..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Dinsel > ömer kýrat




25 Mayýs 2007
Yumurtalý Tavuk veya Tavuklu Yumurta  
Varoluþ Testinin Soru Anahtarý

ömer kýrat


Büyüklerin cevap veremediði çocukça bir soru: Yumurta mý tavuktan, tavuk mu yumurtadan çýkar?


:CAJD:
Yumurta mý tavuktan çýkar yoksa tavuk mu yumurtadan? Bu basit soru, varoluþu algýlayýþýmýzýn aslýnda ne denli yanlýþ olduðunu gösteren bir tür turnusol kaðýdýdýr. Cevabýn deðil de sorunun kendisinin bizi böyle bir sonuca ulaþtýrmasýna þaþýrmayýn. Zira bazý sorular (daha önce de bahsettiðim gibi) aslýnda cevaptýr. Geçelim ayrýntýlara... Þeytan bizi bekler þimdi...

Bu soruyu sonran kiþinin zihnine yapacaðýmýz yolculuða hoþ geldiniz. Lütfen kemerlerinizi baðlayýp kendinizi ranzaya asýn! Tabii yolculuðun sonunda varacaðýmýz sonuçlara katlanamayacaksanýz...


Entelektüel geliþimi, bilimsel birikimi, felsefi algýlayýþý yeterince (gerçekliði anlayýp kabullenmesini saðlayacak kadar) geliþmemiþ konu mankenimiz -ki bu özelliklerle “manken” oluþu gayet normal- nereden geldiði belli olmayan bir ilhamla düþünmeye baþlýyor:

“Herþey nasýl baþladý? Büyük Patlama dedikleri þeyin ardýndan evren doðdu ve geniþlemeye baþladý. Ama onu patlatan neydi? Ve bir evren dolusu þey nereden geldi? Peki ya canlýlýk... Ýlk canlý nasýl doðdu? Bir anneden doðamaz çünkü kendisi ilk... Demek ki tüm bunlarý yapacak kudrete ve bu kudreti (enerjiyi) kontrol edecek bilince sahip bir varlýk var. Bu “tanrý” olmalý!”

Nereden baþlayalým? En baþýndan elbette... Ýnsanlýk tarihi boyunca “tanrý” kavramý 4 temel dayanak üzerinde þekillenmiþtir:
1.Yaþadýðýmýz ortam: Canlýlar, coðrafya, iklimlim ve bunlardan doðan tehlike ve avantajlar.
2.Edinilen yaþam tecrübesinin aktarýlmasý ihtiyacý.
3.Toplumsal düzenin saðlanmasý gereði.
4.Bilinmeyenin evcilleþtirilmesi baðlamýnda kiþisel huzur.


Buradan olarak:

1.Eðer okyanusun ortasýnda Volkanik bir adada yaþýyorsanýz, o volkana tapmanýz kaçýnýlmazdýr. (Diðer koþullar sabitken)

2.Eðer kitaplarýnýz, geliþmiþ eðitim kurumlarýnýz yoksa; dini kalýplar, hayat tecrübelerinin nesilden nesile aktarýlmasýný saðlar.

3.Ceza ve ödül kavramlarýný en basit þekilde topluma enjekte etmek mi istiyorsunuz? Býrakýn tanrý bunu sizin yerinize yapsýn!

4.Ve son olarak bilimsel bilginizin, entelektüel geliþiminizin ve felsefi algý kapasitenizin ötesindeki sorularýn cevabýný bulaMAmaktan rahatsýzsanýz bu sorularýn muhatabý olarak Tanrý`yý atayýn. Yeni görevinde baþarýlar dilemeyi unutmadan tabii!

Kavram olarak “Tanrý” hep bilinmeyenin ardýna saklanmýþtýr günümüze dek. Dolayýsýyla insanlýk olarak; bilimsel, entelektüel ve felsefi geliþimimiz arttýkça, kavram daha da soyutlaþmýþtýr. Bugün artýk “hem her yerde hem hiçbir yerde” (kýsacasý hiçbir yerde) olan bir varlýktýr. Elbette ineðe tapanlar hala vardýr. Ama dünyada en yaygýn 3 dine bakarsanýz, tanrýlarýnýn bu þekilde tanýmlandýðýný görürsünüz. Bu topluluklarýn teknolojik geliþmiþlikleri de az önce söylediklerimi doðrular niteliktedir.

Soruyu soran adamýmýza dönelim. Temel varoluþsal konulardaki bilgi yetersizliði onu “cevapsýzlýða” mahkum ediyor. Durumdan hoþlanmadýðý için çözümü “tanrý” dediði bir hayali kahraman yaratmakta buluyor. Böylece cevaplayamadýðý sorular onun ilgi alanýndan çýkýyor. Zira “Böyle þeyleri biz bilemeyiz” açýklamasýna sýðýnabiliyor artýk...

Bir baþka deðiþle; bilinmezlik, tanrýyý yaratmýþ ve tanrý da kendini yaratan bu “bilmekten aciz kullarýna” teþekkür etmek için bilinmeyeni kendi problemi haline getirerek bizleri kurtarmýþtýr. Þöyle bir dialogla toparlarsak:

- Herþey nasýl mý baþladý? Tanrý “OL!” dedi.
- Ama tanrý nasýl baþladý?
- Onu ancak tanrý bilir, dolayýsýyla biz
bilemememizden sorumlu deðiliz.
- Ama termodinamik yasalarýna göre hiçbir þey
yoktan varolmaz ve varolan hiçbir þey yok
olmaz.
- Tanrý bu dediklerini yapabilir.
- Nasýl?
- Biz bilemeyiz!

