..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Meryem Rabia Taþbilek




4 Temmuz 2007
Riski Göze Alamama Riski/1  
Devamý; Riski Göze Alma Riski/2

Meryem Rabia Taþbilek


Birçok þey hepimizin gözünün önünde olup bitiyor fakat görülmesi gerekeni ancak bazýlarýmýz görüyor. Mesele birilerinin bakmasýyla görmemiz gerekene vakýf olmasý ile bitmiyor zira bundan böyle hepimiz yeri geldiðinde kullanabileceðimiz, istifade edebileceðimiz, hayatýmýzý, his ve düþünce yapýmýzý diðiþtirebileceðimiz, renk katabileceðimiz bir kaynak kazanmýþ oluyoruz.


:BBEA:
Birçok þey hepimizin gözünün önünde olup bitiyor fakat görülmesi gerekeni ancak bazýlarýmýz görüyor. Mesele birilerinin bakmasýyla görmemiz gerekene vakýf olmasý ile bitmiyor zira bundan böyle hepimiz yeri geldiðinde kullanabileceðimiz, istifade edebileceðimiz, hayatýmýzý, his ve düþünce yapýmýzý diðiþtirebileceðimiz, renk katabileceðimiz bir kaynak kazanmýþ oluyoruz.

Vaktiyle Timur'un huzuruna genç bir elçi çýkmýþ ve görevini yerine getirdikten sonra merak ve hayranlýðýný yenemeyerek gençliðinin verdiði cürretle Timur'a bir sualinin olduðunu söylemiþ. Timur da elçinin sulaini sormasýna müsade etmiþ. Elçi; merak ediyorum, o kadar düþmanýnýz var, hayatýn güçlüye de güçsüze de farklý zorluklarý var. Nasýl oluyor da bu kadar sorun ve düþman saldýrýsýna raðmen baþarýyý elden býrakmýyorsunuz. Cürretimi baðýþlayýn ama bilmek istiyorum demiþ. Timur elçiye yaklaþýp aðzýný açmasýný söylemiþ ve sonra kendisi de aðzýný açarak iksinin de ayný anda birbirlerinin ellerini karþýlýklý olarak ýsýrmalarýný emretmiþ. Elçi korkuyla karýþýk heyecan ve merakla ister istemez Timur'un söylediðini yapmýþ. Fakat caný o kadar çok acýyormuþ ki sonunda dayanamayýp bir çýðlýk atmýþ. Tabi bu esnada da Timur elini ellçinin aðzýndan kurtarmýþ ama ýsýrmaya devam etmiþ. Elçinin canýnýn iyice yandýðýna kanaat getirdikten sonra kendi insiyatifiyle aðzýný açmýþ ve elini kurtarmasýna müsade etmiþ. Ve hiçbir açýklama yapmadan elçiye sormus; "Anladýn mý þimdi benim neden/nasýl baþarlý olduðumu?!" Elçinin hayret dolu bakýþlarýnýn gölgesinde birþeyler gevelemesine müsade etmeden de açýklamýþ. "Tabiki herkes gibi ben de zorluklar çekiyorum fakat ben yaþadýðým sorunlar karþýsýnda ahlayýp vahlamak ve aðlaþýp þikayet etmektense sabredip elimden geleni yapmaya çalýþýyorum. Az önce birbirimizin elini ýsýrdýðýmýzda ben de seninle ayný acýyý hissediyordum ama sebrettim ve senin zayýflýðýndan faydalanýp kendimi kurtardým!" demiþ...

Hayatta bazý dar boðazlardan geçiyoruz. Bazý kapýlardan girmek istiyoruz fakat kapýlar haklý veya haksýz nedenlerle kapalý olabiliyor. Elimizdeki anahtarlardan ilkini denediðimizde kapýyý açamadýðýmýz için aðlayýp elimizdeki diðer anahtar yýðýnýný bir tarafa fýrlatýp kapý önünde aðlaþmaktansa bize düþen; sabýrla diðer anahtarlarý denemek. Olmadý duvarlarda yeni kapýlar, surlarda yeni gedikler açmalý, insanlýðýn kardeþlik ve birlik kaynaðýna sondaj vurmalýyýz...

Kaplumbaða bile ancak riski göze alýp baþýný dýþarý çýkardýðý zaman ilerleyebiliyor. Bazen hiçbir riski göze almamak; göze alamadýðýmýz risklerden çok daha büyük risklere gebe olabiliyor! Helal dairesi içinde riskleri, bedel ödemeyi göze alan samimi insanlara ihitiyacimiz var!

(Doðu Konferansýnda yaptýðým konuþmadan kýsa bir alýntýyla derlenmiþtir/ Ýstanbul:2005/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Kahrolsun Bir Yaþasýn, Her Yaþasýn Bir Kahrolsun Sloganý Üretir!
Oyunuzu Kime Vereceksiniz?
Riski Göze Alma Riski/2
Akletmek Yetmez - Kalbetmedikçe

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Direniþ, Sivil Ýtaatsizlik ve Satyagraha Felsefesi
Yumurtasýz Omlet ve Direniþimize Dair
Oyumu Pinokyo'ya Vereceðim!
Rus Ruleti ve Türkiyedeki Demokrasi Arasýnda Yedi Müþterekliði Bulmak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim [Öykü]
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu" [Öykü]
Pencere Önü Düþünce Rutinleri [Öykü]
Kuþ Bakýþý/bosna/4 [Öykü]
Otantik Eðitim Metodlarý [Öykü]
Dilsiz'in Ben Tercümesi [Öykü]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.