..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Yavuz Nufel




5 Aðustos 2003
Edebiyat, Aþk'ýn Formülünü Arar  
Yavuz Nufel
Aþk Edebiyatý deyince anladýðým


:CDEH:
Aþk olduðu ve yaþandýðý sürece baþta þiir olmak üzere, öykülerle, denemelerle Edebiyat, – AÞKIN FORMULÜ-nü arayamaya devam edecektir… Formül her insana göre deðiþtiðinden kimsenin genel bir formül bulma þansý kesinlikle yoktur.

Eðer aksi bir durum söz konusu olsaydý bugün sadece ÝZEDEBÝYAT’DA 820 aþk þiiri, 127 aþk öyküsü ve 308 aþk denemesinden söz edebilir miydik?

Günümüze kadar efsaneleþerek gelmesine raðmen o ölümsüz aþklarý bile anlatmaya edebiyatýn gücü yetmemiþtir. Kýsaca formül: Ferhat- Þirin, Kerem- Aslý, Tahir-Zühre aþký da deðildir…

Uzayýn sonsuzluðunu, tirilyonlarca gezegen içinde yaþadýðýmýz dünyayý düþünecek olursak, aþkýn genel tarifi için ayný mukayeseyi yapabiliriz. Aþk, uzayýn sonsuzluðu kadar uzun bir yol; edebiyat ise inþaat kalfasýnýn cebinde bir kýrýkmetre…

Gücün yetiyorsa, gözün kesiyorsa baþla ölçmeye…

O yüzden deðil midir þairlerdeki hafif uçukluk, o yüzden deðil midir normal insanlarla (?) þairlerin, yazarlarýn arasýndaki fark (uçurum)…

Kýrýkmetre ile de olsa vazgeçmez þair, vazgeçemez aramaktan, yazar-çizer taa mezera kadar…

Bir þairin, yazarýn; - EVREKA- diye baðýrdýðýný ne duydum, ne de kipalarda rastladým…

Bugüne kadar yazýlan en güzel aþk þiirlerinin hepsi, ( türü ne olursa olsun) sýradan bir insanýn bile yaþadýðý aþký anlatmaya yetmemiþtir, yetmeyecektir de…

Ýnsanoðlu uzayýn sýrlarýný keþfetmek için çýktýðý yolculukta Ay’a ayak basmasý ne ise, Aþk üzerine asýrlardýr yazýlmýþ eserlerin tümü de ancak ve ancak o kadardýr…

Aþkýn büyüklüðünü ve kiþiden kiþiye deðiþkenliðinin farkýna varan geliþmiþ toplumlarda arayýþ durma noktrasýna geldiðinden, baþta þiir ( aþk þiirleri) yok olmak üzeredir…

Çok þükür bizim toplumumuzun büyük bir kesimi henüz ne aþk’ý öldürmüþ, ne de aramaktan vazgeçmiþtir…

Ýnatlarý, hýrslarý, isyanlarý, küfürleri, gözyaþlarý, dalgalanýp durulmalarý,sýradan bir kelimeye bin anlam yüklemeleri baþka nasýl açýklanabilir…

Aslýnda bu konuya daha önce de kafa yormuþ, iþin içinden çýkamayýnca;

BEDENÝMDE HÝSSETTÝÐÝM,

UZANIPDA ERÝÞEMEDÝÐÝM

SEBEBÝNÝ BÝLMEDÝÐÝM BÝR DUYGU VAR ÝÇÝMDE

TUTARSAM SON BULACAK

SONU HÜSRAN OLACAK

YALNIZ BENDE KALACAK

BÝR DUYGU VAR ÝÇÝMDE

Dizelerini yazmýþtým yatsýda sönmeyen mum ýþýðýnda adlý kitapta…

-Kendi aþkýnýn sýrrýna erenler ( vuslat deðil), bu sýrrý, (aslýnda formülü ) ya Lokman Hekim gibi kaybetmekte ya da fani dünyada abdal, derviþ olduktan sonra, taþta-toprakta, aðaçta- yaprakta, arýda- balda, gülde-dikende olduðunu söylerler formülün… ÝNANMAYIN!.. Uzaklarý, zorluklarý, çileleri göze alamayanlar oyalansýn, burnunun dibinde, elinin altýnda arasýnlar, aramaktan vazgeçmesinler en azýndan oyalansýn isterler…

Çünkü formülü verdikleri takdirde arayýþ bitecektir. Arayýþýn bitmesi demek hayatý anlamsýzlaþtýracaktýr.

