..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > rey'an yüksel




25 Mart 2003
Yoksun  
Mektup II

rey'an yüksel


Yoksun. Sayamadýðým kadar uzun zamandýr yoksun yanýmda. Sayamadýðým kadar uzun zaman da yanýmdaydýn oysa. Ýki farklý meçhul zamanýn arasýnda gidip gelmelerdeyim.


:CDIC:
Yoksun.

Sayamadýðým kadar uzun zamandýr yoksun yanýmda. Sayamadýðým kadar uzun zaman da yanýmdaydýn oysa. Ýki farklý meçhul zamanýn arasýnda gidip gelmelerdeyim.

Bir anda dalývermiþtin hayatýmýn içine. Yabancýsý olduðum bu ülke insanlarýndan ne denli de farklýydýn, benden biriydin , bizden biriydin sanki. Ailem Ýran’daydý.. Türkiye’ye Amerika’da okuduðum okul sonrasýnda bilgisayar ile ilgili bir proje için üç aylýðýna gelmiþtim. Ýran’da ailemi býrakýp sana geliyormuþum meðer nereden bilirdim. Okulu bitirdikten sonra Amerika’da kazandýðým burs için gitme hazýrlýklarý yaptýðým sýrada projesinde çalýþtýðým firmaya seminer vermeye geldiðin gün tanýþtýk seninle.



Anlatmaktan yorulmayan bitmez tükenmez bir enerji deposuydun sanki. Keskin zekan, espri yeteneðin büyülemiþti beni. Güzelliðinin farkýna bile varamamýþtým o büyülenmiþlik sýrasýnda. Seminer üç gündü ama ben hiç bitmesin istiyordum, fark etmeni istiyordum beni, o iki gece boyunca seni nasýl etkilerim diye oturup sorular hazýrlýyordum sana sormak için. Ancak üçüncü gün fark ettin beni, geri çevirmedin, kahve teklifimi. Nasýl heyecanlýydým ve sen nasýl parýldýyordun, sönük kalýyordu yanýnda her þey. Aþký tatmamýþým daha önce, yalan gelirdi dostlarýmýn söyledikleri, o ilk görüþte vurulmalar akýldan çýkmayan her an. Kendimi kandýrmýþým bunca zaman.



Sanýrým senin bunca fark edilir olman ve benimse senin yanýnda silik kalmam etkiledi seni, bir anaç tavýr vardý her halinde. Boþanmýþtýn iki yaþýnda bir kýzýn vardý. Nasýl sana layýk olamadýðýný düþündüm o adamýn, senin gibi bir hazineyi bulup kaybetmek hangi aptalýn yapabileceði bir iþ olabilirdi ki?



- Bitti iþte

dedin.



-Her halimi her yaptýðýmý sorgulayan bir adamla yaþamayý sürdüremezdim. Taþýyamadý beni, anlayamadý neler hissettiðimi. Ben ona göre günlük yaþayan bir kadýndým. Oysa babam daha otuz iki yaþýndayken ölmüþtü, bunu biliyordu. Annem, kýz kardeþim ve ben ayakta kalmayý baþardýk. Zaten ayakta kalamayacaðýz diye bir endiþemiz yoktu. Babam öldüðünde ben sekiz, kardeþim beþ ve annem otuz bir yaþýndaydý.“Günlük Yaþam” nedir bilmedim, ailenin büyüðü gibi hissettim daha o yaþta kendimi. Evde babam hiçbir zaman aðlayarak anýlmazdý. Babam olsa nasýl davranmamýz gerektiði bilinciyle büyüdüm, bildim elimde olanlarla yetinmeyi. Yaþamýn her anýndan mutluluk duymak gerektiðini öðretti yaþam bana. Çünkü mutsuzluðu ve belki de o yaþta tadýlacak en büyük mutsuzluðu tatmýþtým. Söz vermiþtim kendime, hiçbir zorluðun beni yenemeyeceðine ve hayata hep sýký sarýlacaðýma dair. Yaþadýðým her anýn tadýna varacaðýma dair de. Eski eþime ne zaman bir takým zorluklarla karþýlaþsa “aþabilirsin” dediðimde o beni ilgisizlik ve hayatý ciddiye almadýðýmla yargýlar olmuþtu. Kýzýmýz doðduðunda durum deðiþir gibi olmuþtu. Bana karþý daha anlayýþla yaklaþýyordu. Zor bir doðumdu benimkisi, ilgimin büyük bir kýsmý kýzýma yönelmiþti. Ortak noktamýz sadece kýzýmýzdý o dönemlerde.

