..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Mayýs 2020
Adalet Mülkün Temeli midir 1  
Bayram Kaya
Adalet, kolektif yapýlarýn temeli deðildir. Ancak kaybýnda kolektif yapýlarýn yükümlersen olan yansýma biçimini ölçü olarak ele alýnmasýydý. Olaylar yaþanacak ki onun düþüncesi edinilecek. Deðilse düþüncesi edinilemeyen bir þeyi eksen kýlýp inþa olmak olanaklý deðildir.


:FGC:
Þimdiki durumla adalet mülkün temeli olabilir. Ama adalet ne üreten iliþkinin temelidir. Ne inþanýn temelidir. Ne ön ittifaklarý köleci sisteme aktaran kolektif yapýlarýn temelidir.

Köleci sistemi tarif eden tarih boyunca hep adalet aranmýþtýr. Hala da aranmaktadýr. Tarih adalet anlatýmlý örneklerle doludur. Özellikle özgün ve yerel yapýlarý yeryüzüne doðru daðýtan yapýlarla ortaya konan adalet ve adaletsizlikler çok anlatýlýr.

Kendisi adaletle olmayan, adalet olan sistemi yamultan bir sistemin içinde aranan adalet yine bir adaletsizlik olacaktýr.

Adalet, kolektif yapýlarýn temeli deðildir. Ancak kolektif yapýlarýn kaybýnda ortaya çýkan bir dengeye gidici durum olmaktadýr. Kaybýnda kolektif yapýlarýn yükümlersen olan yansýma biçimini ölçü olarak ele alýnmasýydý. Olaylar yaþanacak ki onun düþüncesi edinilecek. Deðilse düþüncesi edinilemeyen bir þeyi eksen kýlýp inþasýný oluþmak olanaklý deðildir.

Yani kolektif inþanýn ilk baþýnda, nasýl suyun kaldýrma kuvvetinden faydalanmakla ortaya konacak teknik teknolojik inþalar yoktu. Yine inþanýn baþýnda ancak aerodinamik yasalarla uçak teknolojilerini ortaya koymak yoksa inþanýn baþýnda ADALET gibi süreçler etrafýnda senkron olunup kolektif inþa ortaya koymak olanaksýzdýr.

Suyun, hava akýþýnýn yasalarýný ortaya koymak gibi adalet olan sürecin yasalarý da ortaya konmalýydý. Suyun ve havanýn yasalarý su ve hava oldukça vardý. Adaletin yasalarý da adaletsizlik oldukça vardý. Ýlk süreçler herkesle ortak olunan sýkýþmýþ kritik deðerli olan parça süreçlerin deðiþilmesiyle ortaya konan süreçti.

Böyle olunca da kolektif süreç ne adaletti. Ne adaletsizlikti. Yani kendisinden önceyle kýyaslanacak bir ilk durum, yoktu. Sistemin ilk hali bu sýkýþmýþ kritik deðerler ortaklaþma referansý olmakla bu tutum sürecin inþaca normaliydi. Bu normalde sapan bir durum, ancak adaleti, adaletsizliði ortaya koyacaktý.

Egemen düþünce normaldir. Normal de içine doðduðunuz ve onu baz aldýðýnýz referans düzlemidir. Yeni nesil köleci süreç içine doðmakla köleci süreç normal olmuþtur. Artýk adalet ve adaletsizlik yargýlarý bu normale göre olacaktý.

Bu normal neydi? "Mülk Allah'ýndý. Allah mülkü dilediðine verirdi". Mülk neden tekil kiþinin olmuþtu? Çünkü mülk kolektifindi. Duruma göre siz kolektifin olaný ele geçiriyordunuz. Egemen düþünce neyse adalet te o normale gör olur.

Kimi þanslý kiþilerin mülk sahipli irade ve paylaþtýrmasý, egemen düþünce olduðuna göre; adalet mülk sahipliðinin iradesini kararlarýný, buyruðunu esas alan bir determine etme olacaktý. Hem de çaðlar boyu insanlýða "adaletin bu mu dünya" dedirtircesine bir adalet olacaktý.

