..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ameller Niyetlere Göredir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran,onun düþünme ve idrak edebilme kabiliyetidir.Bunun dýþýnda,öteki canlýlardan çok fazla bir farkýmýz yoktur.


:BDDI:
Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran,onun düþünme ve idrak edebilme kabiliyetidir.Bunun dýþýnda,öteki canlýlardan çok fazla bir farkýmýz yoktur.Hatta benzerliklerimiz,farklýlýklarýmýzdan daha çoktur.Hayvanlardan ayrýlan en bariz yönümüz,sorumluluk duygusuna sahip olmamýzdýr.Öteki canlýlar sezgiyle hayatlarýný yönlendirirken insanlar mantýk çerçevesinde hareket ederler.Akýl nimeti sayesinde faaliyetlerimizi þuurlu yaparýz.
     Allah,insaný belli bir kader çizgisinde yaratmýþtýr.Doðumdan ölüm anýna kadar,baþýmýza gelecek olan hadiseler,levh-i mahfuzda yazýlýdýr.Fakat biz onlardan haberdar deðiliz.Bir saat sonra neler yaþayacaðýmýzý bilemeyiz.Gelecek günler için harýl harýl planlar yaparýz.Oysa her þey evvelden planlanmýþtýr.Bu durum bizim sorumluluðumuzu ortadan kaldýrmaz.Vesileleri kendi cüzi irademizle ortaya koyuyoruz.
     Hayatýmýz hep niyetler üzerine kuruludur.Her daim bir þeyler yapmak için niyetler ederiz.Yaptýðýmýz iþleri belli amaçlar uðruna gerçekleþtiririz.Ýslâm inancýna göre niyetler çok önemlidir.Yapýlan iþler, kiþinin niyetine göre ehemmiyet kazanýr.Niyet hususunda yüce Rabbimiz þöyle buyuruyor: “Göklerde ne var,yerde ne varsa hepsi Allah’ýndýr.Siz içinizde olaný açýklasanýz da,saklasanýz da,Allah onu bilir ve onunla sizi hesaba çeker.(Sonra da ameline ve niyetine göre) dilediðinin günahýný baðýþlar,dilediðine azap verir.Allah’ýn kudreti her þeye yeter.”(Bakara S.284.Ayet)
     Allahü Tealâ,insanlarýn yaptýklarýný da,yapmak istediklerini de,neyi niçin yaptýðýný da en iyi bilendir.O içimizden geçenleri de bilmeye gücü yetendir.Hâl ve hareketlerimizde Allah rýzasýný gözetmeliyiz.Gösteriþ için yapýlan ibadetlerin Allah katýnda hiçbir kýymeti yoktur.Her iþimizde samimiyeti esas almalýyýz.Baþkalarýna hoþ görünmek,riyakârlýk ve hodkâmlýk amellerin en büyük düþmanýdýr.
     Bazý insanlar çok ibadet yapmalarýna raðmen,niyetleri salih olmadýðý için amellerinin kendilerine faydasý olmaz.Bazýlarý da az ama ihlaslý ibadetleriyle cennete gitmeye hak kazanýrlar.Bu misal,niyetin önemini gösteriyor bizlere.Bununla ilgili olarak Resulullah Efendimizin çok mühim bir hadis-i þerifi mevcuttur: “Muhakkak ameller(her türlü iþler) ancak niyetlere göre deðer kazanýr.Ve þüphesiz her insan,(neye niyet etmiþse,kendisine) ancak niyet ettiði þeyin karþýlýðý vardýr.Bu hâle göre kimin hicreti(teveccüh ve hedefi) Allah’a ve Resulüne ise onun hicreti(göçü) Allah’a ve Resulünedir.Ve kimin hicreti elde etmek istediði bir dünya malýna veya evlenmek istediði bir kadýna ise bunlarýn göçü de elde etmek istedikleri þeyedir.”
     Yukarýda zikrettiðimiz hadis,niyetin dinimizce ne kadar ciddi bir mesele olduðunu tüm çýplaklýðýyla gözler önüne seriyor.Niyetsiz yapýlan iþler,iradesiz iþler sýnýfýna girer.Fiiliyata intikal etmeyen niyetlerin bir önemi yoktur.Niyetler davranýþ hâline dönüþünce günah veya sevapla karþýlýk bulurlar.Niyetsiz yapýlan amellerin bir deðeri yoktur.Meselâ niyetsiz namaz kýlýnmaz,oruç tutulmaz,hac farizasý yerine getirilemez.Þayet bu hâliyle yapýlsalar bile Allah katýnda ibadet hükmü taþýmazlar.Bunlarda niyet etmek farzdýr.
     Bir insan çok fakir olsa,zengin olmasý hâlinde Allah yolunda tasadduk edeceðini düþünse,onun niyetinin halisliði,bu düþüncesini ibadet hükmüne dönüþtürür.Allah ona,o iþi yapmýþ gibi sevap yazar.Tabiki bunun aksi de geçerlidir.Bunun yanýnda,muamelâtla alâkalý iþlerde niyet,ibadetlerdeki niyet kadar mühim deðildir.Ne mutlu halis niyetle salih amel iþleyenlere!...

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.