..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > Ýsa Kantarcý




24 Mayýs 2022
Aþkýn Yangýn Gözleri  
KTAP OKUYAN KIZ

Ýsa Kantarcý


Kitap oku kýzým, o halde kucaklarým seni


:EIF:

AÞKIN YANGIN GÖZLERÝ

YÝNG YANGIN GÖZLERÝ

Gece ya da günüz, her an, her nerde olursan ol seni izleyen bir göz vardýr; bunu sakýn unutma.
Sahile indim, güneþ mis gibiydi, Jartiyere Mahkum sahilinde.
Baþýmý nereye çevirsem güzel kýz, güzel kadýn, kýyamet gibi çoklar. Saatlerce ölecekmiþ gibi onlarý seyredip düþüncelere dalýp onlarca sigara içtim durdum.
Eve dönmeye karar vermiþken gözüme kumsalda oturmuþ bir genç kýz takýldý. Bu kýz yalnýz baþýna kitap okuyordu, 17, 18 yaþýnda olmalý, denizin hemen kenarýnda. Þaþtým kaldým; çünkü yüzlerce binlerce kýz, kadýn, erkek arasýnda kitap okuyan tek oydu, tek bu kýz deðerliydi, oradan ayrýlamadým, onu izlemek istedim, kumral kýz mavi kot pantolon giymiþ, omuzlarý açýkta býrakan bir giysisi var, beline montunu sarmýþ, uzun saçlarý var. Kumral kýzlarý baþka türlü severim. Arada denize, çevreye bakýyordu, uzandý, bacak bacak üstüne attý, dar kot giydiðini anladým, bacaðýnýn çizgileri güzel bir pembeydi, zarifti kýrlangýç gibi.
Bu kýz yalnýzdý, sevgilisi yanýnda olabilirdi, park gibi yerin arka tarafýnda sevgilisinin dizine yatmýþ ve onunla usul usul öpüþüp sohbet eden bir kýz görmüþtüm, ergen çocuklar, 15,16.
Karþýsýnda baþka çift kucaklaþmýþ öpüþüyordu. Bu iliþkinin sonu ne; sonu bombok tabi ki. Bitecek türde iliþkilerdir. Sahilde kör tavuk gibi gezeleyen binlerce kýz, genç adam, kadýn, ellerde cep telefonu, avanak gibi geziyorlar. Ýlginç hiçbir þey yok. Farklý hiçbir þey yok. Benim kitap okuyan kýz onlar gibi takýlmýyordu, kitap okuyordu. Mucizeydi, mucizeye bakar gibi ona bakýyordum. Çok deðerliydi benim için. Þaþmýþtým kitap okumasýna. Sanki kitap okunmasý yasak bir yerde, (okuyan giyotinle öldürülecek) Güzel kýzlarý, kadýnlarý izledim, tamam; ama bir s.k olmaz bunlardan diye isyan etmiþtim, delirmiþtim, çok sinirlenmiþtim, bu muydu hayat, böyle mi güzel insan olacaklardý, bunlardan bir bok olmaz, ne köy ne kasaba diye düþünürken kitap okuyan kýza rastlamýþtým.

