..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Mehmet Sinan Gür




3 Eylül 2009
Devrim Kurtarýcýmýz ve Felaketimiz Oldu  
Mehmet Sinan Gür
Atatürk’ün ordu ile ilgili ilkesini bilirsiniz. Ordu ne olursa olsun siyasete girmeyecek, bulaþmayacak.


:BEGE:
1917 Sovyet Devrimi Rusya’nýn savaþtan çekilmesine sebep oldu. O tarihe kadar Rus ve Ermeni ordusu Anadolu’da Munzýr Daðýnýn kuzeyine gelmiþ, Sivas’a dayanmýþtý. 90 bin kiþi Sarýkamýþ’ta gittikten sonra önlerinde onlarý engelleyecek doðru dürüst bir güç de kalmamýþtý. Daðlýk arazinin durumundan yararlanarak az sayýda askerle savunma savaþý yapýlýyordu. Kuzeyde ise Alman ve Avusturya ordularýnýn canýna okuyordu. Bizim Çanakkale gazisi ünlü 57. Alayýmýzla birlikte bir kýsým Osmanlý askeri gücü Galiçya’da savaþýyordu.

Devrim olunca bunlarýn hepsi bitti. Sovyet Rusya savaþtan çekilince Osmanlý ordusu ta Kafkasya’ya kadar ilerledi. Eski Osmanlý topraklarýný yeniden iþgal etti. Ýngiliz ve Fransýzlar Çanakale’den geçememiþlerdi. Bulgaristan bizimle müttefik olarak savaþa katýlmýþtý. Almanlar ve Bulgarlar iki yandan Sýrbistan’ý ezerek Almanya Osmanlý arasýný baðlamýþlardý. Artýk karayoluyla cephane gelebiliyor, Almanya’ya da yiyecek gidebiliyordu. Gerçi son zamanlarda ekmek yerine süpürge otunun tohumlarý yeniyordu, 14-15 yaþýnda çocuklar askere alýnýyordu ama bir umudumuz vardý yine de. Tek cephe güney cephesiydi. Toprak kaybediyorduk ama orada savaþ diþe diþ devam ediyordu. Kaybedilen, Araplarýn ihanetiyle bize hiçbir yararý olmayan Arabistan çölleriydi. (Petrolden o güne kadar bir yarar saðlamamýþtýk zaten) Anadolu’ya girmemiþlerdi. Kuzey’de ise ortaðýmýz Almanlarýn artýk çarpýþma olmayan Doðu cephesinden ordularýný çekip Fransa ve Ýngiltere üstüne yüklenmeleri bekleniyordu. Ýþler iyi olmasa da iyiye gidecek gibi görünüyordu.

Gerçi Çanakkale’de Nusrat’ýn döktüðü 26 mayýna ve 11 mayýn sýrasýna karþýlýk Ýngilizler adalarýnýn çevresine ve Alman denizaltýlarýnýn çýkýþ noktalarýna yaklaþýk 9 milyon mayýn dökmüþtü ama Alman denizaltýlarý Ýngiltere’nin canýna okuyordu. Bütün adayý kuþatmýþ yýlda 600 bin ton ve daha çok gemi batýrma kapasitesi ile Ýngilizleri adaya hapsetmek üzereydi. Alman ordularý Fransa karþýsýnda siperlerdeydi. Sonra ne olduysa Almanlar birdenbire teslim oldular. Bu onlar için de bizim için de her þeyin sonu demekti. Sonra Avusturya, Bulgaristan da ve son olarak biz teslim olduk.

Sebep devrimin Almanya’ya sýçramasýydý.

Atatürk’ün ordu ile ilgili ilkesini bilirsiniz. Ordu ne olursa olsun siyasete girmeyecek, bulaþmayacak. Bir ülkenin denizcileri karacýlarýndan korkarsa, denizaltýcýlar deniz üstü savaþ gemilerinden korkarsa, savaþýn tam oratasýnda makineli tüfek erleri kendi subaylarýna ateþ açarsa o ordudan baþarýlý olmasý nasýl beklenir? Almanya’da bunlar oldu. Sosyalistler hükümeti devirdiler. Padiþah’ýn Almanya’daki karþýtý Kayzer iktidardan çekildi. Doðu ordusu Otto Hersing’in deyiþiyle Bolþevikleþti. Yeni kurulan hükümet barýþ istedi ve Almanya teslim oldu.

Yüzbaþý Otto Hersing U21 Denizaltýsýnýn kaptanýydý. U21 ve Kaptan savaþta Çanakkale’ye gelip Ýngilizlerin Triumph ve Majestic, Fransýzlarýn Carthage gemilerini batýrmýþtý. Akdeniz’de ve Baltýk denizinde de
birçok gemi batýrmýþtý. Trablusgarp Savaþýndan sonra Ýtalyanlara karþý savaþan Libyalýlara yardým etmiþ, gemisinde Libya’ya cephane taþýmýþtý. 1909 Londra Uluslararasý Konvansiyonu ile yük gemileri hakkýnda barýþ sýrasýnda yapýlan anlaþmaya Ýngiltere’nin kendisi uymuyordu. Tarafsýz ülke bayraðý çekip zehirli yemekler vermek, yük gemisi gibi gösterip büyük çaplý toplarý gizlemek, sonra birden ortaya çýkarmak gibi hilelerin hepsi Ýngilizlerdeydi. Hastane gemilerini bombalamak Ýngilizlerin en sevdiði iþlerden biriydi. Almanlara da izin çýktý ve Hersing ondan sonra olabildiðince çok yük gemisi batýrdý. Savaþta çok kez zor duruma düþtü ama hepsinden kurtuldu.

