..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Hakan Yozcu




17 Mart 2011
Samsun'da Kktc Etkinliði  
Rüya Taner Samsunlularý büyüledi

Hakan Yozcu


Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Kültür, Çevre ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan imzalanan bir protokol ile 2011 Türkiye'de Kuzey Kýbrýs Yýlý olarak ilan edildi. Ýmzalanan protokol gereði Türkiye'de yýl boyu yapýlacak etkinliklerden ilki Samsun'da AKM'de yapýldý.


:BHGA:



Hakan Yozcu

hakan.yozcu@hotmail.com

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Kültür, Çevre ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan imzalanan bir protokol ile 2011 Türkiye'de Kuzey Kýbrýs Yýlý olarak ilan edildi. Ýmzalanan protokol gereði Türkiye'de yýl boyu yapýlacak etkinliklerden ilki Samsun'da AKM'de yapýldý.
Bu etkinlikte, Dünyaca ünlü sanatçýmýz Rüya Taner, bir piyano resitali verdi.
Ýþte bu etkinliðe katýlmak için ben, Bakanlýk Müdürümüz Sayýn Levent Tuðberk ve Güneþ Gazetesi Genel yayýn Yönetmeni Sayýn Erol Öney görevlendirildik.
Ercan Havaalaný’nda buluþtuk. Önce Ýstanbul ve oradan da aktarma ile Samsun’a geçecektik. Ama her þey planlandýðý gibi olmuyordu iþte. Buradan uçak on dakikalýk rotar yapmýþ, Ýstanbul’daki uçak da beþ dakika vaktinden önce kalkýnca orada kalmýþtýk.
Bize iki seçenek sundular. Birincisi otele götürüp akþam uçaðý ile göndermek, ikincisi Sinop veya Trabzon’a gönderip oradan kara yolu ile Samsun’a ulaþmak. Sinop daha yakýn olduðu için biz, burayý tercih ettik.
Sinop, çok küçük bir havaalanýna sahipti. Öyle de olsa ulaþým gerçekleþiyordu. Dýþarýsý oldukça soðuktu. Orada bulunan bir cafeye oturduk. Çay içtik. Biraz sonra bir minibüsle Sinop Ýl Turizm Müdürü Sayýn Hikmet Tosun Bey geldi. Bize yaklaþarak “Sizi Samsun’dan gelip alacaklar. O saate kadar benim misafirimsiniz” dedi.
Bizi alarak Sinop turu yaptýrdý. Önce meþhur Sinop Tarihi Ceza Evi’ni gezdik. Burada yine misafir olan AKL’li milletvekilleri ile karþýlaþtýk. Tanýþýp ayak üstü sohbet ettik. Sonra onlar ayrýldýlar. Biz gezmeye devam ettik.
Bir TV kanalýnda “Demir Parmaklýklar Ardýnda” isimli bir dizi film burada çekilmiþ. Filmden sonra buranýn önemi daha da artmýþ. Ziyaretçi sayýsýnda bir patlama olmuþ. Hikmet Bey, “Sinop için çok iyi oldu. Adý duyuldu. Turistler arttý. “ diyor.
Yine çeþitli ziyaret edilecek yerleri gezdik. Öðle sonrasý bizi sahil kenarýnda bulunan Teyze’nin Yeri denilen bir lokantaya götürdü. Sinop’un en güzel mantýsý burada yapýlýrmýþ. Mantý yemeði burada çok meþhur ve çok seviliyor. Gerçekten de yediðimiz mantý, çok özeldi. Tereyað ile yapýlmýþtý. Üzerinde ceviz ezmesi vardý. Tadý unutulacak gibi deðildi.
Saat dört olmuþtu. 55 plakalý bir jip kapýya dayandý. Þoförü “Kýbrýs’tan gelen misafirler burada mý?” diye sorunca bizler de kalktýk. Hikmet Bey’e çok teþekkür ettik. Gerçekten bu kýsacýk beraberlikten ortaya büyük bir yakýnlýk meydana çýktý. Birbirlerimize telefonlarýmýzý vererek ayrýldýk.
