..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




23 Ekim 2010
Gelecek Postasý 17 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 3 - Sanal Mevcudiyet  
Mustafa Acungil
Sanal mevcudiyet aslýnda tek baþýna birkaç yazýya konu olmayý hak edecek kadar önemli bir kavram. Basitçe söyleyecek olursam: Ýnsanýn bilinç ve bilinçaltý seviyelerde zihinsel mevcudiyetinin farklý yerlerde ayný anda olabilmesine imkan tanýyor.


:AEEH:
Çaðdaþ robotlarýn çalýþma prensiplerinin temelinde insan zekasýnýn sanal mevcudiyet yetenekleri yatýyor.

Sanal mevcudiyet aslýnda tek baþýna birkaç yazýya konu olmayý hak edecek kadar önemli bir kavram. Basitçe söyleyecek olursam: Ýnsanýn bilinç ve bilinçaltý seviyelerde zihinsel mevcudiyetinin farklý yerlerde ayný anda olabilmesine imkan tanýyor.

Ýnsanlarýn bu alandaki yeteneklerindeki farklýlýklar bir ölçüde eðitime dayalý. Ama henüz keþfedilemeyen bazý yapýsal farklýlýklar da var: Her insan ayný seviye eðitimle sanal mevcudiyette ayný seviyede baþarý saðlayamayabiliyor. Hatta eðitimin saðladýðý geliþim etkisi insandan insana çok büyük farklýlýklar gösterebiliyor.

Örneklerle konuþalým… Sanal mevcudiyette çok ileri noktalara ulaþmýþ bir insan, bir yandan fiziksel olarak uyuyor durumdayken, bilinçaltýnýn çeþitli seviyelerinde þu iþleri yapýyor olabilir:

1. Uzaktan küresel kablosuz að üzerinden baðlantý kurduðu bir mikro kamera ile dünyanýn egzotik mekanlarýndan birinde gezip buradan gelen görüntüleri uykusunda rüya gibi algýlayabilir.

2. Birbirinden farklý 3-4 konu için, bu konular ayrý ayrý yerlerde bile olsa, takip mekanizmalarýnýn kontrol sinyallerini iþleyebilir. Mesela ayný anda hem uyumakta olan çocuðunu takip eden bir sinyali, hem uzun bir seyahatten dönmekte olan eþinin otobotunun mesafe sinyallerini, hem de evinin güvenlik mekanizmasýnýn sinyallerini takip edebilir. Hatta bunlardan birinde ani ve müdahale gerektiren bir durum olduðunda bile, bu alana bilinçaltýnýn daha üst bir katmanýnda müdahale ederken, diðerlerinin sinyallerini takip etmeye devam edebilir.

3. Vücudunun çeþitli kaslarýna özel idman ritimleri gönderen bir alt iþlemi tavsiye edilmiþ rutinlere göre çalýþtýrabilir.

4. Otobotuyla gelmekte olan eþiyle sanal mevcudiyet üzerinden o akþamý nasýl ve nerede geçireceklerine iliþkin bir etkileþme kurabilir.

Öte yandan yaþanan bunca geliþmeye raðmen insanlarýn büyük bir kýsmý beynini istemli bir þekilde sadece bilinç kýsmýnda kullanabilmektedir.

Sanal mevcudiyet, insanlarýn farklý mekanlarda ayný anda bulunuyormuþçasýna bir etkiye sahip olmasýný mümkün kýlar. Zenginleþtirilmiþ doðal zeka sayesinde, tek bir insanýn zihniyle, onlarca otomatikleþtirilmiþ rutin kontrol altýnda tutulabilir. Bunlarýn birkaç tanesi sürekli kontrol altýnda olurken, kalanlarý süreksiz bir þekilde yani belirli aralýklarla kontrol edilerek yürütülebilir. Bu geliþme sayesinde yapay zeka çalýþmalarý yerini zenginleþtirilmiþ doðal zeka ile minimal kontrol ilkesiyle çalýþan çok etkin yazýlým rutinlerine býrakmýþtýr.

Bugün binlerce makinenin çalýþtýðý bir ortamý birkaç insan beyni yönetebiliyor. Minimal insan iletiþimi ilkesine göre tasarlanmýþ programlarýn her biri onlarca makineyi eþ zamanlý olarak yönetebiliyor. Her bir zenginleþtirilmiþ doðal zeka sahibi insan beyni de onlarca bu tür programý yönetebildiði için etkinlik ve etkililik seviyesi çok yüksek bir ortam oluþturulabiliyor.

Sanal mevcudiyetin sýrlarý hala çözülebilmiþ deðil. Aslýnda gelinen bu noktaya, çok da ilgisi olmayan bir baþlangýcýn devamýnda ulaþýldý.

Fiziksel engelleri bulunan insanlarýn beyinleriyle yapay organlarý kontrol edebilmesi, sýnýrlarý hayli belirgin olan bir çalýþma gibiydi. Pratik ve gündelik bir ihtiyaca karþýlýk verecekti. Ekonomik deðerinin dünyada fiziksel engelli insan sayýsýnýn fazlalýðý sebebiyle yüksek olabileceði düþünülüyordu.

Ýlk çalýþmalarda bazý insanlar yapay kollar kullandýlar. Mekanik bu kollar kaybedilmiþ kolun yerine takýlýyor ve beyinden gelen sinir uçlarýyla mekanik kontrol sistemleri birbirine baðlanýyordu. Böylece kiþiler sadece ‘düþünerek’ yani beyin güçlerini kullanarak yapmak istedikleri hareketi mekanik parçaya aktarabilmeye baþladýlar.

Çok da büyük gibi görülmeyen bu minik ilk hareketler, ayda atýlan Armstrong için küçük ama insanlýk için büyük o adým kadar meþhur olmadýlar ama etkileri çok daha yüksek oldu.

(2054'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Kurgu'nun Sonu
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Þehir [Þiir]
Dumankan [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.