..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




30 Aðustos 2024
102. Sene - Ý Devriyesinde 30 Aðustos Zafer Bayramý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bu millet bir zamanlar çok zor günler yaþadý. “Hasta Adam” deyip üzerimize çullandýlar. Hastanýn yataktan kalkmamasý için onun hayat damarlarýný kesmeye kalkýþtýlar. 1. Dünya Savaþý sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaþmasý’yla yurdumuzu tamamen elimizden almaya kalktýlar. Yüzyýllardýr üzerinde baðýmsýz olarak yaþadýðýmýz, her karýþýný þehit kanlarýyla suladýðýmýz bu topraklarda hür yaþamayý bize reva görmediler. Fakat hürriyeti yemek içmek gibi temel ihtiyaçlardan biri olarak gören Türk milleti, esaret zincirine vurulmayý kabul etmedi. Her karýþ topraðý þehit kanlarýyla sulanmýþ bu aziz vatanda düþmanlarla sonuna kadar mücadele etmeyi yeðledi. 19 Mayýs 1919’da Atatürk'ün Samsun’a çýkmasýyla þanlý kurtuluþ mücadelesinin fitili ateþlendi. Atatürk’ün önderliðinde topyekûn bir Kurtuluþ Savaþý’na giriþildi. Milletimiz yedisinden yetmiþine kadar bu mücadeleye ortak oldu.


