..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Mayýs 2020
Boþluk Enerjisi 16  
Bayram Kaya
+1 kabili sembolik anlatýmlý yazýlý görselin yanýnda, 1'i çektiðimizde kalan + görseli 1 çekildikten sonra yerinde kalan + iþareti yazýlý görseldi. Bu yazýlý görsel sembol "bir baðýntý iliþkisi içinde çözülmüþ belirli bir etkileme gücü" veren hareketin simgesiydi.


:GJA:
+1 kabili sembolik anlatýmlý yazýlý görselin yanýnda, 1'i çektiðimizde kalan + görseli 1 çekildikten sonra yerinde kalan + iþareti yazýlý görseldi. Bu yazýlý görsel sembol "bir baðýntý iliþkisi içinde çözülmüþ belirli bir etkileme gücü" veren hareketin simgesiydi.

Kuantum düzlem spin sayýsýna göre kategorize edilir (tasnif-sýnýflama edilir). Bu taksonomiye göre +1/2; -1/2 ile yarým 3/2 "tam sayýlý kesir" þeklinde spin yüke sahip temel parçacýklar, Fermiyonlardýr. Elektron da bir fermiyon türüdür.

Fermiyonlar aslýnda daha küçük parçacýklardan oluþamaz. Kuarklar Lepton birer fermiyondurlar. Ancak leptonlar güçlü etkileþimden etkilenmezler.

Spin dönüsü ve yükü 1, 2, 3... gibi (0, +1, -1; +2, -2; +3, -3 gibi tamsayýlarla ifade edilen temel parçacýklara da BOZON diyoruz. Manyetik etkiyi ve kütle çekimini ortaya koyarlar.

Bozonlar üst üste, yan yana gelebilirler. Ama fermiyonlar üst üste yan yana gelmemekle Pauli dýþlamasý dediðimiz bir itme ile kütle çekim gücüne ve geri çöküþe karþý dururlar.

Boþluk alanýn simetri kýrýlmasý vardý. Kýrýlma tam eksende deðil de eksen boyunca eksene yakýn en zayýf yerler; iki düzlem etkisi oluþla kuantum olarak kýrýlýr. Bunlar kendisini tekrar eden güzelliklerdir. Kýrýlma yerlerini veren ve eksen özelliði yansýtan düzlem artýðý ufalmalar (kýrýlmalar) yüksüz durumla, nötronalardýr.

Fermiyon sýnýfý olan parçalý eksikli 2 kuark bileþimleri [-1/2 + -1/2] = 2/2 = 1 ve [-3/2 + -3/2] = 6/3 = 3 tam sayý spinli mezonu oluþurlar.

Tam sayýlý spinlere sahip parçacýklara bozon diyorduk. Þu halde bileþimleri tam sayý spini veren kuark bileþimli mezonlar da bir bozondur.

Mezonun özelliði iki yarým spinli kuark birleþmesiyle oluþan (sentezi veren) bir bozon olmasýdýr. Sentezden ötürü bütünü oluþmak için bir araya gelmekle bozon denen tam sayý spinli bileþik bozonlarý oluþurlar.

Bütünlüðün veren simetri durgunu enerji, bað enerjisi türü bir çeken iten belirimle ile spin döngülü kýrýldý. Böylece simetri kýrýlmasýnda yük ve yük belirenle kuantlar, kuant dönüþlü fermiyon; lepton olukla ortaya çýktýlar.

Eþlenik olmayan ama birbirini tamamlayan kýrýklý yapýnýn büyük tarafý + (pozitif-olumlu) alan etkili; küçük tarafý - (negatif-olumsuz) alan etkiliydi. Elektron bu küçüklü eksi yapýnýn fermiyon tarafýydý.

Eksi taraf içinde elektronun zýddý yük durumla simetriye ait (bütünlüðe ait) bilinci tamamlayýcý bir etkiyi taþýyorlardý. Bunlar anti elektron dediðimiz elektronun + yüklüsü olan pozitronlardý.

Pozitronlar elektrondaki bütüne ait + eksiklikler kadarla + bir bilgi imaj taþýmakla elektronun zýddý, anti parçacýk bilgisiydi. Pozitron, elektronun zýddýna (pozitrona) dönüþlüsüydü. Elektronda yine hayalet gibi zýddý durumla simetri olan bütüne ait bilgi imajýyla pozitrandan dönüþmeydi.

Kýrýklý kuantum yapýlar bütün durumdan kaynaklý etki nedenle zýddý alan etkili durum içinde anti enerji, anti madde ve anti kuantum durumlarla ikili bakýþýmlaydý. Kýrýklý olan her bir kuant eþlenik deðildi.

Bir bileþim; simetri kýrýlmasýnda ortaya çýkan tüm kuantumlarýn bileþimi olmadýðýndan; her bileþim yine bir eksikli, geçici kararlý yapý bozunumu olmakla; bileþimler de temel eþleniðinin arayýþýndaydýlar.

Kýsaca kýrýklar, bütünlüðe ait (simetriye ait) bütüncül etkiyi de kýrdýlar. Etkinin birazý bir taraf kýrýkta + spinli yük diðeri de diðer taraf kýrýkta - sembolle belirli olarak kaldý.

Kýrýklý (fraktal) kuant yapýlar, spin dönüþle ve yükle eþlenik olmayan ama birbirini tamamlayan ayrý ayrý etkilere sahipti. Kuantum bilgi ile makro bilgi; sürecin içinde ve dýþýnda olan +,- yük spin bilgileriydi.