Bu adalet kahpe dünya (dönek sözünde durmayan), kavanoz dipli dünya (boþ dünya; acýnma, üzülme olan dünya) demenin birçok felsefesini ortaya koyan adalet olacaktý. Din buna kadere iman diyecekti. Sizi vaat olanýn gerçekleþmesi üzerinde deðil kader üzerinde ahdi vefaya çaðýracaktý.

Kader denen bu anlayýþ içinde köleci sürecin nalýna da mýhýna da vurularak mülk sahibi olmayý baþýnýza gelen iyilik ve kötülük olarak tarif etse de esas konu mülk sahiplerinin egemen iliðiydi.

Kolektif süreç olan normale göre, kimi kiþileri mülk sahibi irade kýlan köleci süreç normalde sapmaydý. Sýkýþmýþ kritik deðerli ve kolektif iradeli ortaklaþma içinde mülk sahipli iradeye göre yapýlacak olan bir paylaþtýrma, normalden sapma olan ilk adaletsizlikti.

Ýlk adaletsizlik ilk adaletsizliðin bilinciydi. Ýþte bu ikilem içinde normal olan kolektif durum içinde yeni beliren mülk sahipli adaletsizliðin, adaletsizlik addedilmesi nedenle, kolektif sahipli kolektif irade ve ortak akýl adalet olarak belirir. Özel mülk sahipli köleci düzenin önünde köleci düzenin ne olduðuna ne olmadýðýna iliþkin kendisine kýyas olacak bir kolektif süreç vardýr.

Ýþte adaletsizlik ve adalet kolektif ve köleci sürecin sürtüþmesinden doðacaktý. Ve doðacak olan yeni sürecin, normal kabul edilecekti. Köleci süreç normal kabul edilince adalet ve adaletsizlik de ilk kez bir anlam deðiþmesi olacaktý. Bu durumda adalet mülk sahiplerinin egemenliðini, egemen olan mülkün ve mülk sahipliðinin temelini teþkil edecekti. Adalet, köleci normal olan köleci iradeden sapýþa göre beliren palavra tanýmlamalar olacaktý.

Adalet denmekle mülk sahiplerinin iradesini ve mülk denen mülkiyetçi egemenliði ne kadar ele alýrsanýz alýn; söz ve irade yine kolektif gücündü, Kolektif güç söz ve irade ortaya koyuyordu. Ama ortaya konan söz ve irade mülk sahibi egemenlerin aðzýnda çýkýyordu.

Yine de günümüz inþasý içinde kolektif gücü ortaya koyup bir uzay teknolojisini göz önüne alan plan ve tasarýmý ortaya koyan kolektif eksen çevrimini kendinize referans yapmadan da geliþmiþ bir söz sahibi kolektif yapý ortaya koyamazsýnýz. Uzaya þirket adý ile de gidilse, uzaya giden güç hep kolektif güçtür.

Neden? Çünkü günümüzde uzay teknolojilerini ortaya koyan bilgi, birikim, donaným ve kolektif depo enerji her zaman kolektif gücündür. Bunlar sýkýþmýþ, kritik deðerli kolektif güç nedeniyle vardýrlar. Oysa ilk kolektif yapýlarýn yani totem yapýlarýn inþasý esnasýnda ne bir depo enerji; ne bilgi birikimi, ne geri baðlaným yasasýna uygun beceri art alan ýþýmasý olacak referans deðerleri vardý.

Adaleti kolektif yapýlarýn temeli olarak anlama yanýlgýsý, betonarmeyi inþanýn temeli sayma yanýlgýsýyla bire bir aynýdýr. Kaldý ki 15 bin yýl önce inþaat ta beton, demir vs. de yoktu ki betonarme inþanýn temeli olundular.

Ýnþa, betonarme gereçlerle baþlamadý. Ki bu nedenle de betonarme günümüzdeki gibi inþanýn temeli olsundu. Kolektif yapý var olan sýkýþmýþ 6 temel kritik deðer üzerine, ortak referanslý, en az enerji harcanma düzeyi olan rezonans deðerlerle baþladý. Beslenme, savunma, barýnma ve yavru bakýmý bu sürecin en temel kritik deðerleri olmakla, bunlar kolektif inþamýzýn ateþleyicisiydiler.