Sevginin yerini nefret, kardeþliðin yerini düþmanlýk, beraberliðin yerini bireysellik alýr…

Formülü bulan ender kiþilerin ketumluðu, ser verip sýr vermeyiþleri, belki de aðaç, kuþ, dal yaprak, toprak oyalamalarý, insaný insan yapan deðerlerin bir anda yok olma korkusundan kaynaklanýyor olsa gerek ki; bu gerçeði gördükleri için böyle bir yola baþvurduklarýný sanýyorum kendi formülünü bulmuþ kiþilerin….

Düþünüyorum o halde varým, sözüne ilave olarak;

Ýnsan aradýðý sürece vardýr, yaþýyordur, demek doðru olmaz mý?

Geliþmiþ toplumlar, madde ve teknolojik geliþmeler üzerinde arayýþýna devam ederken, aþk’ý ve aþkýn formülünü armaktan, tarif etmekten vazgeçtikleri için bugün yazýn dünyalarý kýsýrlaþmýþtýr…

Batýlý bir þair, yýlda ortalama kaç þiir yazdýðýmý sormuþtu…

Hemen Cüneyt Arkýn’ýn 500’ün üzerinde film çektiðini duyan bir batýlý sinemacýnýn gözlerinin faltaþý gibi açýldýðýný hatýrladým… Bilmem saymadým, aldýðým notlar var, gibi yuvarlak cümlelerle geçiþtirdim… Kendisinin bu zamana kadar yýlda en fazla-20- þiir yazdýðýný ve yýldan yýla bu sayýnýn düþtüðünü söyledi. Ben de hepsine þiir denirse yýlda100 kadar, dediðimde;

Konularý nerden buluyorsun, diye sordu hayretle ve neden hepsine þiir demiyorsun, diye ekledi…

Yaþadýklarýmý, hissettiklerimi yazýyorum, okuyucu yaþadýklarýmý yaþayabiliyor, hissetiklerimi hissedebiliyorsa þiirdir, dedim..



Geliþmiþ toplumlardaki bezginlik ve vazgeçiþin günden güne artarak bizim insanýmýza da bulaþtýðýný görmek için mevsimlik þarký sözlerine, son dönemlerde yazýlan sözüm ona bazý (?) þiirlere göz atmak yeterli…

Fakat yine de FORMÜL’ün peþinde yüzlerce isimsiz kahramanýn olduðunu bilmek edebiyat adýna sevincimi artýrmakta…

Aþk’ýn büyüklüðü ve gücü karþýsýnda Edebiyatýn çaresizliðine üzülmüyorum!

Aksine EDEBÝYATI bu onurlu mücadelesinde yalnýz býrakmamak, kendi FORMÜLÜMÜ bulmak için güçsüzde olsa EDEBÝYAT’dan baþka birþeyin yardýmcý olamayacaðýnýn bilincindeyim.Ne mutlu bana, ne mutlu, ayný bilinçte olanlara, ne mutlu ÝZEDEBÝYATÇILARA…

Her ne kadar mutlu olan bizlere uçuk-kaçýk, normal, olmadýðýmýzý söyleniyor olsa da, ölümsüzlüðün sýrrý en azýndan bizler öldükten okunacaðýný hayal ve ümit ettiðimiz bir dizemizde, bir þiirimizde deðil mi sizce… -ÞAÝR- diyorlarsa kulaðýmýz duyarak, yani ölmeden,…

ÞAÝR, bu kelime bizi kamçýlamaya, arayýþa devam etmemiz için yetiyor hatta artýyor bile…

Peki, edebiyatçýlarý görmemizlikten gelenlere neler yetiyor acaba çok merak ediyorum…

