..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Meryem Rabia Taþbilek




9 Mayýs 2009
Pencere Önü Düþünce Rutinleri  
Meryem Rabia Taþbilek
Tebbessümüne inþirah içirilmiþ çocuklar þaþkýnlýkla bakardý bu hale kapý aralýklarýndan... Fakat þu aþikardý ki, herkesin içindeki karanlýk aydýnlýðýný arýyordu. Aranýyorsa bulunacaktý elbet. Bazýlarýmýz pusuda gözlüyorduk aydýnlýk arayan karanlýðýmýzý. Pütürlü soru iþaretleri törpülüyordu hakikatin önündeki duvarý inceden inceye. Yeni anlamlar yumuþak dokuyu geçip, aklýn sinir uçlarýna dokunup kanatýyordu.


:BDFE:
Eskiden geceleri sýrt üstü yataða uzanýp soba deliðinden sýzan alevin aydýnlýðýnda odadaki nesnelerin þekilden þekile girmesini izlerken, gözlerini tavana dikip zaman çýrasýnýn yanarken çýkardýðý sesleri dinlerdi. Þimdi bu çýranýn bir yerinde, sýrtýný döndüðü pencerenin demirlerinin karþýsýndaki duvara yansýmalarýna bakmakla yetiniyordu. Araba farlarý virajý her döndüðünde uzayýp, soluklaþan bir iz býrakýyordu odanýn içinde. Dýþarýdaki gürültü içeri sýzýyordu. Ýçerideki sessizlik de dýþarýya bir tavýr alýþ gibi çoðaldýkça çoðalýyordu. Seslerden bir kýsmý duvarlara çarpýp geri dönerken, içeride oturmuþ eline aldýðý bir nesneyi evirip çeviriyordu. Ýstiyordu ki duyduðu seslere dair bir seçiciliði olsun. Þehrin ve içindeki gürültünün ardýndaki anlamý okuyabilsin. Onu düþünce rutinlerinden ayýran sorular, alevlenip sönüyordu belli aralýklarla yüzünde. Sancýsý geceye denkti. Diðeri de karþýsýna oturmuþ onun bu halini izliyordu. Ýçinden çatýrtýlar duyulmaya baþladý. Ayaða kalkýp bu düþünsel balyozu içinde neyin boynuna asacaðýna kararsýz pencere kanarýna doðru ilerledi. Belki de, korkuyordu gün aðýrdýðýnda bu cürmün üzerine kalmasýndan. Acele etme, dedi öteki. Ýnsanlar put kýrýcý balyozu kimin boynuna asacaklarýnýn kavgasýný zamansýzca verdiklerinden sorularýný besleyecek ferleri tükeniyor. Hatta bazen onu sabýrsýzlýkla cevabýn boynuna asýyorlar. Diðeri, hak verdi ve durdu. Akleden kalbin pýhtýlarýný çözmek için ne yapmalý der gibi baktý dostunun gözlerine. Sancýlý bir soru su veriyordu aklýnýn madenine. Bu yola koyuluþ aklýnýn pýhtýlarýný çözecek gibiydi onun.

''Dona kalan bir ýrmaða benziyordu zaman'' bazen. Sorularýn çýkardýðý sürtünme sesi pek de kafiyeli sayýlmazdý. Bu yüzden dýþarýdan duyulduðunda iç gýcýklardý pek çok defa. Ýnsanlar yüzünde soru iþaretleriyle gezen çehrelere tüylü bir þeftaliye dokunmuþcasýna ekþiyerek bakarlardý. Soru sorma yoldaþlýðý yerine, bulunacak olan yeni cevaplarla, hali hazýrda var olan cevaplarýný tokuþturma kolaylýðýný yeðlerlerdi. Bu durum örsünü vuruyordu teraziye. Tebbessümüne inþirah içirilmiþ çocuklar þaþkýnlýkla bakardý bu hale kapý aralýklarýndan. Çocuklar ve kuþlar eflatun bir fon gibi uðuldardý þehrin gürültüsüne boðdurulmuþ can kulaðýmýzda. Fakat þu aþikardý ki, herkesin içindeki karanlýk aydýnlýðýný arýyordu. Aranýyorsa bulunacaktý elbet. Bazýlarýmýz pusuda gözlüyorduk aydýnlýk arayan karanlýðýmýzý. Pütürlü soru iþaretleri törpülüyordu hakikatin önündeki duvarý inceden inceye. Yeni anlamlar yumuþak dokuyu geçip, aklýn sinir uçlarýna dokunup kanatýyordu.

Bir sessizlik oldu tüm bunlar düþünülürken. Köprüler, diye iç geçirdi içlerinden biri. Ötekinin budadýðý, berikinin yamadýðý. Kelimeler, diye karþýlýk verdi öteki. ''Gerçeðin beceriksiz avcýlarý!'' Kelimelerimiz ne kadar örtüþüyorsa O'nun kelimeleriyle hakikate dair o kadar isabetli. Ve köprülerin harcý ne kadar O'nun rýzasýysa, o kadar dirençli.

Dilsizmütercim...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu"
Kuþ Bakýþý/bosna/4
Otantik Eðitim Metodlarý
Dilsiz'in Ben Tercümesi
Aðlayýnca Gözleri Yosun Kokan Can!
Þimdi Aðladýðýnýz Dilden Konuþacaðým...
Ýmece Dertlerden Devþirilmiþ Bir Hikayedir: Hayat
Denizi Vurmak, Öldürmek Gibidir Bir Kuþu Vurmak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Surda Bir Gedik Açmak [Deneme]
Dün Gece Güneþi Ýizledim Sabaha Dek [Deneme]
Cinnet Modern ve Truman Þov [Deneme]
Birini Anlamak Ýçin Onun Ayakkabýsýyla Yürümek [Deneme]
Kendini Ýyileþtiren Bir Yara Gibi [Deneme]
Sudan Çýkmýþ Balýk Sendromunun Mutlu Versiyonu [Deneme]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.