..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Yücel Dönmez




5 Mart 2006
Sanatta Kavramsallýk ve Türkiye…  
70’li yýllarda enstalasyonun adýný koyduk…

Yücel Dönmez


Türkiye olarak Batý’da el sanatlarýmýzýn dýþýnda pek tanýnmazken birden kavramsalcý kesilerek neyi kurtarmaya çalýþtýðýmýzý bir türlü anlayamýyoruz. Kavramsal sanat yapýlmasýn demiyoruz. Elbetteki güncel bir sanat kavramýný bizlerin de uygulamasý gerekir fakat, bunu uygularken ahkamlar keserek resim sanatýnýn bittiðini iddia etmekle kimler ne tür rant elde etmek istiyor, hangi sponsorluklardan neler kazanýyor, bunun iyice irdelenmesi gerekmektedir.


:DBFB:
Güzel sanatlar fakültelerimizin bir çoðunda öðrenciler, görsel sanatlar açýsýndan kavramsal düþünmeye yöneltiliyor ve kavramsal eserler ortaya koymalarý açýsýndan yönlendiriliyor. Peki, ülkemizde hangi kavramsal eserler, hangi koleksiyonlara girebilmiþ? Veya ülkemizde nüfusun kaçta kaçý kavramsal sanatýn ne olduðunu biliyor…

Bazý küratörlerimize gore, tuval sanatý bitti(!) Chicago’daki ünlü Premier galerisinin 30 yýllýk galeristine soruyoruz ve bakýn yanýtý nasýl veriyor, “Tuval resmi bitti diye bir konu yok. Günümüzde çaðdaþ sanata kavramsallýk, bir yenilik olarak enstalasyonla girdi ve deðiþik, güncel bir sanat akýmý olarak devam ediyor. Bugün kavramsal sanat üreten bir çok sanatçý yine tuval resmini ve heykel çalýþmalarýný deðiþik malzemeler de katarak sürdürüyor. Bu arada resim sanatýnda belli bir düzeyi yakalayamamýþ olan bir çok sanatçý da “video enstalasyon” yani video düzenlemesi yaparak çektikleri çok kýsa metraj filmler ile daha yoðun halk kitlelerine ulaþabilme çabalarý veriyorlar.’’ Video enstalasyonlar yine de televizyonlarda yer alan ucuz diziler ve Hollywood yapýmý teknolojik filmler gibi, yýðýnlara ulaþamýyor ve mesajlarýný bu filmlerin verdiði gibi veremiyorlar. Sadece bir kýsa metraj sanatsal dökümanterler arþivi oluþturulmuþ oluyor. Oysa televizyonlardaki ucuz diziler ve Hollywood yapýmý prodüksüyonlar ile tüm dünya bir beyin yýkama fýrtýnasý içinde sürükleniyor. Bu filmlerin verdikleri yalnýþ mesajlar ile, özellikle dünyada teröre yönelik suç oranlarý artýyor, sosyal yaþam da bu filmlerden verilen mesajlar ile yalnýþ veya doðrularý içine alarak deðiþim yaþýyor. Ýzlediðim bir çok video düzenlemelerinde verilmeye çalýþýlan mesajlarýn, büyük prodüksüyonlu filmler ile zaten verildiðini de biliyoruz…

Yeniden toplumsal sanata mý koþuyoruz…

Kavramsal sanat ile güncel bir sanat ortaya konulmak istenirken, giderek bu kavram, siyasal boyutlarý da içine alarak, daha da deðiþime gitmektedir. Ne yani, görsel sanatlarda yeniden toplumsal sanata mý dönmeyi amaçlýyoruz… Oysa, günümüzde toplumsal sanatýn vereceði mesajlarý zaten sivil toplum örgütleri dev kitleler ile hem medyaya ve hem de dev alanlara taþýyarak bazen tüm dünyada sansasyonlar uyandýrmaktadýr…

Türkiye olarak Batý’da el sanatlarýmýzýn dýþýnda pek tanýnmazken birden kavramsalcý kesilerek neyi kurtarmaya çalýþtýðýmýzý bir türlü anlayamýyoruz.
Kavramsal sanat yapýlmasýn demiyoruz. Elbetteki güncel bir sanat kavramýný bizlerin de uygulamasý gerekir fakat, bunu uygularken ahkamlar keserek resim sanatýnýn bittiðini iddia etmekle kimler ne tür rant elde etmek istiyor, hangi sponsorluklardan neler kazanýyor, bunun iyice irdelenmesi gerekmektedir.