Ve dahi ilk kolektif yapýlarla ve kolektif yapýlarýn devamý olan süreçler, adalet üzerine inþa olmazlardý. Sayýlan kritik deðerler dýþýnda ilk inþa bugünkü köleci düzen gibi adalet (yamukluk-yamultma) üzerine inþa olmazdý.

Ýlk kolektif inþa içinde adalet kavramý bilinmezdi. Bu nedenle ilk kolektif süreç içindeki ilk ateþleyici veya kolektif süreci dinamik kýlýcý olan sýkýþmýþ kritik deðerler içinde bile "adalet kolektif yapýlarýn temelidir" denemezdi. Adalet yaþanmayan, anlamlandýrýlmayan bir þey olukla; ne de akýllara gelirdi.

Dahasý, adaleti mülkün temeli sayan telakkilerle süreci böyle anlamanýn o dönemler için gerçekliði yoktu. Nasýl ki günümüzde, geçmiþte olduðu gibi sazdan, kamýþtan apartman bloklarý inþa etmiyor isek geçmiþte de adalet belirlisi olmadan, ilk kolektif yapýlarý adalet üstüne inþa edemezdiniz.

Zýddýný var etmeden karþýtýný belirli olarak var edemezsiniz. Zýtlar ancak belirsizle; üstel durumla; üstel durumun boþluk alan çeliþkisi potansiyeli ortaya koyan belirsizle vardýr. Belirsizi yaþarsýnýz. Hangi kritik deðeri ele alýrsanýz alýn onun içine sýkýþmýþ eyleminizi, düþüncenizi oluþan diðer kritik deðerler vardýr.

Kiþi, ayný anda ve ayný zamanda güvenliðini saðlayan veya avcý toplayýcý bir zamanýn iliþkisi içinde olur. Tekil bir kiþinin iç dünyasý sýkýþmýþ olan, iç içe; yan yana olan bu kritik deðerlerin her biri birbirinin eþi, dengi, benzeri deðildirler. Kritik deðerlerin her biri farklý olan; farklý potansiyelli etki alanýdýrlar. Bu nedenle bütünlük farklý potansiyelli uyumun gerilim bað enerjisini taþýr.

Ancak kolektif yapý içinde farklý kritik deðerler birbirinin dengi olurlar. Güvenlik hizmeti veren birinin verdiði güvenlik saðlamasýna karþý diðeri de ona av ürünü sunmakla güvenlik ile av ürününü denkleþtirir.

Bunun hem zorunlu, hem çekici, hem de enerji dönüþümlü nedenleri vardýr. Böylesi gerilimli ama bütünlüklü uyum içindeki fark gerilimli sýkýþýk alan, üstel durumludur. Üstel durumlu bað enerjilerini taþýrlar. Üstel gerilimli bað enerjisini taþýma iþi belirsizle belirlilerin bir yüzey gerilme bilgisini verirler.

Gerilimler alanýný içinde taþýyan ve içinde taþýdýðý gerilimler alanýný duygusunu taþýmakla, duygudan kaynaklý gerilimler içindeki bir kiþi; kendi güvenliðini saðlamakta olan bir kiþidir. Ve yine kendi bu kiþi güvenliðini saðladýðý süre boyunca avlanmak; ot, kök, meyve toplamak zorunda. Ve yine bu kiþi güvenlik saðlarken, ot kök meyve toplarken ayný anda yavruya bakmak zorundadýr da vs.

Avcýlýk-toplayýcýlýk, yavru bakýmý, güvenlik vs. türü parçalý durumlar kritik deðerli alan içine sýkýþmýþ olan fark durumlardýr. Fark durum da potansiyel yaratýr. Bu fark durumlar bütünü, hayatý, hayat sal tepkileri ortaya koyar. Ýki kiþi yan yana olduðunda biri güvenlik saðlarken diðeri aðaçta meyve toplar.

