..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > rey'an yüksel




23 Aðustos 2003
Identity / Kimlik  
rey'an yüksel
Bardaktan boþanýrcasýna yaðan yaðmur, þiddetli bir fýrtýna, sýrlarý olan on yabancýyý bir araya getirir.


:CBHI:
IDENTITY / KÝMLÝK


YÖNETMEN
James Mangold

OYUNCULAR
John Cusack
Jake Busey
Clea Duvall

SENARYO
Michael Cooney

GÖRÜNTÜ YÖNETMENÝ
Phedon Papamichael

MÜZÝK
Alan Silvestri

YAPIM ÜLKE
ABD

YAPIM YILI
2003

TÜRÜ
GERÝLÝM



Bardaktan boþanýrcasýna yaðan yaðmur, þiddetli bir fýrtýna, sýrlarý olan on yabancýyý bir araya getirir: Bir limuzin þoförü, 80’li yýllarýn bir televizyon yýldýzý, bir katili nakleden bir polis, bir tele kýz, yeni evli bir çift ve kriz içinde olan bir aile, sinirli bir gece müdürü tarafýndan idare edilen ýssýz bir motele sýðýnýrlar. Sýðýnak bulmadan kaynaklanan rahatlama kýsa sürede yerini korkuya býrakýr; çünkü yolcular birer birer ölmeye baþlar. Fazla geçmeden anlarlar ki, yaþamak istiyorlarsa, onlarý bir araya getiren sýrrý çözmeleri gerekmektedir...

Filmi DVD’de seyrettim. Hollywood’un bir çok filminde görmeye alýþtýðýmýz oyuncularý filmde bir araya gelmiþ, hayli de baþarýlý oynuyorlar oyunlarýný. 90dk boyunca gayet de gergin oturuyorsunuz koltuðunuzda “acaba þimdi kim nasýl ve ne zaman öldürülecek?” ya da “8 numarada kim kalýyordu?” “aa katil bu da deðilmiþ” diye. Bir ara Son durak 3’ü mü aldým diyorsunuz gerçi serinin ikinci filmini seyretmemiþ olanlar –ben aylar önce seyrettiðim ve açýkçasý hala etkisinde olduðum için-“ acaba Son Durak 2yi mi aldýk?” diyebilirler, ya da finale yakýn bölümlerde “King’in Hayvan Mezarlýðý 2’sini izliyor olabilir miyiz?” diye de düþünebilirler. Yönetmen filmi bir kolaj çalýþmasý þeklinde ”acaba nasýl zorlama bir kurguyla izleyenlerin kafasýný ne denli karýþtýrabilirim þimdi hangisini katil sansýnlar iki numarayý mý üç numarayý mý?” diye düþünmeleri için oldukça baþarýlý çaba sarf etmiþ. Finali son ana kadar merak ediyorsunuz bu hoþ olabiliyor gerçi ama sonunda ortaya “sýrf belki devam filmi çekebilirim ya da dur biraz bugünle kurgu yer deðiþtirebilir izleyenler de anlarlar caným ya da anlamasýnlar ne kadar anlaþýlmaz olunursa o kadar iyi olur, finalsiz olsun” derseniz ortaya çýkan SON da öyle saçma sapan olur.
Kendi adýma gayet gergin bir gerilim izlediðimi ve sonunda da “bu nasýl son?” dedirtecek bir film Kimlik. Ýzlemeyenlere duyurulur. Gerilim meraklýlarý içinse “sonuna bakmayýn ve gerilin” derim.

Ýyi seyirler...

rey’an yüksel

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: canım Sekiz ay' ım :)
Gönderen: Seda İlke KILIÇ / İstanbul
12 Mayýs 2004
sevgili Rey'an.. ben bu filmi izlediğimde sonunu başından gördüm ve emin ol bu hiç hoşuma gitmedi:) bir tutukluyu sorgulama amaçlı odaya getirdiklerini gördüğüm sahneden sonra zaten olay anlaşılmıştı.. ya ben kolay kapıyorum ya da içime doğan his sonunu bildirdi:) ama her ne olursa aynı fikirdeyiz seninle: seyredilmesi gereken bir film.. sadece gerilim filmi olarak değil bir de içimizdeki incan(cık)ların farkına varmamaız için.. herkes aynı durumda ama gören var bi de görmeyen !...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jeux D'enfants - Cesaretin Var mý Aþka?
Delicatessen - Þarküteri
C. R. A. Z. Y.
À La Folie... Pas Du Tout / He Loves Me... He Loves Me Not / Seviyor... Sevmiyor...
Kader
Hard Candy - Lolipop
Suçlu Çocuk Girdabý "Tanrý Kent / Cidade de Deus"
Transamerica
Adaptation

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felsefik Þiir [Þiir]
Metronom [Þiir]
Kör Nokta [Þiir]
Bulanýk Þiir [Þiir]
Oyun Gibi [Þiir]
-miþ [Þiir]
Kaptan I [Þiir]
Soðuk Þiir [Þiir]
Maratoncu [Þiir]
Kurdeleli [Þiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslýnda her ne kadar Türkçe yazmayý çok sevsem ve onun gerektirdiði tüm yazým kurallarýna son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle baþlatýyorum uzun yýllardýr ve sonralarý öðrendim ki e. e. cummings de öyle yapmýþ, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düþündüklerimi uygulamýþ diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attým bir kýzgýn anýmda, harfin yerine konacak bir apostrof çýktý sonra "ben buradayým" diye, onu da berime aldým ve reyan oldum, öðrendim ki meðer rey'an Osmanlýca'da herþeyin öncesi demekmiþ, reyhanýn fesleðen olduðunu bilirsiniz. Yazýn dilinde bu ismi kullanýyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.