..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > dündar bayram




2 Þubat 2005
Bir Kavuþma Meselesi  
dündar bayram
Deðil desem ne deðiþir ki ? Tut ki deðil dedim , bu yetkililerce kabul edilecek mi ? “Deðil” demek deðil mesele , mesele direnmek meselesiydi ve biz bunu yapamadýk .Artýk ne desek boþ , “dostlarýn karný açtý kýydýk menekþe parasýna”


:BFGB:
BÝR KAVUÞMA MESELESÝ

Adam : Kelimeler kolay çýkmaz bazen biliyorsun . Her ayrýlýk sonrasý böyle oluyor insan . Ýçimden komik þeyler yapmak geliyor aslýnda. Etrafýmda bir öbek inssn , kahkahalarla yýkýlmak istiyorum . Öyle ki gülmekten kasýklarýma aðrýlar girmeli , popçular kadar þen þakrak olabilmeliyim örneðin . Son zamanlarda bir onlar var bu kadar neþeli olabilen ya da bana öyle geliyor . Olayýn bakmak ve görmekle bir ilgisi olsa gerek . Bakýlanlarýn güzelliði bizimde güzelliðimiz ya da çirkinliðimiz deðilmi ? Böyle söylememiþ miydi þair ? “Güzellik gözlerdedir bakýlanlarda deðil.”

Kýz : Böyle konuþarak neyi çözümlemeye çalýþýyorsun . olanlarýn hiçbiri benim suçum deðil ve sen kör gözlerinle bunu görmemekte israr ediyorsun . Gözlerin varsa güzeldir , anlamadýðýn bu . Oysa sen sýmsýký kapattýðn gözlerinle , olmadýk yargýlara varýyor ,bilinmedik sonuçlar çýkarýyorsun . Sanki ben yokum , sanki onlar yok . Sadece sen varsýn , ve dünya, evrenin bu zavallý gezegeni , senden özge kimseyi dinlemeye çalýþmýyor . Anlasan , bir yerlerde bir yanlýþ var ve iki yanlýþtan bir doðru çýkmýyor hiçbir zaman .

Yetkili I : Burada bir girdi yapmam gerekiyor . Ýkinizin arasýndaki olaylara karýþmak istemem ama bir yetkili olarak duruma el koymak zorundayým . Bakmakta olduðunuz her neyse veya bir görmeme durumu söz konusuysa bunun bir þekilde belgelenmesi gerekiyor . Bu ülkede hiçbir þey havada kalmamalý . Ýnsanlarýmýzýntüm sorunlarýna çözüm bulmak zorundayýz . Siz isterseniz kabul etmeyin ama ilgili kurumlarýn konuyla ilgili geniþ çaplý bir soruþturma baþlattýklarýný size bildirmek zorundayým .

Adam : Bu hep senin suçun diyorsun . Ancak bununla ilgili bir yasa maddesi gösteremiyorsun bana . Cezasý aðýr bir suçun yasa maddelerince belirlenmemiþ olmasý ürkütücü bir durum . Suçumun sabitliði belirlenene kadar sýçsuz kabul edilmek en doðal hakkým olsa gerek .

Kýz : Yanýlýyorsun bence . Suçsuzluðunu kanýtlamak senin sorunun . Ben kendi hesabýma oldukça rahatým . Her þeyi düzeltmek için eliden geleni yaptým , direnen sendin . Ýliþkimizin toplumsal boyutunun irdelenmesi tamamen senin sorumluluðundaydý . Sen sorumluluðunu yerine getirmedin ve bu yüzden yetkililer duruma el koymak zorunda kaldý . Oysa herþeyi aramýzda halledebilirdik . Sen beni sevebilir , bana ilgi gösterebilirdin . Ne bileyim gecenin bir vakti sigara içme bahanesiyle evimin önünde evimin önüne gelip penceremden beni görebilmek için bekleyebilirdin veya yolda yürürken ellerimi eline alýp alýþýlmadýk þeyler söyleyebilirdin . Suçlusun .

