..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NÝHAT MALKOÇ




18 Kasým 2007
Ýrfan Ordusu Yahut Öðretmenler  
M.NÝHAT MALKOÇ
Eðitimin ve bilginin geçer akçe olduðu bir çaðda yaþýyoruz. Bu altýn çaðda bilgili ve donanýmlý olanlar önde yürüyecek, cehalet bataklýðýna saplananlar geride kalacaktýr. Bunun böyle bilinmesi, tercihlerin ve gayretlerin bu doðrultuda olmasý gerekir.


:BFBB:


                M.NÝHAT MALKOÇ

     Eðitimin ve bilginin geçer akçe olduðu bir çaðda yaþýyoruz. Bu altýn çaðda bilgili ve donanýmlý olanlar önde yürüyecek, cehalet bataklýðýna saplananlar geride kalacaktýr. Bunun böyle bilinmesi, tercihlerin ve gayretlerin bu doðrultuda olmasý gerekir.

     Bilgiye ulaþmanýn çok kolay olduðu bir zaman dilimindeyiz. Teknolojik geliþmeler bilgiye ulaþmayý her zamankinden daha çok kolaylaþtýrdý ve muhataplarýna yaklaþtýrdý. Bilgisayar teknolojisi ve internet, eðitimin çaðdaþ ve ileri düzeye eriþmesi için atýlan atýmlarýn en dikkat çekenlerindendir. Fakat bütün bu teknolojik yeniliklere raðmen öðretmenin yerini tutacak bir robot bugüne kadar yapýlamadý. Bu amaçla çalýþýldýysa da yapýlan ruhsuz, duygusuz ve mekanik aletler öðretmenin yerini tutamadý. Çünkü öðretmen sadece bilgi aktaran bir vasýta deðil, sevgi, hoþgörü ve þefkat duygularýný veren gönül dostudur.

     Ýrfan ordusunun neferleri olan öðretmenler; içinden çýktýklarý toplumun kültürünü, tarihini ve tüm deðer yargýlarýný yeni kuþaklara aktarýrlar. Karþýlarýndaki kitleleri ruh ve þuur sahibi fertler olarak görüp onlarýn yüreklerini milli ve manevi deðerlerimizle bezerler. Atalarýmýzý kök, kendilerini gövde, yeni nesilleri dal, yaprak ve çiçek olarak görüp çýnarýn geliþip serpilmesi için onu düzenli olarak sularlar. Onlar Douglas Malloch’ýn þu güzel ve veciz ifadelerini kendilerine þiar edinip elleri altýndaki yüreklere nakýþ nakýþ iþlerler:

“Dað tepesinde bir çam olamazsan, vadide bir çalý ol. Fakat oradaki en iyi küçük çalý sen olmalýsýn. Çalý olamazsan bir ot parçasý ol, bir yola neþe ver. Bir misk çiçeði olmazsan bir saz ol. Fakat gölün içindeki en canlý saz sen olmalýsýn. Hepimiz kaptan olamayýz, tayfa olmaya mecburuz. Dünyada hepimiz için bir þey var. Yapýlacak büyük iþler, küçük iþler var. Yapacaðýnýz iþ, size en yakýn olan iþtir. Cadde olamazsan patika ol. Güneþ olamazsan yýldýz ol. Kazanmak yahut kaybetmek ölçü ile deðildir. Sen her neysen, onun en iyisi olmalýsýn.”

Öðretmenler öncelikle en iyi olmanýn zorlu mücadelesini iç dünyalarýnda verirler. Daha sonra ellerindeki öðrencileri bir kuyumcu titizliðiyle iþleyerek onlara da ayný idealleri yaþatýrlar. Bu ideallerin hedefe varmasý için takipçi olurlar. Karþýlarýna hangi engel çýkarsa çýksýn doðruluk, iyilik ve güzellikten ayrýlmazlar. Nokta kadar menfaat için virgül gibi eðilmezler. Kovanlarý fütursuzca sýrtlayýp götüren ayý deðil, bin bir çiçekten bal alan arý olurlar. Aldýklarý çiçek özlerini baþkalarý için özenle bala dönüþtürürler.

Öðretmenler karanlýðý aydýnlýða, acýlarý lezzete, açlýklarý doygunluða, basiretsizliði uyanýklýða, karamsarlýðý umuda, cehaleti bilgi ve görgüye tebdil ederler. Onlar kapkaranlýk gecemizi ýþýtan, yüreklerimizi ýsýtan el fenerleridir. Varlýklarýnýn ehemmiyetini, yaydýklarý ýþýðýn gücünü ancak gecenin zifiri karanlýðýnda hakkýyla bilir ve anlarýz. Onlar yerle gök arasýna sinen kara bulutlarý bahar esintileriyle daðýtýrlar. Toprakta kök, kökte aðaç, gövdede dal, dalda çiçek, çiçekte arý, petekte bal olurlar. Þefkat rüzgârlarýyla, ufkumuza çöreklenen kapkaranlýk bulutlarý bertaraf ederler. Berrak ve aydýnlýk bir iklimde bahar olurlar.

Hayat onlarla anlamýný bulur, aksi halde bir tarafý eksik kalýr yaþamýn… Yürekleri katýksýz þiir doludur onlarýn… Kitaplarý zihinlerine saksý yapmýþlardýr. Umutlarý, sevinçleri ve doyumsuz düþleri ruhlarýnýn gýdasý bellemiþlerdir. Onlardan almýþlardýr yaþama, yaþatma ve direnme güçlerini… Gemileri nefret koylarýndan kaçýrýp sevgi limanlarýnda eðlemiþlerdir. Kandil olmuþlardýr karanlýk gecelerin zifiri suretlerine… Þairin mýsralarýnda söz, yavuklusuna varmayý bekleyenlerin yüreklerinde vuslat, sevgi ve hülya olmuþlardýr.

Öðretmenler balçýktan yaratýlmýþ et yýðýnýndan ibaret kul iken, zamanýn gergefinde iþlenip öpülesi el, Ferhat’ýn daðlarý delerken içindeki cesaret ve metanet, Mecnun’un gönlündeki umut, Eyüp’ün parýldayan sabrý olmuþlardýr. Nefeslerinde kýlýç keskinliðini, kalplerinde hallaç pamuðu yumuþaklýðýný, zihinlerinde yaðmur bereketini taþýmýþlardýr.

Onlar bazen Sinan’ýn elinde sihirli bir balyoz, Dede Efendi’nin notalarýnda tatlý bir naðme, Ýbn-i Sina’da hayat veren bir neþter olmuþlardýr. Kendilerini insanlýðýn hizmetine ve saadetine adamýþlardýr. Hal ve hareketleriyle hayata hayat katmýþlardýr. Bir mum misali erirken etraflarýný aydýnlatmýþlardýr. Ne mutlu onlarýn rahle-i tedrisatýndan geçip hakikat bahçelerinden hakkýyla ve layýkýyla nasiplenenlere!....24 Kasým Öðretmenler Gününüz kutlu olsun güzel insanlar!...Sizlere olan vefa ve gönül borcunu ödeyebilecek miyiz acaba?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramý Nevrûz
Okumama Hastalýðýmýzýn Þifasý: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Her Eve Bir Kitaplýk
Kusur Aramak
Özgür Yaþamak... Ama Nereye Kadar?
Bugün 23 Nisan Neþe Doluyor Ýnsan

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.