- Tüm canlýlar, ayný anda tanrý tarafýndan yaratýldýysa neden topraðý kazdýðýmýzda dinozor kemiklerinin yanýnda, bugün yaþayan hayvanlarýnkini bulamýyoruz? Ve neden fosiller, topraðýn alt katmanlarýna gittikçe üst katmandakilerden daha ilkel yapýlara sahip olacak bir sýralamaya sahip?

- Ýnancýmýzý sýnamak için!
- Aptallýðýmýzý olmasýn?
- Nasýl
- Ýþte onu da ben bilemem!

Gelelim "Tavuk ve Yumurta" ikilemine:
Öncelikle canlýlýk ve onun ortaya çýkýþý, evreninki kadar bilinmezliklerle doludur. Yani þu anki bilgi, geliþmiþlik ve algý kapasitemizin sýnýrlarý dolayýmýnda...
Ama genel hatlar bellidir: Bundan milyonlarca yýl evvel (bilimsel yöntemlerle yapýlan ölçüm/tahminlere göre) suda ve/veya karada bulunan ve bugün bildiðimiz þekliyle “canlýlýk” için gerekli olan maddeler tesadüfen bir araya gelmiþtir. Bir yýldýrýmýn tetiklemesi ile olabilir örneðin.

Bu ilk canlýlar aslýnda “canlý” bile sayýlmayacak kadar ilkeldirler. Aslýnda kendini devam ettirebilen (yaþayan?) bir tür küçük kimyasal reaksiyondurlar. Nasýl ki deney tüpünde devam eden kimyasal reaksiyon uygun koþullar mevcut olduðunda yayýlýyorsa bu ilk canlýlar da yayýldýlar. Ki buna en ilkel þekliyle “çoðalma” denebilir.

Sonuçta ilk baþladýklarý yerdekinden farklý ortamlara ulaþtýlar. Ve yayýlmak demek yeni yaþam ortamlarýndaki farklý koþullarýna maruz kalmak demektir. Bu da reaksiyonu çeþitlendirir. Dolayýsýyla evrimin; basitten karmaþýða doðru giden yolculuðu baþlar. Aynen önünüzde duran karmaþýk bilgisayarýn kullandýðý programýn aslýnda 1 ve 0`lardan oluþmasý gibi... Karmaþýk sonuçlar, basit girdilerin çok sayýda tekrarýyla oluþur. Sonucun karmaþýklýðýna bakýp “basitlikten doðmuþ olamaz” diyemezsiniz. Dolayýsýyla evrene baktýðýmýzda “mucizevi bir yaradýlýþ aný” deðil, bir “süreçle” karþýlaþýyoruz.

Eðer tavuk suyuna çorba yapýp içine haþlanmýþ tavuk parçalarý atarsam ve üstüne bir de yumurta kýrarsam artýk elde ettiðim þey; ne tavuksuyu, ne tavuk, ne de yumurtadýr. Ýþte hayatýn baþladýðý o ilk çamur birikintisi de böyle bir þeydir. Tavuk ve yumurtaya dönüþüm potansiyeline sahip bir karýþým. Elbette bu dönüþüm için milyonlarca yýl geçmesi gerekmiþtir.

Bu noktada inançlý þüphecimiz (hani zihnine yolculuk yaptýðýmýz) son bir hamle yapýyor:

“Yahu nasýl olmuþsa olmuþ iþte! Sonuçta evrimin varlýðý tanrýyý yok etmez ki. Tanrý o þekilde olmasýný istemiþtir.”

Adamýmýzýn bu son çýrpýnýþý, inandýðý kutsal metinlerle çeliþmesine neden olduðu için aslýnda demirden yapýlmýþ bir imdat simididir. Çünkü kendisi, Adem ve Havva`nýn ensest delisi soyundan geldiðimizi söyleyen bir inancý benimsemiþtir.
Örnek olarak yani... Yoksa daha saçmalarý da var. Mesela bir Kýzýlderili kabilesine göre bataklýklarda yetiþen kedi otundan ortaya çýkmýþtýr insanlar. Ne saçma di mi? Halbu ki bataklýk çamurundan çýktýk.

SONUÇ:

Varoluþa bakýþýnýzý: cehaletinizin, bilememekten doðan korku ve huzursuzluðunuzun, ölüm ve sonsuz yokoluþ gerçeðinden hoþlanmayýþýnýzýn belirlemesine izin verirseniz, bazý felsefi konularda huzur bulabilir, o çok önemli günlük hayatýnýzý anlamlý kýlabilir ve cahilliðinizi iþe yarar(!) kýlabilirsiniz.. Ancak dünya üzerindeki bu sýnýrlý sürenizi, “gerçeði” reddederek yaþamýþ olmayý ister misiniz? Gerçeðin soðuk ve acýmasýz olmasý ve onu bu haliyle kabullenmenin zorluðu karþýsýnda pes mi edeceksiniz?

Ýþte bunlar da benim sorularým...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
A Playlist Story
Ýlk Gece Korkusu
Sodom - Gomorra - Endonezya Tanrý Üçgeni
Matitas Manastýrý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Frank Einstein
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)
Hilkat Garibesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.