..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > rey'an yüksel




30 Haziran 2006
Transamerica  
rey'an yüksel
Transamerica bir yol öyküsü, bir geçiþ öyküsü. Hem erkeklikten kadýnlýða geçisin, hem baba/anne(ya da kýsaca "banne") -oðul geçiþinin, hem baba-anne-kýz/oðul (ya da kýsaca “koðul”), hem de koskoca bir ülkeyi doðudan batýya geçiþin öyküsü.


:CJDD:
Transamerica

Tür
Dram
Gösterim Tarihi
9 Haziran 2006
Yönetmen
Duncan Tucker
Senaryo
Duncan Tucker
Görüntü Yönetmeni
Stephen Kazmierski
Müzik
David Mansfield
Yapým
2005, ABD , 103 dk.

Oyuncular
Felicity Huffman (Bree Osbourne) , Kevin Zegers (Toby) , Fionnula Flanagan (Elizabeth) , Elizabeth Peña (Margaret) , Graham Greene (Calvin) , Burt Young (Murray) , Carrie Preston (Sydney)

Bree (Sabrina’nýn kýsaltýlmýþý), Stanley olduðu dönemdeki halinden üçüncü kiþi gibi bahseden muhafazakar, kültürlü, entelektüel ve bir kafeteryada bulaþýkçýlýk yapan bir transseksüeldir. Ameliyatýna birkaç gün kala gelen bir telefonla oðlunun hapiste olduðunu öðrenir onu hapisten çýkarmasý gerekmektedir ancak Bree bunu istemez. Psikaytrýnýn geçmiþ hayatýndaki tüm gerçekliklerle yüzyüze gelmesi þartýyla ancak geçiþ ameliyatýna izin vereceðini söylemesi ya da zorlamasýyla oðlunun yanýna gidecek ve oðlunu üvey babasýnýn yanýna götürecektir. Bunun için Amerika’nýn doðusundan batýsýna uzun bir yolculuk yapmalarý gerekecektir.

Transamerica bir yol öyküsü, bir geçiþ öyküsü. Hem erkeklikten kadýnlýða geçisin, hem baba/anne(ya da kýsaca "banne") -oðul geçiþinin, hem baba-anne-kýz/oðul (ya da kýsaca “koðul”), hem de koskoca bir ülkeyi doðudan batýya geçiþin öyküsü.

Amerikan filmlerinde görmeye alýþýk olmadýðýmýz bir transseksüel var karþýmýzda bir çok yönden:
Birincisi erkek deðil, bu bir ilk ve Felicity Huffman bunun baþarýyla altýndan kalkmýþ. Umutsuz Ev Kadýnlarý’nda gerçekten umutsuz, anlayýþlý üçüz erkek annesini baþarýyla canlandýrýrken -her ne kadar Emy Ödülü’nü de almýþ olsa- bu denli dikkatimi çekmemiþti oyunculuðu. Film boyunca diziyi izlememiþseniz eðer Bree’nin gerçek hayatýnda kadýn olduðunu düþünmüyorsunuz ve iþin erkek yaný erkek olduðunu da düþünmüyorsunuz o Araf’ta kalmýþ bir transseksüel gibi görünüyor size. Diðer farklýlýk da zengin bir ailesi olan Bree zeki, kültürlü, üniversite mezunu ve tutucu bir transseksüel.

Filmde anne rolünü oynayan tecrübeli oyuncu Fionnula Flanagan’ý bir çok filmden ama özellikle Others (Diðerleri) filminden, Graham Green’i Dance with the Wolves (Kurtlarla Dans) filminden tanýyoruz. Kevin Zegers genç oyuncuyu daha önce herhangi bir filmde seyretmedim ama onun oyunculuðunun da altýný çizmek gerekiyor.

Yönetmen Duncan Tucker’in ilk filmi Transamerica ama açýkçasý film klasik Holywood filmlerinin çok da dýþýna çýkamamýþ her ne kadar farklýlaþma çabasý olsa da. Havada kalan bir sürü soru var Bree’nin geçmiþiyle ilgili insanýn kafasýnda.
Film, Berlin Film Festivali’nde, San Fransisco Franeline Festivali’nde, Woodstock Film Festivali’nde En Ýyi Film, 2005 Fransa Deauville Amerikan Filmleri Festivali’nde En Ýyi Senaryo, 2006 Altýn Küre En iyi Kadýn Oyuncu ödüllerinin sahibi.

Filmi izledikten sonra en çok Huffman’a hayranlýk duyuyorsunuz ve ayakta alkýþlýyorsunuz Bree’yi.

Ýyi seyirler.

rey'an yüksel



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jeux D'enfants - Cesaretin Var mý Aþka?
Delicatessen - Þarküteri
C. R. A. Z. Y.
À La Folie... Pas Du Tout / He Loves Me... He Loves Me Not / Seviyor... Sevmiyor...
Kader
Hard Candy - Lolipop
Suçlu Çocuk Girdabý "Tanrý Kent / Cidade de Deus"
Identity / Kimlik
Adaptation

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felsefik Þiir [Þiir]
Metronom [Þiir]
Kör Nokta [Þiir]
Bulanýk Þiir [Þiir]
Oyun Gibi [Þiir]
-miþ [Þiir]
Kaptan I [Þiir]
Soðuk Þiir [Þiir]
Maratoncu [Þiir]
Kurdeleli [Þiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslýnda her ne kadar Türkçe yazmayý çok sevsem ve onun gerektirdiði tüm yazým kurallarýna son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle baþlatýyorum uzun yýllardýr ve sonralarý öðrendim ki e. e. cummings de öyle yapmýþ, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düþündüklerimi uygulamýþ diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attým bir kýzgýn anýmda, harfin yerine konacak bir apostrof çýktý sonra "ben buradayým" diye, onu da berime aldým ve reyan oldum, öðrendim ki meðer rey'an Osmanlýca'da herþeyin öncesi demekmiþ, reyhanýn fesleðen olduðunu bilirsiniz. Yazýn dilinde bu ismi kullanýyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.