Meyve toplayan kiþi, kendi günlük meyve toplama süreci içinde, kendisinin güvenliðini de saðlamak zorundaydý. Yavru bakýmýný vs. de yapmak zorundaydý. Bir kiþinin bir günlük eylemli ve kritik deðerli yönelimlerini içeren kiþi sürecine parçalý sýkýþmýþ kritik deðerli zaman diyeceðiz.

Ýki kiþi ya da sosyal kiþi olunduðunda meyve toplayan kiþimizin, tekil kiþi kendi tekil zamaný içinde olunduðunda kiþimizin kendi kendisinin güvenliði saðlamak için ayýracaðý bir süre vardý. Kiþinin bu türden doða içinde saðlamasýný yapacaðý altý parçalý olan zorunlu karþýlanmalý sýkýþmýþ zamaný vardýr.

Bunlar iç içe, yan yana, üst üste ve üstel durumlu zaman olukla belirsizdirler. Ýki tane sosyal kiþi bir arada olduðunda düzensizlik düzene girer. Kritik deðerli güvenliði, ikinci bir kiþi olan diðer kiþi üzerine alýr.

Böylece avcý toplayýcý olan birinci kiþimizin kendi güvenliðini saðlamak için harcayacaðý emek zamanýný meyve toplama harcar. Böylece birinci kiþimizin güvenliðe harcamayacaðý emek zamanlý enerji, birinci kiþimizin avcý toplayýcý emek zamaný içine avcý toplayýcý emek zaman olarak eklenmiþ olur.

Böylece avcý toplayýcý kiþinin sýkýþmýþ kritik zamanlý süredurumu içinde kendi güvenliðine ayýracaðý parça süreci; sýkýþmýþ kritik eylemli günlük zaman içinde boþaltmýþtýr.

Yine böylece avcý toplayýcý birinci kiþimizin kendi güvenliðine zaman ayýrmamasýndan ötürü sýkýþmýþ kritik deðerli zamaný içinde boþalan eylemsiz bir oyuk alan oluþacaktýr. Bu oyuk alanýn içine; ikinci kiþimizin kritik deðerli zamaný içinde kendisi için avcý toplayýcý olacaðý süreç zaman; birinci kiþimizdeki boþalan alanýn içine transfer edilerek eklenir.

Böylece birinci kiþimizin güvenlik kaygýlý eylemlerinden boþalan alan zamanlý sýkýþmýþ ve parçalý kritik deðerlerden boþalmýþ olan içine güvenlik eylemi yerine, ikinci kiþiye ait olacak meyve, ot, kök toplama veya av yapma zamaný olarak eklenir.

Yani birinci kiþimizin sýkýþmýþ kritik zamaný içinde; 6 parçalý zaman 5 parçalý zaman gibi olmakla avda geçireceði süre güvenliðe ayýracaðý süre, güvenliðe ayrýlmamakla güvenliðe ayrýlacak süre kadar uzamýþtýr. Yani birinci kiþimizin sýkýþmýþ kritik deðerli parça zamanlar içinde eylemli olacaðý kimi zamanlarýn yerine avcý toplayýcý süreç içinde olmakla geçireceði zamaný uzamýþtýr.

Kendi güvenliðini baþkasýna transfer edip; karþýlýðýnda karþý tarafa beslenme taahhüt eden bu içteki boþluk alan dönüþmeli enerji durumuyla yapýlan iþ yükümdür. Yani avcý toplayýcý olan birinci kiþimiz, kendi sýkýþmýþ (parçalý) 1 günlük kritik zamaný içinde güvenlik parçalý durum kaygýsýný adeta çýkarýp atmýþtý. Bu kes de birinci kiþideki güvenlik kaygýsýnda boþalan oyuk alanýn içine, ikinci kiþimizin sýkýþmýþ kritik deðeri içinde bulunan avcý toplayýcý süredurum, transfer edilmiþtir.

Güvenlikçi olan Ýkinci kiþimiz de kendi sýkýþmýþ 1 günlük kritik zamaný içinde boþalttýðý avcý toplayýcý iþ olan süredurumdan boþalan eylem alanýn içine avcý toplayýcý kiþimizin güvenlik kaygýlarýný yüklemiþtir. Ýkinci kiþi, beslenmesi karþýlýðý olarak ilk kiþimizin güvenliðini kendisine yüküm etmiþtir.