Kaç mal-mül sahibi sayabilirsiniz 10 asýr öncesinden günümüze kadar?, dedim, mal’a mülk’e meyledenlere, mal mülk için gece gündüz debreþenlere. Cevap; –TIS-



Kaç þair, yazar bilirsiniz dedim, Yunus’tan, Veysel’den, Dadaloðlun’dan, Köroðlu’ndan, Karacoðlan’dan, Pir Sultan Abdal’dan söz etti en cahili, mektep medrese yüzü görmemiþleri bile…

Doðru yoldayýz dostlar, yol uzun, kimsenin ömrü yetmeyecek belki Aþk’ýn formülünü bulmaya ama çok eserler býrakýlacak bu arayýþta bu yolda…ÝNANIYORUM…

Yavuz Nufel
Rotterdam-2003

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: aðlayýþ
Gönderen: ömer akþahan / diyarbakýr
31 Aðustos 2003
almanya'da bulunduðum beþ yýl boyunca aðlayan bir alman kadýna rastlamadým... ama hep merak ettim durdum bu insanlar neden aðlamazlar diye. bizde öyle mi, sevinir aðlar, üzülür aðlar... iþte böyle yavuz...

:: HAKLISINIZ!
Gönderen: NURAY LALE / Bielefeld/Almanya
22 Aðustos 2003
Sevgili Yavuz, Bielefeld, 21.08.2003 Biraz önce yazinizi okudum ve tüm fikirlerinize katiliyorum. ASKi bilmeyen icin ASK bir tek kelimedir. Bazi insanlar ömürlerinin sonuna kadar onun sadece adini bilirler. Bati dünyasinda ASK´in artik adi bile bilinmiyor,diyorsunuz! Bu da dogru. Ancak dogru olmayan bir sey varsa: ASK´in formülü hic bir cagda degismedi. ASK hep ayni formülü kullanir. Ruhu yüce insanlar hic bir yerde ASKSIZ olamazlar. Bizim insanlarimizin ruhlari yücedir (bunun Tarihle alakasi vardir), onun icindir ki bati dünyasinin insani gibi düsünmezler. Batida materyel degerler hep ön planda oldugundan insanlarin ruhsal yapilari da ona göre sekil aliyor. Hicbir yerde bu kadar vahim ruhsal sorunlu bir toplum yoktur, bati dünyasi disinda. Bunlar benim kisaca düsüncelerim Sevgiler NURAY LALE Egitim ve Saglik Bilimcisi

:: aklýma geldi birden
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / Ýzmir
14 Aðustos 2003
Kýzýlderili reise sormuþlar "neden þarkýlarýnýz hep yaðmur üstüne"..reis: "tek ihtiyacýmýz o...peki sizin þarkýlarýnýz neden hep aþk üstüne???" sevgilerimle Meryem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýtiraf Edin
30 Euronuz Var mý?
Yaþayan Ölüler
Guncel
Ayakkabýlarýmý Arýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ateþ Her Zaman Düþtüðü Yeri Yakmýyor [Þiir]
Enkaz Altýnda [Þiir]
Anam, Bacým, Avradým [Þiir]
Boyacý Çocuk [Þiir]
Gurbetçi Destaný'ndan [Þiir]
Deniz Kýzý [Þiir]
Nezih Güzelliklerin Eþsiz Timsaline [Þiir]
Þikayet [Þiir]
Yorum Nedir? [Eleþtiri]
Þairciklere Þaireciklere Birinci Ders... [Eleþtiri]


Yavuz Nufel kimdir?

Þair yaþadýklarýný yaþatabilme hissettiklerini hissettirebilme bilgi ve becerisi olan kiþidir. Ayrýca þair, yaþadýðý dönemin, olaylarýn canlý tanýdýðýdýr diye düþünüyor; her sey gibi þiirin de günümüzde oldukça kirletildiðine, temizlemek gerektiðine inanýyorum dostlar ! Þiiri yazmadan yaþamak gerek. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet, Orhan Veli, Ahmet Arif, Neyzen Tevfik


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yavuz Nufel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.