Yetkili II : Anlamadýðýnýz þey kurumumuzun hassasiyeti . Danýþmadan bazý iþlere girdiðiniz için baþýnz belaya girecek . Bazý sertifikalarýnýzý elinizden almak zorunda kalabiliriz . Düþüncelerinizi birbirinize açmaktan kaçýndýðýnýz gibi bize açmaktan da kaçýndýýnýz . Bir çuval inciri berbat ettiniz . Ülke ekonomisiyle oynadýnýz . Siz , evet , siz de suça iþtirak ettiniz.

Adam : Kim bu adam ya da adamlar ? Neden herþeye karýþýyorlar , bizi nereden duyuyorlar ?

Kýz : Bilmiyorum , yetkili olduðunu söylüyor ama ne konuda yetkili olduðunu belirtmedi . Bence fazla üstüne durmayalým . Onlar yokmuþ gibi davranalým . Hem bence sen konuyu daðýtmaya çalýþýyorsun . Daðýtýlýmýþ bir konu içinde kendi rahatlýðýný saðlama amacý güdüyorsun . Anlatmak istediklerini anlatmamak için her yolu deniyorsun . Tükendiðimizin farkýndasýn ama bundan bile kaçýyorsun .

Adam : Niye öyle diyorsunki ? Þurada bir problemi çözmeye çalýþýyoruz , sen kalkmýþ neden bahsediyorsun . Konuyu daðýtmak isteseydim bunu gayet iyi yapabilirdim . Herþeyi birbirine karýþtýrýp sana kim olduðunu bile unutturabilirdim . Oturduðumuz þu masanýn üstü kadar daðýnýk ve muðlak olabilirdi herþey. Düþün ki biz , sen ve ben yani , daha biz olmadan önce , sen ve bendik , sonralarýydý biz olamamýz . 1+1’in 1 ettiði tek konumu , yani sevgiyi paylaþýrken neden bunu bölmeye çalýþtýðýmýzý düþün .

Yetkili III : Eðitim sistemimizde böyle bir kavram yok . Bir yetkili olarak girdi yapmak zorundayým . Böyle þeyler söyleyerek gelecek nesilleri tehlikeye atýyorsunuz . Güç bela öðrettiðimiz þeyleri de unutturacaksýnýz . Oysa biz ne çabalar sarf ettik . Siz de iki güzide gencimiz olarak bunu hak ediyorsunuz. Konunun ilmi açýklamasý için bakýnýz ; iligili kurumun , ilgili yayýnýnýn 8712. sayfasý.

Adam : Ben diyorum ki birçok þey havada kalmýþ . Daha maddenin neyle ilgili olduðu bile belli deðil . Boþa kürek çekiyormuþuz gibi geliyor bana . Sýrf laf olsun diye konmuþ bir maddeden yola çýkarak bir yere varamayýz. Ortada iki kiþi varken bir yetkiliye ya da bir kitaba halt etemek düþer . Baksana adamlar elele tutuþmayý bile bir takým kurallara baðlamýþlar . Baþ parmaðýn nereye yerleþtirirleceðine neden karýþýyor bu adamlar . Ne bileyim , ben belki elimi kafanýn üstünde koyup dolaþmak istiyorum .

Kýz : Öyle deme ama bunlar uzun araþtýrmalardan sonra yazýlmýþ þeyler . Bir bildikleri vardýr mutlaka . Hem ne kötülüðü var söylediklerinin .

Adam : Ne demek ne kötülüðü var ! Ben yaþarken nasýl olur da buna karýþýrlar . Tamam bazý þeylerin düzenlenmesi iyi güzel ama bu kadarý da fazla deðil mi?

