..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Ömer Faruk Hüsmüllü




23 Kasým 2016
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Öðretmenler her fýrsattan istifade ederek halka koþmalý, halk ile beraber olmalý ve halk, öðretmenin çocuða yalnýz alfabe okutur bir varlýktan ibaret olmayacaðýný anlamalýdýr. 07.071927, Dolmabahçe Sarayý, Ýstanbul Öðretmenler Heyetine Demeç.


:CABE:




Atatürk, öðretmenlere önem verirdi; Türkiye'ye, Türk insanýna onlarýn þekil vereceðine ve onlar sayesinde muasýr medeniyet seviyesine ulaþýlacaðýna inanýrdý. Öðretmenler hakkýnda aþaðýdaki sözleri, bu görüþümüzü doðrulamaktadýr.

BAÞÖÐRETMEN ATATÜRK DÝYOR KÝ:
• Dünyanýn her tarafýnda öðretmenler insan topluluðunun en özverili ve saygýdeðer unsurlarýdýr.01. 03. 1923.
• Yeni kuþak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öðretmenler topluluðundan ve onlarýn yetiþtirecekleri öðretmenlerden alacaktýr.(1924)
• Öðretmenler!… Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafýzlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiþtirmek sizin elinizdedir. 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Öðretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öðretmen ve eðitimcilerini, sizler yetiþtireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktýr…25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Öðretmenler! Erkek ve kýz çocuklarýmýzýn, ayný suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olmasý mühimdir. Memleket evlâdý, her öðrenim aþamasýnda ekonomik hayatta verimli, etkili ve baþarýlý olacak surette donatýlmalýdýr. 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdaný hür, irfaný hür” nesiller ister. 25.081924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Sizin baþarýnýz, Cumhuriyetin baþarýsý olacaktýr.
• Milletleri kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir. Öðretmenden, eðiticiden mahrum bir millet henüz millet namýný almak yeteneðini elde edememiþtir. Ona basit bir kütle denir, millet denmez. 14.10.1925, Ýzmir Erkek Öðretmen Okulunda.
• Öðretmenler her fýrsattan istifade ederek halka koþmalý, halk ile beraber olmalý ve halk, öðretmenin çocuða yalnýz alfabe okutur bir varlýktan ibaret olmayacaðýný anlamalýdýr. 07.071927, Dolmabahçe Sarayý, Ýstanbul Öðretmenler Heyetine Demeç.
• Öðretmenler; yeni nesli Cumhuriyetin fedakar öðretmen ve eðitimcileri sizler yetiþtireceksiniz, yeni nesil, sizin eseriniz olacaktýr. Eserin kýymeti, sizin becerinizin ve fedakarlýðýnýzýn derecesiyle orantýlý olacaktýr. Cumhuriyet: fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafýzlar ister. Yeni nesli, bu özellik ve yetenekte yetiþtirmek sizin elinizdedir.
• Öðretmenler! Erkek ve kýz çocuklarýmýzýn, ayný þekilde bütün öðretim basamaklarýndaki eðitimleri uygulamalý olmalýdýr. Yurt evladý, her öðrenim basamaðýnda, ekonomik hayatta baþarýlý, iz býrakan, eser sahibi olacak þekilde bilgilerle donatýlmalýdýr. Ulusal ahlâkýmýz, çaðdaþ esaslarla ve hür fikirlerle artýrýlmalý ve takviye olunmalýdýr. Bu çok mühimdir, bilhassa nazarý dikkatinizi çekerim….Sizin baþarýnýz Cumhuriyetin baþarýsý olacaktýr.
• Arkadaþlar! yeni Türkiye’nin birkaç yýla sýðdýrdýðý askeri, siyasi, idari inkýlâplar sizin, sayýn öðretmenler, sizin sosyal ve fikri inkýlâptaki baþarýnýzla pekiþtirilecektir. Hiçbir zaman hatýrlarýnýzdan çýkmasýn ki, Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdaný hür, irfaný hür “nesiller ister. (1924, Ankara) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 178 -179)
• Okullarda öðretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, ülke çocuðunun, o görevi kendine hem bir meslek, hem bir ülkü sayacak üstün ve saygý deðer öðretmenler tarafýndan yetiþtirilmesini saðlamak için öðretmenlik, diðer serbest ve yüksek meslekler gibi, aþama aþama ilerlemeye ve her halde zenginlik saðlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanýn her tarafýnda öðretmenler, insan toplumunun en öz verili ve saygý deðer unsurlarýdýr. (1923, Ankara) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. I, s. 317)
• Ulusa gideceði yolu gösterirken dünyanýn her türlü ilminden, keþiflerinden, geliþmelerinden yararlanalým, ama unutmayalým ki, asýl temeli kendi içimizden çýkarmak zorundayýz. (1923, Konya) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 145)