Birinci kiþi de güvenliðinin saðlanmasý karþýlýðýnda ikinci kiþinin beslenmesini üzerine almýþtýr. Bu durumda birinci kiþimizin bir günlük sýkýþmýþ kritik parçalý deðerler zamaný içinde avcý toplayýcý süre uzamýþtýr. Ýkinci kiþimizin bir günlük sýkýþmýþ kritik parçalý deðerler zamaný içinde de güvenlik süreci uzamýþtýr. Bunlarý birbirine baðlayan bað enerjisi de yüküm üleþmesidir.

Þunu da hiç unutmayýnýz. Birinci kiþimizin 1 günlük sýkýþmýþ kritik süredurumun tümünü avcý toplayýcý zaman yapsa dahi ki giderek öyle olacaktýr. 1 günlük kritik süredurum zaten sýkýþmýþ parça deðerli kritik zamanlardan oluþan zarftan ötürü sýkýþmýþ durumla parçalý olan alan etkisinden hiç kurtulamaz.

Ayný þekilde ikinci kiþimiz de sýkýþmýþ kritik deðerin tümünü güvenliðe ayýrsa bile, kendi sýkýþmýþ kritik deðerli alan etkisi zarfýndan asla kurtulamaz. Çünkü inþanýn ilk geri baðlanýmla olan zorunlu referansý bu sýkýþmýþ kritik zamana göre inþa olmuþtur.

Kendisinin 6 kritik deðerli sýkýþýk alan oyuklarýnýn içini farklý enerji etkili enerji dönüþmelerine dolma boþalma yaptýran transferler dýþta inþa oluþtu. Bu inþa kiþi özelindeki oyuk alanlarýný yüküm sel edip tek tip süreç etkinliðine dönüþen bir uzamaya uðruyordu. Sýkýþmýþ alanýn dolgu eylemi ile kapasitesi asla sýkýþmýþ kritik deðerli bir günü geçmez.

Birinde meyve toplama süreci uzamýþ. Diðerinde güvenlik eylemli olmanýn süreci uzamýþtý. Sýkýþmýþ kritik deðerle sýnýrlý olan günlük süredurumun içi, tümden o kiþinin meyve, ot, kök toplama, av yapma, güvenlik saðlama gibi süredurum zamaný olmuþtur. Ýþte bu kiþi üzerinde eylemli kolektif zamandýr.

Sýkýþmýþ süredurumla kritik deðerlerle oluþan kiþi zaman içindeki kiþimizin biri güvenlik fark kýsmýný çýkarmýþ elektron transferi gibi transfere uðratmýþtý. Sýkýþýk kritik deðerli transferler bir kovalent baða dönüþmüþtü. Kendi sýkýþýk kritik deðerli alaný içinde çýkardýðý bu fark güvenliði, güvenlik saðlayan diðer kiþimizin üzerine eklemlemiþtir.

Güvenliði saðlayan kiþi de kendi kritik deðeri içine sýkýþmýþ parça durum olan kendi meyve toplama zamanýný, kendi sýkýþmýþ kritik deðerleri içinde çýkarýp; avcý toplayýcý kiþinin sýkýþmýþ avcý toplayýcý zamaný içine güvenlik transferi karþýlýðý olarak eklemlemiþtir.

Sýkýþmýþ kritik deðere sahip süredurumla eylemler, tüm kiþilerde istisnasýz ortaktýr. Ýki kiþi üzerinde beliren açlýðýn giderilmesi kritik deðeri her iki kiþiyi de ayný alan yönü içinde eylem birliðin rastlaþmasý içine sürükleyecektir. Ýkisi de ayný alan yönlü bir yönelim içindedir.

Ayný yönelim içinde olmak ayný alan etkisi içinde olmak demek olmakla fazla bir zorlukla çekmeden en az enerji harcanma durumu içinde olmaktýr.

