..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Fizik > güliz dülgeroðlu




23 Mayýs 2006
Kum Hatun Fiziði  
güliz dülgeroðlu
bilimsel bir teorem ve net bir açýklama


:CCBF:
Alt Baþlýk Kum Hatun fiziði nedir?

Tam olarak size engin fizik dehamla açýklamaya çalýþacaðým kum hatun fiziði þöyle bir þeydir: (Bilimsel bilgi) Gelecekte olacaklarý bilmesek de olasýlýklar üstünde durabiliriz. Mesela: 'Ali beni seviyorsa þimdi telefonum çalacak' ya da 'saat sýfýr bir sýfýr bir beni düþünüyor olmalý' veyahut 'çatýdan düþersem büyük olasýlýkla beynimi çatlatýp ölebilitem var' gibi bazý olasýlýklarý düþünmek mümkündür. Peki ya bu olasýlýklar gerçekten bir olasýlýk mýdýr? Ama ne kadar olasýdýr iþte o tartýþýlýr. Bu durumda belirsizlik dediðimiz kaþ göz arasýnda kalma durumu tam olarak bu fiziði açýklamaktadýr. Kadýnlarýn genelde alýþveriþ yaparken iki elbise arasýnda kalma durumu da buna bir örnek teþkil eder.
Bu kum hatun fiziðinde bir de dalgalar-parçacýklar vardýr. Bu durumu bir iki sözle özetleyebiliriz. Olum, sen kafana takma parçacýklarý, dalgana bak! diyerek iþin içinden sýyrýlabileceðimizi düþünmekteyim.
(Uydurumsal bilgi) Kum hatun fiziði herkes tarafýndan kýskanýlan bir bayandýr. Diðer bütün kadýnlar, gözlerini üstüne kenetlemiþ ve salya akýtan kocalarýný çekiþtirerek yürümek zorunda kalýrlar. Ayný zamanda bu kum gibi abla herkesin onu kýskanmasý sonucunda fitne fücüre de ortam saðlamýþ olmaktadýr. Bu durumda mahallenin kadýnlarý toplanýp kum hatun fiziðinin nasýl bir þey olduðunu araþtýmaya ve ona ulaþmak için en uygun diet programýný uygulamaya çalýþýrlar.
Bir de kodum ile momentum vardýr. Momentum denince akla Þýrodinger abinin kedisi gelir. Ne alaka diyeceksiniz. Þimdi bu Momentum saatlerin yeni çýktýðý daha doðrusu yeni yeni ünlendiði zamanlarda Þýrodinger abi alýyor bir tane. Ama acayip para veriyor da alýyor. Bu kum hatun fiziðinden kazandýðý parayla aldýðý ilk saatini adi ve pasaklý boþ boðazlý kedisi elektron yiyiyor. Bir de bu abinin bir köpeði var adý atom aynen faresi foton gibi bir þey. Bu amca hayvanlar ve fiziði bir birine kaynaþtýrmýþ bir dehadýr. Ya da bir sapýktýr denebilir. Her neyse iþte bu Þýrodinger abi kedisini cezalandýrmak adýna hayvancaðýzý (momentum saatini geri aldýktan sonra- nasýl alýndýðý bilinmiyor) zehirli gaz dolu bir kutuya koyarak öldürüyor. Kodum ise tamamen alakasýz bir tip olarak durmadan konum ile zaman anlarýný ölçmektedir. Bir nevi terzi-adamý gibi diyebiliriz sanýrsam.


Bell Teoremi
Kum hatun fiziðinin tabi ki en önemli noktalarýndan biri Bell Teoremidir.
Bell teoremine göre bir kum hatunun beli normal taþ hatun standartlarýna göre
mezüre ölçüsü ile alýnmak üzere tam olarak altmýþ litre olmalýdýr. Aksi durumda standartlarýn
dýþýna taþan kum hatun fiziðinde sorun yaþanýr. Teoriye göre eðer taþ hatunlara yapýldýðý gibi kum hatununda Bell'i bir kemer ile sýkýlýrsa istenilen Kum Hatun fiziði elde edilebilecektir ve sokakta oturup gelen geçene laf atan cinsten olan bütün elektronlar bir gönül ferahlýðýyla oh çekebileceklerdir. (John Bell 1964)



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bayan bilimadamý
Gönderen: ceyda pýnar / brussel/Belçika
15 Haziran 2006
oldukca guzel bir yorumlama olmus. Fizigi hic sevmememe ragmen cok eglendim okurken.. tebrik ediyorrum tekrar tekrar...

:: ....:)
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
30 Mayýs 2006
Merhaba....:)...Çok güzel.Yaratýcý yazarlýk öðrencisinden beklenen düzeyde....:).....Sevgiyle kalýn.

:: SELAM
Gönderen: Ali Ulurasba / /
25 Mayýs 2006
Kum Hatun, güzel...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Keþke [Þiir]
Cennet'ten Düþüþ [Öykü]
Yazar ve Hayal Gücü [Öykü]
Bir Kaþýn Yarýlmasý [Öykü]
Törensiz Gömülmüþ Bir Aþk [Öykü]
Madame Butterfly [Öykü]
Kuyunun Ýçinde [Öykü]
Perilerim Sende Kalsýn [Öykü]
Ýliþkiler ve Kýrýklarý [Öykü]
Yas Yaðmuru ve Þemsiye [Öykü]


güliz dülgeroðlu kimdir?

Yazar Tanýtýmý öykülerinde ve denemelerinde bulunmaktadýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © güliz dülgeroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.