..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Tek Millet Tek Yürek  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bir toplumun millet olabilmesi için bir kýsým hususiyetlere malik olmasý gerekir.Her þeyden önce dil,din,ahlâk,coðrafya ve ülkü birliði lâzýmdýr.Örfler,âdetler,gelenek ve görenekler milleti meydana getiren kültür müesseseleridir.


:DDJC:
Bir toplumun millet olabilmesi için bir kýsým hususiyetlere malik olmasý gerekir.Her þeyden önce dil,din,ahlâk,coðrafya ve ülkü birliði lâzýmdýr.Örfler,âdetler,gelenek ve görenekler milleti meydana getiren kültür müesseseleridir.
     Milletlerin ortak millî vicdanlarý olur.Bu vicdan,önce millet,sonra fert menfaatlerini gözetir.Millî menfaatler her türlü þahsî çýkarýn fevkindedir.Milleti oluþturan þahýslar millî dayanýþma içerisindedir.Bu dayanýþmanýn gücü devletlerin saðlam temeller üzerine oturmasýný saðlar.
     Devleti oluþturan fertler,normal zamanlarda sýradan ve daðýnýk görünse de zor dönemlerde sýmsýký kenetlenirler.Ýþte bu kenetlenmeyi saðlayan millî vicdandýr.Normal zamanlarda sýradan kalabalýk görünümü veren milletler,yeri ve zamaný gelince tek yürek olmasýný bilirler.Bunun en güzel örneklerini yüce milletimiz defalarca göstermiþtir.
     Türk milleti savaþçý bir ruha sahiptir.Daha doðrusu azgýn düþmanlarýmýz bu ruhu þekillendirmiþtir.Milletimizi teþkil eden fertler, tehlike anlarýnda tek yürek olarak kahramanlýklarýný ve fedakârlýklarýný göstermiþlerdir.Millî Kurtuluþ Savaþý’mýzýn zaferle neticelenmesi askerimizin ve onlara olaðanüstü destek veren milletimizin sayesindedir.Bu müstesna zaman diliminde tüm vatandaþlarýmýz dayanýþmanýn en güzel örneðini vermiþlerdir.Toplumun tüm fertleri imkânlar ölçüsünde bu çetin mücadeleye katkýda bulunmuþlardýr.Demek ki zor zamanlarda tek millet,tek yürek olmasýný çok iyi biliyoruz.Bu da kemalâta erdiðimizin göstergesidir.
     Türklük ve Müslümanlýk bizleri birbirimize baðlýyor.Fakat bugün baðýmsýz Türk Cumhuriyetlerine gereken yakýnlýðý göstermiyoruz.Oysa onlar da bizim soydaþlarýmýzdýr.Onlarla ayný ruhu taþýyoruz.Bu hususta Ziya Gökalp’in millet adlý þiirine kulak vermemiz gerekiyor:
     “Sorma bana oymaðýmý,Boy’umu…
     Beþ bin yýldýr millet gibi yaþarým,
     Sorma bana ailemi,soyumu…
     Soyum Türklük,soy büyüðüm hünkârým…

     Süngü beni ayýrsa da vahdetimi unutmam,
     Dilde,dinde müþterekiz,hep gelmiþiz bir bilden
     Devletimin kaygusuyla milletimi unutmam,
     Anadolu bir iç ildir,ayrýlamaz dýþ ilden…

     Deme bana,Oðuz.Kayý,Osmanlý…
     Türk’üm,bu ad her unvandan üstündür…
     Yoktur Özbek,Nogay,Kýrgýz,Kazanlý,
     Türk Milleti bir bölünmez bütündür…

     Gök,Ay,Yýldýz,Dað ve Deniz Hanlar bütün ölmüþler,
     Yalnýz biri Gün Han kalmýþ altun yayý elinde
     Baktý,dedi Moskof’la Çin Türk kavmini bölmüþler,
     Artýk onlar hür olacak Rus ilinde ve Çin’de…

     Her ülkede Türk bir devlet yapacak;
     Fakat bunlar birleþecek nihayet…
     Hep bir dille ayný dine tapacak,
     Olacak tek harsa mâlik bir Millet!

     Ey Türkoðlu,artýk ne ben,ne sen,ne o,bir þey yok!...
     Uluslar yok,uruklar yok,ancak büyük Turan var…
     Siyasette þirk olamaz,ayrýca Han ve Bey yok…
     Türk rûhunda yalnýz bir il,yalnýz bir tek Ýlhan var.”
     Ziya Gökalp’in bu güzel ve manalý þiiri günümüz Türk insanýna sanki bir vasiyetti.Fakat bu vasiyetnameye henüz itibar ettiðimiz söylenemez.Çünkü üç yüz milyonluk Türk âlemine “abi” olamadýk.Bu nimeti elimizin tersiyle geri çevirdik. Umarým bu hep böyle sürüp gitmez;iþ iþten geçmeden yanlýþtan tez döneriz.
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yurdumun Bayramý Nevrûz
Okumama Hastalýðýmýzýn Þifasý: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Ýrfan Ordusu Yahut Öðretmenler
Her Eve Bir Kitaplýk
Kusur Aramak
Özgür Yaþamak... Ama Nereye Kadar?
Bugün 23 Nisan Neþe Doluyor Ýnsan

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.