..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 4  
Bayram Kaya
Sosyal depo enerjisi, doðada saðlama yapan iliþkilerin organizesidir. Sosyal depolu enerji; nüfus ile çevre kaynaklarýyla, 24 saatlik günlük etkinlikle sýnýrlý sonlu birikimdir. Nüfus ta bir bölge merkezinin, çevreye açýlan salýnýmlarý kadar genlik içinde günlük haberleþmeyi olanaklý kýlan genleþme salýnýmlarýyla ve çevrenin besin, saklanma, gizlenme, barýnma kaynaklarýyla; sýnýrlý sonludur.


:ABCB:
4

Sosyal depo enerjisi, doðada saðlama yapan iliþkilerin organizesidir. Sosyal depolu enerji; nüfus ile çevre kaynaklarýyla, 24 saatlik günlük etkinlikle sýnýrlý sonlu birikimdir.

Nüfus ta bir bölge merkezinin, çevreye açýlan salýnýmlarý kadar genlik içinde günlük haberleþmeyi olanaklý kýlan genleþme salýnýmlarýyla ve çevrenin besin, saklanma, gizlenme, barýnma kaynaklarýyla; sýnýrlý sonludur.

Her hangi bir sosyal alanýn bir tane boþluk enerji seviye alaný vardýr. Totemi alan ya da sosyal alan DOÐADA SAÐLATMA YAPAN ALANDIR. Saðlatma kabaca ve bir fikir vermesi baðlamýnda þöyle bir iþlemdir.50 üssü 1+1=51= 1

Burada 50 totem nüfusun sayý deðeri. Üssü 1 olan sayý da 50 tabanýnýn çarpaný. Yani sosyal alanýn enerji kazanç deðeridir. +1 de nüfusa yetenden fazla olan artýk enerjidir. Sistemin kendisine, sistemin ön görülen, sistemin ön görülmeyenlerine harcanan artýk deðerli enerji.

50 üssü 1 ve +1 = 1 denklemi eþitlik sonrasýnda gelen 1 ise hem nüfusun hem sistemin, hem öngörülen hem de öngörülemeyen enerji harcamalarýnýn toplam olarak birim deðeridir.

Yani 1 birim; nüfusa ait enerji harcamasý ile artýk deðerli enerji harcamasýný içermektedir. Bu anlam ile kritik sayý deðeri içinde olan 50 örneðimde 1 birim deðerin içindeki açýlýmý; 80 parça olarak gösterildi.

80 parçadaki açýnýmýn 50 parçasý nüfusla denkleþen, nüfusun tükettiði kýsýmdýr. 30 parça enerji de ön görülen veya ön görülemeyen süreçlere, sistemin kendisine kendi potansiyelini ve çevrim sürekliliðini ortaya koymaya; araç gereç amortisman harcanmasýna tüketimdir.

Kolektif oluþtaki genelliðe ve kendi dýþýmýzda olmakla bizden ve bilincimizden baðýmsýz olan özelliðe bir parantez açayým. Sosyal alanýn içinde olasý oldukça 1 birim saðlatma enerjisi üretilir. Saðlatma enerjisi; beslenmedir, savunmadýr, barýnmadýr, korunma vs. olukla türlü enerji tüketim karþýlamasýdýr.

Unutmayýn ki anlaþýlma kolay olsun diye örneklemeler içinde kýrpmalar, ayýklamalar, yalýnlaþtýrmalar yapýlan alan içi eþletmelerdir.

50 kiþilik nüfus 50 parça iþ üretmekle kiþi bir iþ ya da enerji üretmiþtir. Kiþi 50 de 1 olan eylemle hep ayný iþi üretmiþtir. Örnekleyelim. Çok absürt ama anlaþýlýr olsun diye böyle örnekledim.

Sosyal alanýn üreteceði 1 birim enerjiye ayakkabý diyelim. Þu halde ayakkabý nüfus kadar 50 parça iþ olup elli kiþiye göredir. Bir ayakkabý enerjisi ortaya konduðunda sosyal alanýn beslenmesi, savunmasý, yavru bakýmý, korunmasý, sistemin çevrimi için enerji karþýlanmýþ ortaya konuyor demektir.

Kiþimiz ayakkabý baðý yapýyor olsun. Kiþimiz 50 de 1 birim zaman içinde 50+1 tane tek tip ayakkabý baðý yapacaktýr. Görüyorsunuz ki kiþimizin yaptýðý bu iþ ayakkabýnýn (yaþamý saðlayacak olanlarýn) kendisi deðil.

Kiþi de 50 ayakkabý baðýný tüketecek deðil. Kiþi bir ayakkabý baðýný kendi tüketecektir. Geriye kalan 49 ayakkabý baðýný, herkesin olabilen sosyal alan içinde toplanýr. Sosyal alan içinde ayakkabýya dair 50 parça baþka ürünler vardýr.

Kiþi sosyal alan içine koyduðu 49 parça ayakkabý baðýna karþý 35 tane ayakkabýya ait pençe, çivi, tutkal, taban, kösele, baðcýðýn geçeceði göze pulu, zýmba gibi karþýlýk o iþte donmuþ olan emeði alýr.

Tabii ava giden kiþi ya da kiþilerimizin ayakkabý baðý yapmakta kastý sosyal alana koyduklarý besin olduðunu dikkatli bir okur anlamýþtýr. Sosyal alan içinde aldýklarý da çocuk bakýmý, geride kalanlarýn güvenliði. Kendi korunmalarý vs. olmaktadýr.

