..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Ekim 2007
Trabzon Büyür Gözbebeklerimde–1  
M.NÝHAT MALKOÇ
Cihan padiþahý Kanunî Sultan Süleyman’ýn doðduðu, yedi yaþýna kadar yaþadýðý, babasý Yavuz Sultan Selim’in 22 yýl valilik yaptýðý tarihi bir þehirdir Trabzon… O zamanlardan kalma Osmanlý yadigârý Gülbahar Hatun türbesi bu þehre ayrý bir önem kazandýrmaktadýr. Gülbahar Hatun Ýkinci Bayezid’in eþi, Yavuz Sultan Selim’in annesi, Kanunî’nin babaannesidir. Böyle þanlý bir mazisi vardýr Trabzon’un… Bu topraklar nice büyük insanlar yetiþtirmiþtir.


:CFJF:
TRABZON BÜYÜR GÖZBEBEKLERÝMDE–1

                                   M.NÝHAT MALKOÇ


     Cihan padiþahý Kanunî Sultan Süleyman’ýn doðduðu, yedi yaþýna kadar yaþadýðý, babasý Yavuz Sultan Selim’in 22 yýl valilik yaptýðý tarihi bir þehirdir Trabzon… O zamanlardan kalma Osmanlý yadigârý Gülbahar Hatun türbesi bu þehre ayrý bir önem kazandýrmaktadýr. Gülbahar Hatun Ýkinci Bayezid’in eþi, Yavuz Sultan Selim’in annesi, Kanunî’nin babaannesidir. Böyle þanlý bir mazisi vardýr Trabzon’un… Bu topraklar nice büyük insanlar yetiþtirmiþtir. Ülkenin kültüründe, sanatýnda, edebiyatýnda, siyasi hayatýnda derin izler býrakan bu kýymetli þahsiyetleri ne yazýk ki geleceðe taþýyamadýk, yaþatamadýk. Geçmiþin güzelliklerini yeni nesillere aktaramadýk. Ne yazýktýr ki son dönemlerde yeni deðerler yetiþtiremedik. Yani geçmiþten emanet kalan mirasýmýzý hor kullandýk.

     Günümüzde Trabzon o görkemli eski günlerini mumla arýyor. Bu þehir geçmiþin ýþýltýlý günlerini özlüyor. Geçenlerde Trabzon’la ilgili bir þiir aradým, internete baktým, kitaplarý karýþtýrdým. Birkaç ciddi eser dýþýnda kayda deðer þiir bulamadým. Bu þiirler de geçmiþten bugüne aktarýlmýþ eserlerdi. Yani günümüzde Trabzon þairlere ilham vermiyor. Bu þehir, þairlerin zihnini meþgul etmiyor artýk. Bu durum günümüzde deðer yargýlarýnýn ve algýlama usullerinin çok deðiþtiðini gösteriyor. Bu kýsýr döngüden kurtulmadýkça, þehrimize sahip çýkmadýkça geleceðe dönük müspet beklentiler içerisinde olamayýz. Kiþi birilerini eleþtirirken kendisini de eleþtirebilmelidir. Ben de öyle yaptým. Baktým ki benim de yaþadýðým þehri anlatan ciddi bir þiirim yok. Hemen kaleme sarýlarak Trabzon’un fethiyle bugününü birleþtiren duygularý ihtiva eden “Trabzon Büyür Gözbebeklerimde” adlý yarý serbest ve yarý ölçülü bir þiir kaleme aldým. Bu þekil, klasik tarzlara da bir tepki sayýlabilir. Bir þiirde birkaç ölçü bir arada kullanýlabilmelidir. Bu þiirimin ilk bölümünü sizlerle paylaþmak istiyorum:

“Trabzon büyür gözbebeklerimde…
Bir fetih sonrasý sevinci yaþanýr yüreklerde
Gülümser ufuklar, daðýlýr karamsar düþünceler…
Dalgalar döver Ganita’nýn yosunlu taþlarýný
Düþlerim takýlýr Farozlu balýkçýlarýn aðlarýna
Âh, ne güzeldir yaðmur sonrasý toprak kokularý
Tarihin vitrinidir Ortahisar burçlarý…

Kül olur hatýralar sonbahar yangýnýnda
Kaynar cadý kazaný, kýlýç durmaz kýnýnda

Fatih’in uykusunu süsler fetih düþleri
Hüznün tahtýna çýkar saadet gülüþleri

Yankýlanýr vadiler, rüzgâr taþýr sesini
Toprak baðrýna basar ecdadýn gölgesini

Þimalden esen rüzgâr daðýtýr bulutlarý
Yürek baþkentlerine götürür umutlarý

Gönüllerin Fatih’i kurar aþk otaðýný
Karadeniz’de açar muhabbetin baðýný

Trabzon büyür gözbebeklerimde…
Beþik kertmesidir denizin mavisiyle daðlarýn yeþili
Âh o ince belli bardaklarda içtiðimiz demli çaylarý!…
Her nefeste hasret daðlar kavruk, yaralý yüreðimi
Ufuklardan güneþ doðar, daðýlýr vadilerin puslarý
Hýþýmla topraða düþer postallarýn iri gölgesi
Burçlarýn eteðinde baþlar insan hasatý

Kanatlý süvariler koþarlarken ön safta
And içerse bu millet zafer kalýr mý lafta?

Tepeler yol verirken, toprak gelirken dile
Rum ordusunda hüzün, kopar büyük velvele

Fatih’in heybetinden yanar, tutuþur daðlar
Dönmeyen yolculara yollar yas tutar aðlar

Fetih anahtarýyla Fatih açarken çaðý
Haram olur nefere, sýcak ana kucaðý

Körpecik fidanlarý, toprak saklar baðrýnda
Gül bahçeleri yanar, kutlu sevda uðrunda

Trabzon büyür gözbebeklerimde…
Çayýn demine karýþýr, geceye gömülür hüzünler

Trabzon, þairlerin duygu ve düþünce dünyasýnda tekrar o eski görkemli yerini almalýdýr. Bu þehrin güzelliklerini görmek için içimizi kirden, pastan ve önyargýlardan arýndýrmalýyýz. Tertemiz bir ruh hali içerisinde Boztepe’ye çýkýp Trabzon’u baþtanbaþa temaþa etmeliyiz. Böylelikle güzellikler duygularýnýzý deðiþtirecek, þehre sevdalanacaksýnýz. Trabzon þiirle, edebiyatla, kültürel zenginlikleriyle, þerefli tarihiyle gündem oluþturmalýdýr. Bunun için bu þehrin içinde yaþayanlara da, bu þehirden uzakta yaþadýðý halde bu topraklarda doðup büyüyenlere de mühim görevler düþmektedir. Unutmayýnýz ki Trabzon için yapýlacak güzellikler tekrar bizlere geri dönecektir. Bunu unutmayalým, þehrin geleneksel deðerler açýsýndan tekrar ihya edilmesi için zaman geçirmeden bir þeyler yapýlmalýdýr. Bu hususta her kesime görevler düþmektedir. Kimse sadece eleþtirmekle vazifesini yaptýðýný düþünmesin




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Âh Þehir! Rüya Þehir!
Bir Bað - I Ýrem"dir Trabzon…
Kentin Hafýzasýna Yolculuk...
Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde...
Selâm Trabzon'uma!..
Bir Baþkadýr Köprübaþý
Þehrin Aynasýndan Yansýyanlar...
Yeþil Trabzon Özlemi
Trabzon Atatürk Köþkü
Gel Çýkalým Zigana'ya!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.