..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2  
M.NÝHAT MALKOÇ
Tevfik Fikret,ömrü boyunca buhran içerisinde yaþamýþtýr.Gün gelmiþ Ýstanbul’a,gün gelmiþ manevî deðerlere,gün gelmiþ Sultan Ýkinci Abdülhamit gibi mütedeyyin eþhasa saldýrmýþtýr.


:EJGF:
Tevfik Fikret,ömrü boyunca buhran içerisinde yaþamýþtýr.Gün gelmiþ Ýstanbul’a,gün gelmiþ manevî deðerlere,gün gelmiþ Sultan Ýkinci Abdülhamit gibi mütedeyyin eþhasa saldýrmýþtýr.Ýçindeki maneviyat boþluðu,bu yaptýklarýný ona þirin göstermiþtir.Mensup olduðu devletin padiþahýna düzenlenen suikaste methiyeler yazan bir insanýn ruh dünyasýný varýn siz düþünün!Ölüm,öyle veya böyle hepimizi gelip bulacaktýr.Baþkalarýnýn ölümüne sevinilmez.Fakat Tevfik Fikret,þahsýna münhasýr bir kiþi olduðu için,Abdülhamit’e karþý düzenlenen suikaste çok seviniyor.Hatta bunun baþarýsýzlýkla neticelenmesine karþý,asabý bozuluyor.
     Bu pek meþhur Servet-i Fünûn Þairine göre Allah daima güçlüleri koruyormuþ!Ermeniler’in Abdülhamit’e karþý düzenledikleri suikastte de böyle olmuþ!Bu durum karþýsýnda Fikret,hedef deðiþtiriyor.Tarih-i Kadim adlý eserinde aþaðýladýðý Allah’a karþý,bu defa þu ifadelerle boy ölçüþüyor:
“Lâkin tesâdüf…Ah,o kavîler münâdimi,
Acizlerin,zavallýlarýn hasm-ý dâimi,
Birden yetiþti mahva bu tedbir-i hâriki
Söndürdü bir nefeste bu ümmîd-i bâriký
     Yukarýdaki mýsralarda günümüz Türkçe’siyle þöyle deniyor:
     “Fakat o rastlantý…Ah,o güçlülerin yardýmcýsý,
     Güçsüzlerin,zavallýlarýn sürekli düþmaný
     Birden yetiþti bu eþsiz önlemi yok etmeye,
     Söndürdü bu parýldayan umudu bir solukta.”
     Bu suikastte onlarca masum insan hayatýndan olmuþtu.Ýnsanda azýcýk merhamet olsa,ölen onca insana acýrdý.Onlarý canlarýndan eden bir suikaste methiyeler yazmazdý.Büyük Þair(!) bunla da yetinmeyerek olaya muhatap olanlarý: “Aþaðýlýk bir seyirci topluluðu,kudurmuþ,kaba” gibi sýfatlarla tavsif ediyor.Gök boþluðuna bacak,kelle,kan ve kemiðin yükseldiðini söylüyor.Dilerseniz bu mýsralara bir göz atalým:
“Bir darbe…Bir duman…ve bütün bir gürûh-ý sûr,
Bir ma’þer-i vazî-i temaþa,haþîn,akuur
Týrnaklarýyla bir yed-i kahrýn,didik didik,
Yükseldi gavr-i cevve bacak,kelle,kan,kemik…”
     Bu ifadeler bana merhum Mehmet Akif’in Çanakkale Þehitleri için yazdýðý þiiri hatýrlattý.Nasýl oluyor da bir Türk þairi,Ermeniler’le aðýz birliði ediyor ve onlarý övmekten çekinmiyor.Oysa Sultan Abdülhamit,vatanperver bir insandý.Hiç kimseye bir kötülüðü dokunmamýþtýr.Herkese karþý hoþgörülü olduðu için çok eleþtiriliyordu.Bunu pasiflik olarak addediyorlardý.Bir sultana mütevazi olmayý yakýþtýramýyorlardý.Fikret de bu kervana katýlanlardandý.Gerçi o devirde basýna zaman zaman sansür de uygulanýyordu.Lâkin hadiseleri deðerlendirirken cereyan ettikleri zamaný da göz önünde bulundurmak lâzýmdýr.O dönemde böyle yapmak gerekiyordu.Zira devlet,bölünme ve parçalanma tehlikesiyle karþý karþýyaydý.Tevfik Fikret tüm bu þartlara raðmen Ermeni suikastýný hoþ görüyor ve suikastçýlarý kutluyordu.Onlarý kurtarýcý bir el olarak görüyordu.Bu hadiseyle toplumun uyanacaðýný iddia ediyordu.Ona göre Abdülhamit’in ölümü, zorbalýðýn da sona ermesi mânâsýna geliyordu.Bu saldýrýnýn o görkemli taçlarý sarsmasýný istiyordu.O gizli eli çok merak ediyordu.Belli ki bilfiil kutlayacaktý onlarý:
“Ey darbe-i mübeccele,ey dûd-ý müntakim,
Kimsin? Nesin?..Bu savlete sâik,sebep ne? Kim?..
Arkanda bin nigâh-ý tecessüs,ve sen nihân,
Bir dest-i gaybý andýrýyorsun,rehâ-feþân.”
Bu fâni dünyada sonunda Abdülhamit de öldü,Tevfik Fikret de.Çünkü Rabbimizin buyurduðu gibi: “Her nefis,ölümü tadacaktýr.”(Enbiya S.35.Ayet) Baþkalarýnýn ölümünü istemek caiz deðildir.Hepimiz bu kervanýn yolcusuyuz.
e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü
Ziya Gökalp'in Manevî Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.