En az enerji düzenli giriþim kuralý gereði giriþimler birbirini zorlamadan destekleyeceklerdir. Birbirine geçiþen, birbirine eklenen rezonans giriþimlerle salýnýmý büyüteceklerdir. Artýk kiþilerimiz giriþme olan büyüyen salýnýmýn etkisindedirler.

Kiþiler (yalýtým) referanslý kritik deðerlerle rezonansa gelinen ve rezonans giriþiminin oluþtuðu bu deðerler içinde ayný alan yönlü eylemlerin birbirine eklenerek salýnýmý büyütmesi; dalga parçacýklý enerjinin zorluðu direnci oluþmayan bir ataletidir (eylemsizliðidir).

Ayný alan yönlü oyuk alanýn içinde ya da en az direnç düzeyi içinde karþýlaþan birinci, ikinci kiþilerimize ait güvenlik eylemi olan kritik deðerli parça eylemler, birbirini destekler.

Birbirinin sýkýþmýþ kritik deðer veren oyuk alan içine birinden diðerine yüklenen ödünç kritik deðer, sahte bir boþluk enerjisi ortaya kor. Sahte boþluk düzeyi içinde olan bir enerji, güvenlik transferinin beslenmeye dönüþmesi gibi bambaþka enerji form dönüþümüne sahiptirler.

Güvenlik; beslenmeye, yavru bakýmýna, depo enerjiye vs. dönüþür. Ayný þekilde bu sahte boþluk alan içinde av yapma da güvenliðe, yavru bakýmýna, baþka bir depo enerji biçimine dönüþür.

Þunu da vurgulamalýyým. Köleci sistem, yani mülk sahiplisini kendisine yükümlersen referans deðeri yapan sistem; herkeste ortak olan kritik deðerli sýkýþmýþ alana sahip kolektif yapýyý kendisine kritik eþik deðerli yüküm yapmasýný görmezden gelir.

Köleci sistem referansýný herkeste ortak olmayan mülk daðýtma eþitsizliði üzerinde, ahde vefa, imana baðlý olma, razý lýða gözü kapalý olma, taat, itaat, biat içinde olma gibi sanal, uyduruk ve palavra bir sahte boþluk yükümlüsünün üleþmesi yapar.

Oysa süreç insanýn beslenme, barýnma, güvende olma gibi sýkýþmýþ kritik deðerleri üzerinde yüküm edilen bað enerjili denkleþme ile insanlar bir araya gelip bu bað enerjisi içinde akmaya devam eder. Yani mülk sahibi olmanýn hiçbir üreten bað enerjisi yoktur. Hiledir tuzaktýr. Tümden gerçekleþmeyen ve hiçbir zaman da gerçekleþmeyecek olan vaat ve palavra siyasetin ideolojisidir.

Sizle bu dünyada kavil yaparlar. Ama vaat olanýn öte dünyada vereceðini söyler. Oysa bu dünyanýn kavli bu dünyaya göre sonuçtur. Öte dünyanýn kavli öte dünyada ve öte dünyaya göre olasýdýr. Uzaya giden süreçleri bu dünyada yapýlmakla ve yaþýyorken yine bu dünya ile uzay dünyasýna gidiyordunuz.

Oysa köleci palavra, biçmesi mümkün olmayan bu dünya iþlerini, siz yaþýyorken, gerçekleþme olmuyor da siz baþka form içindeyken öte dünyanýn tarlasý olmaya mal ediliyordu. Öte dünya deðil tüm hile ve palavra ve kurulan tuzak bu vaatteydi. Öyle ki politikacýlarda hep palavra vaat eder.

Kolektif sistemler somut nesnel gerçekleþmeler olmakla vaat bilmez. Vaadin kaynaðý nedir? Kolektifin dolaysýyla kiþilerin emek gücüne emek gücü nesnelerine el konmuþtur. El koyanlar karþýsýnda kiþilerin eli boþ kalmýþtýr. Eli boþ kalan, bir baþkasý için gerçekleþip te sizin için gerçekleþmeyen vaat ediliyordu.