70’li yýllarda enstalasyonun adýný koyduk…

Sýrasý gelmiþken þunu da belirtmekte yarar vardýr: ülkemizde 1975 yýlýnda dev boyutta kavramsal çalýþmalar yapýldý ve o tarihlerde yapýlan çalýþmalar için, “Düzenleme sanatý” adý verildi Yani Düzenleme sanatý olarak bilinen ve bugün kavramsal sanat olarak nitelendirilen enstalasyon çalýþmalarýnýn adý, bu sanatýn ortaya çýkmasýndan 15 yýl önce Türkiye’de konulmuþ oldu. Neden bugün kavramsal sanat ile rant elde etmeye çalýþan kesim bu gerçeði gündeme getirmekten kaçýnýyor? Ýlle de Batý’nýn eteðinden tutarak mý görsel sanatlarda kendimizi sergilemeliyiz...

Batý geçmiþte Anadolu medeniyetleri üzerinde araþtýrma yaparak bizden çýkmýþ olan estetik deðerleri çaðdaþ sanata taþýyabildi ve tekrar bizlere yenilik olarak sundu. Bizler neden kendi öz kültür deðerlerimizi irdeleyerek kendimize özgün sanatýmýzý ortaya koyma cesareti göstermiyoruz?

Görsel sanatlarda koleksiyonculuk yine tuval resmi ve görsel sanat objelerinin biriktirilmesi ile sürüyor. Kavramsal olarak üretilen iþlerin bir çoðunu saklamak için ne galerilerin nede koleksiyoncularýn depolarý mevcut deðil. Günümüz sanat akýmýný yaþamak için profesyönel galeriler zaman zaman kavramsal sergiler açýyor fakat, bu sergilerden kavramsal sanat satmak pek mümkün olmuyor. Bu sergileri de çoðunlukla müzeler ve kazanç amacý gütmeyen kuruluþlar gerçekleþtiriyor. Bu arada sponsorluk müessesesinin pastasýndan büyük pay alan bu sergilerin ve etkinliklerin, kalýcý görsel sanatlara da darbe vurmadýðýný kimse ileri süremez…

Ayrýca toplumun yüzde kaçý kavramsal sanata ilgi duyuyor, anlayarak izliyor ve sürekliliði ne kadar olacak bunu da düþünmek gerekir.”

Kurabiyeli kavramsal…

Geçtiðimiz hafta Kadýköy’deki iskele civarýnda baðdaþ kurup elimdeki bir kutu kurabiyeyi yere dizmeye baþladým. Çevrede kaðýt mendil satan bir kaç çocuk yanýma gelerek , “Abi be kurabiyeleri yere atacaðýna bize ver de yiyelim” dediler. Onlara, “Hayýr veremem. Ben kavramsal sanat yapýyorum.” dedim. Çevreden gelen meraklý gruptan birileri kendi aralarýnda konuþuyorlardý, “Herhalde kafayý yemiþ”. Birisi, “Sen ne yapýyorsun kardeþ” dedi. Ona, “Kavramsal sanat yaparak, çocuklarýn imrendikleri kurabiyeleri yiyemediklerini vurguluyorum. Bu yaptýðým bir sanattýr” dedim. Soruyu yönelten ne yanýt vereceðini bilemedi ve, “Ne çatlaklar var bu dünyada” diyerek uzaklaþtý. 20 dakika kavramsal sanatý anlatmak için çaba harcadým ve sadece biri iki genç, “Sanatçýdýr ne yapsa doðrudur” diyerek etraftakilere saygýlý olmalarý çaðrýsýnda bulundular…