Örneðin; yalýtýmlý yapýnýzýn kendi organize özne bilgisi, dýþýnýzda da sizden ve bilincinizden baðýmsýz durumla bir sosyal bilgi, bir kolektif bilgi bir toplumsal bilgi negatifliði (-, olumsuzu) ve sosyo toplumsa kolektif pozitifi (+, olumlamasý) içerirler.

Kýrýk eksen boyunca olmadýðý için alanýn birisi ekseni ve eksenin biraz fazlasýný içermekle diðerinde kuantum boyutla çok büyüktü.

Bu nedenle bir kýrýlma içinde +,- simetri eksenli kýrýlmadan doðan bütüne ait bilgi, imajýn boþluðu ile o, bu olucu tahmine yönelim devinmesinden kaynaklanan belirli kaynamalarla; boþluk enerjili boþluk baðýntýlý alan hareketinin simgesiydi".

Simetriye ait kýrýlma sonrasýnda süreç artýk trajektörel (doðrusal süreçle) deðildi. Bütünlüðe ait durum belirlenimle olan yörünge ya da hat deðildi.

Doðrusal olmayan hat (yörünge) üzerinde kopukluklar vardýr. Oysa trajektörler üzerinde doðrusal bir belirlenimle durum ve bütün olma özelliði vardýr.

Kopukluk, kaostu. Doðrusal oluþ (trajektörlük) simetri kýrýlmasýyla kaosa dönüþmüþtü. Ve trajektörel olan tek düze süreçte, ortam devinmeli dalgalanma, çalkantý ve devim ortaya çýkmakla bütünlük ya da denge eþleþmesi bozukluðuydu.

Trajektör (üzerindeki simetri etkilere göre izlenen doðrusal yön) olan süreç aksaklýðý; katastrof durum ile (afet, kaos ile) kopukluklarýn, bozulmalarýn oluþtuðu yerler olmakla; sürekliliðin kesintiye (intihaya) uðradýðý alanlardý.

Bu alan noktalar dallanma, sýçrama noktalarý olmakla matematiksel düðüm noktalý alanlardýr. Bunu en bilindik durumla þöyle söyleyelim. Normal geçiþlerde biraz gecikme yaþanýr. Týpký kolektif bir sonuç ortaya konurken tüketime geçiþin toplum üzerinde gecikmesi gibi bir gecikme yaþanýr.

Ha keza suyun kaynamasý da aynýdýr. Su üst seviyeye kadar ýsýtýlýrken, su kaynayýp buharlaþýrken suyun normal geçiþi biraz gecikmeyle katastrof (felaketimsi) bir patlayýþ içinde kaynamalarla su sýçrayan bir buharlaþma ortaya koyar.

Fraktal boyutlar, simetri kýrýlmasý olan kaosun içindeki güzellik olarak, fraktal (kýrýklý-parça ) yapýlarý ortaya koyar. Fraktal kendisine benzerliði çoðaltan, kesirli sayýlarla ifade edilebilen; biçimlerdir.

Somut bir nesne yüzeyini veya kendisine benzerliðini koruyacak düzeyde, o yüzeyi küçük eþ parçalara ayýrarak bu koruma iþini yapar. Hologram ya da yukarýda söylediðim gibi zýtlýk bir imaj almaydý. O yüzeyi oluþturmuþ küçük fraktal eþ parça imajlarýna fragment denir.

Bilgi, kuantum bir minyatürleþmedir. Minyatürleþme toplumsal iþleyiþin ve beynin özelliðidir. Hýzlanma bir mesafe almaksa ve hýz bir hýz üzerinde süratlenen hareketi tanýmlarsa da toplum ve beynin iþleyiþinde mesafe geçen bir hýzlanma yoktur.

Eþ anlý minyatürleþme sürecin esasýdýr. Diyelim ki üretim çaðý öncesi üretim yapýlamayan anlamýna barbarlýk döneminde tekil bir insan bir günde bir kuþ avlýyor olsun.

Bu mantýkla 30 insan bir günde 30 kuþ avlar. 30 insan ile ayný birim süre içinde 30 kuþ avlamakla süreci hýzlandýrmýþlardý. Ayný birim süre içinde 30 insan bir insanýn minyatürü ve eþanlý ayný iþi yapmasýyla süreç hýzlanmýþtýr.

Deðilse bir birim zamanda bir kiþinin hýzýnda hiç bir hýzlanma yoktur. Buna yazýlarýmda kolektif birim zaman diyordum. Ve kolektif birim zamanda kolektif eþlerle görülen ayný birim birçok iþle süreç hýzlanmýþ oluyordu.

Kolektif birim süre içinde yapýlanlarý farklý iþlerle örgütlerseniz süreç daha bir hýzlý ve organize olur. Ýþte beyinde minyatürleþen milyarlarca nöron hücrelerle ayný iþi gördürmekle görüleni o anla öðrenmektedir. Bu taktik ile beyin 10 milyar ya da on trilyon nöron hücresini eþ anlý kýlar.

Deðilse beyin hýzlý deðildir. Toplum hýzlý deðildir. Beyin ve toplum hýzýnýn altýnda yatan gerçek minyatürleþmiþ eþ anlý süreçleriyle biranda birçok olaný ortaya koymaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.