..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Kâmuran Esen




15 Temmuz 2002
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu  
Kâmuran Esen
Eðer biz okumuyorsak, okumanýn gerekliliðini çocuklarýmýza anlatamayýz. Onlara okuma alýþkanlýðýný kazandýramayýz. Çocuk bizden ne görürse, onu yapacaktýr. Ne demiþ atalarýmýz: ” Aðaca çýkan keçinin, dala bakan oðlaðý olur.”


:GEHI:
Ýlçemizde bir kütüphanemiz var. Oldukça zengin bir kütüphane. Sýklýkla oraya götürür beni ayaklarým. Mis gibi kitap kokusu, oranýn sessizliði ve havasý beni öyle etkiler ki ! Okumanýzý yarýda býrakacak hiçbir olumsuz þey yoktur kütüphanede. Ne telefon sesi, ne kapý zili, ne de herhangi bir gürültü. Orada kendimi çok iyi hissederim . Ýçimdeki bazý boþluklar dolar gibi olur.

Okuduklarým, öðrendiklerim; bilgisizliðimi çarpar yüzüme. ”Sen daha þuradasýn, oysa þurada olmalýsýn.” Der; bana rehberlik yapar sanki. Oradan çýkýnca yeni þeyler üretmek zorunda hissederim kendimi. Ve eve gelir, - okumuþ olduklarýmdan esinlenerek, baþlarým yazmaya. Tabi telefon veya kapý çalmazsa.

Kütüphanedeki kitaplar sanki gülümseyerek bakar yüzüme. Duvarda, okuma ve kitaplarla ilgili vecizeler vardýr. Her gidiþimde o vecizeleri sanki ilk kez görmüþüm gibi dikkatle yeniden okurum. Üzerlerinde uzun uzun düþünürüm. Kütüphanedeki kitaplarý yazanlara, onlarý bize kazandýranlara gönülden þükran ve minnet duyarým. Þairlerin ve yazarlarýn masa baþýnda çalýþmalarýný, akýllarýndan ve gönüllerinden geçirdiklerini kâðýda aktarýþlarýný hayal ederim. Ve sonra içim burkulur. Çünkü bu kitaplarýn, lâyýk olduklarý ilgiyi ve deðeri hiç bir zaman göremedikleri gerçeðini hatýrlarým.

Kütüphanede yetiþkin kimseye pek rastlamam. Yalnýzca, ödev hazýrlamak için gelen öðrenciler vardýr. O öðrenciler de okullar tatil olunca pek uðramazlar kütüphaneye. Orasý iyice bir sessizliðe bürünür. Zaten gelen öðrencilerin birçoðu da kütüphaneden nasýl yararlanacaklarýný; aradýklarý konuya ait bilgileri hangi ansiklopedide, hangi kitapta bulabileceklerini bilmezler.

Kütüphanede okuma salonunun kapýsýnda þair ve yazarlarýn resimleri vardýr. Ve altýnda “Kütüphanede sizleri bekliyorlar!” diye yazýlýdýr. Onlarý hiç bekletmediðin için mutlu olurum. Resimdeki o yazarlarýn artýk beni çok iyi tanýdýklarýný düþünürüm. Kendimi onlara çok yakýn hissederim. Çünkü bazýlarýnýn mutlaka en azýndan bir kitabýný okumuþ olduðum için, kendilerinin bana bir þekilde ulaþtýðýný, benimle bazý þeyleri paylaþtýklarýný düþünürüm. Onlarý kütüphanede bekletmediðim için, kendilerine sýk sýk ulaþtýðým için mutlu olurum. O resimlerle gözgöze geldiðimde, aramýzda bir elektriklenme olduðunu hissederim. Ama çoðumuz hep bekletiriz onlarý kütüphanelerde.

Kütüphanedeki kitaplar, bir iþportacýnýn tezgâhýndaki ürünler gibidirler. Birilerinin gelip onlarý almasýný bekler dururlar. Çünkü evde de pek okumayýz, kütüphaneye de pek gitmeyiz. Çoðumuz bu alýþkanlýðý henüz kazanamamýþýzdýr.

Kütüphanenin raflarýnda özenle sýralanmýþ kitaplar, okuyucuyu bekler durur. Yer altýnda olup da, henüz yeryüzüne çýkarýlmamýþ madenlere benzetirim onlarý. Yeryüzüne çýkarýlmamýþ ve iþlenmemiþ madenler nasýl bir iþe yaramýyorsa, okunmayan kitaplar da bir iþe yaramaz ne yazýk! Kütüphaneleri, öðrencilerin sadece ödev yapmak üzere geldikleri bir yer olmaktan kurtarmanýn bir yolu yok mudur? Bu konuda neler yapýlabilir? Bu sorular aklýmý kurcalar durur.

Bu konuda en büyük görev öðretmenlere ve anne-babalara düþüyor elbette. Çocuklarýmýza okumayý sevdirmemiz gerekiyor. Okumanýn bir görev, biz zorunluluk olduðu kadar; ayný zamanda keyifli bir uðraþý olduðunu da anlatmak gerekiyor.

Yalnýz þu var: Anne- baba olarak okumayý sevmiyorsak, okumuyorsak; çocuklarýmýzdan okumalarýný isteyemeyiz, bekleyemeyiz. Eðer biz okumuyorsak, okumanýn gerekliliðini çocuklarýmýza anlatamayýz. Onlara okuma alýþkanlýðýný kazandýramayýz. Çocuk bizden ne görürse onu yapacaktýr. Ne demiþ atalarýmýz: ” Aðaca çýkan keçinin, dala bakan oðlaðý olur.”