Sivil toplum liderliðine soyunmak…

Bir bienalde sanatçýnýn çöp yýðýný oluþturarak yaptýðý kavramsal eserinin, temizlikçiler tarafýndan yalnýþlýkla süpürüldüðünü ve sanatçýnýn tazminat davasý açtýðýný haberlerden biliyoruz. O sanatçý ne yapmak istemiþti diye düþündüðümüzde , “Helhalde çevre kirlenmesini veya toplumlardaki kirlenmeyi vurguluyor” diye yorumladýk. Olabilir, sanatçý çevreciliðe de soyunabilir ama, bu tür sanat eserlerinin taval resmini, heykeli, seramiði, cam çalýþmalarýný ve diðerlerini bitirebilmek gibi bir iddiasý olabilir mi?

Elbette ki kavramsal sanatýn bir deðeri vardýr ve ülkemizde de, Batý’yý anýmsatan deðil, kendimizi ortaya koyabilen kavramsal sanattan örnekler vermeliyiz. Bu örnekleri ortaya koyarken de, sanatýn diðer dallarýný hiçe saymak gibi bir fikrimiz olmamalý. Yoksa bu iddia sahibini gülünç duruma düþürebilir.

E-mail: yuc111@aol.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Art Ýstanbul 2002 ve Türk Resminin Dünyaya Açýlabilmesi...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler...
Resim Piyasasýnda Çin Furyasý...
Çaðdaþ Sanatlar Müzesi Olmayan Ülke Çaðdaþ Sayýlamaz...
Bir Ödülün Düþündürdükleri...
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...
Sanat mý Yoksa Ayýrýmcýlýk Sanatý mý Yapýlýuor...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suçlular Serbest Tecavüze Uðrayan 13 Yaþýndaki Kýz Çocuk Sor
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...
Rektör Baþkanlýðýnda Bilimsel Kitaplar Nasýl Yakýldý?
Amerika'dan Türkiye'ye Bakmak...
Ýzedebiyat Tatili ve Týklanma Þampiyonlarý2

Steve ile Mahmud'un Kaderi...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çaresizler Senfonisi [Þiir]
Aþkýn Nefrete Dönüþtüðü Aný Yaþattýn... [Þiir]
Yokluðundaydým... [Þiir]
Neden Kocan Kadar Konuþ? [Þiir]
Seni Yalnýzlýðýmda Tanýmýþtým... [Þiir]
Yangýnlarýnda Kül Olurum Aþkýmýzýn... [Þiir]
Ölsem Benimle Gelir Miydin... [Þiir]
Bilemezdim ki Gerçek Sevgiydin... [Þiir]
Kalbimi Yüreðine Göm... [Þiir]
Susuzluðumsun Yaþamým... [Þiir]


Yücel Dönmez kimdir?

Ressam-Gazeteci-Yazar ve þair. Sanal ortamýn günlük yaþamýmýzý her þeyiyle kapsadýðýný düþünüyor ve bir profesyönel olarak bu konuda atýlým gösteren her projeyi desteklemek istiyorum. 1969 yýlýnda Ararat yayýnevinin Oba Çocuk Yayýnlarýnda çýkan þiir kitabýmýn dýþýnda kitap yayýnlamadým fakat bir bitmiþ ve üzerinde çalýþtýðým projelerim var. Bu sayfada kendi yazýlarýmýn yaný sýra, genç sanatçý arkadaþlarýma da yardýmcý olmaya çalýþmak isterim. Sanat çalýþmalarýmý 1980 yýlýndan beri ABD\'de sürdürüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Her yazarý severek okur, hemen her sanatçýnýn bir özelliði olduðunu düþünerek yorumumu yaparým. Ýsim vermek bir diðerine haksýzlýk olmasýn...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yücel Dönmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.