..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




5 Temmuz 2014
Cep Telefonu Mesajlarýndan Gýna Geldi  
Kâmuran Esen
Teknolojik geliþmeler yüzünden, her eve giren internet, her elde bulunan cep telefonlarý yüzünden kimseden kaçamaz, kendimizle baþ baþa kalamaz, istemediðimiz kiþilerle iletiþim halinde olma mecburiyetinden kaçamaz olduk. Yerinde ve gerektiði gibi kullanýlmadýðý için, haberimiz olmadan sosyal paylaþým aðlarýnda boy gösteriyoruz. Cenazede aðlarken, düðünde oynarken, hatta neredeyse kaþýnýrken bile görüntüleniyoruz. Nerde, ne zaman, ne yaptýðýnýz meydanda. Ya ben paylaþmak istemiyorsam? Ama size soran yok ki.


:AEJG:
Teknoloji bizi öylesine sarýp sarmaladý, hayatýmýza öylesine girdi ki; bazen insana “Yerin dibine girsin böyle teknoloji” dedirtiyor. Teknolojik geliþmeler yüzünden, her eve giren internet, her elde bulunan cep telefonlarý yüzünden kimseden kaçamaz, kendimizle baþ baþa kalamaz, istemediðimiz kiþilerle iletiþim halinde olma mecburiyetinden kaçamaz olduk. Yerinde ve gerektiði gibi kullanýlmadýðý için, haberimiz olmadan sosyal paylaþým aðlarýnda boy gösteriyoruz. Cenazede aðlarken, düðünde oynarken, hatta neredeyse kaþýnýrken bile görüntüleniyoruz. Nerde, ne zaman, ne yaptýðýnýz meydanda. Ya ben paylaþmak istemiyorsam? Ama size soran yok ki.

Ýki tane edebiyat sitesinde yazýyorum, yazýlanlarý okuyorum. Elbette çok þey öðreniyorum, kendimi geliþtiriyorum yazma adýna. Ancak, siteye girdiðimde; hangi yazarýn hangi yazýsýný okuduðum, sitenin alt bilgilerinde görünüyor. Belki de sitenin güvenliði ve ciddiyeti adýna getirilen bir düzenlemeyle; siteye ne zaman giriþ yaptýðýnýz, ne zaman çýkýþ yaptýðýnýz, hangi yazarýn sayfalarýnda dolaþtýðýnýz, þu anda sitede ne yapýyor olduðunuz anýnda görünüyor. Bu da “ izleniyorum” veya “ biri beni gözetliyor” hissi uyandýrýyor.

Ya cep telefonu mesajlarýna ne demeli? Telefonunuz her an cýrt cýrt ötüp duruyor çekirge gibi. Ýnanýn bana gýna geldi. Her an sizi dürtüp duran, uykunuzdan uyandýran, ya da konuþmanýzý bölmek isteyen bir münasebetsiz gibi. Belki önemli bir mesajdýr diye, açýp okumadan yapamýyorsunuz. Toplantýda, yemekte, iþ ortamýnda, uykuda, kýsacasý her ortamda ve her durumda mýzýrdayan bi bebek gibi, telefon mesajý uyarýsý sesi susmak bilmiyor. Mesaj gönderenlerin birçoðunu tanýmýyorsunuz bile. Ama onlar sizin telefon numaranýza çoktan ulaþmýþlar ve listelerine girmiþsiniz. Yolculuklarda, sýnýrlarý içine girdiðiniz hemen hemen her yerleþim birimine ait mesajlar alýyorsunuz. Bazýlarý bilgilendirme amaçlý, bazýlarý reklam amaçlý. Çoðu eften püften mesaj. Bu iþin cýlký çýkmýþ durumda, deyim yerindeyse.

Gerekli- gereksiz onlarca kiþisel mesaj geliyor sürekli. Bir milletvekili, partisinin etkinliklerini size mesaj yoluyla iletiyor ikide bir. Bana ne senin partinin etkinliðinden? Biri, sayýn baþbakanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn Cumhurbaþkaný adaylýðýný müjdeliyor. “Hayýrlý olsun” muþ. Perþembenin geleceðinin çarþambadan, hatta ta pazartesiden belli olduðu bir zamanda, ne gerek var bu mesaja? Üstelik medya ne güne duruyor? Millet son dakika haberlerini anýnda öðreniyor zaten. Baþbakanýmýzýn cumhurbaþkaný adayý olmasý, mesaj gönderen kiþi için bir mutluluk sebebi olabilir. Peki mesaj gönderilen her kiþi için ayný þeyi söyleyebilir misiniz? Sevincinizi neden kendi partililerinizle paylaþmýyorsunuz? Neden bizi rahatsýz ediyorsunuz?

Üye olduðunuz, görev üstlendiðiniz, temsil ettiðiniz parti ile ilgili haberleri; sizinle ayný görüþ ve düþüncede olmadýðýndan emin olduðunuz kiþilere göndermek, ne derece etik? Oku oku, bitmek bilmiyor. Partimiz falanca gün, filanca yerde, þu kiþinin bilmem ne durumu için, falan filan yapacakmýþ. Falanca bakan, filanca yerde bilmem ne açýlýþý yapacakmýþ. Ýyi de, bana ne? Ya da, bana mesaj çekmek için kimden izin aldýn? Neden beni rahatsýz ediyorsun? Senin partinin kuruluþ yýldönümü, seni ve partililerini ilgilendirir. Kutlama mesajýný git, onlara çek. Mesaj gönderilen her kiþi; kuruluþ yýldönümü olan partiden deðil ki. Neden zahmet edip mesaj listesi çýkarmýyorsun?

Bu mesajlardan artýk bana gýna geldi. Hele Babalar Gününde gelen mesajla, nevrim iyice dündü. Bir kadýn olarak, Babalar Günü Kutlama Mesajý almak; komik olmaktan öte, sinir bozucuydu. Hem de bir milletvekilinden. Toplu mesaj gönderme kolaylýðýndan hareketle, rehberinde bulunan kadýn- erkek herkesin babalar gününü kutlamak; her þeyden öte koca bir densizlik. Baþka bir ifadeyle de, insanlarý hafife almak. Hani “Ata et, ite ot yedirmek,” diye bir tabir var ya, aynen öyle. Madem böyle bir kutlama mesajý atacaksýn; bir zahmet listendeki kadýnlarý çýkaracaksýn, sadece erkeklere göndereceksin. Bir kadýnýn babalar gününü kutlama densizliðini göstermeyeceksin.

Yukarýda yazdýðým birkaç olay bile, beni teknolojiden soðuttu. Baþkalarýnýn hayatýma bu þekilde saldýrmasýndan nefret ediyorum. Muhatap olmak istemediðim kiþilerin yaþamýma girmesinden rahatsýz oluyorum. Teknolojik olanaklar, ancak doðru kiþilerin ellerinde olursa bir iþe yarar diye düþünüyorum.” Aklýný eþeðe verme; çeker, arpa tarlasýna gider,” hesabý; yanlýþ kiþilerin eline geçen teknolojik olanaklar, baþkalarýný iþte böyle rahatsýz eder.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: þeytan diyor ki...
Gönderen: asivemavi36 / , Türkiye
28 Temmuz 2014
nice zaman sonra sevgili öðretmenimi burada bulmak çok güzel, yazý konusu maalesef ki genel sorunumuz, tacizlerden kaçamýyoruz, bu gidiþle kaçabileceðimizi de düþünemiyorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.