Yazar : Hayýr beyefendi deðil ! Kitabýn yazarý ve savunucusu olarak bu sahnede yer almak zorundayým . Biliyosunuz ki biz mükemmel bir toplum oluþturmak için uðraþýyoruz . Ahlaki ve örfi deðerlerimizi en üst seviyede korunak zorundayýz . Ulvi amaçlar peþinde koþan bizler için , siz gençlerin böyle þeyler söylemesi esef verici , hatta asap bozucu bir durum . Size söylüyorum , ey bu ülkenin genç insanlarý ! Statükoya uyunuz ! Büyüklerinizin sizi düþündüðünü , sizin için düþündüðünü , böylelikle düþünme külfetinden sizleri kurtardýklarýný asla unutmayýnýz . Sizin için yazdýðýmýz kitaplara , fallara , verdiðimiz cezlara uyunuz ! Göreceksiniz ki yaþamak , biz istediðimiz sürece , sizin için çok daha kolay olacaktýr . Arz ederim .

Yetkili I : Ediniz , sayýn yazar , bu edilen aralarýn hepsini bir araya toplayýp öyle arz ediniz ve bu utaanmaz gençlerin , bu kendinin bilmezlerin cezasýný veriniz . Bu etkileyici konuþma karþýsýnda saygýyla eðilmekten baþka birþey gelmiyor elimden . Sonuna kadar arkanýzda olduðumuzu bilmenizi isteriz .

Adam : Bunlar gemiye azýya aldý . Biz iki kiþ deðil miydik ? Oturup burada biribirimizden bahsetmiyor muyduk ? Ayrýlýðýmýzýn ardýndan yeniden birlikte olmaya çalýþmýyor muyduk ? Ait olamdýðýmýz bu mekanda , yine ait olmadýðýmýz bu insanlar arasýnda ne iþimiz var bizim ?

Kýz : Benim de kafam karýþtý . Bu oynadýðýmýz rol bana birþeyleri anýmsatýyor . Sanki hatýrlayamadýðýmýz bir zamanda korku dolu bir oyunu izlemeye mahkum edilmiþiz. Çýkmaya çalýþtýkça batýyoruz . Battýkça çýkýþýmýz güçleþiyor .Duyduðumuýz seslerin anlamýný yitirdiði zamanlardan biri bu . Tek baþýmýza kalma um uduyla gelmiþtik buralara . Yetkililerin bizi burada da bulacaðý hiç aklýma gelmemiþti . Yetkisiz kalýnasý kalýnasý bir dünyada yaþama isteði sardý tüm benliðimi . Yetkili ve yetkilisiz sadece ikimizin baþ baþa kalabileceði bir yer yok mu acaba ? Oralara gitsek , birbirimize söcükler ýsmarlasak , tüm dil ve etnolopji kurumlarý seferbere olsa , ilk defa bir iþe yarasalar . Ýlgili yayýnevleri tüm bu sözcükleri yayýnlasa . Off..... Sevda üstüne tüm kitaplarý yaksak ve yeniden yazýlsa herþey .

Yetkili IV : O bizim iþimiz küçük haným . Yakýlacak kitaplar arasýnda elbette sevdaya dair kitaplar da var . Kurallara uymayan sevdalar anlatýlamaz . Bunu anlatamadýk , çektiðimiz sýkýntýnýn nedenlerinden biri de bu . Siz bize yakmamýz gereken kitaplarýn listesini bir vatandaþ olarak bildirin yeterli .

Kýz: Çýldýracaðým birazdan , biz ne desek , bu adamlar bir açýklama yapýyor . Ben açýklama istemiyorum ki , sadece içimden geçenleri yüksek sesle söylemiþtim . Birþey yap ne olur , kurtar bizi bu kýsýrdöngüden .