Ýki saat süren bir araba yolcuðu bizi bekliyordu. O kadar yorgunduk ki arabaya biner binmez gözlerim gitti. Açýldýðýnda Samsun’a girmek üzereydik.
Büyük Samsun Oteli’ne yerleþtirildik. Çok lüks, çok bakýmlý, çok modern bir oteldi. Hemen banyoya girip rahatlamaya çalýþtým. Odanýn telefonu çaldý. “Misafiriniz var” denildi. Aþaðýya indim. Üniversiteden arkadaþým Engin Cengiz Aydoðan idi bu. Kendisi Samsun Havzalý idi. Geleceðimi duymuþ ve beni bulmuþtu. O an, dünyanýn en mutlu insaný ben idim. Çok sevdiðim bir arkadaþýmý 25 yýl aradan sonra ilk defa görüyordum.
Uzun bir sohbete baþladýk. Çaylar içtik. Sonra beni alýp þehri gezdirmeye götürdü. Þehir merkezi hemen otelin bir sokak önündeydi. Kýsa da olsa bir akþam gezintisi yaptýk. Bir dönerciye oturup döner yedik. Vakti az olduðu için erken kalktýk. Son otobüse yetiþmek zorundaydý. Ve beni otele býraktýktan sonra ayrýldý.
Levent Bey, akþam yemeðini yiyordu. Oturup sohbet ettik. Erken yatalým dedik. Odalara çýkarken sanatçýmýz Rüya Taner’i gördük. Kendimizi tanýttýk. “Kýbrýs’tan sizin için geldik” deyince çok mutlu oldu. “Hep birlikte çok güzel iþler yapacaðýz” dedi.
Rüya Haným’ý ilk kez görüyordum. Daha önceden basýndan tanýmýþtým. Çok candan, güler yüzlü, samimi, içten bir tavrý vardý. Bende çok olumlu bir izlenim býraktý. Büyüklenmesi yoktu. Alçakgönüllüydü. Sanki daha önce tanýþmýþ gibi davranýyordu.
Yanýnda babasý Yýlmaz Taner Bey vardý. Babasýyla hiç ayrýlmýyorlardý. Daha çocukluðundan beri bu sanata onunla baþlamýþtý. Küçük yaþlarda konservatuvara girmiþ buradan aldýðý eðitimle kendini geliþtirmiþti. Daha sonra Londra’da eðitim alarak dünyaca ünlü bir sanatçý olmuþtu.
Türkiye’de ve dünyanýn birçok yerinde konserler vermiþti. 2001 yýlýndan beri KKTC Cumhurbaþkanlýðý “Özel sanat Danýþmanlýðý” yapmaktadýr. 2009-2010 öðretim yýlýnda Doðu Akdeniz Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dekanlýðý’na “Danýþman Piyano Profösürü” olarak görevlendirilmiþ. Kýsaca Onun için çok yönlü, çok yetenekli bir dünya sanatçýsý diyebiliriz.
Kýsa tanýþmadan sonra odamýza çekiliyorduk. Bu sefer, Ankara Büyükelçimiz sayýn Mustafa Lakadamyalý Bey ile karþýlaþtýk. Sayýn elçi ayný zamanda Levent Tuðberk ve benim asker arkadaþýmýz idi. 11. Yedek Subay Celbinde ayný bölükteydik.
Kýsa bir sohbetten sonra biz odalarýmýza çekildik. Samsun’da deðil de sanki Lefkoþa’da gibiydik.
Biraz sonra odamda idim. Yataða uzanmýþtým. Öylece uyuyup kalmýþým. Ancak sabaha doðru uyandým.
Bizi yoðun bir program bekliyordu. Akþam konser vardý. Ziyaretler, geziler ve yemekler düzenlenmiþti.
Samsun, geliþmiþ, büyük bir kentti. Liman kenti idi. Ýlk göze çarpan þey modern bir yapýlanmaya sahip olmasýydý. Çok moderndi. Her þey çaðýn gereklerine göre düzenlenmiþti.