Fakat çok geçmeden benzer sorunlar kendini gösterdi.Eskisi gibi yine neþe dolu hayatý dolu yaþamak isteyen ve her anýndan zevk alan bir tip olmuþtum. O yine sorumluluk duygusunun kendini boðmasýna izin veren ve hatta bu uðurda hayatýn ne denli güzel olacaðýný göremeyecek kadar da kör. Neyse sonunda bitti iþte



dedin.



Bunlarýn hiçbirini neredeyse nefes almadan anlatmýþtýn.



Her gün, hatta her gece görüþür olmuþtuk, 2 yaþýnda bir kýzýn vardý, dünya güzeli bir kýz. Amerika’daki okul burs için cevap istediðinde belki de hayatýmýn ilk çýlgýn kararýný veriyordum daha 25 yaþýndaydým her þey yabancýydý burada bana, ama 27 yaþýnda iki yaþýnda bir kýz çocuk sahibi senin için gitmedim Amerika’ya. Ýyi ki de gitmemiþim.



Hayat bu kadar mý güzel olabilirdi, þimdiye kadar neden fark etmemiþtim? Her þey seninle güzelleþti her þey seninle anlamlandý. Kýsa bir süre sonra ayný evde yaþamaya baþladýk.

Kýzýn kýzýmdý. Uçuk bir anneydin. Normalde bir anne kýzý mama sandalyesinde ket çap döküyorsa oraya buraya, ya elinden ket çapý alýr, ya da siler deðil mi? Sen kýzýmýzla ket çap savaþý yapardýn. Her þeyi ama her þeyi oyuna çevirirdin. Sadece kýzýmýzýn annesi deðildin benim de annemdin sen. Çok güzel olmandan, aþktan, tutkudan bahsetmiyorum. Sen bütünüyle bir þefkat ve sevgi yumaðýydýn. Tamamen yabancýsý olduðum bu ülkede kaybolup gitmemem için tek dayanaðýmdýn. Her þeyimdin benim. Üstüme titrerdin, kendimden ve belki de dünyada deðer verdiðim tüm insanlardan çok üstüne titrerdim.



Dört yýl boyunca ayný evi paylaþtýktan sonra evlendik, deðiþen hiçbir þey yoktu, sadece artýk yasalar önünde de karýmdýn ve hala delice bir tutkuyla seviyordum seni. Bunca zaman boyunca tek bir günümüz bile konuþmadan, telefonlaþmadan veya e-mail atmadan geçmedi.

Aldýðýn nefesleri bile hissederdim. Ýki ayrý vücutta tek bir beden olmak nedir bilir mi insanlar, iþte biz öyleydik. Candýn içimde ötesi yoktu. Senin olmaman mümkün deðildi. Hayat durabilirdi, savaþ çýkabilirdi ama sensizlik hiçlikti. Seninle vardým, seninle nefes alýrdým.



Evliliðimizin ilk yarýsýný doldurduðumuz dönemlerde çalýþma tempon gittikçe artmýþtý, giderek eve daha geç gelir olmuþtun. Her geldiðin gün biraz daha þikayet eder bir halin vardý, sýkça baþ aðrýsý þikayetlerinden söz ediyordun. Kaç kere doktora gitmen gerektiðini söylesem de “kötüye bir þey olmaz” derdin. 32 yaþýnda hayatý bu kadar güzel yaþayan ve hisleriyle hissettikleriyle çevresindekilere hayatý bu kadar güzel yaþatan baþka bir insan var mýydý acaba?



