..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




27 Ekim 2018
Akp Neden Hep Kaznýr ve Kazanacak?  
Siyasetin Yalan Olduðuna Ýnanan Kiþi ve Toplumlar, Geçek Siyaseti Kaldýramazlar.

Cemal Zöngür


O günün koþullarýna göre her yönüyle tamamen yozlaþmýþ Osmanlý enkazýndan, Batýlýlarýn askeri, maddi ve düþünceleri doðrultusunda ancak yeni Osmanlý anlayýþý oluþturabildiler. Bunun çimentosu ise yine Ýslamcýlýk, devþirme Türk Milliyetçiliði, sahte laiklik ve sahte sosyal demokratlýk olmuþtur.


:IFD:


Tüm olumsuzluklara raðmen bazen bizde de doðrular ifade edilir. Hani derler ya yiðidi öldür hakkýný yeme. Adalet ve Kalýnma Partisi'ni (AKP) her ne kadar sevmesek de, her seçimde büyük bir çoðunluk saðladýðýný kabul etmemiz gerekiyor.

Çoðu muhalif kiþiler seçimlerde hýrsýzlýk yapýlýyor, ondan bu kadar fazla oy aldýðý belirtilse de hýrsýzlýðýn varlýðý doðru ama, bu kadar fark yaratacaðýna ben hiçbir zaman inanmadým, inanmýyorum da.
Çünkü AKP Türkiye toplumunun niteliklerine en uygun gelen Ýslami siyaseti açýk þekilde yürütüyor ve halkta bundan memnun. Diðer partilerse tüm ifadelerinde sürekli Ýslam ve sözde Türk Milliyetçiliði yapsalar da, gerçek pratiklerinde bütün kültürleri yozlaþtýran bir özelliðe sahipler.

O zaman þöyle bir soru akýllara geliyor. Diðer partiler Türkiye toplumunun niteliðini bilmiyor mu, ya da gerçekten bunlar þeriata karþý mýdýr? Bu sorularýn cevabýný doðru vermek için, Osmanlý ve Cumhuriyetin temel ideolojisine bakmak yeterli olacaktýr.

Osmanlý ve Cumhuriyet'in siyasal tarihine geçmeden önce, bir haftadýr gündemde tartýþýlan “ANDIMIZ” konusu, aslýnda tüm gerçeklerin cevabý niteliðinde. Kim ne þekilde düþünürse düþünsün, ANDIMIZ her yönüyle iðrenç, aþaðýlýk, bir o kadar geri faþist ve bilim dýþýlýktan baþka bir þey deðildir.

CHP ve MHP ANDIMIZLA halkýn daha iyi Milliyetçileþeceðini düþünüp okunmasýndan yana olurken, AKP bunun Ýslam ümmetçiliðine zarar verdiði endiþesiyle okutulmasýna karþýdýr. AKP'nin ANDIMIZI kaldýrmasýný kimse demokratlýk olarak düþünmemeli.

Türkiye'deki siyasi partiler içerisinde, Halklarýn Demokratik Partisi'ni, (HDP) düzen partilerinden ayrý deðerlendirmek gerekir. Çünkü HDP söz konusu olduðunda, mevcut partiler her konuda birleþerek, HDP'yi yok etmek için tüm güçleriyle saldýrdýrmaktadýrlar.

Diðer düzen partileri, arkalarýndan sürükledikleri kitlenin niteliklerini çok iyi biliyorlar, hatta toplumu mevcut yapýya getiren kendileri. Onun için kim iktidar olmuþ olmamýþ çok da önemli deðil. Tek amaç mevcut çað gerisi devlet düzeninin devam etmesi ve kendilerininde direkt veya dolaylý söz sahibi olmalarýdýr. Peki o zaman sorun nerede?

Osmanlý'da dahil Türkiye Cumhuriyetinin kuruluþundan günümüze kadar, sürdürülen siyasi ideoloji baðýmsýz þekilde analiz edildiðinde, Anadolu halklarýnýn gerçek kültürüne dayanan siyasi bir teorinin olmadýðý rahatlýkla anlaþýlacaktýr.

Bir kere Osmanlý arkasýnda büyük bir yozlaþtýrýlmýþ halk ve kültür enkazý býraktý. Bu enkaz içerisinde Ýslam dýþý düþünen demokrat ya da solcu kiþiler parmakla sayýlacak kadar azdý. Ve bunlarýn Anadolu'nun genelinde siyaset yapacak maddi ve askeri güçleri bulunmuyordu, bugünde ayný durumdalar.

Doðal olarak tüm iþler yine Osmanlý'nýn enkazý içerisinden çýkan Ýslamcý ve devþirme Türkik Milliyetçilere kalmýþtýr. Söz konusu Türkik Ýslam anlayýþý, Batýlý emperyalist devletlerin yardým ve yönlendirmesiyle, yeniden toparlanma imkaný elde etmiþ oldu.

Ve Anadolu'yu yeniden þekillendiren Ýslamcý Türkik Milliyetçiler, bilindiði gibi önce Ýttihat ve Terakki (ÝT) çatýsý altýnda idiler. Bu mantýða Batýlýlarýn sýcak bakmamasý sonucunda, Halk Ocaklarý ve arkasýndan Cumhuriyet Halk Fýrkasý, (CHF) daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çatýsý altýnda toplandýlar.