Adam : Söz konusu kýsýrdöngü beni aþmakta güzelim , döngüye dýþardan müdahale söz konusu. Devlet iþe el koymuþ gibi görünüyor . Þu ýþýk yüzüme vurmasa þusoba bana eskileri hatýrlatmasa ve geleceðin hep güzel þeylere gebe olacaðý düþüncesi aklýmdan çýkmasa , bizi kurtarabilrdim belki . Ancak bu ilgili yasanýn çeþitli maddelerine aykýrý olabilirdi . Sen þu iþi araþtýrýken ben biraz kendi kendime durum muhakemesi yapsam , yazýlan bazý þeylerden ilham labilirim , cin ve peri meselelerinden uzak , ilmi araþtýrmalara dayalý bir metin çýkarsam ortaya , iþi kývýrabilirsem bu kouyala ilgili bir brifing hazýrlarým sana .

Kýz : Yoruldum , daha seni , ...... Söylemek istediklerim vardý ya da ben öyle sanýyordum . Bunlarýn bir kýsmý sen ve ben , diðer bir kýsmý ben , baþka bir kýsmý hava ve su üstüneydi . Sessizlik saðlamak üzere bir miktar suskunluk nile tasarlamýþtým . Herþey yerli yerine oturacak , buradan sarmaþ hatta dolaþ bir þekilde çýkacaktýk , sokaklarda aylak aylak dolaþacak , kendimizi kendimiz gibi hissedecektik . Ama araya yetkililer girdi , olayýn adli mercilere aksettirilmesi an meselesi ve ben tüm yetkilileri makhkemeye vereceðim , kabul etmezlerse yüksek insani kuruluþlardan yardým talep edeceðim ve sevdiðim insablara son kez bakarak , büyük siyah bir arabaya bineceðim .

     Adam gözlerini açtý . Sersemlemiþ hissediyordu kendisini , neydi tüm bu rüyanýn anlamý , sevdiði kýz neredeydi , keskin bir yalnýzlýk vardý odasýnda. Sevda sözcükleri aradý aklýnýn köþelerinde , telefona uzandý , artýk zamaný gelmiþti . O meþhur konuþmayý yapmak gerekiyordu . Ayrýlýklar da kavuþmanýn bir parçasý deðil miydi , kavuþma zamaný gelmiþti belki de . Ama gözleri kapanýyordu yine .

Nikah Memuru : Yasalarýn bana verdiði yetkiye dayanarak sizleri karý –koca ilan ediyorum .

Adam : Böyle olacaðýný biliyordum , sonunda bir resmi kuruluþ yaþamýmýza çeki düzen verecekti . Ýliþkimizin havada kalmasýndan rahatzýz olan toplum ve hükümet birlikleri bizi bu þekilde baðlayacaktý .

Kýz : Haklýsýn , bunun söylemeye dilim varmýyor ama haklýsýn . Bu kadar yetkilinin olduðu bir ülkede bizim de bir yetkilinin yetki alanýna gireceðimizi bilmemiz gerekiyordu . Baðlanmamýþ bir sevginin sevgi olmadýðýný anlamalýydýk . Ve þimdi biz resmi belgelerimizi cebimize koyarak bilinen yolculuðumuza gitmeliyiz. Durum deðiþikliðine alýþmamýz uzun sürmez , deðil mi ?

Adam : Deðil desem ne deðiþir ki ? Tut ki deðil dedim , bu yetkililerce kabul edilecek mi ? “Deðil” demek deðil mesele , mesele direnmek meselesiydi ve biz bunu yapamadýk .Artýk ne desek boþ , “dostlarýn karný açtý kýydýk menekþe parasýna” . Ben hiç birþey demiyorum , gir koluma kanuni birlikteliðim ve bilinen yolculuðumuza çýkalým .


Dündar BAYRAM



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birþey Gibi Kötü

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Sonraki Ayrýlýk
Bir Sonraki Ayrýlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yitik Kelimeler Diyarý [Deneme]
Anonim [Deneme]
Yýllarýn Ardýndan [Deneme]


dündar bayram kimdir?

yaþamak, yazmaktýr

Etkilendiði Yazarlar:
oðuz atay , vedat türkali


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © dündar bayram, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.