..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Görüþ ve Eleþtiriler > Ömer Faruk Hüsmüllü




3 Nisan 2015
Bir Aný Defteri Buldum’dan Seçmeler…  
Ömer Faruk Hüsmüllü
2011 yýlýnýn Nisan ayýnýn ortalarýnda bir gün, internetten gelen bir mesaj beni, çok etkiledi. Çünkü mesaj, bu öykü ile ilgiliydi. Gerçi bugüne kadar ayný konuda onlarca mesaj almýþtým, ama sanýrým bu farklý. Evet, “Bir Aný Defteri Buldum” baþlýklý öyküm çok sayýda okuru çeþitli açýlardan etkilemiþ ve bazýlarý da duygularýný mesaj yazarak anlatmak istemiþlerdi:


:AIGC:




Geçen gün, Bayazýt’taki Sahaflar Çarþýsý’ný dolaþmaya gittim. Eski kitaplar satan bir dükkâna girdim. Çöp iþiyle uðraþmayý severim de...

Söylemiþ miydim? Bit Pazarlarý benim en gözde gezi yerlerimdir.

O dükkânda eski kitaplarý karýþtýrýrken 1970’li yýllarda bankalarýn eþantiyon olarak daðýttýklarý küçük not defterleri vardý -þimdi ajanda dedikleri þey- iþte ondan bir tane gördüm. Çok kirli bir þeydi. Burada kitaplarýn arasýnda olmasý tuhafýma gitti.

***

13 Kasým 1970

“Hemen hemen bir ay geçti, ben bir tek kelime bile yazamadým. Oysa bu bir aylýk süre benim hayatýmýn en hareketli günlerini yaþadýðým bir dönem oldu. Doðrusu mutluydum ve neþeden uçuyordum adeta. Bu nedenle belki de günlerin nasýl geçtiðini anlamadým.

O geceden sonra Necip’le aramýzda bir yakýnlýk doðdu. Ona baðlandým ve onu sevdiðimi anladým. Bazen buna hakkým olmadýðýný, sevmemem gerektiðini düþünüyordum. Çünkü annemin ve ablamýn davranýþlarý beni korkutuyordu. Baþkalarý nasýl düþünür bilmem; ama annemin yaptýðýný bir fahiþelik olarak deðerlendiriyordum. Buna raðmen bir süre sonra bir fahiþenin kýzý olduðumu unuttum.

**

Defterin sonuna yaklaþtýk. Bu kýsýmda yýrtýlmýþ sayfalar olduðu anlaþýlýyor. Çünkü defterin ciltli kýsmýnda parçalarý kalmýþ. Bu tip defterler birer minik ajanda olduklarý için, tarih sýrasýna bakýldýðýnda da bunu anlamak mümkün.

Acaba Sibel bu sayfalara ne yazmýþtý ve neden yýrttý? Yoksa ileride okuduðunda kendisini bile rahatsýz edecek bir þeyler mi karalamýþtý? Sorular çoðaltýlabilir, ama biz defterin son sayfalarýný aktaralým:

**



1 Mayýs 1971

“Her þey bitti... Ben Kenan Mantar’ýn karýsý Sibel Mantar, karnýmda taþýdýðým çocuðumun babasýyla, ama gerçek babasýyla evlendim. Bir kaç gün önce hamile karnýmla giydiðim o bembeyaz gelinliðin bile bana yakýþmadýðýný ve oradaki insanlarýn riya dolu, alay dolu bakýþlarýný hiç unutamýyorum.

**



2011 yýlýnýn Nisan ayýnýn ortalarýnda bir gün, internetten gelen bir mesaj beni, çok etkiledi. Çünkü mesaj, bu öykü ile ilgiliydi. Gerçi bugüne kadar ayný konuda onlarca mesaj almýþtým, ama sanýrým bu farklý.

Evet, “Bir Aný Defteri Buldum” baþlýklý öyküm çok sayýda okuru çeþitli açýlardan etkilemiþ ve bazýlarý da duygularýný mesaj yazarak anlatmak istemiþlerdi:

“-Defteri bana gönderir misiniz?”

“-Merhaba, ben Sibel! Yýllar sonra defterime kavuþacaðým için çok sevinçliyim. Lütfen, defteri götürdüðünüz kitapçýnýn adresini veriniz!”

“-Baþkasýnýn özel yaþamýný deþifre etmenizi kýnýyorum.”

“-Bu öyküdeki olaylar gerçek mi, yoksa hayal ürünü mü?”

“-1970’li yýllarda bu tür olaylarýn yaþanmýþ olmasýný hayretle karþýladým.”

“-Defteri ben bulmuþ olsaydým, götürüp kitapçýya býrakmazdým. Belki bir gün sahibi çýkar ve defterini alýrdý.”