Ýslamcý ve Türkik Milliyetçiler hep birlikte yeniden var olmak için mevcut olanaklarý deðerlendirirken, Avrupalý devletlerin desteðinin onurlarýný zedeleyeceðini akýllarýna getirmek istemediler. Çünkü baþka türlü var olmalarý mümkün deðildi.

O günün koþullarýna göre her yönüyle tamamen yozlaþmýþ Osmanlý enkazýndan, Batýlýlarýn askeri, maddi ve düþünceleri doðrultusunda ancak yeni Osmanlý anlayýþý oluþturabildiler. Bunun çimentosu ise yine Ýslamcýlýk, devþirme Türk Milliyetçiliði, sahte laiklik ve sahte sosyal demokratlýk olmuþtur.

Mevcut ideoloji CHP öncülüðünde 1945'lere kadar birlikte yürütüldü. Uluslararasý tehlikenin tamamen geçtiðini gören Ýslamcýlar ve sözde Milliyetçiler, bu çatý altýndan ayrýlma kararý almýþlardýr.

CHP'nin yarý Ýslamcý, yarý Milliyetçi, sahte laik ve sahte sosyal demokrat anlayýþýyla, Ýslam'ýn yozlaþtýðýný düþünerek kendilerine has partilerini kurarlar. Söz konusu siyasi anlayýþlara makam, mevki, kariyer ve üstünlük ukalalýðý da eklenince, çok fazla birlikte yürümeleri zaten mümkün deðildi.

Bilindiði gibi önce Demokrat Parti, (DP) daha sonra Adalet Partisi, (AP) Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) ve Milli Selamet Partisi (MSP) þeklinde, herkes kendi Ýslamcý þeriat ve Türkik ýrkçý anlayýþýný, yeni bir düþünceymiþ gibi ifade ettiler.

Daha sonra ortaya çýkýp yok olanlar ve günümüzdeki CHP'de dahil mevcut tüm partiler, eski ikilemci düþüncelerinde bir milim deðiþmedikleri için, bunlarýn tek derdinin makam ve maddiyat olduðuna kanaat getirdi halk.

Ýktidar olduklarý dönemlerde toplumun temel sorunlarýný çözmeyip sürekli savsakladýlar. Ayný þekilde Batý karþýtý politikalarýndaki samimiyetsizlikleri giderek açýða çýkmýþ oldu. Güvensiz ve umutsuzluk içerisinde býrakýlan halk, düþünce ve politikasýnda bütünlük gösteren, ayný zamanda halka daha sýcak yaklaþan AKP'ye yönelmiþ oldu böylece.

Eðitimin niteliksiz ve toplumun kültürsüzlüðü sürekli yeni Osmanlýcýlýk arayýþýný öne çýkarmaktadýr. Bu düþünceye uygun hareket eden siyasi parti olarak AKP'yi görmüþtür halk. Ve AKP istisnalarýn dýþýnda her politikasýný gizlemenden açýk bir þekilde sürdürüp, halkýn bazý özel sorunlarýyla direkt ilgilenmesi, büyük bir güven duygusu uyandýrmýþtýr.

AKP; mevcut siyasi partilerin eski ikilemci ve net bir düþünce ortaya koymadýklarýný iyi görüp, bunu çok ustaca kullanýyor. Ve Ýslami þovenizmle açýktan þeriatçýlýk adýmlarý armasýyla, halkýn bugüne kadar göremediði pratiklerle daha inandýrýcý görünmektedir.

Diðer taraftan gerçekten AKP vb. anlayýþlara karþý olan sol ve sosyalistler ise, hem maddi ve askeri açýdan hem de siyasi düþüncelerinde, Kemalizmin sahte ulus ve laikliðini aþamadýklarý için, AKP gibi partilerin þansýný artýrýyor.

HDP ise Kürt sorunu baþta olmak üzere, Aleviler ve ezilenlerin yanýnda olan siyasi düþüncesi yüzünden, Türkiye'nin diðer bölgelerinde ve halkýn çoðunluðunun gözünde ayrýlýkçý ve düþman olarak anlaþýlýyor.

Kimine göre Kürt milliyetçisi, kimine göre sosyalist, kimine göre ise Alevici olarak deðerlendirilmesi, Türkiye genelinde oy almasýný engellemektedir. Türkiye toplumunun çoðunluðu uluslaþmayý, uluslarýn kendi kaderlerini tayin hakký ve gerçek demokrasi hakkýnda bilgisiz olmalarý, HDP gibi sosyalist düþüncelerin iþini oldukça zorlaþtýrmakta.

Bu yüzden her yönüyle niteliksizleþmiþ toplum CHP'yi laik ve ilerici, Ýslam'a en sadýk parti olarak da AKP'yi görmesi, bütün demokratik siyasi kanallarý týkamaktadýr. Ve toplumun bu niteliksizliði yüzünden AKP sürekli kazanmaya devam edecek.

Þayet bir sürpriz olmazsa çok yakýnda Osmanlý Þerri Cumhuriyeti rahatlýkla ilan edeceði günler fazla uzak deðil. Özetlenerek anlatýlan nedenlerden dolayý, AKP hep birinci partidir. Yoksa malum kiþilerin usta politikacý ve gerçek bir teoriye sahip olduklarýndan deðil.


Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.