Birkaç yýlý köyde geçen çocukluðumda; babam bize çarþýdan þeker, çikolata, kuru yemiþ getirirdi. O zamanlar böyle þeyler, gazete kâðýdýndan yapýlmýþ kese kâðýtlarýna veya külâhlara konulurdu. Annem kese kâðýdýnýn içindekileri naylon torbaya boþaltýrdý. Kese kâðýdýnýn yapýþýk yerlerini dikkatlice, yýrtmadan açar, bazen de kâðýdýn yýrtýlmadan açýlmasý için buhara tutardý. “Haydi çocuklar okuyalým, bakalým neler yazýyor.” derdi. Biz üç kardeþ açýlmýþ kese kâðýdýný okurduk. O günün þartlarýnda kitap almak, kitap bulup okumak bizim için çok zordu. Ve o nedenle annem kese kâðýtlarýný bize okuturdu. Okuma alýþkanlýðý kazanmamýza bu þekilde katkýda bulunurdu.

Çocuklarýmýza þekerlemeleri sevdirdiðimiz kadar, kitaplarý da sevdirebilsek, mesele kalmayacak......Þöyle bir düþünelim: Çocuklarýmýza son zamanlarda ne gibi þeyler aldýk? Yiyecekler, giyecekler, oyuncaklar, þekerlemeler. Hatta birçoðumuz bütçemizi zorlayarak, çocuðumuz baþkalarýna özenmesin, onlardan geri kalmasýn diye bisiklet aldýk. Üstelik, çok tehlikeli bir araç olduðunu bile bile. Peki en son ne zaman kitap aldýk çocuðumuza? Veya ne sýklýkla aldýk? Ziyaretine gittiðimiz dostlarýmýzýn çocuklarýna kitap aldýk mý? Yoksa çikolatalar, þekerlemeler, oyuncaklar mý götürdük?

Çocuklara þekerlemeler, giysiler, oyuncaklar aldýðýmýz kadar “kitap” da almaya baþladýðýmýzda iþe de baþlamýþ olacaðýz. Çocuklarýmýza kitaplarý sevdirmek adýna yani. Onlarýn kitaplara ve okumaya ne kadar ihtiyaçlarýnýn olduðunu hissettirmiþ olacaðýz.

Gelin bu konuya kararlýlýkla yaklaþalým. Onlarý okumaya yönlendirelim, okumayý sevdirelim. Kendimiz de okuyarak onlara örnek olalým. Kütüphaneye gidelim, çocuklarýmýzý kütüphaneye gönderelim.

Haydi kolay gelsin. Ýþe baþlayalým artýk, daha fazla geç kalmadan. Fazlasý ile geç kaldýk zaten....

Ben , yukarýdaki düþüncelerimi sizinle paylaþarak; bu konuda üzerime düþen görevlerin bir tanesini yerine getirmiþ oldum. Sizin de bu konuda yapacaðýnýz birþeyler olmalý. Ve eminim ki, mutlaka vardýr.

Hoþçakalýn.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler....
Gönderen: Sevgi Yavuz / Ankara
10 Mayýs 2003
Teþekkürler ...neden mi ? böyle kanayan bir yaraya deðindiðiniz için...ben de bir kütüphane memuruyum...ve çocuklarýmýzýn kütüphaneye nasýl geldiklerini ve ansiklopedilerde aradýklarý konuyu bulamayacak kadar yetersiz olduklarýný birçok kez yaþadým kendi memuriyet hayatýmda... Kesinlikle yadýrgamýyorum çünkü dediðiniz gibi yol gösteren olmayýnca çocuklar ne yapsýn...Benim düþüncem ise anne babalara bu konuda büyük ödeveler düþtüðü...Özellikle de öðretmenlere...ödevleri verirken biraz da bilgi verseler nasýl araþtýrmalarý konusunda çok daha yararlý olacak...çünkü verilen ödevi gelip kütüphanelerde yazmaya dahi üþenip fotokopi çekiyor çocuklar...ve olduðu gibi kaðýtlara aktarýp teslim ediyorlar ödevlerini...çünki tamamiyle kopyacý bir toplum yetiþiyor yeni nesilde...ve bunu görmek sizin gibi beni de üzüyor... Tabii ki kütüphanelere yetiþkinler de gelmeli...bana gelen kaç tane yetiþkinin lütfen hanýmefendi bu konuyu bulalým da fotokopi çekelim bizim oðlanýn ödeviymiþ dediðini biliyorum...Ve kaç yetiþkini lütfen çocuðunuzu getirin..öðretmen bu konuyu kendi öðrenmek için araþtýrmasýný istememiþ çocuðunuz öðrensin diye vermiþ üzgünüm siz bu þekilde yardýmcý olmayacðým diye geri gönderdiðimi bilirim...Bu zihniyette olan aile bireylerinin çocuklarýna iyilikten çok kötülük yaptýðýný onlara anlatmaya çalýþtým ama hep ne olur sanki yardým etseniz çocuðu buraya yormasak sözleriyle karþýlaþtým... Maalesef durum bundan ibaret... Bir anne olarak bu duruma düþmemek ve çocuðumu okumaya teþvik etmek için ise sürekli seri kitaplar alýyorum yani bir kitap bittiðinde diðerini gelip kendisi istesin diye meraktan :)) Çok þükür ki kýzým okumayý seviyor... Evimizdeki tüm kitaplarý da kütüphane sistemiyle düzenledim ve istediði konuya nasýl ulaþabileceðini kýzýma birçok kereler gösterdim... Çok uzun bir yorum oldu biliyorum ama hepsi söylemek istediðim þeylerdi...Konuya yakýn biri olarak bu hassassiyetinizi tebrik ediyor ve size caný gönülden teþekkür ediyorum... Sevgilerimle... Sevgi




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.