Bir akþam yemeðe gittik, yine eðlenceli bir akþamdý ama senin pek tadýn yoktu. Eve geldik, duþ alacaðým dedin, sonra uzandýn ve “baþým aðrýyor” dedin. “çok çalýþýyorsun” dedim. Sonra bana boþ gözlerle bakmaya baþladýn, “hadi þaka yapma lütfen” dedim, ama bana bakmýyordun ve þaka da yapmýyordun. Derhal hastaneye götürdüm seni. Doktorlar anlayamadý önce beyin kanamasý dediler, anlayamýyordum ne dediklerini kendi aralarýnda konuþuyorlarmýþ gibiydi sanki, sonra bana dönüp biraz daha analize ve tetkike ihtiyacýmýz var dediler, hiçbir cevap veremiyordum, sadece bir boþluk kafamýn tümünü kaplamýþtý, annen, kýz kardeþin ve iþ arkadaþlarýmýzla yetmiþ kiþi belki kapýnýn önündeydik, herkes korkunç bir sessizlik içinde ne olduðunu anlamaya çalýþýyordu. Sonra doktorlar geldi ve derhal ameliyata alýnman gerektiðini söylediler, izin verdim ama bir baþkasý konuþuyordu sanki aðzýmdan çýkan kelimeleri sanki ben de baþkalarý gibi dinliyordum uyuþmuþ ve sanki aðýr çekime alýnmýþ filmler gibi hareket ediyordum. Konuþmalar da sanki o þekilde idi. Saatler yýllar kadar uzundu bekleyiþimiz on altý saat sürmüþ ve doktor ameliyathaneden yere bakarak çýktý. Anevrizma dediler , birinci damarý tutmuþlar ikinci patlamýþ, beyne otuz dakika kan gitmemiþ. Bekleyelim dediler, yetmiþ iki saat sonra sonucu anlayabiliriz ancak. Ne kadar çok umutlandýk, ne dualar okuduk, “bizi duy” diye ne kadar yalvardýk. Olmadý. Beyin ölümün gerçekleþti. Senin elin sýcak uyuyor gibi duruyorsun ama... Kalbini, karaciðerini ve böbreðini almak istediler. Senin de isteyeceðini düþündüm ve kabul ettim. O güzel kalbinin baþka bir insanda yaþayacaðýný düþündüm ve kabul ettim.

Candýn bende. Ötesi yoktu.

Ölüm ilanlarýný okumayý severdin. O küçük ilanlardan insanlarýn hayatlarýna dair ipuçlarý yakalamaya çalýþýrdýn. Yaðmurlu bir gündü, soðuktu çok, tam topraða konacaðýn sýrada güneþ çýktý, sen gömülüp üstün örtülene kadar da ýsýttý seni. Biliyor musun iki yaþýndan beri dondurma aldýðýn dondurmacý amca da gelmiþ yaþlý gözlerle izledi töreni.



Ýki gün sonra birinci yýl dönümün ve ben bir yýldýr her gün seni düþünerek yatýyor ve her sabah seni düþünerek uyanýyorum. Yangýn yerindeyim, giderken ardýnda koca bir yangýn býraktýn, beden dað gibi sanki yan yan tükenmiyor. Bazen ne kadar güçlüyüm diyorum bunca acýya raðmen nasýl ölmüyorum, nasýl?

Candýn ya bu bedende, seni yaþatmak için yaþýyorum, yaþamak buna denirse...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: BENDE ÝSTÝYORUM
Gönderen: ANGEL / MARMARÝS/TÜRKÝYE
27 Nisan 2004
hayatta böyle aþklarýn hala yaþandýðýný bilmek çok güzel ayný zamanda neden benimde böyle sevip sevileceðim bir insan yok diye üzüp acý verdi bana belki bir gün umuduyla yaþýyorum yazýnýz harikaydý hem içimi acýttý hemde o insanýn aslýnda ne kadar þanslý olduðunu söylemek için yazýyorum bence herkez aþka bir yazarmýþ,þairmiþ gibi bakmalý belki o zaman sevdalar hiç bitmez...

:: Büyük bir aþk
Gönderen: Yasemin Ersoy / Ýstanbul/Türkiye
29 Nisan 2003
Doðrusu, böyle düþünebilen, böyle yazabilen, böyle su gibi yalýn bir halde anlatmak istediðini okuyucuya veren bir yazar olduðunuz için sizi kutluyorum. Bu öykü beni oldukça etkiledi, gerçek aþký yaþadýðýný iddia eden ve iki günde nefrete dönüþtüren aþýklara ibret olsun. Sevda böyle yaþanýr yaþanacaksa. Bir defa yaþanýr ve bitmez asla. Yürek kaleminizin tükenmemesi dileðimle, siteye girip ilk okuduðum sizin öykünüzdü. Ýyi ki de, ilk bu öyküyü okumuþum; artýk kopamam sanýrým buradan. Saygýlar