Kiþi ortaya 49 birim iþ koyuyor 35 birim alýyor. Bunda þaþacak bir þey yok. Ne demiþtik sosyal alanýn bizim isteðimiz dýþýnda, bizim bilincimiz dýþýnda, bizden baðýmsýz nedenler vardýr. Bu zorunlu nedenler hastalar güçsüz yaþlýlar çocuk ve sakatlardýr. Bu nedenle saðlatan sosyal alanda keyfi davranamayýz.

Keyfi davranamadýðýmýz için zorunlu davranýrýz. Genele göre davranýrýz. Genel yarara göre davranýrýz. Bu nedenle 49 parça üretip 35 parça alýp tüketiriz. Bunlarýn nedeni aþaðýda anlatýlacaktýr.

Bu ilke üretim hayatýnýn da temeli olacaktýr. Kolektif yapý içinde bir birim iþin belli parçasýný biz yaparýz. Yaptýðýmýz iþ bir baþkasýna tamamlayýcý enerji tüketimi olarak bize buðday ürettirir. Et ürettirir. Yün dokuma vs. ürettirir.

Yani geriye kalan 49 parça iþ baþkasýna bizim için 49 tane farklý kullaným ve tüketim olan eþya yiyecek veya kullaným ürettirir. Ürettiðimiz 49 parça ayný tür baþkalarý içindir. Diðer sosyal eþlerimiz içindir. 49 parça emeðimiz, et yumurta marul olarak karþý üründe billurlaþmýþ veya donmuþ emek olarak bize geri döner.

49 parça üretilen (yükseltgenen-potansiyel kazanan) ayný tür emek kritik sosyal rezonans içinde sosyal eþlerimize baþka kullaným ve tüketimleri ürettirmekle bizim günlük temel ihtiyaçlarýmýz tamamlatýlýyordu.

1 birim iþ 50 parçaydý. Tümü 50 parça olan iþten 50 de birini biz eksiltip üretirken; ürettiðimiz karþý tarafta 49 kiþinin günlük saðlanmasý gereken ihtiyaçlarýnýn 50 de birini karþýlýyordu. Yine teorik olarak karþýdan her bir kiþiden de bize 50 de bir parça gelmekle, bize gelen 50 parça iþ 1 birim günlük temel ihtiyaçlarýn kullaným ve tüketimi oluyordu.

Ýþte sosyal alan bu entegrasyonu düzenliyordu. Kiþinin günlük saðlamalarý bir birimse 50 kiþininki 50 birim oluyordu. Biz 50 kiþiye ait olan 50 birim iþin 50 de birini örneðin 50 de birini çocuk bakýmý olarak yapýyorduk. Bunu iki kiþi de yapýyor olabiliriz. Önemli olan karþýlýðýný ürettiren karþýlýðýný ortaya koyduran bir yük yüklenmektir.

50 bir tek düze bir iþ yüklenme, genel yükten yük eksiltmedir. Yüklendiðiniz tek düze 49 parça yük geri alan içinde alacaðýnýz baþka tür 49 parça iþ size günlük geçiminiz olan þeyleri tamamlayýcý olarak geri dönecektir. Kýsaca sosyal alana bir þekilde sunduðunuzu baþka þekilde alýyordunuz. Tamamlama ve eksiltmenin bir potansiyel olduðunu artýk biliyoruz.

Kolektif alan içinde 50 de bir iþ üslenmek organizasyondu. 50 kiþinin 50 parça iþi sosyal alana getirmesi entegrasyondu. Sisteme býraktýðýnýz 49 parça iþ kadar baþka baþka kullaným tüketim olan kullaným ve tüketimi herkesin yeteneðine ve herkesin ihtiyacýna göre 49 parça iþi geri almayla tamamlayýcý bir paylaþým yapýyordunuz.

49 parça üretip 35 parça aldýðýmýzda demek ki sistemde çalýþamayan çocuk yaþlý vs. 14 kiþi vardýr. Bu 14 parça emeðin karþýlýðý size çocuklarýn ileride sürece katýlmasýyla, sakatýn hastanýn iyileþip sisteme dönmesiyle; neslin devamý olarak, hayat aidiyet baðý olarak geri dönen bir kazançtýr.

49 parça iþin karþýlýðý bize çocuk bakýmý, geride kalanlarýn gözlenmesi, yaþlý hastalarýn enerji telafisi, gözcü koruyucu gibi karþýlýk hizmetlerle tamamlandýðý dikkatli bir okur anlamýþ olacaktýr.

Kolektif yapý olmasa kiþi 49 parça ayný iþ yapmakla temel ihtiyaçlarýný karþýlayacak. Sabahtan akþama ayakkabý baðý yapan kiþi ne çocuða bakabilir. Ne kumaþ dokur. Ne kendisine vaki saldýrýyý önleyebilir. Ne tenceresi kaynar. Ne de tencerede kaynayacak olan bulgur tencereye düþer.

Kiþi 49 birin tek düze iþi ancak ve ancak kolektif alan etkisi nedeniyle yapabilir. Tek düze iþ yapmakla tek tek günlük temel ihtiyaçlarýna harcayacaðý enerjiyi, temel saðlamalardan eksiltmiþ olur. Temel saðlamalara harcayacaðý enerjinin hepsini tek düze iþe aktarmýþ olur.

Kiþimiz, kolektif sistemden pay alýrken verdiði emek ürünü kadardan baþka türlü 49 parça enerji alýr. Böylece temel karþýlanmalardan eksilttiði enerjiyi yumurta, süt, korunma, yavru bakýmý gibi emek ürünleri ile geri alarak eksiðini tamamlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.