Þeklindeki ifadeler, gelen bazý mesajlarýn içinde yer alýyordu.

**

Ancak son mesaj bana “Acaba bunca yýl sonra, Sibel ortaya mý çýkacak?” sorusunu sordurmuþtu. Lafý uzatmadan mesajý aynen veriyorum:

“Ömer Bey merhaba! Ben öykünüzde söz ettiðiniz Sibel. Tabii gerçek adýmýn Sibel olmadýðýný siz de biliyorsunuz, ben de. Size, defterimdeki anýlarý yayýmlarken gerçek adýmý kullanmadýðýnýz için teþekkür ederim.

Bu öyküyü, ilk defa internette dört sene önce okumuþtum. Bu zaman zarfýnda size yazýp yazmamak hususunda defalarca karar deðiþtirdim. Yazýp da göndermediðim mesajlarýn sayýsý oldukça fazladýr. Bugün ise bütün cesaretimi toplayarak yazmaya karar verdim.

Önce neden yazmaktan çekindiðimi açýklayayým: Geçen hafta on sekiz yaþýna basan bir kýzým var. Onun benim geçmiþimi bilmesini istemiyorum. Etkilenebilir, belki de utanabilir. Hâlâ size yazmakla iyi mi, kötü mü yaptýðýmý o yüzden düþünüyorum.

Her þeye raðmen neden yazdýðýmý da þöyle anlatayým: Bu öykünün yarým kalmasýna gönlüm razý olmadý. Yaþanan olaylar geride birçok soru iþareti býrakmýþ gibi duruyor. Bu öyküyü okuyan insanlarýn bu sorularýn cevaplarýný da bilmeleri gerektiðini, dahasý buna haklarý olduðunu düþünüyorum.

Öykünün devamýný size anlatacaðým. Sýrrýmý kimseye vermeyeceðinizden eminim. Lütfen yanlýþ anlamayýn, size bir güvensizlik olarak da yorumlamayýn; ama içimdeki kuþkuyu bir türlü tam olarak atamýyorum.

Kendimden emin olunca size tekrar yazacaðým. Selamlar. Sibel”

***



Son görüþmemiz deðilmiþ. Çünkü Pazar günü, Sibel beni aradý. Öðleden sonra müsaitsem hastaneye gelebileceðimi söyledi; ayrýca önceki konuþmamýzla ilgili yazdýklarýmýn çýktýsýný alýp ona götürmemi istedi.

Hastaneye geldiðimde, müracaattaki görevlilerin nasýl davranacaðý konusunda zihnimde sorular vardý. Bir öncekinin tam aksine çok iyi davranarak endiþelerimi yok ettiler.

Sibel, önce yazdýklarýmý okumamý rica etti. Okudum.

------

Ürün Açýklamasý

Yazarý : Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ

Boyut : 14.0x21.0

Sayfa Sayýsý : 108

Basým Tarihi : 2013-11

Kapak Türü : Ciltsiz

Kaðýt Türü : 2. Hamur

Dili : Türkçe

Yayýn Yönetmeni : Nihat Polat

Sayfa Düzeni : Gülcem Oflaz Mýrýk

Kapak Tasarýmý : Arzu Demir

**

EDÝTÖRDEN:

"Dostoyevski'nin Beyaz Geceler'i, Andre Gidé'in Pastoral Senfoni'si ya da Hemingway'in Yaþlý Adam ve Deniz'i, bütün bu içimize iþleyen kýsa yapýtlar güçlerini hafifliklerinden ve sâdeliklerinden alýyor. Onlarý derinleþtiren ve dokunaklý bir hâle getiren hafifliðe ve duruluða yazarýmýzýn üslûbu da ustalýkla yaklaþýyor ve ortaya ikindi sessizliðinden yapýlmýþ gibi duran bir metin çýkarýyor. Bir genç kýzýn kayýp gün(lüð)ünden yola çýkýp yaþamýn bizi bir ýþýða boðan bir kör karanlýkta býrakan gerçeðini içimizde þiddetle duyumsattýrarak bize bir yaþamöyküsü anlatýyor. Post-modernist bir kurmaca mý yoksa bir yaþamöyküsünün aktarýmý mý bilmiyoruz. Bildiðimiz þu ki, bu kitapta gerçeði de kurmacayý da aþan bir yaþamöyküsü var..."

Editör : Ý. Atilla Kýlýçlý




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn görüþ ve eleþtiriler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Ücretsiz 3 Kitap
Zararýna 3 Kitap (Roman) Sadece…. ,
Sokrat Kapýnýzý Çalarsa
Gençler Kadýköy Belediyesi 6. Kadýköy Kitap Günleri'ne Davetlisiniz
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý’ndan Seçmeler

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.