Hersing savaþýn sonuna doðru gerektikçe Limana döndüðünde anlam veremediði olaylarla karþýlaþtý. Alarm veriliyor, kim verdi, belli olmuyordu. Neden bilinmiyordu. Bazen, önemsiz, döneme özgü çalkantýlar olarak açýklanýyordu. Bir gün Hersing limandaki bütün denizaltýlara denize açýlma emri verdi. Sonra bir telsiz geri dönmeleri emri verdi. Döndüler. Kim verdi emri deyince kimse bilemedi. Ne yapalým deyince “istediðinizi yapýn” diye anlamsýz bir emir geldi. Tekrar denize açýlýrken 4. Alman Filosunun yanýndan geçtiler. Birbirlerine þüpheyle baktýlar. Acaba bir þey olur mu diye. Sonra duyduðuna göre Filo denizaltýlardan korkup gemileri boþaltmýþ. Kiel kentinde devrim olmuþ. Denizaltýlarý ele geçirmek üzere kamyonlarla ve makineli tüfeklerle Eckenförde’ye doðru yola çýkmýþlar. Çatýþmaya meyden vermemek için Hersing bütün denizaltýlarýn açýlmasý emrini verdi. Uzaktan kollarýnda kýrmýzý bantlar olan askerlerin kýrmýzý bezler asýlmýþ kamyonlardan makinelileri indiriþini ve denizaltýlara 4 km.den ateþ açýþlarýný gördüler. Dünya savaþýnýn tam ortasýndaydýlar. 9 Kasým 1918’de ateþkes ilan edildi. Denizaltýlarý teslim etmek üzere Kiel’e gittiler…

(Lütfen geri kalanýný kitaptan takip ediniz: Çanakkale Deniz Savaþý, Otto Hersing, Türkiye Ýþ Bankasý Kültür Yayýnlarý)

Sovyet devrimi önce kurtarýcýmýz sonra felaketimiz oldu.

Devrim kimin iþine yaradý? Fransa’nýn, Ýngiltere’nin ve ABD’nin. Çünkü savaþtan sonra onlar güçlü çýktýlar. Almanya’nýn ve Rusya’nýn iþine yaramadýðý açýkça belli. Rusya’da devrim olmasaydý, Anadolu’nun büyük bir bölümü, ya Ermenistan’ýn ya Rusya’nýn olurdu. Ýstanbul Ýngilizlerle yaptýklarý anlaþma nedeniyle Ruslarýn olurdu. Devrimin Rusya’ya ne kadar yaradýðýný iþte þimdi görüyoruz. Adý bile geçmiyor. Moskova’da bir avuç izole olmuþ insan devrimin nostaljisini yapýyor artýk.

Yalnýz burada bitmedi. Ýkinci aþamada, savaþtan sonra devrimden en karlý çýkan ülke Türkiye oldu. Kimse Mustafa Kemal’e Padiþah’ý devirdi diye kýzmasýn. Çünkü Türkiye’de durum tam tersi oldu. Mustafa Kemal savaþa girmeyelim diye yýrtýnmýþtý ama kimse onu dinlememiþti. Sonra yeni Padiþah Vahdettin çok berbat bir barýþ yaptý (Mondros). Halbuki ordu teslim olmamýþtý. Ýskenderun’da karaya çýkmak isteyen Ýngilizleri ‘çýkarsanýz üzerinize ateþ edilecek’ diye uyardý. Kurtuluþ Þavaþýna geldiðimizde teslim olan Padiþah’tý. Teslim olmayan Mustafa Kemal’di. Yani Rusya’da ve Almanya’da olan þeyin bizde tam tersi oldu. O zaman teslim olsaydýk þimdi ne kadar bir Türkiye kalýrdý bize? Acaba Türkiye kalýr mýydý?

Sovyet devriminin bize yararý þöyle oldu. Onlarla yapýlan anlaþma sonucu Kuzey sýnýrlarý güvence altýna girdi. Ermeniler tepelendikten sonra Kâzým Karabekir’in komutanlýðýný yaptýðý bütün doðu gücü batýya döndü. Ruslar Kurtuluþ Savaþý zamanýnda bize silah ve cephane yönünden de çok yardým ettiler. Ýstanbul’daki cephaneyi Anadolu’ya kaçýrma konusunda, Karadeniz’in nispeten güvenli bir yer olmasý çok önemliydi. Sonra gerisi gelmedi o baþka mesele. Baþka bir yazý konusu. Almanya da þimdi AB’ye girmeyelim diye yýrtýnýyor. O da baþka bir yazý konusu.

03 Eylül 2009






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.