..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




28 Mayýs 2020
Türkiye’ de Yargý 27 Mayýs Darbesi Ýle Birlikte Bir Anda Guguk’ A Dönüþtü ve Meydana Gelen Hasar Bir Daha Asla Tam Anlamýyla Giderilemedi…  
Salih Zeki Çavdaroðlu
27 Mayýs Darbe Hukuku


:GEE:
14 Mayýs 1950 günü; Cumhuriyet’ in kurucu partisi CHP’ nin kesintisiz, 27 yýllýk tek partili iktidarýna, yapýlmýþ olan genel seçimler ile son veriliyor ve Demokrat Parti Türkiye’ nin siyasî yönetimini ele alýyordu.

Bu seçim sonucu, baþta Genel Kurmay Baþkanlýðý olmak üzere, ülkenin, askerî ve sivil bürokrasisince aslâ kabul edilemez bir sonuç olarak düþünülüyordu. Atatürk’ ün ölümünden sonra Cumhurbaþkanlýðýna getirilmiþ olan ve o güne kadar 12 yýldýr bu makamda oturan, ancak seçimi kaybeden ” Millî Þef “ leri Ýsmet Ýnönü’ yü teselli etmek için daha o gün kapýsýný çalacaklardý.

Seçim sonuçlarýndan son derece rahatsýz olan üst komutanlar sýcaðý sýcaðýna; 12 Mart 1971 muhtýrasý sonrasýnda Nihat Erim Baþkanlýðýnda kurulacak hükümetin Baþbakan Yardýmcýsý olacak, ancak o gün bir muvazzaf subay olan Sadi Koçaþ aracýlýðýyla, Ýnönü' ye, 'seçimlere komünistler hile karýþtýrdý' gerekçesiyle, sonuçlara müdahale edelim mesajýný yolladýlarsa da, Ýsmet Ýnönü bu teklife hayýr diyecekti.

Ancak, daha o günlerde, ordu içinde çekirdeði þekillenecek olan darbe hücreleri kýpýrdanmaya baþlayacak ve 10 yýl sonra, muhalefet partisinin hâris ihtiyar liderinin iþaret ve taktikleri, hükümet içindeki sivil unsurlarýn da yardýmý ile, 27 Mayýs sabahý kansýz bir darbe ile mevcut hükümeti devirecekler, yönetimi ele geçireceklerdi.

Darbe gerçekleþmiþ olsa da, darbeciler korku içindeydiler. Çünkü, darbenin ellerinde yazýlý bir hukukî gerekçesi yoktu. Her ne kadar önlerinde devasa bir “ Atatürk Ýlke ve Ýnkýlâplarý” külliyatý varsa da; gerek mevcut Anayasa, gerekse ilgili yasalarda buna dair bir hüküm yoktu. Üstelik gerek Türk Ceza Kanunu, gerekse askeri Ýç Hizmet Yönetmeliðindeki hükümler, tamamen kendi aleyhlerine idi.

Darbeci Cunta’nýn, Cemal Gürsel’ den sonraki general rütbeli tek mensubu olan Cemal Madanoðlu, bu konuda rahatsýz olan kiþilerin belki de baþýnda geliyordu. Darbenin olduðu gün öðle saatleriydi, Ýktidarýn bütün önemli isimleri ve iktidarýn çevresindeki insanlarýn hemen hemen tamamý tutuklanmýþ ve demir parmaklýklar gerisine alýnmýþlardý. Henüz Kara Kuvvetleri Komutaný Cemal Gürsel, izinde olduðu Ýzmir’ de idi ve Cunta’ nýn baþkaný olmasý için. Ankara’ ya davet edilmemiþti. O saate kadar , gerçekleþtirilen darbenin lideri konumundaki Korgeneral Cemal Madanoðlu’ nun zihninde bundan sonrasýnýn panik ataðý baþlamýþtý. Ülkeyi hangi idarî yapý ile yönetecekler, ya da nasýl bir idarî yapý kuracaklardý?

Ötedenberi, kafasýnda tasarladýðý ve zaman zaman çevresine bahsettiði, darbe sonrasý, kurulmasý elzem düzen olarak ; “ Danýþtay, Yargýtay, Askerî Temyiz Mahkemesi üyeleri ve Üniversite’ nin hukukçu profesörlerinden teþkil ettirilecek bir kurucu meclise yönetimi devredip, darbeciler olarak kendilerinin kýþlalara çekilmesi “ þeklinde bir tezi varsa da, ayný cunta içinden bazýlarý ise; DP iktidarýnýn baþlangýcýndan, darbeye kadar amansýz düþmaný ve muhalifi olan ve darbe þartlarýnýn olgunlaþtýrýlmasýnda baþrol oynamýþ olan Ý.Ü. Rektörü Ord. Prof. Dr. Sýddýk Sami Onar’ ý devlet baþkaný, Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalý’yý “geçici hükümet” in baþbakaný olarak tâyin edip, kendilerinin aslî görevlerine dönmesini düþünüyordu.
Madanoðlu uzun uzun zihninde beliren bu durumu, doluya koydu almadý, boþa koydu dolmadý. Neticede; Üniversite’ nin hukukçu profesörlerini çaðýrarak, onlarla birlikte bu meseleye bir çözüm arayacaktý. Hemen, Sýddýk Sami Onar, Tarýk Zafer Tunaya, Hýfzý Veldet Velidedeoðlu, Muammer Raþit Sevig, Naci Þensoy, Ragýp Sarýca, Ýsmet Giritli gibi, Anayasa, Ceza, Ýdare, Kamu hukuku ve Medenî Hukuk dallarýnda dönemin en popüler 7 hukukçusu, Ankara’ ya getirilecek ve Madanoðlu ile darbeye meþruluk kazandýrma hususunda görüþtürüleceklerdir.