Yüzünü merak ettim, baþýný çevirinde görebildim ama çok uzak, o mesafeden onu net görmek imkansýzdý. Uzun dakikalar sonra kýz toparlanýp kalkýnca bende deli bir bir merak baþladý, yüzünü görmek istedim, saçmaladýðýmý biliyordum; ama bu merak tatmin edilmeliydi, yani onu onca zaman izledim, yüzünü görmeden eve gitmek..doðru gelmedi, bu merakla yaþamak istemedim, huyumdur. Yüzlerce insan hareket halindeydi orada, kýz kalabalýkta eriyip kayboluyordu, bastým, neyse ki onu gözden kaybetmedim, tam onun önüne çýkabileceðim noktaya geçip mevzilendim, böylece tam yüzünü görebilecektim, neye benziyordu, derken az sonra tam önümden, birkaç metre karþýma geldi, saçýný kenara diðer tarafa koydu, elmacýk kemikleri çok belirgin, sivri çenesi olan bir yüzdü bu, kahverengi gözleri var, üçgen bir yüzdü bu, hep böyle suratlarý elimle koymuþ gibi bulurum nedense, o yüz tipinde bana iyi gelen bir þey var. Aþýk oldum. Ýnce bel, zarif bir vücut, güzel bir kalça, hafif göbeði var. Zarif bacaklar. O uzaklaþýrken yine onu seyretme düþüncesi baskýn geldi, ben orada çakýlý kaldým ama kalbim, ruhum ona doðru koþuyordu, içim ona doðru gidiyordu. Hayatýmdan çekip gidecekti ve on bir daha hiç göremeyecektim, felaket üzüldüm, yýkýldým, içim aðladý, ruhum, içim yandý. Onu bir daha göremeyecektim. Saatler sonra onu gördüm, bir kýz arkadaþýyla kolunda plastik oturma sandalyesiyle ilerliyordu, sahilde oturup muhabbet edeceklerdi belli ki.
Eve gidemedim, gözlerimi güzel kýzlardan kadýnlardan alamadým, saatler geçti, dün gece yolun kenarýnda rastladýðým siyah kediyi bulmak için oradaydým, yanýmda kedi kutusu vardý ve kediyi bulamamýþtým. Caným fena sýkýlmýþtý, o kediye aþýk olmuþtum.
Eve dönerken, alýþveriþ merkezinin önüne geldim, kediyi en sonra burada býrakmýþtým, bir kýz gördüm, siyah tayt giymiþti, ceylan gibi fiziði vardý. Fiziðine kapýldým, aþýk oldum. Tam yolum üzerimdeydi, giderken onu yakýndan görebilirim deyip arkasýndan ilerliyordum, minyon sarýþýn kýzýn yanýnda kýz arkadaþý vardý, kýzýn elinde bir kitap gördüm, kalýn bir kitap. Yine delice bir merak baþladý, ne tür bir kitap okuyordu, sorsam mý sormasam mý, nasýl konuþacaðým, konuþmayý becerebilecek miyim, terslerse ne ederim, düþünceler deðil; eylem aniden baskýn geldi ve zýnk diye sordum.
“Ne okuduðunuzu merak ettim, bakabilir miyim?”
Kitabý bana uzattý, siyah kitabý elime aldým.
Sarý saçlarý küt, gözlüklü, uzun sarý kirpikli, mavi gözlü bir bebek kýzdý bu.
Arka kapaðýný okudum, anlamadým, siyah kapata yazýlar zor okunuyor.
“Ýçeri ne? Fantastik bu deðil mi?”
“Fantastik.”
Kitabýn ne olduðunu okumadan anlamýþtým, sezdim.
Bir an bakýþlarýyla tam temas kurdum, inanýlmaz güzel.
Saf bakýþýna, güzel yüzüne aþýk oldum, bu bakýþ tarif edilemez güzeldi.
“Fikir ve düþünce içeren kitaplar iyidir” dedim, “40 yaþýnda bambaþka biri olacaksýn, fantastik kitaplar saçmalýktýr. Bunlar sana hayatta hiç lazým olmayacak þeyler.”
“Evet” dedi güldü.
“Evet” dedi, bana katýlarak, “yeni aldým, içeriðini bilmiyorum.”
Tatlý bir ses tonu var.
“Ben yazarým, ondan sordum.”
“Yaaa öyle miii, adýnýz nedir?”
“Ýsa Kantarcý; hakkýmda internette düzgün þeyler bulamazsýn.” (ara vermeden paylaþtýðým çok seksi, dövmeli genç kýz, kadýn fotoðraflarýný görünce þok geçirmesin diye dedim bunu)