:HJ:
               M. NÝHAT MALKOÇ

     Bu millet bir zamanlar çok zor günler yaþadý. “Hasta Adam” deyip üzerimize çullandýlar. Hastanýn yataktan kalkmamasý için onun hayat damarlarýný kesmeye kalkýþtýlar. 1. Dünya Savaþý sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaþmasý’yla yurdumuzu tamamen elimizden almaya kalktýlar. Yüzyýllardýr üzerinde baðýmsýz olarak yaþadýðýmýz, her karýþýný þehit kanlarýyla suladýðýmýz bu topraklarda hür yaþamayý bize reva görmediler. Fakat hürriyeti yemek içmek gibi temel ihtiyaçlardan biri olarak gören Türk milleti, esaret zincirine vurulmayý kabul etmedi. Her karýþ topraðý þehit kanlarýyla sulanmýþ bu aziz vatanda düþmanlarla sonuna kadar mücadele etmeyi yeðledi. 19 Mayýs 1919’da Atatürk'ün Samsun’a çýkmasýyla þanlý kurtuluþ mücadelesinin fitili ateþlendi. Atatürk’ün önderliðinde topyekûn bir Kurtuluþ Savaþý’na giriþildi. Milletimiz yedisinden yetmiþine kadar bu mücadeleye ortak oldu.
     Misak-ý Millî sýnýrlarý içinde vatanýn bir bütün olduðu ve parçalanamayacaðý kanaatinden hareket edilerek çýkýlan bu çetin yolda çok büyük zayiatlar verilse de hürriyet için canýný vermeye hazýr olan Türk milleti teslim olmayý hiçbir zaman düþünmedi. Amasya Genelgesi’nin yayýnlanmasýnýn ardýndan Erzurum ve Sivas Kongreleri yapýldý. Daha sonra, 27 Aralýk 1919’da Ankara’ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920’de TBMM’yi açtý. Bu zor þartlarda millet egemenliðini tercih eden Atatürk, bu millete her zaman inandý ve güvendi.
     Önceleri düzenli ordumuz yoktu. Bir avuç gönüllünün gayretleriyle mücadele ediliyordu. Fakat bunun böyle olmayacaðýný anlayan Atatürk, düzenli ordunun bir an evvel kurulmasý kararýný aldý ve uyguladý. Ýlk baþarý, Doðu’da Ermeni çetelerine karþý kazanýldý. Daha sonra, Batý cephesinde, Yunanlýlarla, I. Ýnönü ve II. Ýnönü Savaþlarý yapýldý. Bu savaþlarda alýnan zaferler milletimizin inancýný ve kendine güvenini daha da pekiþtirdi. “Hattý müdafaa yoktur sathý müdafaa vardýr. Bu satýh, bütün vatandýr. Vatanýn her karýþ topraðý vatandaþýn kanýyla ýslanmadýkça terk olunamaz” emrini veren Atatürk, düþmanýn peþini býrakmadý. 23 Aðustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasýnda yapýlan Sakarya Meydan Muharebesi’yle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaþmasý’ndan beri ilk defa toprak kazanmaya baþlýyordu. Bu durum, zor þartlarda ölüm kalým mücadelesi veren ordunun moralini düzeltti.
     Türk ordusu kazandýkça ilerliyor, düþmanýn tahammülünü ve dayanma gücünü kýrýyordu. Sakarya Savaþý’ndan sonra, büyük bir taarruzla düþmanýn tamamen bitirilmesi planlanmýþtý. Bunun için büyük bir gizlilik içerisinde büyük hazýrlýklar yapýldý. Ordumuz Gazi Mustafa Kemal’in idaresinde, 26 Aðustos 1922’de düþmana saldýrdý. Bir saat içinde düþman mevzileri ele geçirildi. 30 Aðustos’ta düþman çember içine alýndý; sað kalanlar esir düþtü. Yunanlýlarýn ayakta duracak halleri kalmamýþtý. Yunan Baþkomutaný Trikopis de esir düþmüþtü. Bu savaþ, Atatürk'ün baþkomutanlýðýnda yapýldýðý için “Baþkomutanlýk
Meydan Muharebesi” olarak tarihe geçti. Fakat Ýzmir’in de düþmandan kurtarýlmasý gerekiyordu. Ýyice harap ve bitkin haldeki düþman, ýsrarla takip edilerek Ýzmir’de düþmana son darbe vuruldu. 9 Eylül 1922’de Ýzmir’in de alýnmasýyla yurdumuz düþmandan temizlendi.
Millet olarak bu þanlý zaferler silsilesinin son ayaðý olan “Baþkomutanlýk
Meydan Muharebesi”nin kazanýldýðý tarih olan 30 Aðustos’u Zafer Bayramý olarak kutluyoruz. O eski günleri hatýrlayýp bu bayramda daha çok kenetleniyoruz. Daha güçlü olmamýzýn ve daha güçlü kalmamamýzýn birlik ve beraberlikten geçtiðini idrak ediyoruz. Güçlü olan milletlere baþka milletlerin saldýrmaya cesaret edemeyeceðini biliyoruz. Sözlerimi Atatürk’ün zafere dair þu sözleriyle bitirirken þanlý milletimizin Zafer Bayramý'ný kutluyorum:
“Hiçbir zafer gaye deðildir. Zafer, ancak kendisinden daha büyük olan gayeyi elde etmek için gerekir en belli baþlý vasýtadýr. Gaye, fikirdir. Zafer, bir fikrin istihsaline hizmeti nispetinde kýymet ifade eder. Bir fikrin istihsaline dayanmayan zafer payidar olamaz. O, boþ bir gayrettir. Her büyük meydan muharebesinden, her büyük zaferin kazanýlmasýndan sonra yeni bir âlem doðmalýdýr, doðar. Yoksa baþlý baþýna bir zafer, boþa gitmiþ bir gayret olur.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vali Recep Yazýcýoðlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
100. Senesinde Bir Milletin Uyanýþý Yahut Samsun'dan Doðan Güneþ
Orda Bir Þehitlik Var Uzakta Yahut Harmantepe Þehitlerine
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz
Çanakkale Ýçinde Vurdular Beni!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý
Türkçenin Berrak Sularýnda…
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu
beklenen Nesil
Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Þiir]
Buz Tutmuþ Karanfiller [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Nâr - I Cehennemdir Dünya [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.