Madanoðlu ile Hukukçu akademisyenler arasýnda yapýlan toplantýnýn son safhasýna gelinmiþtir; bundan sonra, ülke yönetiminde takip edilecek strateji hususunda, Madanoðlu, bir kurucu meclis çatýsý altýnda, kendilerinin ve seçilecek diðer kiþilerden meydana gelecek bir Kurucu Meclis eliyle, hemen sivil yönetime geçilmesi hususundaki teklifine karþý, Sýddýk Sami Onar söz alýr ve Madanoðlu’ na dönerek: “ Bu formülün yanlýþ olacaðý, olmasý gerekenin ise, sizin yasama yetkisini de içinde barýndýran bir ihtilal komitesi kurup, ülkeyi yönetmeniz gerektiðidir.” fetvâsý ile; askere: “ sakýn gitmeyin, bu ülke size muhtaç….” diyecekti . Bundan sonra meydana gelecek bütün darbelerin faillerine de, çakma ve kalýcý bir hukukî fetvâ olmakla kalmayýp; hukukun Türkiye’ de bir “ GUGUK” a dönüþüp, bundan sonraki 60 yýlda, toplumun terbiye edilmesinde ve uyduruk ideolojilerinin jandarmasý olmasýna yol açacaktý.

MBK. Gürsel’ in baþkanlýðýnda; artýk, bu GUGUKÇULAR’ ýn kýlavuzluðunda, önce , Gürsel devlet baþkanlýðýna getirilir, sonra, Yassýada’ da kurulacak, “ Yüksek Adalet Divâný” olarak isimlendirilecek , aslýnda Türkiye’ nin en alçak “ Engizisyon mahkemesi” olarak tarihe geçecek olan bu ucûbe mahkeme ile bizzat, o mahkemenin baþkanlýðýna getirilecek adama, yargýladýðý , ülkenin seçilmiþ Baþbakaný bir serzeniþte bulunur.

Bu serzeniþe karþý, hakim cübbeli o soytarý, -Savcýlýk makamýnda oturan Altay Ömer Egesel ile birlikte-, olanca cehâlet ve cüreti ile; “ Sizi buraya týkan kuvvet böyle istiyor” cevabý, dünyada eþine emsaline rastlanamayacayak kadar, bir abuk subuk lukla, hýzlý bir þekilde karakûþî hükümlere imza atacaktý .
Yassýada' nýn bütün GUGUK adamlarý, 1961 Anayasasý ile , ülkenin yeniden sözde demokratik rejime dönüþtürülmesiyle birlikte ; Anayasa Mahkemesi Baþkanlýðý ve diðer yüksek yargý baþkanlýklarý ile mükâfatlandýrýlacaklardý.
Allah’ ýn bu ülkeye, bir daha böylesine belâ yýllarý yaþatmasýnýn niyazý ve temennisi ile …


Salih Zeki Çavdaroðlu
28 Mayýs 2020


https://ferahnak.wordpress.com/2020/05/28/turkiye-de-yargi-27-mayis-darbesi-ile-birlikte-bir-anda-guguk-a-donustu-ve-meydana-gelen-hasar-bir-daha-asla-tam-anlamiyla-giderilemedi/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Türkiye" de "Müzik Inkýlâbý" Nýn Gerçekleþmemesini, "" Bunu Karþý Devrimciler Engelledi "" Tezi Bir Çaresizliðin Ýtirafýdýr
Osmanlýca’ Nýn Tüketiliþi Dilimizi Tarzanca’ Ya Çevirdi
Ayasofya' Nýn Müze Olarak Kullanýlmasý Bir Mülkiyet Hakký Ýhlalidir
Ziya Gökalp’' In Musýki Ýnkýlâbý Günlerinde Kendinden Menkul Müzikologluðu
Sultanü'þ Þuara Necip Fazýl’a Dair Hatýrlayabildiklerimiz…

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Cinuçen Tanrýkorur
Türkiye’nin Siyaset Kroniði Piyanocusu Gene Hariçten Lied Okuyor!
27 Mayýs 1960 Darbesini Öncesi ve Sonrasýnda Sýcaðý Sýcaðýna Yaþamýþtýk
Münasebetsiz Muhtar Efendi
Ülke Olarak Yýllardýr Sosyal Þizofrenlerimizle Uðraþýyoruz…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.