Eli dolu olan karþýsýnda eli boþ olanlarýn fark potansiyeli bir gerilim kaynaðýydý. Haset ve çatýþmaydý. Nifak ve dengeye gidici yanýyla güya infaktý. Bunlarý önlemek için vaat olunuyordu.

Bir kiþinin doðal ve verili düzlemle sýkýþýk alan eylemi düþüncesi vardý. Karþýlaþýp giriþen kiþilerin kendi alaný içinde boþalttýðý her bir kritik deðer sayýsý kadar oyuk alaný oluþuyordu. Oluþan bu oyuk alanlarý karþý tarafta boþaltýlan kiþi ve kiþilere doðru eþ yönlü alanýn yönü oluyordu.

Kritik deðerli sýkýþmýþ alan etkili, alan zarfýn içinde boþalan farklý kritik deðerlerin yerine hep ayný enerji deðerine sahip eylemler, o alanýn içini tek düze eylemle dolduruyorlardý. Bu tür tek düze olan eylemleri alaný içinde giriþtirip rezonansa getiriyordunuz. Böylece karþý yükümlülüðü kendinize, kendinizi de karþý tarafa çekim alaný ve zorunlu deðiþim transferi yapýyordunuz.

Güvenlikçi kiþi güvenlik eylemli enerji ihraç eder. Ýhraç ettiði enerji nedenle yerinde kalan oyuk alanýn her biri güvenlik eylemine dönüþür. Böylece sýkýþýk kritik deðerli eylem alaný içindeki boþalan her bir oyuk alanlarý tamamen güvenlik eylemli süreçlerin karþýlanmasýný üretir.

Güvenlik ihraç eden kiþinin güvenlik ihracýna iliþkin her bir dalga ihracý üzerine modüle edilen beslenme, barýnma, yavru bakýmý, ateþ yakýmý gibi kritik eþik karþýlanmalarý olan gereksinimler vardýr.

Güvenlik ihracýný alan avcý bir kiþi veya yavru bakýmý yapan bir kiþi, güvenlik ihracýnýn beraberinde aldýðý kendi eylemine uygun beslenme veya yavru bakýmý olan eylemi de alýr. Bu eylemler kiþide (toplum üzerinde) aldýðý beslenme ve yavru bakýmý karþýlýðý olan enerjiyi tutar kendi frekansýna geri öner. Böylece güvenlik ihracý karþýlýðý besin almýþ olur, yavru bakým hizmeti almýþ olur.

Güvenlikçi taraf ta boþaltýlan avcý toplayýcý kritik deðerli oyuk alanlý zaman, avcý toplayýcý tarafa eklenir. Taraflar arasýnda bað yapýcý YÜKÜM enerjili bað nedenle, avcý toplayýcý tarafa eklenenler karþýlýðýnda, eklenenler; güvenlik saðlayan taraftan güvenlik eylemli enerjinin tüketilmesine dönüþüyordu. Ýþte bu enerjinin dönüþümlü olmasý ve büyüleyici olmasýydý.

Böylece kritik ve sýkýþýk fark süreçlerle dolu olan bir kiþimiz kendi eylemi içinde boþalttýklarýnýn yerini karþý taraftan aldýðý birçok transferlerle doldurur. Bu dolgu süreç transferleri kiþinin kendi sýkýþýk kritik zamanýný avcý toplayýcý tarafta mutlaka karþýlýðý olan tamamen avcý toplayýcý süreçlerle doldurulur. Güvenlikçi tarafta da her birinin karþý taraflarda birer karþýlýðý olan tümden güvenlik eylemleriyle doldurulur.

Fakat kiþinin kendi sýkýþýk kritik deðerleri içinde yapýlan transferler, kritik deðerli alan içini bir türden eylemli süreçler haline getirir. Ýçi bir türden eyleme dönük oyuk alanlarýn fiziksel renkleri içini dolduran eylemli enerjilerden çok farklý olmakla tek tip akýþlýydý. Ama bu akýþ bambaþka saðlama karþýlamasý taþýyan bir öze sahipti. Üstelik kiþinin sýkýþmýþ alan içi tek düze olmakla daha az kaosludur.