“Kaç yaþýndasýn?”
“12
“Adýn ne?”
“Deren.”
Diðer kýza sordum.
“Yaðmur” dedi. Esmer, çok kýsa, çok zayýf, yüzünde sivilce izleri vardý.
Hemen býraktým sohbeti: “Hoþça kalýn” deyip.
Yapacaðým konuþmayý, neler söyleyeceðimi önceden hiç belirlememiþtim, þýrak diye, þýpsevdi biçiminde yýldýrým hýzýyla girmiþtim olaya. Neyse ki iþi çok güzel biçimde noktalamýþtým.
Acayip sevindim.
Bir bebek kýzýn ruhuna bir þey ekmiþtim, tohumlar.
Þaþkýndým, onca yüzlerce insan içinde… sadece 2 kýz ve biri 12 yaþýnda… 12 yahu…
Yüzlerce binlerce yavan, boþ, faydasýz kalabalýk…

Amerika’da, Avrupa’nýn bir sahilinde olsak sahilde cümbüþ olur, cayýr cayýr kitap okuyan insanlar, dans edenler, top oynayanlar, gösteriler, yüzlerce þamata, spor yapanlar, yoga… kitap, gazete, dergi okuyanlar, bir þey yapanlar… bizde ise çok yavan bir kalabalýk, renksizlik. Geliþmemiþlik. Parýltýsýzlýk. Fransa sahillerinde, parka bir gidin, kitap okuyan onlarca insan görürsünüz, bizim buralarda iki taneye rastlarsanýz mucizedir.

Yine anladým ki ergen kýzlara yönelik yazmalýyým, genç kýzlar, ne güzellik, ýþýk varsa tek onlarda var ve diðerleri kaybedilmiþ, kaybolmuþ, anlamaz ve farkýna varamaz, onlar ölmekten beter dünyalarýnda kendilerini prenses ilan etmiþler. Kendilerini çekip çekip duruyorlar cep telefonlarýyla.

Anladým ki; gece ya da günüz, her an, her nerde olursan ol seni izleyen bir göz vardýr; bunu sakýn unutma.
Biraz kitap oku, nitelikli yaþa!
Tabi ruhumu verdiðim diðer yüzlerce kýz, kadýn…onlar kitap okumadýklarý için deðersiz deðiller elbette; ama ölümcül acil durumlarda çýkýþý gösteren levhalarý göremeyecekler hayatlarý cehenneme döndüðünde.
Zehirli akreplerle vakit geçiren dara düþtüðünde kartal gibi mücadele etmeyi, daðýn zirvesine doðru uçmayý nasýl bilsin!


Ýsa Kantarcý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Teneke Surat
Kimseyle Vuruþmayýn
Aþk Uðruna
Yolda Bir Aile
Biz Evlensek mi?
Ýki Yalnýz
Av Partisi
Sevgiliyle Ýlk Buluþma
Aþk Birdenbire Olur
Evlenmek Ýçin Hizmetçi Ruhlu Kýz Arayan Erkekler

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atlar ve Ýnsanlar (Seviþenler Ýçin)
Saplantýlý Aþk ve Yapayalnýz Günler
Genç Kýzlarýn Ýç Dünyasý ve Dýþardakiler
Tramvay Eleþtirisi: En Azýndan Bir Sýðýr Bilinci
Kara Þimsek ve Kardeþleri
Bir Kýzla Bir Erkeðin Dostluðu
Bazý Kýzlar Çok Deðerlidir
Eski Siyah Mersedes
Mazot Ýçtim; Ama Yanlýþlýkla.
Ýnsan Karanlýk Bir Hisle Baþ Baþa Kalýnca

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýzý Aldým Çýrýlçýplak [Þiir]
Hayraný Olduðum Tek Þey [Þiir]
Þimdi Yak Bir Sigara [Þiir]
Seni Mutlu Edeceðim [Þiir]
Bir Kedi Bir Fikir Meme [Þiir]
Bir Kadýnýn Geliþim Süreci [Þiir]
Bir Kývýlcým Seni Kurtarýr [Þiir]
Birds And Girls [Þiir]
Onun Sýrtýný Hayal Ediyorum [Þiir]
S. Kiþmek ve Hayaletli Evler [Þiir]


Ýsa Kantarcý kimdir?

yazar

Etkilendiði Yazarlar:
jack london


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsa Kantarcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.