Bizi önce Bandýrma Gemisi’ne götürdüler. Bu, Atatürk’ün Kurtuluþ Savaþý’ný baþlatmak için Samsun’a gittiði gemi idi. Aslýna uygun olarak düzenlenmiþti. Balmumlarýndan yapýlmýþ heykellerle personeller ve gemide bulunanlar adeta canlandýrýlmýþtý. Atatürk ve Silah arkadaþlarýnýn çalýþmalarý olduðu gibi verilmiþti.
Görmeyenler için müthiþ bir güzellikti doðrusu.
Sahilde bulunan Ýlk Adým adý verilen yere götürüldük. Burasý Bandýrma Gemisi’nin demir aldýðý ve Atatürk’ün Samsun’a ilk adým attýðý yer idi. Yine iskelede Atatürk ve arkadaþlarýnýn iskeleye inmesi heykellerle veriliyordu. Halký temsilen bir grup heykel de yan taraftaydý.
Buraya ilgi büyüktü. Vatandaþlar yoðun bir þekilde ziyaret ediyorlardý burayý.
Buradan sonra Amisos Kral Mezarlýklarýna götürüldük. Amisos Medeniyeti Samsun’da yüzyýllar öncesi yaþamýþ. Ve kral mezarlýklarý bulunmuþ. Burayý da müze haline getirerek koruma altýna almýþlar. Tepede bir de restaurant var. Hem yemek yiyebiliyorsunuz, hem de çay kahve içebiliyorsunuz.
Öðle yemeðini burada yiyoruz. Karadeniz yöresine has lahana çorbasý içiyoruz. Bal, tereyað ve mýsýr unundan yapýlmýþ ekmeklerden tadýyoruz. Ana yemekte Çökertme Kebabý var. Ýlk defa yediðim için ben çok lezzetli buluyorum.
Aþaðýsý deniz. Plaj var. Plajdan buraya teleferik kurmuþlar. Denizde yüzen vatandaþ çay içmek isterse, bu teleferiðe binip buraya çýkarak içsin diye düþünülmüþ.
Saat dörtte Samsun’da tiyatro ile uðraþan ekiplerle bir toplantýmýz var. Bu toplantýya gitmek için biz gruptan ayrýlýyoruz. Otelde onlar gelene kadar oturup dinleniyoruz.
Ýki saate yakýn bir toplantý yapýyoruz. Samsun ve KKTC Tiyatrosu hakkýnda fikir alýþ veriþi yapýyoruz. Bundan sonra nasýl bir iþbirliði yapabiliriz diye fikirler üretiyoruz. Aldýðýmýz kararlarý ilerde hayata geçirmek ümidiyle toplantýyý bitiriyoruz.
Akþam altýda Samsun Valisi’nin vereceði yemeðe katýlmak üzere otelden ayrýlýyoruz. Yat Limanýnda balýk yiyeceðiz. Burada Sayýn Valiye hediyelerimizi sunuyoruz. Teþekkür ediyor. Kýbrýs’a karþý olan duygularýný dile getiriyor.
Yemekten sonra hep beraber Samsun AKM’ye gidiyoruz. Burada Rüya haným’ýn vereceði konsere katýlýyoruz.
Salonda 350 kiþi kadar davetli var. Devasa bir salon. Çok amaçlý kullanýlýyor. Birçok salonu içinde barýndýrýyor. Ýlerde buranýn yýkýlmasý projesi olduðunu öðrenince çok üzülüyoruz. Baþka yere daha modern daha büyük yapýlacakmýþ. Ve bulunduðu alan yeþil olarak kalacakmýþ.
Yerimizi alýyoruz. Konser baþlýyor. Salonda çýt yok. Konsere Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Deðerli eþleri, KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa LAKADAMYALI, Garnizon Komutan Vekili Tnk.Kur.Alb. Ýbrahim YILDIRIM, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN ve Eþi, Samsunlu sanatseverler katýldý.