En az iki kiþi ile baþlayan kolektif alan kiþiler arasýnda enerji geçiþli ve bir enerji dolma boþalmasýnýn enerji çevrim sürecidirler. Bu durum, zýddý ortaya konmadýkça belirsizle belirli bir yaþama durumdur.

Kolektif yapý içinde her bir güvenliðe karþý; avcý toplayýcý enerji zaman vardýr. Avcý toplayýcý enerji zamana karþý da, bir güvenlikti enerji zaman denkleþmesi vardýr. Kiþi denk bir karþý yükümle diðer kiþiye ya da kiþilere garanti olmayý yüküm eder. Bu yüküm eþme enerji boþaltma, boþalan yeri denk bir fark enerjiyle doldurmadýr.

Biz bu tür denk yüküm geçiþme sürecine insan öznelliði içinde belirsizle belirli olan duruma bir adalet ve adaletin yaþanmasý diyelim. Kiþi bunu yaþar. Ancak buna adalet demez. Demeyi de bilmez. Deme gereði ortada olmadýðý için bu tür yaþam içsini belirsizle olan durumdur. Yasa olandýr. Bilgi enerjidir.

Siz bu zorunlu karþýlýklý yüküm olan kolektif durumu, tek yanlýlýkla "mülkü ben verdim. Mülk sahibi olan benim. Mülkümün hakkýný yani mülkün ekip dikmeye vesile olan hizmet hakký ve tasarruf edilmesinde doðan karþýlýðý olan huzur hakkýný bana vereceksiniz" demekle; kendi yükümünü mülk sahipliði yerine koyar. Böylece kolektif organizmayý tek yanlý bir istismar ve enfeksiyona sürükler.

Kolektif yapý karþýlýklý yükümdü. Yüküm sentezi veren baðýn, enerji çevrimiydi. Yüküm eden ve yüküm olan taraf kolektif yapýnýn içindedir. Taraflardan biri yüküm üzerinde bir keyfiyetle "mülk benim" diyerek yükümleri istismar eder. Ýþte bu tutum sömürüdür. Sömürü kolektif yapý içinde sömürüyü bilmeden belirsizle yaþamýþtý.

Belirsizle olan durum þu örnek gibidir. Ýnsanlar suyun kaldýrma kuvvetini ele veren kaldýrma kuvveti yasalarýný bilmeden Arþimet'e kadar olan süre içinde suyun kaldýrma kuvvet yasalarýný belirleyemeden belirsiz durumla yaþamýþlardý. Ýþte adalet te yasalarý bilinmeden kolektif yapý içinde yaþarken kolektif yapýyý istismar eden, sömüren durum karþýsýnda kolektif yapýyý adalet olarak belirdi.

Adalete göre olmayan da (kolektife göre olmayan durum da) adaletsizlik olarak tanýnýp, belirim verdi. Demek ki ortamda yüküm içinde olmayan; þu veya bu nedenle yükümde muaf olmayan yükümlersen kolektif yapý varken adalet yaþanan bir durumun belirsizle olan iþleyiþiydi.

Kolektif yapýdan sapan durum karþýsýnda kolektif alan adalet olarak belirdi. Sapma da adaletsizlik olarak belirdi. Kaosu ve tedirginliði ortaya koyan sömüren alaný kolektif yapýya kýyas etmeleri nedeni ile adaletli olanla adaletsiz olanýn kýyas durumu ortaya çýktý.

Bu duruma göre kolektif yüküm adaletti. Mülk benim deyip mülk hakký adý altýnda sömüren inanýcý, kiþileri sömürüye razý edici istismar adaletsizlikti. Sömürü nedir bilinmeyen Ýlk kolektif yapýlarýn adalet düþünülerek, adalet gözetilerek inþa olmalarý olanaksýzdýr.

Kolektif yapýnýn kendisi kolektif içinde yaþadýklarý yüküme göre olan durumla; gelecekte yaþanacak sömürüye göre olan durumun kýyasýnda doðacak olan adaletsizliðin, geçmiþ içinde belirsizle olan, adaletle yaþanmasýydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.