• Uluslarý kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir. Öðretmenden, eðiticiden yoksun bir ulus henüz ulus adýný almak yeteneðini kazanmamýþtýr. Ona basit bir kitle denir, ulus denemez. Bir kitle ulus olabilmek için mutlaka eðiticilere, öðretmenlere gereksinim duyar. (1925, Ýzmir) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, Ankara, s. 243)
• Öðrenci ne yaþta ve sýnýfta olursa olsun, onlara geleceðin büyükleri gözüyle bakacak ve öyle davranacaksýn.(1930)
• Uydurma öyküler ve boþ düþünceler kafalardan tamamen çýkarýlacaktýr. Onlar çýkarýlmadýkça beyinlere gerçeðin nurlarýný sokmak olanaksýzdýr. (1925, Kastamonu) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 224)
• Eski hocalar nasýl dini esastan egemen olmuþlarsa öðretmenler de bilim esasýndan kazanmaya baþladýklarý egemenliði sonuçlandýrsýnlar. Bununla öðretmenlik mesleði gerçek yücelme devrine dahil olacaktýr.
• Öðretmenler her fýrsattan istifade ederek halka koþmalý, halk ile beraber olmalý ve halk, öðretmenin çocuða yalnýz alfabe okutur bir varlýktan ibaret olmayacaðýný anlamalýdýr. (1927, Ýstanbul) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, 1997, s. 266)
• Bahçesinde çiçek yetiþtiren adam çiçekten bir þey bekler mi? Adam yetiþtiren adam da, çiçek yetiþtirendeki hislerle hareket edebilmelidir. Ancak bu þekilde düþünen ve çalýþan adamlardýr ki memleketlerine ve milletlerine ve bunlarýn geleceklerine faydalý olabilirler. Bir adam ki, memleketin ve milletin saadetini düþünmekten daha fazla kendini düþünür, o adamýn deðeri ikinci derecededir.
• En mesut olanlar, hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasýný tercih edecek karakterde bulunanlardýr. Herkesin kendine göre bir zevki vardýr. Kimi bahçe ile meþgul olmak, güzel çiçekler yetiþtirmek ister. Bazý insanlar da adam yetiþtirmekten hoþlanýr.
• Öðretmenler! Cumhuriyet, fikren, bilimsel, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek sicilli korucular ister. Yeni kuþaðý bu nitelik ve yetenekte yetiþtirmek sizin elinizdedir. 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Öðretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öðretmen ve eðitimcilerini, sizler yetiþtireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktýr… 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Öðretmenler! Erkek ve kýz çocuklarýmýzýn, ayný suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olmasý mühimdir. Ülke çocuðu, her öðrenim aþamasýnda ekonomik yaþamda verimli, etkili ve baþarýlý olacak surette donatýlmalýdýr. 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdaný hür, irfaný hür” nesiller ister. 25.081924, Muallimler Birliði Kongresi Üyelerine.
• Sizin baþarýnýz, Cumhuriyetin baþarýsý olacaktýr. 25.08.1924, Öðretmenler Birliði Üyelerine.
• Uluslarý kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir. Öðretmenden, eðiticiden mahrum bir Öðrenci her ne yaþta ve sýnýfta olursa olsun, onlara geleceðin büyükleri gözüyle bakacak ve öyle davranacaksýn. (1930)
• Dünyanýn her tarafýnda öðretmenler insan topluluðunun en fedakar ve saygýdeðer unsurlarýdýr. 01. 03. 1923.
• Yeni kuþak; en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öðretmenler topluluðundan ve onlarýn yetiþtirecekleri öðretmenlerden alacaktýr. (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düþünceleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, Ankara, s.129)
• Öðretmenler her fýrsattan istifade ederek halka koþmalý, halk ile beraber olmalý ve halk, öðretmenin çocuða yalnýz alfabe okutur bir varlýktan ibaret olmayacaðýný anlamalýdýr. 07.071927, Dolmabahçe Sarayý, Öðretmenler Heyetine Demeç.
Derleyen: Ömer Faruk Hüsmüllü



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri
Kavimler Göçü ve Sonuçlarý
Atatürk'ün Türk Dili ve Türk Milleti Hakkýndaki Sözleri
Sakýp Sabancý'yý On Dört Sene Önce Kaybettik
Birlik Olmazsak Tek Ok Gibi Kolayca Yeniliriz
Atatürk’ün Kronolojik Hayatý
Atatürk’ün Bilim ve Fen Hakkýndaki Söyledikleri
Atatürk ve Sözleri Ýle Ýlgili Faydalanýlabilecek "Kaynaklar"
Atatürk’ün Kadýn Ýle Ýlgili Sözleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Atalardan Özlü Sözler
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Oruç Baba"nýn Kýssadan Hisseleri - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.