Sanatçý Rüya TANER, çok þýk bir kýyafetle sahneye çýktý. Yine her zamanki gibi güler yüzlüydü. R. Schumann, F Liszt, K Ýnce’nin eserlerinden toplam beþ parça çaldý. Rüya Taner, bizleri adeta büyüledi. Tüm izleyenleri kendine hayran býraktý.
Özellikle K. Ýnce’nin Kýbrýs için bestelediði Gates adlý parçasý izleyenlerden büyük alkýþ aldý. Zevkle izledik.
Konser anýnda kendini o kadar müziðin etkisine veriyordu ki, izleyenler þaþýrýyordu. Kendinden geçiyor ve misafirleri de ayný þekilde kendinden geçiriyordu. Büyülenmemek elde deðildi.
Ben ilk defa izliyordum. Üstelik bu tür müzikten de pek anlamam. Ama çok farklý bir dünyaya gittiðimi hatýrlýyorum.
Rüya Hanýmla gurur duydum o akþam. KKTC’yi bundan daha baþka nasýl tanýtabilirdi? Nasýl farklý biçimde reklamýný yapabilirdi? Ýþte sanatýn ve sanatçýnýn gücü ortadaydý.
Konser sonrasý Sayýn Vali, sanatçýmýza bir plaket verdi. Teþekkür etti. Ýki devletin birbirine olan yakýnlýðýndan, kardeþliðinden ve baðlýlýðýndan söz etti.
Sayýn Elçimiz Lakadamyalý da Sayýn Bakanýmýz Kemal Dürüt Bey’in gönderdiði hediyeyi takdim etti. Sayýn LAKADAMYALI, "Ýlk etkinliðin Samsun'da düzenlenmesi anlamlý. Samsun Atatürk'ün þehri, Atatürk'ün Milli Mücadele'yi baþlattýðý þehir. Biz de Samsun'da, bu anlamlý þehirde kültür etkinliði düzenlemek istedik. KKTC'yi bu kadar yakýn, soydaþ, ayný kaný taþýyan insanlar olarak Türkiye'de de daha iyi tanýtmak, Türkiye'den daha çok misafiri Kýbrýs'ta aðýrlamak istiyoruz. Herkesi KKTC'yi ziyaret etmeye davet ediyorum." dedi.
Konser sonrasý kokteyl verildi. Bütün misafirler burada Rüya Haným’ý ve KKTC’yi konuþtu. Çok güzel bir etkinlik gerçekleþmiþti.
Gece sonrasý otele döndük. Lobide biraz sohbet ettik. Rüya Taner’in þu sözlerini hiç unutamayacaðým: “Dünyanýn bir çok yerinde konser verdim. Ama en çok burada mutlu oldum. Çünkü yalnýz deðildim. Kýbrýs’tan Bakanlýðýmýz’dan temsilciler geldi. Sayýn Elçimiz Ankara’dan kalkýp geldiler. Beni burada yalnýz býrakmadýlar. Oysa diðer ülkelerde hep yalnýzdým. Babamla beraber sessizce gelenleri izliyoruz. Ama burada çok farklý oldu. Kendimi hiç yalnýz hissetmedim. Hepinize çok teþekkür ediyorum.”
Unutulmayacak bir etkinliði daha geride býrakmýþtýk. Çok güzel anýlarla adaya dönecektik.
Bu zevki bize yaþatan herkese teþekkür ediyorum. Samsun’da bizimle özel ilgilenen Arzu Haným’a, Müdür Yardýmcýsý olan Þakir Bey'e ve bizi hiç yalnýz býrakmayan, bize çok saygýlý davranan þoförümüz Ayhan Ýnce’ye çok teþekkür ediyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Çukurovalý Þair Ya da Çukurova Çocuðu
Þair Selçuk Üstün′ün Þiir Bahçesinden
Kalbim Bakü"de Kaldý
Aykýrý Oyuncular Topluluðu
Angela'nýn Külleri Üzerine

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu
Diyetisyen Olmak
6. Türkoloji Buluþmasý
Angela’nýn Külleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.