..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Þevket Baþýbüyük




20 Ocak 2015
Bir Portre/mustafa Düzleme  
Þevket Baþýbüyük
Bilirsiniz sanatçýlar için, “dâhilik ve delilik arasýndaki ince çizgi” diye bir tabirden bahsedilir… Mustafa Düzleme bu ince çizgiden geçmiþ bir dahi… Sanatý uðruna birçok cenderelerden geçtiði halde sanatçý kimliðini/feryadýný duyuramamýþ bir sanatçý. Gelen ilhamlarý sustura sustura þimdi açýktan sesler duymaktaymýþ Mustafa Aðabey. Bunlardan bazýlarýný kayýt altýna almýþ. Tarihiile birlikte yazýya dökmüþ. Bana gösterdi, okudum, düþündüm, ‘hayýr’ dedim, ‘bunlar bir þizofrenin hezeyanlarý deðil, olsa olsa bir dahi sanatçýnýn iç yankýlarýdýr’ dedim.


:AGDJ:
Bir Portre/Mustafa Düzleme

Kendisiyle yýllardýr tanýþtýðým halde ilk kez evine gidiyordum. Evin basamaklarýndan ikiþer ikiþer yukarý çýkarken heyecanlýydým. Çalýþma odasýný görünce daha da heyecanlandým…

Yatak odasý ile çalýþma masasý iç içe idi. Kütüphanesi bile ayný odada idi. Anlaþýlan kitaplarla yatýp kitaplarla kalkýyordu Mustafa Aðabey.

Kitaplar, kartonlar, dosyalar, çizgiler, resimler ve hünerli ellerle çizilen karikatürler…

Malatya Valiliðince yayýnlanan kitaplar gözüme çarpýyor. Mustafa Aðabey’in koyduðu çaydan içtikten sonra kitaplara yöneliyoruz. Mustafa Aðabey, birini kaldýrýp birini indiriyor, çizdiði karikatürlerini, resimlerini gösteriyor lakin…

Lakin bir þey dikkatimden kaçmýyor, Mustafa Aðabey’in çizdiði o þaheser karikatürlerde imzasý yoktu. Sorunca “imza attýrmadýlar ama kitabýn jeneriðinde ismime yer vermiþler” dedi.

Kitaplarýn künyesine bakýyorum karýnca ayaðý büyüklüðünde puntolarla; “resimleyen Mustafa Düzleme” yazýyordu.

Mustafa Düzleme…

Mustafa Düzleme Malatya’mýzýn medar-ý iftiharlarýndan olan bir karikatürist ve ressamlarýndandýr.

1951’de (Malatya) Orduzu’da doðmuþtur. Ýlkokulu Orduzu’da, ortaokulu ve liseyi Malatya merkezde bitirmiþ ve Ýstanbul Üniversitesi Arap-Fars Filoloji mezunudur.

Ayrýca Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalý Endüstri Sanatlarý Yüksek Okulu Grafik bölümden mezun oldu. Gerek çocukluk, gerek gençlik yýllarýnda ikamet ettiði yerlerde, her Malatyalý gibi kültürel faaliyetlerde bulundu. Kur’an, fýkýh, siyer ve Osmanlýca gibi eðitimler gördü.

Lisede iken annesinin dedesi olan Boranlý Mustafa Baba’nýn sohbetlerine katýldý. Bu arada Celaleddin Rumi’nin eserlerini okudu. Böylece sanatçý ilhamýyla tanýþtý; þiirler yazmaya baþladý. Þiirlerinde “Bahri”mahlasýný kullandý. Sonra üniversite hayatýnda Ýstanbul’da çýkan çeþitli günlük gazetelerde, dergilerde grafiker ressam olarak çalýþtý. Deðiþik imzalarla hikaye, roman, karikatür, çizgi, resim eserleri yayýmladý. Daha sonraki yýllarda hem resmi görevi ve hem de kabiliyeti iktizasý kendisini sanat çevresinin içinde buldu. Pek çok sanatsal faaliyete katýldý. Baþarý sertifikalarla, þiltlerle ödüllendirildi.

Mustafa Düzleme, Malatya’da Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüðünde Dekoratör olarak görevinden 2005 yýlý Ocak ayýnda kendi isteðiyle emekliye ayrýldý.

Yukarýda kýsaca vermeye çalýþtýðým biyografi Mustafa Düzleme’nin resmi portresidir. Lakin Mustafa Düzleme birkaç satýrla anlatýlacak bir þahsiyet deðildir.
Bilirsiniz sanatçýlar için, “dâhilik ve delilik arasýndaki ince çizgi” diye bir tabirden bahsedilir…
Mustafa Düzleme bu ince çizgiden geçmiþ bir dahi…
Sanatý uðruna birçok cenderelerden geçtiði halde sanatçý kimliðini/feryadýný duyuramamýþ bir sanatçý.
Gelen ilhamlarý sustura sustura þimdi açýktan sesler duymaktaymýþ Mustafa Aðabey. Bunlardan bazýlarýný kayýt altýna almýþ. Tarihiile birlikte yazýya dökmüþ. Bana gösterdi, okudum, düþündüm, ‘hayýr’ dedim, ‘bunlar bir þizofrenin hezeyanlarý deðil, olsa olsa bir dahi sanatçýnýn iç yankýlarýdýr’ dedim.
Kim inandýrmýþsa Mustafa Aðabey’e hasta olduðunu, snatýn tam duruk noktasýndayken Bab-ý Ali’yi býrakmýþ memleketi Orduzu/Malatya’ya dönmüþ…
Dönmüþ memleketine ancak içine kapanarak dönmüþ. Kalem küserek, beyninde þimþek gibi þakan kurgularý, hayalleri, düþlerini kaðýt üzerine resmetmekten, çizmekten, karikatürize etmekten vazgeçerek dönmüþ.
Ýngiltere’den Aslantepe’yi ziyaret gelen ve bu vesileyle Mustafa Aðabey’le tanýþan bir sanatçý bayanýn ifadesiyle; “þansýzlýðý doðduðu memleketi” dir Mustafa Düzleme’nin…
Mustafa Düzleme’yi birkaç satýra sýðdýrarak anlatmak ebetteki eksikliktir lakin ben onu sadece -birkaç satýrla da olsa- sizlere hatýrlatmak istedim.
Yayýmlanmýþ Eserleri :
1-Abdullah Fahri Baba--Hayatý ve eserleri (Araþtýrma)
2-Ateþ-i Aþk (Þiir)
3-Basýn organlarýnda yayýmlanan fakat kitap halinde basýlmayan, basýma hazýr daha pek çok resimli roman ve resimli hikâyeleri mevcuttur.
4- Malatya Valiliðince; “Malatya Kitaplýðý” adýyla yayýnlanan tarih, edebiyat, sanat, kültür, yöresel aðýz, folklor, sosyal doku, coðrafya, doðal-fiziki yapý gibi çok farklý yönleri ile ilimizi anlatan inceleme, araþtýrma, edebi eser, envanter vb. nitelikteki eserlerde Mustafa Düzleme’nin resim ve karikatürleri vardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kafka Neden Hamamböceði Oldu
Malatya'da Kültür Denilince...
Dipsiz Umman
Uht"ul Mukaveme"ya Tanýk Mektuplar
Damla Kuyusu
"Esrarlý Ada"
Kýrmýzý Karanlýk
"Kitap Cafer"
"Yazmaya Dair"
Haydi Ordan Be!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Akabe

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.