..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > BÝNNUR EDÝSAN




8 Þubat 2008
Gölge Oyunu ve Karagöz  
BÝNNUR EDÝSAN
Hayali Küçük Ali’den Torun Çelebiye…


:BJCI:
Temaþa sanatý…

Gölge oyunu; geleneksel seyirlik sanatýmýz… Perde ve meydan adabý.

Hayali Küçük Ali’den Torun Çelebiye…


‘Hayali Küçük Ali: Geleneksel temaþa sanatýnýn önde gelen ilk isimlerinden, Türkiye'de Cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatýnýn en bilindik temsilcisi, cumhuriyet sonrasýnda Atatürk'ün huzurunda gösteri yapmýþ ve O'nun tarafýndan desteklenmiþ bir sanatçýdýr.1886 yýlýnda Ýstanbul’da doðdu. Asýl adý Mehmet Muhittin Sevilen’dir.
70 yýl süren sanat hayatýnda yalnýz Karagöz oynatmakla kalmaz, tasvirlerini de kendi keser. Oyunlar, kitaplar yazar, radyo programlarý ile tüm yurtta tanýnýr. Bugün Milli Kütüphane, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü ve TRT arþivlerinde yer alan oyunlarýnýn kayýtlarý yapýlýr. Meddahlýk yapar, Ortaoyununda taklitlere çýkar. Öðrenci yetiþtirmeye önem veren Hayâlî Küçük Ali, Halkevlerinde Karagöz öðretmeliði de yapmýþtýr. Oðlu Kemal Sevilen’i tasvir yapýmýnda yetiþtirmiþ, torunu Tuncay Tanboða’ya el vermiþtir…’

‘Torun Çelebi: 1937’de Ýstanbul’da doðan Tuncay Tanboða, Hayalî Küçük Ali’nin torunudur. 8 yaþýnda dedesinin oyunlarýnda yardým ederek Karagöz’le tanýþan Tanboða, 14 yaþýnda dedesinden Hayalî Torun Çelebi adýný alarak Karagöz oynatmaya baþlamýþtýr. Daha sonra ailesinin Ankara’ya taþýnmasý ile buraya yerleþen sanatçýnýn repertuarýnda ustasýnýn tüm oyunlarý bulunmaktaydý. Deðiþik zamanlarda Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Ýtalya, Ýspanya, Belçika, Yunanistan, Japonya, Hindistan, Finlandiya, Hollanda ve Özbekistan’da uluslararasý kukla ve gölge oyunu festivallerine katýlýp, ülkemizi baþarý ile temsil etti. Bu gösterilerde çeþitli ödüller ve madalyalar kazandý. Yaptýðý Karagöz tasvirleri ile 1976 Münih El Sanatlarý Fuarý’nda da Altýn Madalya almýþtýr.’ Hasan Hüseyin Karabað.

Geleneksel Türk Tiyatrosunun ilk soluk alýþýnýn gölge oyunlarýyla baþladýðýný herkes bilir.Konuyla ilgili ayrýntýlý araþtýrmayý yýllar önce de yapmýþtým ama yazý yazma vakti bugünmüþ.Yazý yazma dediysem karagöz ve gölge oyununa dair uzun uzadýya bilgi aktarýmýna girecek kadar küstah deðilim. Haddimi bilerek sadece daha önce yazýlmýþ yazýlarý aktarýp naçizane fikirlerimi belirtebilirim.Unuttuklarýmýzý hatýrlatmaya çalýþma da diyebiliriz! Hiç yaþanmamýþ gibi unuturuz ya bazen…

Yarý þeffat bir deriye verilen þekille ortaya çýkan karagöz tasvirlerinin oluþum aþamasýnýn ne denli zor olduðunu bu sanatla büyüme þansýna sahip olmuþ eski bir dostum anlatmýþtý.Ne zaman bu konu açýlsa merakla dinlerdim onu Mizahýn mizah gibi yapýldýðý o devirlerde yaþamayý ve büyük ustalarla tanýþabilmeyi çok isterdim. Gölge oyunu için yazýlan o metinlerden birinde tek satýrým yer alsaydý ne kadar mutlu olur ne kadar heyecanlanýrdým.Bir karagöz odasýný bile görme þansýný yazýk ki yakalayamadým.

Günümüz mizahýyla karþýlaþtýrýnca o yýllarda yaþamadýðým için neler kaybettiðimi daha iyi anlýyorum. Ekran karþýsýna geçip izlediðimiz bazý zýpçýktýlarýn henüz doðmadýðý o yýllar…Bugün, saçmalama sýnýrýný zorlayan o zýpçýktýlar da yaptýklarý iþin sanat olmadýðýný arada sýrada da olsa düþünüyorlar mýdýr acaba?


Umarým bir gün, bazý deðerlerimizi kaybetme yolundan dönebilecek kadar saðduyulu olabiliriz.

Umuyorum, umuyorum, umuyorum…

Aþk, meþk, ayrýlýk acýsý yazýlarýmýn yanýnda ilgi görür mü bilmem ama kendi adýma sýk sýk bu konularla ilgili yazý yazmaya çalýþacaðým.

Ayrýca Unima’nýn geçtiðimiz ay Torun Çelebi için anma töreni hazýrladýðýný tesadüfen duydum ama etkinliðin hangi çapta olduðu konusunda pek aydýnlanamadým.Neden acaba (?)


BÝNNUR EDÝSAN
ÞUBAT 2008




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Tatlý Huzur
Büyüdüm
Yeni Bir Yýl
Annem
Yaþamak.
Aldanýþlar
Kapý
Mevsim Kýþ Olunca
Hafýza Kaybý
Yazmak ve Yaþamak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mutlu Kal... Hoþça Kal
Ayrýlýklar da Þerefli Olmalý
Silmedim, beyaza boyadým
Ýþ Yeri Kurallarý!
Anlatýyor Gibiydim
Ýnsan Ýliþkileri
Bir Aþk Daha Bitti
Gidiyor Bu Þehirden
Yokluðun Bir Ýç Deniz
Çapkýn Erkek (Kadýn)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aðladýðýn Gecelerin Hatýrýna [Þiir]
Merak Et! [Þiir]
Kadýn ve Saçlarý [Öykü]
Sevmeyi Öðretin! [Eleþtiri]
Ne Aydýn Bir Bilgelik! [Eleþtiri]
Teþekkürler Ebru Gündeþ [Eleþtiri]


BÝNNUR EDÝSAN kimdir?

Yazarak, konuþarak, öðrenerek, öðreterek ve susarak yaþýyor:) Daktilo þaryosundaki parmak dansýna bayýlýyor:) Bir yudum insan. Binnur Edisan :)

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, George Orwell, Albert Camus, Henry Miller, Franz Kafka, Borges, Ahmet Arif, Can Yücel, Ahmet Altan...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BÝNNUR EDÝSAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.