..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Nilgün Engin




25 Aralýk 2003
Bardak  
Nilgün Engin
Bardaðýn yarýsý dolu olduðu sürece hayata katlanmak en az kendimize katlanmak kadar kolay


:BAFE:
 
 
Hiç,  1,55 boyunda, 70 kilo aðýrlýðýnda, 100-120-100 ölçülerinde bir öðretmeniniz oldu mu?  Öðle teneffüsünden sonraki ilk derste siz uyanýk kalmak için çabalarken, iki sýra arasýndaki boþluða ancak  sýðmak suretiyle sýnýfý bir boydan bir boya kat eden bu biçare yaratýðýn neden dar bir etek üzerine kalýn bir kemer takýp onu da hayli geniþ bir alan kaplayan göbeði üzerine düþürüverdiðine uykunun tatlý koynuna dalmadan önce meraklandýnýz mý?  Hatta bu konunun, chat odalarýnda -ya da bizim zamanýmýzda  komþunun bahçe duvarýnda oturup çekirdek çitlerken- dertleþtiðiniz arkadaþlarýnýza da dert olduðunu  hiç fark ettiniz mi? Neden siz, 48,5 kilodan 47 kiloya düþmeden asla gömleðinizi pantolonunuzun dýþýna çýkarmamaya yeminliyken, bu biçare kadýn hangi güdüyle  boyu kadar bir kemeri o sarýlmakla bitmeyecek göbeðe “düþürüvermekteydi”? Hiç mi aynaya bakmamaktaydý? Ne kadar kötü bir görüntüsü olduðunu anlayamayacak kadar saf mýydý, hiç mi bir yakýný yoktu onu uyaran vs. ? 
Ben lise birinci sýnýftayken aynen böyle bir coðrafya öðretmenim ve beynimi kurcalayan benzer sorularým vardý,  tahmin edileceði gibi, hayýr, bu kafa yorucu  probleme arkadaþlarýmla da  çözüm getirememiþtik. Ta ki,  öðretmenim yaþýna  yaklaþtýðým bu son günlere gelene dek... 
Bu noktada anahtar kelime: Zaman. Hani  þu eskiden  45 dakikalýk ders süresince, þu sýralar 8 saatlik mesai sýrasýnda  bir türlü geçmeyip de öðle teneffüsünde ya da bir cumartesi öðleden sonra bir çýrpýda akýp giden zaman...  Ýþte sözü geçen zaman bir ayna karþýsýnda iken çok aðýr geçiyor. Öyle aðýr ki,  adeta duruyor karþýsýndaki için.  48 kilo önce 48,5, sonra 48,6, daha sonra 49, ve nice sonra 51 oluyor.  70 kiloya ulaþmak ise bir asra yakýn sürüyor ayna karþýsýnda. Milim ve milim artýyor yaðlar, santimcik açýlýyor etek belleri, pantolon düðmesi iliklenmeyiveriyor bir yýl boyunca. Gardýrobu yenileme kararý için iki yýl bekleniyor,  36 bedenden 38’e çýktýðýný ayna karþýsýndaki itirafta biraz zorlanýyor. Görünmüyor ki, sadece azýcýk sýkan bir elbise var, belki de temizleyicide çeken.  Ýþte böylece 20’sinde eteðin üzerine iliþtirildiðinde çok hoþ duran kemerin 40’ýnda yaklaþýk iki misli geniþlikte bir bele yerleþtirilmesi hala çok iyi bir fikir olarak görünüyor, ayna karþýsýnda kendine göz gezdiren coðrafya öðretmenime. 
Kot pantolonuyla  pazara giden anneannemde de benzeri bir ayna var, saçýný hala at kuyruðu yapan  halamda da. 
Ancak zamanýn iki hali gibi, hýzlý ve yavaþ; aynanýn da iki cinsi var anlaþýlan, dost ve düþman... Bendeki dost, anlaþýlan öðretmenimdeki de. Baktýðýmda hala ayný parlaklýktaki gözlerimi görüyorum, çevresindeki  çizgileri deðil. Elbette onlar da çok yavaþ geldi,  alýþabileceðim hatta sevebileceðim kadar yavaþ... 
Bizlerin aynasýna yansýyan bardaðýn yarýsý kesinlikle dolu...
             



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sona Gelince
Sevginin Ýçini Doldurmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýnlama [Þiir]
Denklem [Þiir]
Anlaþýlmaz [Þiir]


Nilgün Engin kimdir?

Dünyadaki zamanýmý hoþ geçirmeye çalýþýyorum, yazmak da bu hoþluklardan biri. Düþünüyorum, irdeliyorum, didik didik ediyorum; paylaþmazsam olmaz. . . Amacým ne akýl vermek ne günah çýkarmak. . . bu kutuyu doldurmakla "yazar" payesine ulaþmýþ da hissetmiyorum kendimi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Hayal dünyamý zenginleþtiren tüm masalcýlar, Andersen'den baþlayýp Tolkien ya da Spielberg'e kadar uzanan uzun bir liste.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilgün Engin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.