mana anlayýþlarýnýz da sizinle olamazdý. Enerji akýþý sizin dýþýnýzda bir alan kuvvetidir. Siz açlýðýnýzla (eksikliðinizle), eksiðin akýþýný gerçekleþen olgu sal çeþitlenmeler içindeki yol alýþlara belirim veren somut bir rolün görüngü formusunuz.

Her þey enerjinin sýcak-soðuk; az-çok; Masif-seyreltik gibi kendi niceli durumlarý içinde deðiþir. Dönüþür. Her þey geride, kemdi tarihin içinde neþettir. Ama þeyler de geriye indirgenmezler. Geriyle ayný olmazlar. Þeyler yepyeni olgu ve olaylar çeliþkisi yansýma giriþme olmakla; yeni yeni eylem alaný açan, bir düzlem alanýn biçimleniþidirler.

Açlýk denen enerji saðlama ve enerjiyi dönüþme ilkesi nedenle hayatta vardýnýz. Açlýk hayata ve enerji akýþlý çevreye uyumuyla vardýr. Çevreye aykýrý olan açlýk deðil, hayattýr. Hayat ta bu özelliðini sadece kolektif yapý ile üreten organik devimli toplumlardan alýr. Enerjinin dönüþümü de, kesikli sürekli olan kendi çevrimlerine bir bað ve baðlantýdýr.

Açlýðý, akýþ yaptýðý baðýntýn çevrimler aðý içinde koparýp alýrsanýz; açlýk enstantane duruma dönüþür. Bu durumda da filim kopar. Kopan baðýntýn düþünme biçimleri içindeki gelip geçici enstantanelere takýlý olan kimi kiþiler; sen mideyi mi öne çýkarýyorsunuz? Diye sorar!

Ya da yemek için mi yaþýyorsunuz; yoksa yaþamak için mi yiyorsunuz? Gibi abuk sabuk bir söylem durumu yani birlikte olup birlikte gitmesi gereken bað enstantaneleri, iliþkilerinden koparmaktan kaynaklý durumla yeni bir enstantane eþtirme yanýlgýlarýný ortaya çýkarýrsýnýz.

Hayat çevresine göre kendi içinde eksikledir. Hayat, bu gibi eksiðine yönelici nedenlerle çevresine yönelir. Bu duyumlardan birisi de açlýktýr, Açlýk hayatýn içinde bir eþikle bir enerji formudur. Bu içsel korunumuyla beliren duyum enerji, kendi parçalý potansiyel durumlarýyla hayat üzerinde inþacýdýr.

Yani hayatýn kendisi enerjinin belli bir kod deðeriyle inþacýdýr. Hayatýn inþayý olmasý nedenle. Hayatýn yaptýðý enerji dönüþümlü akýþ eksiði nedenledir ki; açlýðýn ortaya koyduðu eksikliði belirten ve boþluk alaný yaratan gerilim duyumlarýyla açlýk potansiyel bir durumdur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.