:: cevap
Gönderen: rey'an / Ýstanbul
3 Nisan 2003
Herhalde kendi köþesinden bu sütunda cevap yazan da bir ben varýmdýr :) Yazar demeyeyim de her yazý yazan kendi yaþadýklarýndan kurgularý da katar yazdýklarýna, bilirsin bunu Didem. Yukarýdaki metni bundan yaklaþýk bir yýl kadar önce yazmaya baþladým ve yazýdan kaçtýðým yazmayý býrakmak istediðim kocaman bir yýla yakýn bir dönem de elime almadým. Hürriyet Pazar ekinde okuduðum müthiþ bir aþktý bunu yazmaya iten beni. Birtakým kurgular var tabi kattýðým ama olay aslýnda tamamen yaþanmýþ. Hatta öyküde geçen kiþinin telefonuna bir þekilde ulaþýp yazdýðým öyküden bahsettim, yazýmý okumasýný ve ona göre yayýnlayacaðýmý bildiren bir e-posta attým. Bu kiþi oldukça bilinen bir markanýn yaratýcýsý ayný zamanda, benimle çok alçakgönüllü konuþtu telefonda ayný zamanda anlayýþlý -ki o gün 24 Mart bir yýl önce karýsýnýn gömüldüðü gündü ve 22 Mart da ölüm yýldönümüydü- Eðer onayý olmazsa yazýmý yayýnlamayacaðýmý söyledim, ismi geçmiyordu, kurgular vardý, benden bir þeyler vardý ama onun hikayesiydi... Ve aramadý, yazmadý da... Açýkçasý "sükut ikrardýr" dedim ve burada yayýnladým, ilk kez yayýnlanýyor, diðer yazdýklarým bir þekilde bir yerlerde yayýnlanmýþlardýr ama bu ilk kez burada yayýnlanýyor ve iþin benim için en güzel yaný, bu dokuz aydýr yazdýðým daha doðrusu tamamladýðým ilk yazý. Röportajý okuduðumda oturup aðladýðýmý biliyorum ayný hüznü yazýya dökmeyi umarým baþarabilmiþimdir. Ve umarým o gerçekten anlayýþlý ve alçakgönüllü insaný üzmemiþimdir...

:: ...
Gönderen: Didem Sevinç / Ýstanbul
2 Nisan 2003
Yazý yazmak kolay sanat deðil derlerdi..Yazý yazmadan önce bilemedim..Haklýlarmýþ..Ýnsanlar yaþadýklarýný yazýya dökünce güzelleþir yazý..Peki sen..?..Tüm bunlarý yaþadýnmý sahiden? Okuduklarým,ele geçirilmiþ bir mektup gibi heyecan verdi bana..Biliyormusun üzdü de.. Ýki arada kaldým desem yeridir þimdi.Ne diyeceðimi ne yazacaðýmý bilmeden yorumla butonuna basmanýn sonu budur iþte..Takýldým kaldým.. Sanýrým biþey sorarak senin o tatlý kalbini yormaktansa yapmam gereken en iyi þeydir Susmak. Didem

:: Simdi anliyorum
Gönderen: G.B. / Ist.
27 Mart 2003
heyecaninin nedenini...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Mektup
Yüzün Bizi Anlatýrdý
"Al Beni Ne Yaparsan Yap"
Bulup Yitirdiðim Küçük Sevgilim
Sekiz Ay

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beni Mutlu Etmek Ýster misin
Kelebek
Barýþ Benimle
Topal Karga

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felsefik Þiir [Þiir]
Metronom [Þiir]
Kör Nokta [Þiir]
Bulanýk Þiir [Þiir]
Oyun Gibi [Þiir]
-miþ [Þiir]
Kaptan I [Þiir]
Soðuk Þiir [Þiir]
Maratoncu [Þiir]
Kurdeleli [Þiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslýnda her ne kadar Türkçe yazmayý çok sevsem ve onun gerektirdiði tüm yazým kurallarýna son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle baþlatýyorum uzun yýllardýr ve sonralarý öðrendim ki e. e. cummings de öyle yapmýþ, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düþündüklerimi uygulamýþ diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attým bir kýzgýn anýmda, harfin yerine konacak bir apostrof çýktý sonra "ben buradayým" diye, onu da berime aldým ve reyan oldum, öðrendim ki meðer rey'an Osmanlýca'da herþeyin öncesi demekmiþ, reyhanýn fesleðen olduðunu bilirsiniz. Yazýn dilinde bu ismi kullanýyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.